Kenija: Raj na Zemlji, Crater Lake

Po prvi noči v Nairobiju nas je Moses odpeljal na razgledno točko nad Great Rift Valley.1 Ozračje na 2500 metrih nad morjem je bilo mrzlo in megleno, skratka, prav nič afriško. Še najbolj me je spominjalo na Pokljuko. Prijazen tip, ki mi je med fotografiranjem razložil panoramo, je  prodajal afriške spominke. Jasno, da po taki dobri razlagi nisem mogel odklonit barantanja. Začelo se je pri ceni deset evrov za en nabiralec prahu, končalo pa pri ceni sedem evrov za šest tovrstnih nabiralcev. To je bila moja edina dobra kupčija, kasneje so me povsod nategnili.

01 Rift Valley

Spustili smo se v dolino in po vse slabši cesti nad jezerom Naivasha videli prve opice:

?????????????

Po napornem safariju v Keniji ponudijo odličen sadni sok, največkrat mangov, in mokro brisačo, da si obrišete prašen obraz. Kosilo je bilo kar preveč evropsko in absolutno preobilno. Moja strategija, da si na krožnik naložim čim manj, je tako kot oni dan, propadla tudi v vseh naslednjih poskusih. Deset dni skupaj sem bil v Afriki, kjer ljudje umirajo od lakote, nažrt kot boben.

????

Po mojem je Kratersko jezero raj na zemlji. Mir, ptičje petje, lahen vetrc, antilopa ob vodi, opice v krošnjah dreves, vonj po naravi, vse to ujamejo človekovi čuti v le nekaj sekundah na verandi koče. V osrčju kraterja sem postal tako obupno osladen, da si vtisov, ki sem si jih zapisal v notesnik, ne upam objavit.

???????????????????????

Popoldne nas je vodič s kompliciranim imenom skozi goščo gnal do stene kraterja in potem, “pole, pole”2, navzgor na rob kraterja. Seveda smo mu, nevajeni redkega zraka na 2000 metrih nad morjem, komaj sledili. V mojem slogu je tokrat on neženirano telefoniral, med tem ko sem ga jaz ob plitvem dihanju preklinjal z nekaj koraki zaostanka. Na vrhu me je skoraj kap ob pogledu na z buteljko rdečega, kokakolo, pivom, sokovi in oreščki obloženo, brezhibno pogrnjeno mizo.

???????????????????????

Med srkanjem južnoafriškega vinca in mletjem sumljivih lešnikov, lovljenjem sape zaradi nesramno pikantnih zavitkov in, kot venomer odtlej, poslušanjem Mosesovih zgodbic o Masajih, je ob iz doline razlegajočih se zvokih kenijskih predsedniških predvolilnih poskočnic sonce počasi utonilo.

?????????????????????????????

Kratersko jezero je alkalno. Nimam pojma, kaj to pomeni, a razložili so mi , da zaradi tega v njem rastejo alge, s katerimi se prehranjujejo flamingi. Žal se je večina teh gejevskih ptičev v tem času preselila nekaj kilometrov severno, na jezero Nakuru, v kraterju pa je ostalo le nekaj pohabljencev.

???????????

Kamela seveda ni kenijska avtohtona vrsta. Po kakšnem čudežnem naključju se je znašla v Crater Lake Lodgu, si nisem zapomnil, vem pa, da je preživela le ena od dveh. Druga je padla s pečine in se ubila. Mrcina zdaj cele dneve poležava v pesku in si enkrat tedensko privošči pijačo:

????????????????????????????????????

V Keniji so noči hladne, v tem delu pa še posebej. Ko mi je uspelo odgrnit mrežo proti komarjem, pregrinjalo postelje, deko in rjuho, sem našel ostanek iz časov, ki so pri nas že minili.

???????????????????????

Po začetnem strahu, da se bo vsebina razlila in dilemi, kam naj ga vtaknem, je noč ob zvokih Afrike minila fantastično. Še lepše je bilo jutro in dan, ko smo videli prve zebre, žirafe in povodne konje, se spustili v pekel in tudi srečno prilezli nazaj v raj.

Jutranje meglièenje jezera

Beri še:
Internet med Masaji
Kenija

 1. Pojma nimam, kako se ji reče po slovensko. []
 2. “Počasi, počasi” v svahiliju. []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori muhdija 11. 11. 2007 at 8:50

  kenijci delajo dobre lojtre z oporo na drevesu, tisto pa ni opica ampak melengviški guala

  ćhef daj objavi kakšno svojo sliko iz kenije da bo malo smeha

 • Odgovori saily 11. 11. 2007 at 8:57

  obe panoramski sliki sta mi zelo všeč 🙂 res si se imel lepo… in sedaj tudi mene mika, da bi šla, čeprav me je malo strah 😀

 • Odgovori todi 11. 11. 2007 at 9:05

  Brez slike Chefa s safari klobukom med vročimi Masajkami ta potopis seveda ne bo popoln 🙂

 • Odgovori Insomniac 11. 11. 2007 at 9:51

  Zopet lepe fotke.

