Katschberg

So rekli, da bo v nedeljo šajba, da je treba smučat, in skoraj vsi so mi svetovali Vogel. Pri tem me je motilo, da bodo očitno na Voglu vsi, na take kraje pa mene ne vleče. Torej Avstrija. Mokrine ali Osojščica, čeprav sta blizu, odpadeta, ker je tam enostavno preveč Slovencev, da bi lahko imel mir. Ker mi je najmanjši problem vozit, smo šli še naprej od Bad Kleinkirchheima. Slišal sem, da je Katschberg odlično smučišče.

DSC00087

Jutro se je začelo katastrofalno, a o tem sranju več jutri. Štartali smo z zamudo. Šele doma, ko sem prebral novico, sem ugotovil, da je moja smola v primerjavi s smrtjo brezveze. Na cesti smo se za glavo držali, ko smo videli razbitino, nekaj sto metrov naprej pa drugi avto – kot mi je zdaj jasno, povzročiteljev. Siolova novica je sicer skopa, pravijo le, da je bil 24-letni povzročitelj vinjen. Dejansko je šlo za tipičnega cestnega morilca v BMW serije 5 prejšnje generacije, spuščen, na nizkopresečnih gumah. Tovrsten tip dirkačev je nevaren tudi, če so trezni. Seveda barabe vedno preživijo.

Na Katschberg, mejo med Koroško in Solnograško, smo po nekaj centimetrih novozapadlega snega kopali in oddrsavali. Kmalu smo bili nared za vijuganje po zasneženih strminah.1

California na Katschbergu

Smučišče je super, ker lahko vsak najde sebi primeren teren. Premučali smo Tschanek, nižje pobočje na zahodu, na Aineck, odkoder bi se lahko na drugo stran spustili v Sv. Margareto na drugi strani, smo se pa zapeljali samo enkrat, ker je preveč pihalo. Končno sem prišel do Bratwursta in ker ni bilo druge priloge kot žagovinastega kruha, ki ga ne spravim po grlu, sem moral naročiti še Pommes.

Bratwurst mit Pommes

Eno od pravil za fotografiranje oseb veli, da se jih ne ovekoveča med hranjenjem. Urban se je na to požvižgal in seveda počakal na najbolj kritičen trenutek. Tudi nož držim kot drvar.

Katschberg

Vreme se je poslabšalo, naredilo se je nekaj kucljev, bistvo problema pa je bilo v utrujenih nogah, zato smo v želji po pivu poiskali luštno oštarijco. Je bila res luštna in še bolj res majhna, pritegnila pa me je predvsem dolgočasnost. V notranjosti je bilo, čeprav je bila dodobra natlačena – lastnik nas je pa notri vabil z “Es gibt viel Platz”, tako obupno dolgčas, da tega sploh ne znam opisat z besedami. Samo da sem vstopil, že sem postal žalosten. Ne da bi bilo vzdušje neprijetno. Bilo je enostavno … dolgočasno za znoret.

Ko smo izstopili, je iz goste megle že snežilo, tako da smo se samo odvlekli do avta in se z eno letno gumo odvlekli po zasneženi cesti nazaj v dolino in v enem šusu domov. Panoramskih ali akcijskih fotk nimam. Na smučariji se mi nikoli ni ljubilo fotografirat, ker je s tem enostano preveč dela. Fotoaparat ven, rokavice dol, fotografiranje, iskanje rokavice, ki je medtem padla na tla … Preveč.

Nedelja kot tale zapis, torej – nič posebnega. Ampak smo jo odlično izkoristili. Upam, da bom naslednji teden videl morje.

 1. Všeč so mi taki klišejski stavki. []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Lady 8. 12. 2008 at 8:36

  Kolk je pa karta?;)

 • Odgovori ninainklemen 8. 12. 2008 at 8:40

  Zakaj pa v nedeljo na Katschberg, če pa je bila za Gerlitzen akcija, karta le 20 EUR, pa še cel dan je bil sonce. Je treba prej mal pogledat na http://www.skipasstravel.si/index.php?subpageid=6&lang=sl&contid=75

 • Odgovori bojan 8. 12. 2008 at 9:00

  mislm, kej več bi pa lahko povedou o samem smučišču, koliko prog itd…, ne pa samo o gostinski ponudbi, hehe..če bi blo slabo vreme bi še razumeu, tko pa ne čist..

