Kaffee-Tipps: Passau, Regensburg

Da Nemci vejo, kako se vari pivo, je jasno. Glede tega jim absolutno zaupam, ker me niso še nikoli nategnili. Pivo je mrzlo in postrežba kot se šika. Tu ni debate in tisti, ki sam dobro ve, kdo je, ki mi je zadnjič razlagal, da je Franziskaner zanič, nima pojma. Težave se pojavijo pri kavi. V Nemčiji sem, če nisem ravno zataval v ultra drage kavarne, dobil na mizo navadno brozgo. Kot pol Balkanec in četrt Mediteranec se imam za razmeroma dobrega poznavalca kave. Če me na kakšnem avtocestnem počivališču sprašujejo, ali pijem kapučino s smetano, sem vedno malo slabe volje. Zato na avtocesti kave ne pijem več. Za mesta, ki jih poznam, si pa skušam zapomnit lokacije, kjer postrežejo tisto, kar od kave pričakujem.

V Avstriji, tudi na Bavarskem, je težav manj, verjetno zato, ker so imeli več stikov s Turki. Neprijetnih stikov sicer, to je treba priznati, ampak vseeno so se naučili kuhati kofe. Zanimivo se mi pa zdi, da je kava prišla prej do Francozov in do Angležev, medtem ko so na Dunaju prvo kavarno odprli leta 1683. V Salzburgu sem ga po gosposko kofe pil v kavarni Tomaselli na Alter Marktu, kjer jo kuhajo od leta 1705. Prvo nemško kavarno pa so leta 1686 odprli v Regensburgu. Cafe Prinzess obratuje še danes, seveda na elitni lokaciji na Rathausplatzu, točno nasproti stare mestne hiše. Po zagotovilih domače turistične vodičke, precej zagnane ženske, ki nas je med izletom po Regensburgu izmozgala do kraja, je kava dobra. Nismo je pa poskusili.

Pili smo jo nekje drugje, a si nisem točno zapomnil lokacije, ker sem sem več telefoniral kot pil kavo. Po sicer nezanesljivem fotospominu bi za kakšno pivo, več pa ne, stavil na Kaminski Cafe. Žal se lokacija na zemljevidu ne sklada čisto z mojim orientacijskim spominom.

Najboljši kofe v Passauu pa spijte v kavarni Anton, ki je ne morete zgrešiti, če najdete ulico Luragogasse – na zahodni strani Domplatza zavijete proti Donavi. Tako šarmantnega lokala s skoraj kičasto šarmantnim vrtom na zadnji strani in še bolj šarmantnim lastnikom zlepa ne boste našli. Težava raznih Tomasellijev in Prinzessov ali Sacher Hotelov je pač v tem, da so preveč skomercializirani in se počutiš kot v kakšnem zabavišču. Anton je skrit v tisti smotani ulici, nase opozarja samo s preprostim izveskom, staromodno črno tablo z na roko napisano ponudbo in s parom mizic pred vhodom.

Pravzaprav nima samo kave, ampak lahko marsikaj tudi prigriznete.

Kofe v kičastih rustikalnih šalčkah nam je prinesel kar lastnik. Ja, v tujini lastniki dejansko strežejo, zato tudi vse štima!

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

  • Odgovori Lea 24. 11. 2010 at 21:11

    mmmm, ob zadnji sliki sem jo kar zavohala 🙂

  • Odgovori buba švabe 25. 11. 2010 at 8:46

    Men pa ni jasno, kako lahko ljudje to brozgo pijete. Saj to je ja tak nagravžno, da bolj ne bi moglo bit… 😛

  • Odgovori somebodyelse 25. 11. 2010 at 10:00

    poznavalec kave pije mlečnobrozgo haha FAIL

  • Odgovori Anya 25. 11. 2010 at 10:27

    Ooo to kavo pa svežo žemlco, prodano! mmmm, top!

  • Odgovori tina 25. 11. 2010 at 11:09

    bajdevej, kavopitje ni čist samo mediteranska domena… no, je pa res, da je kvantiteta ponavad skregana s kvaliteto…

    Rank Country Coffee Consumption:
    1 Finland 12.0 kg
    2 Norway 9.9 kg
    3 Iceland 9.0 kg (2006 data)
    4 Denmark 8.7 kg
    5 Netherlands 8.4 kg
    6 Sweden 8.2 kg
    7 Switzerland 7.9 kg
    8 Belgium 6.8 kg
    9 Luxembourg 6.8 kg
    10 Aruba 6.8 kg (2006 data)
    11 Canada 6.5 kg
    12 Germany 6.4 kg
    13 Austria 6.1 kg
    14 Bosnia&Herzegovina 6.2 kg (2008 data)
    15 Italy 5.9 kg
    16 Slovenia 5.8 kg
    17 Brazil 5.8 kg (2009 data)
    18 Greece 5.5 kg
    19 France 5.4 kg
    20 Croatia 5.1 kg

    vir:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Listofcountriesbycoffeeconsumptionper_capita

  • Odgovori tina 25. 11. 2010 at 11:12

    kopipejst mi ni glih dobr uspel. tiste kile za državo so kile kave, skonzumirane v enem letu, na prebivalca.

  • Odgovori chef 26. 11. 2010 at 1:33

    Kvanriteta je čisto nekaj drugega kot kvaliteta.

  • Odgovori Nergač » S Poulom Pavo na kofe 8. 1. 2012 at 18:01

    […] chef 8.01.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks Ko govorimo o kavi, sem zelo občutljiv. Izkušnja kofetkanja je pomembna od začetka do konca, torej že od surovine, potem priprave in […]

  • Komentiraj