Kako so nastali Slovenci?

Zadnjič sva s seamusom v Vrsarju slišala izvrsten vic. Da bodo okoliščine bolj jasne, bom dogodek opisal malo bolj podrobno opisal. Šlo je za ogromnega raka, jastoga.

Že v soboto zvečer smo ga opazovali na rivi, zaprtega v nekakšen hladilnik, skupaj z razmeroma grdimi oradami in brancini, ki so bile videti povsem drugače kot zadnjič v Trogiru. Orade so bile torej grde, jastog se je pa tako matral, da smo prizor le stežka razumeli humorno. Z lovkami oziroma tipalkami ali karkoli že imajo, je le sem ter tja obupano pomigal in čakal bridkega konca v vročem loncu. Da se to že ne dela tako, smo si mislili. Tako ali tako ga bodo skuhali pri živem telesu, da mora že prej po nepotrebnem trpeti, je pa nesprejemljivo!

Naslednji dan sva šla stanje preveriti še enkrat. Tudi tokrat so bile v hladilniku ribe, rekel bi, da še grše kot prejšnji večer, v kotu pa se je spet mučil jastog. Bržkone res ni šlo za isto žival, saj je bil ta nekoliko bolj živahen, definitivno pa ne dobre volje. Zgroženemu pogovoru se je pridružil še en par in počasi je obstajala nevarnost, da bo prišlo do cirkusa, kot med demonstracijami proti nevegetarijancem. Prvi par se je sicer hitro pobral, midva sva še nejeverno buljila v morsko žival, Nemci pa so se za mizami naprej basali z vineršnicli.

Potem se je prikazal konobar in začel pametovati, da je jastogu prav fletno, češ da je na hladnem in da ima zrak, več pa ne potrebuje. Seveda sem protestiral, da to ni res, ker gre vendar za vodno žival, ki v danem trenutku životari in trpi, čeprav strošek akvarija verjetno ne bi bil pretiran. Zarukanec mi je odgovoril, da imajo akvarije tisti, ki jastoga zadržujejo po dva meseca (!), on pa ga proda v dnevu do dveh, kar jastog seveda preživi. Verjamem, da preživi, sem razglabljal, ampak to je tako, kot če bi človeka zabrisali v morje in mu privoščili le snorkelj.

»Pa očeš ti u vodu?« je izgubil živce in si me privoščil celo odriniti.

Seveda sva bila šokirana, toliko bolj zaradi psovk čez Slovence, ki so še sledile.

»Znaš kako su Slovenci nastali?«

»Nimam pojma, povej!«

»Imali smo u Hrvatski bolestne ljudi, pa smo jih poslali u brda!«

Verjetno mu je dvignilo pisker, ko sem se vicu od srca nasmejal in navrgel, da so očitno nanj pozabili.

Da znajo biti Istrani primitivci in nateguni, mi je jasno že od poreške večerje pred petimi leti, ko sva s punco dobila na mizo tri predjedi. Ko sem natakarico opozoril, da sva samo dva, je odmahnila, češ, kar pojejta še koktejl iz rakcev. Koktejla sicer ne maram, a sem vseeno poskusil in se kasneje čudil, ko ga je baba zaračunala. Češ, saj si jedel! In ko sem se prvič vrnil, sem spet naleteč na zakompleksanca, ki ni samo nacionalističen idiot, ampak tudi mučitelj živali! Pezde mi je lepo povedal kaj si misli o Slovencih, ampak Janezi se tam vseeno nažirajo, on pa jim podmuklo puli kune in jim v mislih jebe slovensko mater, tako kot jo je tudi nama verbalno. In kako naj grem tja dobre volje, če pa si je morda isto mislila prikupna Slađana, ki nam je prejšnji večer natočila pivo Favorit. In v državi s takšnimi idioti (četudi so morda redki), ki si celo privoščijo biti glasni, naj jaz uživam dopust? Naj si nekam vtaknejo istrsko obalo in prenatlačene kampe!

Saj vem, nisem jaz tisti, ki bo rešil njihov problem, ampak od tega principa pa ne odstopam! Ne bodo oni mene jebal!