 • Odgovori chef 8. 12. 2008 at 9:12

  @Lady: 33,5 evra + 5 evrov kavcije.

  @ninainkelen: Točno zato nisem šel na Osojščico. Za 15 evrov ne mislim rinit v totalno gnečo. Mislim, da sem to tudi napisal v tekstu. Da se bo popoldne vreme pokvarilo (pa sploh ni bilo tako slabo) pa prej nisem mogel vedet, ane?

  @bojan: Vse lahko prebereš na spletni strani ali na http://www.bergfex.com. Jaz takih brezveznih informacij na internetu ne dajem.

 • Odgovori seamus 8. 12. 2008 at 9:38

  Pismo in jest bi lahko ravno v času nesreče šibal nekam proti hribom …
  Sva pa enkrat že doživela, ko naju je v krožišču pred Kranjem sredi noči (3:30) skoraj torpediral bivši sošolec. Sicer brez alkota, baje je imel slabe gume in rahlo nepazljiv je bil.
  Tile zgodnji časi za v hribe so mi vedno sumljivi, ker nikol ne veš kdaj boš kakšnga kretena nabasal.

 • Odgovori dalmaš 8. 12. 2008 at 9:40

  ….ti čefurji mamo!

 • Odgovori nena 8. 12. 2008 at 9:44

  Ja najprej preveč “Slovencljnov”, čefurji pa pijanec pa letne gume no v nadaljevanju pivo pa tudi letna guma – tokrat tvoja malenkost – zgleda, da si med potjo vzorce nabiral? Ali pa ste vi dečki pravi asi – to bo najbrž….

 • Odgovori Oskar 8. 12. 2008 at 9:55

  Pohvalno,da uporabljaš naša krajinska imena za ta smučišča.Kraj kjer si smučal pa se imenuje Kačjak.

 • Odgovori Thor 8. 12. 2008 at 10:01

  Chef, saj vem, da si nov pri čeladah, kot si omenil. Samo med jedjo je pa ni treba imet gor.. 🙂

 • Odgovori locx 8. 12. 2008 at 10:22

  Sam je pa dobro izvedeti iz prve roke o smučiščih,ne pa da berem reklamne oglase, ki so pa res “brezvezne informacije”, to bi bilo zame bistvo spisa.

  Kako je lahko gostilna tako dolgočasna? Prav neverjetno. Take še nisem videl, razen Mercatorjevih bifejev.

 • Odgovori slikca 8. 12. 2008 at 10:23

  te čist razumem…jst tud ne maram gužve…no ob naslednji taki priliki, ti dam še en predlog, mal naprej od Katschberga maš Obertauern…se splača, verjemi 😉

  jst sem se tud učeri s primorske na avstrijsko koroško peljala… 😉 zakaj v gužvo, če ni treba 🙂

 • Odgovori locx 8. 12. 2008 at 10:27

  Sam ste res kmetje, šele zdej sem se spomnil, kje je to, k je Slikca napisala, da je naprej Obertaueren.A niste znali iti še 10 minut naprej.
  Nič čudnega, da ti gre potem vse na živce.

 • Odgovori En Kovač 8. 12. 2008 at 10:37

  Mene s to čelado spominjaš na našega bivšega poštarja, ki že 10 let pred masovno uporabo čelad na mopedih (beri – še v socialističnih časih) le-to vedno nosil in je ni snel res nikoli. Kot da je priraščena nanj. Pa še isto je imel, kot tvoja 🙂

  Dedku prinesel penzijo, posedel 10 minut, rekel besedo, dve, spil obvezen kozarec domače “rdečke” in naprej do naslednje hiše, kjer se je vse ponovilo. Vse to obvezno s čelado na glavi.

  Brez čelade si tistega človeka sploh ne znam predstavljati.