  Nas so v Maroko peljali čez Visoki Atlas in na 2200 metrih je bila vročina še vedno neznosna, kljub temu da je bil september.

  PS: Alkalno pomeni kislo 😀

 • Odgovori ninamalina 11. 11. 2007 at 10:47

  insomniac, alkalno je nasprotje kislega. višji kot je pH, bolj alkalno, manjši je pH, bolj je kislo 😉

  chef, ti si pa kot novi michael palin. 😀

 • Odgovori tomo 11. 11. 2007 at 10:53

  Dobri panoramski fotki. Tista kamela je pa tipičen primer nategovanja.

 • Odgovori Insomniac 11. 11. 2007 at 10:53

  @ninamalina Saj sem mislil bazično napisat, ne vem kakšen miselni preskok se je potem zgodil 😳

 • Odgovori andraz182 11. 11. 2007 at 11:06

  Lušne fotke ter zanimiv prispevek 😉

 • Odgovori mitkos 11. 11. 2007 at 11:14

  Ja chef, kako svojo sliko pokaži. Drugače pa fajn, upam da temu sledi vsaj še enih par objav tvojih kenijskih dogodivščin.

 • Odgovori chef 11. 11. 2007 at 11:15

  @saily: Zakaj te je pa strah?

  @todi: Skušam objavljati samo lepe fotke, na teh me pa pač ni 🙂 Ampak bom poiskal kakšno, da boste verjeli, da sem res bil dol.

  @Insomniac: Na ekvatorju nikoli ni zelo vroče, moteče pa je močno sonce. To tako žge, da kar peče. Jaz sem že po dveh dneh izgledal kot Šved na morju.

  @ninamalina: samo še sponzorje najdem, pa sem lahko boljši kot Michael Palin 🙂

  @tomo: ne vem če je zaradi nategovanja tam. Menda so nekaj kamel res privlekli dol za potrebe transporta. Če veš, koliko črnci naložijo na bicikel, se ti to niti ne zdi čudno 🙂

 • Odgovori verbatim 11. 11. 2007 at 14:08

  Na ekvatorju nikoli ni zelo vroče No, to ni ravno res. To je čisto odvisno kje (od tega je tudi odvisen tip pokrajine in najpomembnejše vlažnost zraka, ki je v Keniji nižja) in kdaj si.

 • Odgovori En1tastar 11. 11. 2007 at 14:24

  Pa spet nazaj na svojem praizvoru! 🙁

 • Odgovori tomo 11. 11. 2007 at 16:45

  @Chef:

  Kamela ni kenijska avtohtona vrsta.

  .
  Če greš na safari, pričakuješ avtohtone živalske vrste v svojem naravnem okolju, ki niso za ograjo, niso navajene na hrano s strani ljudi, niso drogirane … skratka, divje. Kamela v nekem rezortu za turiste je zame s tega vidik en navaden nateg, res da bolj podtlehen, pa vseeno. Naključen obiskvalec tvojega bloga, ki bo pogledal samo fotke (takšnih je ogromno) bo sklepal, da se na safariju v Keniji vidi kamele – kar je voda na mlin njihovemu turizmu. Koga potem briga ali so ali niso avtohtona vrsta. Druga stvar bi bila, če bi jo videvali na ulici, vprežene z ogromnimi vozovi itd., kot jih je ogromno v zahodni indijski zvezni državi Radžastan.

  Podobno je v enem izmed dveh zavetišč za orangutane na svetu. Orangutani so na severu Sumatre v Indoneziji avtohtona vrsta. V promocijskem materialu za obisk Bukit Lawanga navajajo, da vidiš divje orangutane v svojem naravnem okolju. Res jih vidiš, so v naravnem okolju, vendar so odvisni od hrane ljudi, sami komajda znajo lovit, niso divji. Zakaj so jih naredili takšne? Zaradi denarja, za turiste, da vedo kje morajo vodiči presenečeno opaziti orangutana. 🙂 Če že pelješ turiste na safari, jim moraš pokazati vsaj enega “človeka iz gozda”. Če turist ne vidi te opice, je to slaba reklama in posledično manj denarja za “neprofitni” zavetišče. Samo eden izmed mnogih primerov. Kot protiutež turistična industrija uveljavlja t.i. eko turizem.