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori 1tastar 12. 6. 2008 at 8:15

  Končno si le spoznal, da bolestni brdani nimamo kaj iskati na najlepši obali na svetu! 🙂

 • Odgovori domovoj 12. 6. 2008 at 8:34

  Mah, nas je poskušal kelnar nategniti za takratnih celih 5 jurjev v eni od piranskih restavracij. Se mi zdi, da je tak karakter v tistih krajih pogost bolj zaradi požrešne lakomnosti kot zaradi nacionalne pripadnosti. Ne vem no, morja in plaž se sicer na daleč izogibam … 🙁

 • Odgovori Dajana 12. 6. 2008 at 8:46

  ahahahahaha Ta smeh je za razlago, kako so nastali Slovenci. Drugače pa nasvet: nikoli se ne kregaj z ljudmi, za katere je nevarnost, da bodo ravnokar eksplodirali! Lahko bi se huje končalo! Kaj bi naredila jaz? Šla bi do lastnika lokala in ga vprašala, če je to, kar počnejo z živalmi, v redu. In mislim, da tako delajo povsod po gostilnah… Grooooza. No ja, jaz sem že nekaj let vegetarijanka, ampak sem tu in tam pojedla kakšno ribo, pa očitno še teh ne bom več. 🙁

 • Odgovori Roki 12. 6. 2008 at 8:56

  A ti ni ene prtisnu okol ušes? Si mel srečo 🙂

 • Odgovori seamus 12. 6. 2008 at 9:28

  @Roki – Sem imel občutek, da ni veliko manjkalo. Samo pol metra stran so kot rečeno obedovali gostje …

 • Odgovori chef 12. 6. 2008 at 9:31

  @Dajana: Vem, ti bi šla do lastnika lokala, jaz pa nisem Don Kihot in mi je jasno, da pri kretenu itak ne bi nič dosegel. Sploh pa ni izključeno, da je bil kreten hkrati tudi lastnik.
  Tega povsod ne počnejo, jaz sem do zdaj jastoge videl izključno v akvarijih.

  @Roki: Ja, kot rečeno, je bil ves divji, ampak nor vseeno ne, ker je bilo točno jasno, kdo je živčen, kdo se pa samo normalno pogovarja.

 • Odgovori Dajana 12. 6. 2008 at 9:36

  Potem pa pošlji vsaj ta post na društvo proti mučenju živali. Mogoče bodo oni poslali hrvaškemu.

  http://www.dzzz.si/modules/news/index.php?storytopic=7

 • Odgovori Biba 12. 6. 2008 at 9:46

  Društvu proti mučenju živali?
  Čudno se je pritožit, da je rak v čudnem hladilniku. To, da je taisti rak nato živ skuhan je pa O.K.?

 • Odgovori minnie 12. 6. 2008 at 11:46

  Dobili so najlepšo obalo na svetu, v zameno pa so jim vzeli pamet!

 • Odgovori Doktor Živago 12. 6. 2008 at 12:46

  To gre samo za rasizem. In kako čimbolj opuliti turiste. Tudi sama sem opazila, da takoj spremenijo taktiko, če zagledajo Slovenca ali Nemca. Žalostno.

 • Odgovori 1tastar 12. 6. 2008 at 13:59

  Domovoj! V Piranu in Portorožu pa samo Hrvati strežejo. Mislijo, da so še vedno na svoji strani Savudrijske vale ❗ ❓

 • Odgovori 1tastar 12. 6. 2008 at 14:02

  Dajana, kako pa šele mučijo ubogo kolerabo! Izpulijo jo iz zemlje, ji odrežejo listje, razčetverijo in jo dajo za pojest kakšni prenapeti veganki! :mrgreen:

 • Odgovori Fotr 12. 6. 2008 at 16:37

  Še dobro, da je šlo za rake.
  Maksimum moške primitivnosti in samovšečnosti je to: Trajektarju sem molel ven iz avta dve vozovnici in pripomnil, da je druga vozovnica za ženo, tisto tam, ki gre na ladjo peš. In njegov nasvet: “Što vučeš ženo sobom, ima kod nas puno boljih!”

