Južna Afrika: proti Panoramski poti

Težko bi rekel, da smo po Južni Afriki potovali, ker to niti ni bil naš cilj – glavni namen je bil safari in tega smo zajeli z veliko žlico. Mimogrede: če boste potovali v savanski svet, priporočam investicijo v vsaj tridnevni safari. Antilop in slonov se boste v tem času že prenažrli, manjša verjetnost pa je, da boste v kratkem času videli leva ali leoparda. Mislim, da smo bili na safariju vsega skupaj šest dni, tri dni v rezervatu Balule in tri dni v rezervatu Sabi Sand. V Johannesburg smo se vračal z avtom, peljal nas je hecen gospod iz turistične agencije, preko katere smo sploh prišli do nočitev v lodgih. Obljubil nam je nepozabno popotovanje, a kasneje smo ugotovili, da je popolnoma, ampak res popolnoma nesposoben. Začelo se je že s tem, da je zjutraj odločno zamudil, ker ni upošteval, da je sobota semanji dan, ko promet praktično obstoji. Več o lepšem delu potovanja bom napisal prihodnji teden, tokrat pa objavljam nekaj manj lepih fotografij.

01_Juzna_Afrika_0844

Peter, kot je bilo ime našemu vozniku, mi je barakarske naselbine v občini Bushbuckridge opisal kot dober način podpore revnemu prebivalstvu. Država na določenem območju vsakomur zagotovi košček zemlje, ki ga lahko obdrži, dokler kraj razvijajo oziroma dokler delajo ali se delajo, da delajo na razvoju. Mnogi tam živijo v kartonastih hišah, uspešnejši skupaj zbijejo nekaj desk.

02_Juzna_Afrika_0849

Spodaj je frizerski salon.

03_Juzna_Afrika_0848

Vasi oziroma mest je več, a so strnjena, tako da imaš občutek, da gre za en sam ogromen kraj s po gričevju razsutimi hišami, kamor vodijo kolovozi in prašne poti, vsa infrastruktura pa je ob glavni cesti. Za prodajalko krompirja je bančno okence.

04_Juzna_Afrika_0846

Peter mi je razložil, da turistični sprehod po ulici ni najpametnejša ideja.

05_Juzna_Afrika_0845

In tudi meni se fantje niso zdeli prav prijateljsko razpoloženi. Bolj težko bi se pomešal mednje, 99,5 % prebivalstva je namreč temnopoltega.

06_Juzna_Afrika_0854

Zato me nihče ne bo prepričal, da je ta način vladne dobrodelnosti kaj drugega kot mehka oblika getoizacije.

07_Juzna_Afrika_0855

Prejšnja objava Naslednja objava

2 komentarja

  • Odgovori Seamus 10. 4. 2015 at 19:09

    V Ruandi so sicer vsi črni, samo ravno tako ne bi šel mednje. Razlog – nekateri prav tako izgledajo neprijateljsko, pa še prenapihnjeni so s svojo mačeto za pasom. Sploh če ob tem pomisliš, da so z njimi pobili tja do miljon ljudi…
    Šofer je v takšnih primerih vedno zaklenil Land Cruiserja.

  • Odgovori Matej Zalar 11. 4. 2015 at 23:29

    Hehe, točno, tam pa res znajo z mačetami :/ In seveda so še vedno živi … tako kot pri nas morilci izpred nekaj desetletij …

  • Komentiraj