Keep the change

Gruzijčev problem je parkiranje v Zupančičevi jami. Večina trdi, da je nemogoče, ampak, če se že vozim z avtom, nisem skopuh in parkiram v garažni hiši. Telekomova na Vilharjevi je ogromna, a tako rekoč nevidna. Po večerji sva komaj našla vhod. V parkomat sem skoraj že vtaknil dvajsetaka …

A-a-a-a!

Jasno, v denarnici nisem imel drobiža, razen nekaj bakrenih novcev in par hrvaških kun. Plačilo s kreditno kartico? Ha! Je pa Telekom v svoji bajti omogočil plačilo s telefonom, a tega niti ne znam niti nočem. Tako mi ni preostalo drugega, kot da sem v najbližjem bifeju fehtal za drobiž. Z drobižem pa vemo, da je v slovenskih pajzlih vedno problem. V Zupančičevi jami očitno ne! Natakarica je vajeno odštela kovance za od pol do dveh evrov, razlagajoč, da se je že marsikdo nategnil in ostal brez dvajsetaka. Zdaj pa ne vem – če, ko enkrat v avtomat vtakneš bankovec, ta ne vrne denarja, je to po mojem kršitev kakšnega predpisa?

Me je pa presenetilo, da je parkirnina stala samo en evro!

Prejšnja objava Naslednja objava

28 komentarjev

 • Odgovori Lili 1. 4. 2012 at 19:13

  Mene so pred kratkim tako obrali na avtomatu za kavo, ki ga sicer uporabljam zelo redko. Doslej sem vedno imela drobiž, tokrat pa sem vrgla notri evrski kovanec. OK, saj znesek ni ogromen, ampak vseeno se počutiš kot cepec, ker nisi pravočasno prebral drobnega tiska (drobiža avtomat ne vrača). Je bil pa zato vesel nekdo za mano. 🙂

 • Odgovori blitz 1. 4. 2012 at 19:40

  Dobro, da si me spomnil, da je spet čas za Zlatega Runota 😉

  Drgač pa, ja, mislim, da sem že sam enkrat pisal o prestolničnem parkiriščnem nategunstvu. Od tega, da ne moreš plačati s kreditno kartico ali maestrom, do tega, da klinčeva mašina ne vrača drobiža. No, zadnji nateg sem doživel na parkirišču pred železničarskim zdravstvenim domom, kjer imajo avtomat, ki vrača drobiž. Uradno. Tudi napiše, koliko bo vrnil, vrnil mi je pa en prazen nič. Pa imam potem že raje on avtomat pred parlamentom, ki vrača drobiž brezdomcem.

 • Odgovori Primož 1. 4. 2012 at 20:09

  Jaz skoraj vedno plačujem s telefonom, predvsem ker nimam drobiža ter ker velikokrat plačam vnaprej (parkiranje na ulici s parkomati). Pokličeš pač 189znesek, torej pokličeš v odvisnosti od časa parkiranja.

 • Odgovori Anonimno 1. 4. 2012 at 20:35

  Mah to je taka buča da ni večje.

  Kot da bi jaz najel pet šiptarjev in pred tr3 banko postavil napis “POZOR, ROPAMO!” in potem vsakemu mimoidočemu izpulil vse kar ima vrednega.

 • Odgovori chef 1. 4. 2012 at 20:49

  @Lili: Če bi v parkomat ubacil dvajsetaka, bi lahko naslednji za menoj zastonj parkiral 38 ur.

  @blitz: Runota še malo povprašaj o vzgoji otrok, no, saj ti bo mogoče sam od sebe povedal. Srednji vek, hehe.

  Lahko pa na javnih parkiraŁištih plačaš z Urbano, nje, tako da sploh ne vem, zakaj se pritožuješ, ker Urbano imajo itak vsi, Mastercard pa redko kateri lump, pripadnik zgornjega sloja. Jaz sem z Urbano sicer dvakrat neuspešno izvajal plačilo in obakrat seveda nisem imel v žepu prebite pare.

  Od tega sme enkrat, ker sem moral do bankomata, prebil 3 ure parkiranja na Kongresnem trgu, tako da sem namesto 3,60 evra plačal 6 evrov, saj je Zoran, ki je obljubljal parkiranje za 1 EUR bruto po podražitvi na 1 EUR neto odločil, da parkiranje od tretje ure dalje stane 2,40 evra.