 • Odgovori karolina 12. 6. 2008 at 21:21

  Komuniciraj v nemščini, na koncu pa se zahvali
  v slovenščini. 😉

 • Odgovori vlatka 12. 6. 2008 at 23:53

  chef,

  morda pa si ob vsem tem pozabil, da istrani in hrvati niso eno te isto. In je bil ta konobar verjetno hrvat in ne istran 😀

 • Odgovori vlatka 12. 6. 2008 at 23:54

  fotr,

  ta je bil pa od hudiča, mislim, nabrit za hec 😀

 • Odgovori vlatka 12. 6. 2008 at 23:56

  minnie,

  hehehe, smeh pred spanjem je najboljše zdravilo za spanje. 😀 😀

 • Odgovori pijanec 13. 6. 2008 at 1:30

  Ne vem, kako vam vedno uspe naleteti na probleme na Hrvaškem :). Sam živim ob meji, redno hodim preko na Hrvaško, pa nikoli nobenih problemov. Pa tudi vedno govorim slovensko in sem postrežen kot vsak normalen gost. Verjetno se večini Slovencev vidi, da se imajo za nekaj več in začnejo provocirati. Znani so primer iz gostiln: prinesite tistega “z rogeci”, potem pa delanje norca, kar ni nič drugega kot navadno provociranje.

  Na 100x večje primitivce, kot jih je opisal Chef, pa konstantno naletim v Nemčiji, Avstriji, Franciji itd. Kakor hitro zvejo, da si iz kakšne takšne države, kot je Slovenija, si za njih navaden lopov, cigan pa še kaj.

 • Odgovori chef 13. 6. 2008 at 9:19

  @Dajana: se mi pa ne ljubi…

  @Biba: Da se jastoga skuha živega je sicer kruto, ampak tako se pač dela. Da mu zagreniš še zadnji dan življenja, ne, tako se pa ne dela.

  @minnie: Tale z najlepšo obalo je pa tudi bosa. Kot da bi za Slovenijo govorili da je najlepša na svetu 😆 Aja, saj govorimo 🙂

  @fotr: Tip si zasluži eno na gobec, he’s talking about my mama!

  @karolina: Malo prešvoh znam nemščino… sem si pa zadnjič potegnil štumfe do kolen in je bil učinek neverjeten. Mislili so, da sem anglež!

  @vlatka: Kaj je bil po “narodnosti” pa res ne vem. Saj je vseeno, tip je kreten že zato ker muči živali.

  @pijanec: Saj jaz tudi naletim šele po dveh dneh 🙂 Da nas imajo drugod za cigane, se pa ne čudim… kaj vse zganjajo Slovenci zunaj, mene je kar groza 🙁

 • Odgovori jaz 13. 6. 2008 at 16:15

  chef…si pa res ti zakompleksiran…da se začneš z enim natakarjem kregat, ker je nek rak zaprt v hladilniku?!

  bog pomagej…

 • Odgovori seamus 13. 6. 2008 at 20:51

  @jaz – bilo je ravno obratno.

 • Odgovori chef 13. 6. 2008 at 23:52

  zakompleksiran!

 • Odgovori Luka 14. 6. 2008 at 17:48

  Ha ,,,ja.

 • Odgovori 1tastar 16. 6. 2008 at 7:56

  Še Bush je rekel, da je Slovenija najlepša in da bo prišel na dopust k nam, ne pa na Hrvaško.

  Potem se boste pa Busha tako ustrašili, da boste pobegnili v Dalmacijo. Kar tam ostanite, brdani zarukani ❗

 • Odgovori Alex van der Volk 17. 6. 2008 at 21:40

  V bistvu razumem možakarja da je tako razumel, kar pa ne pomeni, da ga opravičujem. Celo obratno, vreden je vsakega obsojanja, tako zaradi jastoga, kot zaradi povsem neprimerne reakcije, ampak postavi se v njegovo kožo. Delaš svoj posel kot najbolje veš in znaš in nekega dne ti pride nek tujec in ti začne pametovati, da ne delaš prav. Kaj ti ne bi ponorel?