 • Odgovori Matej 8. 12. 2008 at 10:41

  Super ej pomfi s kklobaso, pol pa na smučke heh

 • Odgovori Darja 8. 12. 2008 at 10:45

  Človek si ne upa več na cesto. Na vsak način je tudi mene groza, kaj se dogaja na cestah, anarhija do amena…. ampak na koncu bi lahko to rešila samo država. Kajti : Ko bodo naši sodni organi začeli resno preganjati takšne voznike, pijane ali trezne: zaporna kazen, z doživljenjskim odvzemom vozniške in dosmrtno plačevanje žrvinim sorodnikom —– potem se bo morda kaj spremenilo. Saj ni težko pogruntati sistema. Ali pa v SLoveniji očitno je.

 • Odgovori beki 8. 12. 2008 at 10:46

  bič, pa si le prišel na svoj račun! čestitam!

 • Odgovori Fensi ata s kavbojkami do jošk 8. 12. 2008 at 10:55

  @nena: pa tudi letna guma – tokrat tvoja malenkost

  Najbrž bi blo težko skontat, da je bla letna guma- rezerva? 🙂 Matr vola…

  Aja, chefe, kulska nedelja. Mi smo bli na Zoncolanu, dva dni šajba, majka, da ne govorim o ceni kart 😉 🙂

 • Odgovori heavyd 8. 12. 2008 at 12:00

  A ni zanimivo, da seže slovenska beseda tok globok (visok) v Avstrijo. Katschberg je beseda, ki izvira iz slovenščine in sicer naj bi o tem hribu obstajala legenda o 1 ali pa 2 kačah ..od tod Katchberg, oz. kakor je napisal Oskar Kačjak. Verjem, da so nam zahodnjaki (v tem primeru Avstrijci) pral možgane ravno tako, al pa še hujš kot juga ..v smislu “daj da vas povzpnemo iz naroda hlapcev v narod zmagovalcev”, samo da seveda v drug ekstrem. Brisanje.

  Če ostanemo pr tej temi, a ni recimo zanimivo, da je Slovenščini dokazano najbolj podobna Slovaščini, pa je geografsko vmes vrinjen narod, ki govori germansko in vrag si ga vedi odkod so se te vzel, madžarsko. ..pa o tem nihče ne govori. Ali pa noče.

 • Odgovori kr1 8. 12. 2008 at 12:14

  Jaz sem bil včeraj na Voglu pa ti povem da ni blo nič gužve… am tebi se itak ni problem vozit…

 • Odgovori sadie007 8. 12. 2008 at 12:24

  matr, mi lušte delaš … 🙂

 • Odgovori chef 8. 12. 2008 at 12:41

  @seamus: Ja, v hribe gremo ravno takrat, ko se pijanci vračajo domov 🙁

  @nena: Ne vem kaj nabijaš, ampak je mimo.

  @Oskar, heavyd: Uporabljam slovenska imena tam, kjer je to nujno oziroma priporočljivo. O tem sem pisal pred kratkim. Kačjak pa ni na seznamu, ki ga uporabljam. Ime sem že slčišal, ampak ker nisem bil prepričan, sem napisal nemško, ker je tudi pravilno. Hvala.

  @Thor: In naj me zebe v plešo?!? Nisem kape s seboj nosil.

  @kr1: Fino, da ni blo nič gužve.

  @sadie: A zarad bratwurstlna?

 • Odgovori cowboy 8. 12. 2008 at 14:34

  chef, na voglu je bilo včeraj odlično. tud jst sem se bal gužve, ampak se zjutraj vseeno odločil za vogel.
  prav presenetljivo ni bilo nobene gužve, ne na gondoli, ne na napravah, ne na progi…
  sneg pa itak odličen.

 • Odgovori bohemist 8. 12. 2008 at 21:35

  @heavyd: Slovenščina ima več skupnega s češčino kot s slovaščino.

 • Odgovori chef 9. 12. 2008 at 17:18

  @Cowboy: Heh, verjetno so šli vsi drugam, ker so vsi vedeli, da bo na Voglu gneča 🙂

 • Komentiraj