  @Anonimnež: A govoriš o narkomanih pred parlamentom ali o ropu na način parkomata, ki ne vrača drobiža? Ker dejansko je oboje isti šit. Razen, da imajo narkomani hepatitis.

 • Odgovori Lili 1. 4. 2012 at 21:06

  Morda pa še za druge, ki ne hodimo v Runota, poveš kaj o vzgoji otrok … Bi z veseljem prebrali.

 • Odgovori blitz 1. 4. 2012 at 21:20

  chef, midva z Runotom se prav dobro ujameva, ko sva oba zagamana, vsaj kar se dece tiče. Samo, da mojim ni treba delati 😉 Čeprav, če bi jaz v Nemčiji odprl lokal, bi najbrž moja hči tudi morala delati, ker je edina brez napak šprehala.

  Zokijeve obljube? Kako že pravijo: “Obečanje, ludom obradovanje…”

  Joj, meni so oni brezdomci res carji. Vržem not desetaka, jasno, zacingljalo je na debelo, ko se je vsul drobiž, mojster me pa vpraša: “Gospod, a bi blo kaj drobiža?” Kako bi lahko rekel ne ob tistem cingljanju 😆

 • Odgovori darja 1. 4. 2012 at 21:42

  Si predstavlajte en preprost folk, ki s periferije pride v Lublano? Parkrat na leto? Pa ni treba v šoping. Recimo v UKC, Dramo, Cankarjev dom, na Žale, v Tivoli, Križanke, na grad, Stožice…
  Si predstavljate tudi kilometrino, da pride do teh vseslovenskih pritiklin?

  Vi Lublančani pa imate vse to pred nosom. Par minut pešadije.
  Smešno res! Kar plačujte.

 • Odgovori chef 1. 4. 2012 at 21:47

  @darja, a se ti sploh zavedaš, kakšne neumnosti pišeš?

 • Odgovori darja 2. 4. 2012 at 0:25

  Oprosti.

  Ampak če že vas, žabce zafrkava plačilni sitem – ubogi drugi.

 • Odgovori chef 2. 4. 2012 at 0:27

  No, saj bi “ubogi drugi” krivdo zvalil na Žabarje, anede?

 • Odgovori darja 2. 4. 2012 at 1:06

  Nee! Na mestno oblast.

  Če boš lažje dihal – meni je avto že odpeljal pajk.
  Parkirala sem – BREZ SKRBI – nobenega ovirala, ogrožala …pri Križankah. V koridor parkiranih avtomobilov. In skočila v šoping po ene tipi top škornje.

  Čez 2 ali 3 ure se vračam nazaj po ulici – vsi avti v lisicah! Fak – sem bila bila čist sočutna – ubogi lastniki. Pridem do Križank pa cel trg prazen!! Najmanj 8 avtomobilov ni bilo več in tudi mojega ne.
  Jokcam, malo premišljujem in pokličem….očeta, anede?

  Sem tisti dan toliko keša zabila, da bi šla lahko po škornje v “Kopitarno delux” in na pardnevno razvajanje v bilokatere Toplice.

  Lublana me z avtom v Centru in okolici ne vidi več!

 • Odgovori Spam 2. 4. 2012 at 3:13

  Heh na eni strani imaš Ljubljančana, ki parkira v garažni hiši kljub temu, da ni v centru.

  Na drugi strani pa nevzgojeni osebek iz xy kraja, ki parkira v strogem centru napačno in to 15 metrov od parkirišča…

  Po dooooooooolgem času je zoki danes dobil plus pri meni. LOL!

 • Odgovori brezimenko 2. 4. 2012 at 8:38

  Kaj pa je tako problematičnega pri plačevanju z moneto? Ni bolj priročnega načina =)

 • Odgovori chef 2. 4. 2012 at 11:38

  Čakal sem, da bo nekdo prijavil nekaj podobnega.

  Prepričan sem, da bi se naučil Moneto uporabljati v dveh sekundah, ampak se mi s tem enostavno ne ljubi ukvarjat. Če lahko 99 % parkomatov vrača denar in če lahko povsod po svetu parkirnino plačam s kartico, bi to nekako pričakoval tudi od avtomatov v Sloveniji.