  Istra pa mene že zelo zelo dolgo ni videla in me tudi ne bo, kot tudi ne Kvarner

 • Odgovori feniks 23. 7. 2008 at 17:32

  Cela obala vključno s slovensko živi bolj na izi. Ne hitijo toliko kot na celini in so med seboj na lokalni ravni bolj povezani. Večinoma si to dopovedujem kadar se z obalo srečam. To, da so z nami bolj po domače pravzaprav kaže na to, da nas štejejo nekako za svoje, pa čeprav se čudno sliši. Različen odnos je ostal še iz bivše Juge, ko smo bili “naši Slovenci”, Nemci pa so bili tujci, ki so nosili konvertibilno valuto. V zgodbi ne vidim nekega nacionalističnega podtona. Z bedaki sem imel že doma večkrat opravka ne vem zakaj se to ne bi zgodilo kje drugje.
  Sem pa tudi sam imel sitnosti in menim, da bi nekdo, ki se preživlja s turizmom moral biti bolj razumevajoč. Nikakor ne mislim, da so Hrvati slabi ljudje sem pa ziheraš in svoj denar raje puščam tam kjer se zanj bolj potrudijo. Nič osebnega, čista trgovina pač.

 • Odgovori Luka 23. 7. 2008 at 18:19

  Ja sej imaš prav na Hrvaškem že takoj ko prestpiš mejo že vidiš, da jih sploh ne zanimaš. Glavno da si uzameš dopust pri njih in to je to. Ko vidiš ceste npr. AL hotel kjer naj bi prespal že vidiš, da jim ni mar zate. Skoraj skoraj sem s kopra in bi newem šel na dopust v portorož :>

 • Odgovori simon79 8. 8. 2008 at 9:34

  Osebno še nisem imel slabe izkušnje s Hrvati, sem bil pa prisoten pri parih incidentih. En je bil v pizzeriji v Poreču, ko je kuhar priletel iz lokala na majhen trg, kjer so imeli mize in začel tepsti eno gostjo. Drugi je bil pred kratkim na mejnem prehodu. Vedno sta dva nadzornika, carinik in policaj. Carinik je stal zunaj in nas čekiral oz. samo mahal, naj vozimo dalje. Policaj je pa nezainteresirano sedel v svoji kabini, zleknjen da se ga je komaj videlo. In voznik pred mano ga je spregledal in se zapeljal kake dvametra mimo njega, ko pa je videl, da vseeno nekdo sedi noter je takoj ustavil in se vrnil z besedami: “Se opravičujem, nisem vas videl”. Carinik pa pravi, da je on njega pa videl in da bo to 300 evrov. Nisem vedel da so že v EU in da imajo kazni že v evrih. To bo spet ena izmed tistih kazni “Ajde, kolko imaš?”, za katere dobiš nek na roko napisan listek, denar gre pa hrvaškim davkoplačevalcem – oz. samo enemu davko(ne)plačevalcu.

 • Odgovori HD 8. 8. 2008 at 18:12

  V glavnem ..res ne razumem, da Slovenci še vedno hodijo dol zapravljat težko prigaran denar in zapravljat težko prislužen prosti čas.. to je zame popolnoma nerazumljivo. Mazohistično do skrajnosti.

 • Odgovori MJBBB 9. 3. 2010 at 14:06

  WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW MISLIM DA NEZNAM WWWW OCEMU MI ZAPRAVO PRICAMO.

 • Odgovori NINA 9. 3. 2010 at 14:06

  WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW MISLIM DA NEZNAM WWWW OCEMU MI ZAPRAVO PRICAMO.

 • Odgovori Nergač » Ljubljanski bogatun 13. 4. 2010 at 7:31

  […] sumljiv, na jetra mi gre pa vseeno. Jasno je, da tudi med navadnim hrvaškim življem obstajajo izmečki hujše vrste, ampak tako je pač povsod in šahovnica ima tu bolj malo opraviti, sploh zato, ker so se tudi […]

 • Odgovori Nergač » Fak, kere bruke! 14. 11. 2010 at 18:01

  […] na strehi. Skratka, veseli so me bili kamor koli sem prišel in nihče me ni, kot pred nekaj leti, zajebaval zato, ker sem […]

 • Komentiraj