Kamenodobni telefoni

Ena izmed razlik med mojo in generacijo naših staršev je po mojem v tem, da se oni tehnološkemu napredku čudijo, nam pa se zdi nekaj normalnega. Kar še ne pomeni, da me ne daje nostalgija. Ko sem zadnjič na Kongresnem trgu skoraj padel čez inštalacijo nekaj sto predpotopnih mobilnih telefonov, se mi je skoraj milo storilo.

IMG_20150116_195210

Pred kratkim pa sem med brskanjem po blogu naletel na prispevek Nov telefon, ki datira v leto 2007. Mimogrede, na polovico od telefonov, o katerih pišem, sem že pozabil. Zdaj pa pozor: leta 2007 sem kupil telefon Sony Ericsson K790. Navdušil me je fotoaparat in, pozor, priložena 512-MB spominska kartica! Spomnim se, da me je takrat blazno navduševal mini joystick. Telefon, ki sem ga našel v škatli s staro kramo, je še zdaj je videti brezhiben. Zakaj je crknil, ne vem, vem samo, da je crknil v najmanj primernem trenutku – ko sem šel za teden dni na službeno pot v Nemčijo.

IMG_20150213_230558

Še danes, ko telefoniram z Galaxyjem S4 Active mislim, da je bil K790 morda celo moj najboljši telefon, gotovo pa naprava z najbolj kakovostnim ohišjem. Mislim, da je imel naslednji že qwerty tipkovnico in na šlatanje občutljiv zaslon, ampak bil je zanič.

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori Seamus 14. 2. 2015 at 18:55

  Jest sem se do nadaljnega odločil ostati na Nokia C5-03 (Telefon je prišel ven oktobra 2010!!!). Ima vse kar potrebujem in odlično navigacijo in še boljši GPS program s pravimi zemljevidi (Track@Way). Program je tako dober, da sem avtorju doniral 5€ po PayPalu. V kratkem bom kupil enega za rezervo (4. ali 5. primerek). Ko kaj crkne zamenjam okvarjeno in gremo dalje in še v hribih imam lahko vedno dve bateriji s sabo.
  Naslednji bo Windows telefon, ki bo imel vse to kar ima ta Nokia.

 • Odgovori Matej Zalar 14. 2. 2015 at 20:58

  Jaz sem presenečen, da s tem telefonom dejansko nimam popolnoma nobenih problemov. OK, zadnjič sem ga res skoraj razbil, ampak prejšnji so me zajebavali bistveno bolj. Po mojem moraš pač kupit najboljšega, kar je mogoče, da imaš potem tisti dve leti mir (potem se itak programirano pokvari). Če kupiš poceni robo, pa začne trokirat že ob prvem apgrejdu, ki se slejkoprej hočeš-nočeš zgodi.

  Res pa je, da mi gre vse, kar je povezano z Googlom, strašljivo na živce, zato bom naredil vse za to, da bo naslednji telefon delal na Windowsih.

 • Odgovori filmoljub 15. 2. 2015 at 9:39

  Jaz sem s svojim Samsungom S5610 verjetno pradedek metuzalema med nazadnjaško usmerjenimi praljudmi — in pri njem vztrajam že približno dve leti. Baterija fenomenalna (pri zmerni rabi še po tem času zdrži praktično ves teden), fotoaparat dovolj zmogljiv za njujno rabo, vse aplikacije delujejo normalno. Ko sem ga kupoval, sem zahteval telefon brez touch-screen zaslona in ta je bil eden od treh ali štirih, ki so temu ustrezali.

 • Odgovori RTM 15. 2. 2015 at 10:48

  Se strinjam @filmoljub.

  Telefon je za pogovarjanje, sms in foto, vse ostalo je navlaka!