  Ampak ne. Pri nas je bilo treba zrihtat posel Ultri (Urbana) in Mobitelu/Telekomu/Siolu (Moneta). Jaz nočem plačevat z moneto zato, ker na ta način izgubljam nadzor nad svojo porabo.

  Tako imam dvajset evrov naloženih na Urbani, 400 evrov kredita na Mastercardu, pa dobim še 30 evrov višji račun za Mobitel … ja fak, no.

  Janso pa je, da bodo pametnjakoviči zdaj krivili mene, ker se nisem uklonil, in ne barab, ki nategujejo svoje stranke.

  Tipično za spletne komentatorje.

 • Odgovori brezimenko 2. 4. 2012 at 14:22

  Ojoj kakšen izpad =) Zanimalo me je samo, zakaj ti ni všeč moneta. Odgovor: ” Jaz nočem plačevat z moneto zato, ker na ta način izgubljam nadzor nad svojo porabo.”

  Vse ostalo nepotrebna živčnost.

 • Odgovori željko 2. 4. 2012 at 15:17

  Eni se res ne zavedate, da prihajajo v Ljubljano tudi precej starejši, ki z mobitelom komaj znajo poklicati svoje najbližje, o kakšni moneti se jim še sana ne!! Urbana?? Kaj je to? Za mene, ki recimo pridem iz Celja trikrat na leto v prestolnico, ni šans da bi si jo kupil! Me prav zanima če Jankovič zna uporabljati moneto in polniti urbano, glede na to, da je računalniški analafabet!
  Imam soseda, ki je star malenkost čez 40 in še v življenju ni pritisnil tipke na računalniku in po njegovem, je tudi ne bo. In kaj mu manjka, popolnoma nič, prav fino se ima.
  Pa še o famoznih parkomatih. Pri nas so ti avtomati narejeni tako, da nikjer ne vračajo denarja. Lepo piše na njih 0,9€ ura parkiranja. Če vržeš notri 1€ ali recimo 2€ (več tako ne sprejemajo) imaš pač za ta večji znesek podaljšano parkiranje. In še na teh enostavnejših parkomatih marsikdaj srečam kakšnega starejšega ki popolnoma zgubljen gleda kaj naj naredi in kaj naj pritisne. Seveda mi ni problem pomagat. Vendar ti snovalci teh “modernih” sistemov in naprav bi morali razmišljati tudi o starješih uporabnikih. Če ne drugo tudi sami bodo nekoč starejši-mogoče?

 • Odgovori siggi 2. 4. 2012 at 15:27

  Delno rešitev vidim tudi v postavitvi mašin za drobiž, kot v tujini recimo. Poslovna ideja anyone?

 • Odgovori NatasaP 2. 4. 2012 at 16:02

  Blitz – tistim “brezdomcem” pri parlamentu komot rečeš, da nimaš drobiža, ker zate 2 evra pač ni drobiž. Mene ponavad mal zabodeno pogledajo, ampak potem pa poskušajo mal na vest popihat “vseeno vam želim lep dan, gospa”.

  Kar se pa nevračanja drobiža tiče se mi pa zdi čist predpotopno, da še obstajajo taki parkomati.

  Aja, Darja – jaz sem s periferije, pa se mi zdi zmerjanje z žabarji precej primitivna zadeva, ki meče slabo luč na vse, ki nismo iz Ljubljane. Če si napačno parkirala in ti je pajk odpeljal avto boš morala krivdo pripisat izključno sama sebi, niso Ljubljančani nič krivi.

 • Odgovori mojeimejesara 2. 4. 2012 at 17:34

  Bedaste se mi zdijo cene parkirne hiše pri kliničnem. Greš tja, visiš pri zdravniku pet ur, račun je pa tak, da ti je slabo.

 • Odgovori željko 2. 4. 2012 at 18:03

  Kar se tiče cen parkirinih hiš in ostalih parkirišč, velja tale: vzemi ali pusti! Jaz bi cene parkiranja (v centrih mest) dvignil v nebo, ter postavil sistem zastonj mestnega prometa. Neke vrste P+R kar se pri nas, na žalost, zelo počasi prijemlje. Ne razumem ljudi, zakaj je tako težko iti nekaj sto metrov ali kak kilometer peš??, pa še zelo zdravo je!