 • Odgovori chef 11. 11. 2007 at 17:06

  @verbatim: seveda, jaz sem mislil bolj na območje Afrike. V Aziji imajo na območju ekvatorja seveda povsem drugačno podnebje. Imaš prav.

  @tomo: mislim, da si malo preveč resno zagrabil tole. Nas pravzaprav ni nihče nategnil, saj nam je vodič takoj razložil, da je kamela tu slučajno in da niti približno ne sodi v ta del Afrike. Ostale živali, ki smo jih videli, so pa nedvomno avtohtone in absolutno neodvisne od človeka.
  Dokaz za to je tudi dejstvo, da marsikateri turist na safariju marsikatere živalske vrste sploh ne vidi. Smola pač.

 • Odgovori tomo 11. 11. 2007 at 17:14

  @Chef: Morda. Nisem razbral, da vam je vodič takoj razložil. Ja, saj tako naj bi bilo: űber sreča je, če vidiš velikih pet na enem safariju.

 • Odgovori chef 11. 11. 2007 at 17:19

  In mi smo jih videli v enem dnevu 🙂 Res pa je, da leoparda zelo od daleč, pravzaprav smo potrebovali daljnogled. Zato tudi nimam nobene fotografije.

 • Odgovori tomo 11. 11. 2007 at 17:28

  @Chef: Hudo, srečkoti ste. Se pravi Nacionalni park jezera Naivasha je super za safari.

 • Odgovori chef 11. 11. 2007 at 17:33

  Ne, ne, počakaj še nekaj dni, do pravega safarija še pridemo! Big 5 smo videli v Masai Mari. Še več živali pa je v Amboseliju, kjer pa težko najdeš leoparda.
  Naivasha je bolj za ornitologe.

  Kakšni srečkoti smo, pa najbolje pove podatek, da Moses že pol leta ni videl nosoroga. Ko ga je tokrat našel, se mu je še dve uri smejalo od ponosa!

 • Odgovori Blitz 11. 11. 2007 at 22:35

  chef, alkalno pomeni, da se ne smeš pred plavanjem s kislino namazati, ker se boš sicer spremenil v sol. Lahko pa zliješ kislino vanj, pa boš naredil Crater sea.

  Tole pričkanje okoli avtohtonih in neavtohtonih živali se mi pa zdi precej odveč. In kaj če nekje vidite žival, ki ni avtohtona. Tudi zlati prinašalci, novofundlandci, šar peji in koloradski hrošči niso avtohtoni pri nas, pa jih vseeno imamo.

 • Odgovori Blitz 11. 11. 2007 at 22:37

  aja, chef, pazi se, se mi zdi, da te tale muhtija zalezuje. Bržčas je mahnjen nate kot kak plamenec. 😉 Čeprav doslej nisem vedel, da so gejevski – sem mislil, da pač na eni nogi stojijo. 😆

 • Odgovori Lady 12. 11. 2007 at 7:55

  fyi, folk se vedno uporablja termoforje…

 • Odgovori kolinago 12. 11. 2007 at 9:24

  V raj na zemlji seveda sodijo tut PVC stoli.

 • Odgovori saily 13. 11. 2007 at 8:38

  @chef: huh strah… malo samih domačinov, malo živali… vsega po malo… tud tega, da bi od navdušenja hotla ostat dol 😀

 • Odgovori chef 13. 11. 2007 at 10:43

  @kolinago: jebat ga, saj plastika je fin izum.

  @saily: domačini so nadprijazni, živali ti ne naredijo nič, če se držiš pravil, zadnja točka zna biti pa res problematična 🙂

 • Odgovori saily 13. 11. 2007 at 22:34

  @chef: evo, sm vedla 🙂 nek je en haklc 😛

 • Odgovori Nergač » » Kenija: Safari 25. 11. 2007 at 21:39

  […] še: Internet med Masaji Kenija Raj na Zemlji, Crater Lake Bicikel safari v pekel Film Crater Lake in jezero Naivasha Romantična Masai Mara Neverjetno, kaj […]

 • Odgovori Nastja 6. 12. 2007 at 9:58

  Tukaj pa je bilo full lepo. 🙂 Mah no..saj gleden a to da sem vse te bloge o Afriki preletela mi je blo povsod woow :p

 • Odgovori Nastja 8. 4. 2008 at 11:58

  No še en dodaten p.s: par mesecev kasneje 🙂

  Z mamo malo čekirava tvoje bloge in si paseva oči … je rekla aja torej ga “poznaš” lahko preden bova mi2 šli v Afriko še njega podrobneje izprašali kam in kako 🙂

 • Komentiraj