 • Odgovori lešnik 15. 2. 2015 at 11:24

  Jaz sem potem s Samsungom E2121B ( http://www.phonearena.com/phones/Samsung-E2121B_id4698 ) od Filmoljuba babica. 🙂 In ker sem granny, ne znam linka narest, sorry. 🙂
  Je pa tudi to super telefon, baterija (ob resda ne le zmerni, pač pa skromni rabi) zdrži krepko čez en teden; tudi blizu 20 dni. Imam ga že od l. 2011 in ne kaže, da se bova kaj kmalu poslovila. Dela dobro, uporabljam največ za klice, sms-e, beležko, kalkulator, včasih radio, predpotopni fotoaparat pa povsem zadostuje za fotografiranje “traparij” (drobnarij: kavne skodelice, žafrani in žabe v gozdu ipd.:-). Ob tem sploh še nisem preizkusila vseh funkcij, kot sta npr. Bluetooth in E-pošta. 🙂 Podobno kot filmoljub cenim tudi odsotnost dotač-screena. 😉
  Ne me narobe razumet. Sem dinozaver, ampak sem že mimo faze, ko bi to uporabljala za samohvalo, češ “I’m special, nimam FB, nimam pametnega telefona, ne rabim, kaj mi bo”. To sem že prerasla. 😉 Šalo na stran. Danes povsem resno pravim, da ne rabim – ne želim imeti teh novotarij. Preprosto zato, ker me je povozil čas. Sem del gneracije, ki bi to tehnologijo morala imeti v malem prstu. Ampak glede na hitrost, s katero se odvija njen razvoj, se hitro izgubiš, če mu ne slediš. Tako da se mi na tej točki enostavno ne da ukvarjati z nekimi zadevami, posebno še, če niso nujne za komunikacijo. Dovolj mi je mail in “navaden” mobi za klice in sporočila. Se pa zavedam, da se ni povsem pametno izogibati tehnologiji kot hudič križa, kajti slej ko prej jo boš morda potreboval, četudi po sili razmer.
  Sicer pa, k temi bloga: moj prvi mobitel je bil Ericsson T10s. S pokrovčkom. 🙂 Kako je bilo fajn. Spomnim se, da ga je imel sošolkin brat, in jaz sem se pred nakupom blazno veselila, da se bom lahko igrala z budilko. xD Bilo je okrog l. 2000. Ko je po nekaj letih izdahnil, sem bila še nekaj let brez in bi tako verjetno še nekaj časa ostalo, če ne bi ravno oča menjal svoje Nokie 3310 za nek novejši telefon. Tako sem za nekaj časa prevzela Nokio, ki pa tudi ni dolgo zdržala (a bržkone je bil problem bolj v stari bateriji kot pa telefonu, ki, kolikor vem, velja za legendarnega). Po Nokii sem bila spet določen čas brez mobitela, nakar si je mati kupila na začetku omenjenega Samsunga. Pa ga niti ni začela prav uporabljati, tako da sem ga spet prevzela jaz (vem, da izpade, kot da kradem družini mobitele, ampak ni tako, I swear!:-). In ga imam že 4 leta.
  Lp

 • Odgovori katarina 15. 2. 2015 at 14:02

  jaz sem po službeni dolžnosti obsojena na BB….verjem mi, to povzroča duševne bolečine dnevno…baterija zdrži v najboljšem primeru 12 ur, kadar dobi prebliske in se updejta (messenger je problem – seveda nikoli uporabljen, ampak se ga tudi brisat ne da), se telefon pregreje in baterija crkne v 3 urah…

  …fotr in mati, seniorja oba, se norca delata iz mene, da kva mam to….seveda onadva oba s shinny new samsungi 🙁 uh aja, in mati vedno drka s prstom po zaslonu tako telefona kot laptopa…ne da si dopovedat, da touchscreen ni serijski pri 10 let stari opremi 🙁

 • Odgovori Matej Zalar 15. 2. 2015 at 17:47

  @Filmoljub: Krasen primerek. Jaz sice s telefonom počnem vse sorte, zato bi bil s tem opravilno kar precej omejen. V tem primeru bi rabil še tablet.

  @RTM: To ni res.

  @Lešnik: Bluetooth! A je to kdaj funkcioniralo 😆

  @Katarina: BB, neverjetno… Kot da bi se delali norca iz svojih zaposlenih. Mama … hahaha

 • Odgovori Simon 16. 2. 2015 at 14:44

  Če imaš kak tak star telefon so sedaj baje ful rariteta in vredni tudi do 1000, 2000 EUR. Lahko fejst zaslužiš. Verjetno je to podobno kot pri starodobniki pri avtomobilih.

 • Komentiraj