Kampus med koruzo

Varni Miha se je poslovil in za seboj pustil ogromen most, o katerega ceni lahko samo ugibamo. Pravzaprav je vseeno, saj ga je plačala Evropska unija. V institucijah EU sedijo podobni cepci, kot so naši birokrati in denar jim ne pomeni nič. Most je le del velikega projekta Univerze v Ljubljani, za katerega je Evropska unija prispevala 75 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ki jih je treba nujno zapraviti. Univerza bo tako prispevala samo še 41 milijonov svojih evrov. Novemu mostu se vsi čudijo, tudi tisti, ki imajo o mostovih več pojma kot jaz. Je pa res, da so pred nekaj tedni na drugo stran Glince pritovorili toliko težke mehanizacije, da je bil tak most morda nujno potreben …

Ni mi jasno zakaj se o tem projektu skoraj ne govori, si pa lahko mislim. No, morda se bo več govorilo, ko bo začelo prihajati do zamud. Skratka, Univerza bo v to vložila 41 milijonov. Lahko samo upamo, da znajo ostati bolj skromni kot pri gradnji mostu, sicer, se bojim, bom moral dati prav ministru Turku. Ni težko srati z milijoni, ki jih dobiš – ali od Evrope ali od davkoplačevalcev. Pa da ne zaidem. Čeprav so mi vsaj do leta 2013 uničili priljubljeno sprehajalno traso in se moram zdaj naokoli plaziti med klopi in ob turščici, gradnjo absolutno podpiram. Kaj točno pomeni Univerzitetni kampus, ne vem, na spletni strani bivšega Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa piše:

Z izgradnjo skupnega objekta obeh fakultet s pripadajočo infrastrukturo v velikosti 42.094,69 m2 neto površin, bodo ustvarjeni ustrezni pogoji za skupno 4.166 študentov in rešena prostorska stiska, s katero se danes srečujeta obe fakulteti (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteta za računalništvo in informatiko, op.a.). Lokacija novih fakultet pod eno streho bo na Brdu pri Ljubljani, ob obstoječih stavbah Biološkega središča in Biotehniške fakultete. Projekt se delno financira iz evropskih strukturnih skladov. Gradnja naj bi bila zaključena v letu 2013.

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori Zmago1 22. 7. 2012 at 19:33

  Jaz bi rekel hvala bogu da gre še denar v kakšen družbeni projekt in ne direkt v žepe,….sicer koliko od teh 110 mio bo šlo za svetovanja, storitve, itd prijateljem je seveda vprašanje.

  Me je pa šokiral podatek Vegrad v stečaju ima 450mio dolgov in samo 20 mio premoženja!? Kako je to sploh možno?

 • Odgovori virenque 22. 7. 2012 at 21:02

  Zelo mi je všeč naslednji pregovor: “lahko je s tujim kur**m po koprivah mahat”. In to seveda drži. Za neke leve mostove gre vsakič po 150 milijonov, začuda vedno v Ljubljani.

  Ampak slovenci smo in ostajamo sado mazo narod. Bol uspešno nekdo stran meče davkoplačevalski denar, raje se take osebke obkroži na volitvah.

  Pa ne bom nadaljeval, da me ne bo zaneslo, saj sem politično opredeljen.

 • Odgovori Jean Tonic 22. 7. 2012 at 23:41

  Mogoče gre za kuliso oddaje Hidak! 🙂

 • Odgovori Tomaž 23. 7. 2012 at 13:53

  @virenque Ker državni organi ne upoštevajo veljavne zakonodaje. Imamo raznorazne inšpekcije in nadzorne organe, ki obstajajo zgolj zato, da še zadnji slovenski lolek misli, da imamo pravno državo.
  Pravila, kdaj mora podjetje iti v stečaj, so popolnoma jasna. Gradbeniki tako kot banke (ki pa še niso v stečaju) frizirajo svoje bilance. Ko pa pride že do zelo brezskrbnega pregleda od zunaj, se vidi, da gre za klasičen slovenski nateg.

  @Zmago1 Tudi če gre za družbeni projekt, to ne pomeni, da projekt ne more biti nerazonsko izpeljan. Pol denarja bo šlo v privat žepe, pa če se Mati Tereza na glavo postavi.

 • Odgovori seamus 23. 7. 2012 at 14:01

  @Zmago1 – zakaj te je Vegrad šokiral? Sj so še na dan ko so objavili stečaj v sodih pred firmo kurili dokumentacijo, policija pa nič. Pač, čisto do konca so ropali vn kar se je dalo, nato pa dokumentacijo zažgali, da se ne bi videlo, da so to počeli čisto do zadnjega – ker mislilm, da je prenos neveljaven, če se zgodi v mesecu pred stečajem. Če dokumentacije ni, potem tudi ni neveljavno … Ostal so pa samski domovi pa pomoje nič drugega.

 • Odgovori chef 23. 7. 2012 at 16:35

  Problem je v tem, da nekdo dobi 116 milijonov, ker je napisal dobro razlago, zakaj jih potrebuje, potem pa za ta denar postavi nekaj, kar bi jaz verjetno naredil za 60 milijonov, vključujoč mojo pošteno plačo 3000 evrov neto.

  Na škodi so seveda študenti, ki sicer hodijo po krasnem mostu, ki ga ne bomo mogli zgrešit niti mrtvo pijani, ampak zmanjka pa denarja za razne malenkosti, kot so na primer kakovostni univerzitetni programi. Ko gledma, kako se zapravlja denar in kako se služi na izrednih študentih, enostavno ne morem, da se ne bi vsaj delno strinjal s super ministrom. Tudi, če se moti – njegovi oponenti s fakultet so bubreki v loju in pogosto popolni bedaki, in takim ne morem zaupat.

  Z Igorjem Lukšičem na čelu, ki je bil v svoji bogati karieri med drugim tudi dekan FDV.

 • Odgovori schjora 23. 7. 2012 at 17:58

  Hej.

  Tam gradijo novi fakulteti (za računalništvo in za kemijo ter kemijsko tehnologijo). Gradnjo lahko spremljate v živo preko http://atlas.fri.uni-lj.si:11080/ .

 • Odgovori chef 23. 7. 2012 at 18:02

  Haha, lepo se vidi tudi inkriminirani most.

 • Odgovori Marjan 25. 7. 2012 at 11:06

  Vlagajo v infrastrukturo za izobraževanje, sej to potrebujemo. Zdaj če bodo 100% varčni pri vsaki naložbi jih tudi ne moremo spremljat, ampak upam da bodo…

 • Komentiraj