Kako je bilo na Gondvani?

V Leipzigu smo si za začetek ogledali Gondwanaland, najnovejšo pridobitev ZOO Leipzig. Dr. Jörg Junhold, direktor od leta 1997, ima vizijo, da leipziški živalski vrt v naslednjih letih postane eden najbolj modernih in inovativnih živalskih vrtov na svetu, piše v PR sporočilu. Žal smo videli samo Gondwanaland, ne pa tudi ostalih petih tematskih svetov: Vrta ustanoviteljev, Azije, Afrike, Južne Amerike in Pongolanda – dežele opic. No, Gondwanaland pravzaprav združuje tri celine – zato tudi ime Gondvana – in sicer tiste z džunglo: Azijo, Afriko in Južno Ameriko.

Tropski svet so na 16.500 kvadratnih metrih uredili pod 34,5 metrov visoko stekleno kupolo, arhitekturno mojstrovino, ki so jo gradili dobrih deset let, kar je zvezno deželo Saško, mesto Leipzig in sam živalski vrt stalo 66,8 milijona evrov. Mogoče se sprašujete kje so evropska sredstva? Jih ni. Mogoče zadeva ravno zato funkcionira.

Pod kupolo vzdržujejo tropske klimatske pogoje s temperaturo med 24 in 26 stopinj Celzija in 65- do 100-odstotno vlago. Drugače povedano – zašvicu se boš fuŁ. Dejansko smrdi po džungli, kjer sicer še nisem bil, ampak predstavljamo si jo lahko, če povohamo v domač tropski akvarij. Seveda imajo akvarij tudi v Gondwanalandu.

Zasadili so 17.000 tropskih rastlinskih vrst, od grmičevja in vodnega rastja do dvanajst metrov visokih dreves in s tem ustvarili razmeroma udobno življenjsko okolje za štirideset vrst živali. Vsega skupaj jih je tristo, med njimi so tudi komodoški varan, mali povodni konj, ozelot (južnoameriška divja mačka) in, jasno, opice.

Mnoge živali se prosto gibljejo med ljudmi, a prvi večer, ko smo imeli tam uvodni sprejem, je bila Gondvana videti kot v obdobju, ko so živali živele samo v vodi. Deloma zaradi ure, bolj verjetno zaradi gneče. Seveda smo bili razočarani, ampak tako pač je v naravi in raje imam malo razočaranje, kot da žival trpi v mali kletki. Že tako se mi je tale prijateljica pritoževala, da ima premalo prostora:

Mimogrede, fotografiral sem jo na goriščni razdalji 28 milimetrov! Tega pa na 50 milimetrov:

Da ne nakladam, je razvidno iz te fotografije:

Zadnje štiri fotografije sem posnel naslednji dan zjutraj, ko je teh beštij mrgolelo. Prvič sem od blizu videl lenivca, ki je po mojem ena najboljših živali na svetu:

Seveda je vse lepo razloženo, smo pa imeli srečo, da se je z nami ukvarjala vodička. Če se prav spomnim, osebja mrgoli, tako da so vedno na voljo za vprašanja.

Pod kupolo se sprehodimo po skoraj 600 metrov dolgi poti, še slabih devetdeset jih prehodimo po mostovih med drevesi – do dvanajst metrov visoko nad tlemi. Zanimivo je tudi 400 metrov dolgo popotovanje z barčico.

V enajstih minutah zapelje skozi votlino, kjer slikovito predstavijo nastanek zemlje, razpad Gondvane, razvoj živalskih vrst in tako dalje. V votlini dobiš občutek, kako dolgo je pravzaprav trajalo začetno obdobje in kako zelo malo časa je minilo od razvoja sesalcev, da ne rečem človeka. Dobiš občutek majhnosti. In minljivosti. In veličastnosti sveta. Vhod v votlino …

Čoln zaokroži tudi po reki zunaj votline:

Toplo priporočam!

Škoda, da nismo imeli časa za cel živalski vrt. Odprli so ga že leta 1878 in se danes razprostira na 22-ih hektarih površine. 500 živalskih vrst, 2000 živali, ki so sicer ujete, a v kolikor toliko normalnih pogojih. Še enkrat opozarjam na pozitivne vidike živalskih vrtov – konec koncev v Gondwanalandu v precej dobrih pogojih živi tudi nekaj ogroženih živalskih vrst, ki se jim verjetno godi bolje kot tistim, ki se slučajno srečajo s Caterpillarji v brazilskih gozdovih.

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori RTM 4. 1. 2013 at 18:13

  Koliko € je vstopnice 😕

  Thx

 • Odgovori RTM 4. 1. 2013 at 18:14

  Pravilno:

  Koliko € je vstopnica ❓

  Thx

 • Odgovori Clytie 4. 1. 2013 at 18:26

  Klikni desno zgoraj

  http://www.zoo-leipzig.de/en/theme-worlds/gondwanaland/

 • Odgovori darja 7. 1. 2013 at 0:08

  TO BOM ŠLA PA RES POGLEDAT!

 • Odgovori chef 7. 1. 2013 at 8:56

  @RTM: V primerjavi s stroškom poti do Leipziga … zanemarljiva.

  @darja: Mini varianto tropov imajo tudi na Dunaju in še bolj mini v Salzburgu.

 • Odgovori Papageno 7. 1. 2013 at 9:15

  Mini varianta je v ZOO Schmiding (Wels)

 • Odgovori Nergač » Ipad foto 7. 1. 2013 at 18:01

  […] še bolj trapasto je, če z Ipadom fotografiraš v živalskem vrtu. V Gondwanalandu v Lepzigu sem tole prijateljico fotografiral z DSLR fotoaparatom […]

 • Odgovori irenairena 11. 1. 2013 at 15:35

  ja je res škoda, da nisi videl še preostanka živalskega vrta: lev in levinja od katerih te loči le potoček in (menda) električni pastir, tigra brez ograje (pleksi steklo oz. jarek in višinska razlika dobro skrbita za varnost, brez skrbi), opice in koze, ki se vsake toliko odpravijo malo po svoje med obiskovalce… en najlepših zoojev kar sem jih videla.

  kdorkoli je v bližini Leipziga in ima par uric časa – Zoo Leipzig je več kot vreden ogleda.

 • Komentiraj