 • Odgovori Peter 3. 4. 2012 at 0:57

  Če nimaš drobiža je res težava…jaz sem ieml svoje cajte vs drobiš v pepelniku v avto in ga nikoli ni zmanjkalo 🙂 Odkar obstaja Moneta samo še to uporabljam, ker je tudi pregled nad financam bolj jasn (kolk za čike, taxi….)

 • Odgovori Sašo 3. 4. 2012 at 10:31

  Jaz ne hodim v Ljubljano.

 • Odgovori jokeman 3. 4. 2012 at 11:39

  @mojeimejesara: Pri kliničnem v parkirni hiši Šempeter lahko parkiraš brezplačno, če daruješ kri na zavodu za transfuzijo 🙂 Ne vem pa, če ravno za pet ur 🙂

 • Odgovori darja 3. 4. 2012 at 17:31

  @natašaP Nikogar nisem zmerjala z Žabarji, niti nisem uporabila te besede, čeprav meni ni žaljiva. 1x sem napisala ‘žabce’.

  Ne vem, če je to primitivizem. Jaz sem prvih 16 let živela v LJ, potem smo se preselili na Gorenjsko. Kar nekaj let sem bila za vse domačine ‘žabarca’, pa nisem bila nič užaljena.
  Zdaj živim v kraju, kjer staro izročilo pove, da so nekoč (pred 100 leti pa še ni pozabljeno) revni rudarji, železarji…hodili s kanglicami prosjačit hrano h kmetom. Malo mleka, zelja, par krompirjev, vsaj za svojo otročad.
  Takrat še ni bilo plastik vrečk, niti niso vedeli, kaj bodo dobili in je bila kanglica prav priročna.
  Od takrat dalje s(m)o prebivalci tega mesteca obsojeni na ogovarjane: “O kangl’ca, živjo, kako si?”
  Pa ni nihče užaljen. V bistvu je danes cel kup smeha na ta račun. Sploh če oblečem pikasto majčko, če sem preveč zgovorna …”a ti je spet pokrovček padel po klancu” …ipd.

  @chef – Upam, da vsaj ti nisi užaljen. In sorry za off…

 • Odgovori kekec 5. 4. 2012 at 7:54

  Jaz sem tako ostal brez dvajsetaka v Kranju, sredi mesta. Ampak pazi zdaj, lumparija se je začela na občini kjer so mi ca. 3 tedne pred veselim dogodkom (???) izdali dovolilnico za vstop v mesto. Sicer bi šel peš, ampak sem rekel ja ok, če je pa dovolilnica se bomo pa pripeljali pred vrata, kot gospodje. No in tako se pripeljemo, z dvema avtomobiloma, ko sem hotel ven je pa nastal problem ker je bilo pa kar naenkrat treba plačat, kličem na center zakaj potem dovolilnica, pa pravi da so vmes dovolilnice ukinili, da je ura tolk pa tolk,…..ok, rečem, ni panike, 8 evrov za urco in pol je sicer drago, ampak jebi ga,…..no in za finale poknem notr dvajsetaka še preden ugotovim da ne vrača drobiža. In seveda ostanem brez. No, kura (hkrati tudi krava, koza in opica) na občini, ki mi je kljub temu da so dovolilnice že ukinili, to izdala je ostala cela, komisija za pritožbe (???) je pa tudi odločila da sem si vglavnem kriv sam.

  Na temle, ki si ga fotkal vsaj jasno piše, na večini, ki ne vračajo drobiža je ca. 25 nalepk različnih velikosti, z različnimi fonti in velikostjo pisave in nekej na eni v četrti točki mogoče piše da vstavite točen znesek.

 • Odgovori chef 5. 4. 2012 at 9:55

  Ja, piše že, ampak večinoma pač ne beremo obvestil na tako banalnih avtomatih, kot je parkirni. Vajeno vtakneš v režo kartico, nabaciš 20 evrov in preostane ti samo razburjanje.

 • Odgovori tecnoba 6. 4. 2012 at 11:32

  a tujcem pa vrača al kako?

 • Komentiraj