Kenija

Povsod lepo, doma najlepše? Ne vem kdo si je spomnil to reklo, ampak ta bodisi ni videl nič sveta, bodisi ni živel v našem podnebnem pasu. V Keniji je za razliko od naših temperatur, ob katerih me je opoldne urezalo po nosnicah, celo leto okrog petindvajset stopinj.

????????

Kenijci so, za razliko od Slovencev, precej delavni – če je treba, sicer cele dneve posedajo pred kolibami – in prijazni. Še posebej natakarji.

02 Steve

Slovenski otroci z avtobusa mimoidočim kažejo sredince in jih zmerjajo s pizdolizci, kenijski otročiči pa so najbolj prijazne in simpatične stvarce kar sem jih imel čast spoznat.

03 Otroci

Slovenski moški so mamini sinkoti, masajski moški so pravi deci, ki se dokažejo z ubojem starega leva. Tak moški je dec, ne pa tisti, ki za preživetje potrebujemo na stotine institucij.

123 Bojevnik

Med tem ko se slovenski nergači pritožujemo čez razmere v šolah, starši otrok pa cvilijo zaradi pretežkih torb, mali Masaj rešuje nalogo sedeč v dreku, ob slabi svetlobi, z zvezkom na kolenih:

04 Domača naloga

Pri nas se razburjamo zaradi energije, ki je enkrat predraga, drugič je za nekaj minut zmanjka, pri Masajih pa teh težav nimajo. Podnevi je sonce, ponoči se spi! Ogenj zakurijo v treh minutah, kar jih ne stane absolutno nič denarja.

??????????????????????????

V naši deželi se čudimo vsaki srni, v afriških savanah pa je živali toliko, da se jih po enem tednu naveličaš.

?????????????????????????????????????????????

To je ena stran. Po drugi strani je življenje v Keniji usrano. Dobesedno. Masaji hiše gradijo iz kravjeka dreka.

?????????????????

Bedno je tudi to, da si morate za 250 kilometrov dolgo pot vzeti šest ur časa, v katerem spoznate, kaj si misli vreča krompirja na relaciji Ljubljana-Kijev-Pakistan.

????????????????????????????

Kaj pa tole?

???????????????????????????

Zgodi se, da na bencinski črpalki nimajo … bencina.

?????????????????????????????????????????

Ekologija?

?????

Nenazadnje je v svinjariji težko živet.

???????????????????????

Če potegnem črto, ugotovim, da je življenje na obeh koncih sveta zagamano. Pri nas vsaj v večini nismo lačni, žejni in bolni, zato pa imamo milijone majhnih problemčkov, zaradi katerih smo nervozni, utrujeni in na koncu rakavi starčki z bajpasom in srčnim spodbujevalnikom.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Nataša 7. 11. 2007 at 7:40

  Super Chef! Vidm, da se ti je Afrika vsedla v srce in te dodobra raznežila 😉

 • Odgovori saily 7. 11. 2007 at 7:57

  vidim, da si preživel lep čas tam doli 🙂 hkrati pa si navdušil tudi mene 🙂 nekoč bom šla pogledat tele simpatične masaje, sam upam, da nam doli ostala tko kot corrina hoffmann 🙂

 • Odgovori Stric Bedanc 7. 11. 2007 at 8:01

  Dobrodošel nazaj na očetnjavi.

 • Odgovori seamus 7. 11. 2007 at 8:06

  upam, da dobim polno kartico nazaj 😛

 • Odgovori seamus 7. 11. 2007 at 8:06

  aja, pa kmalu 😉

 • Odgovori chef 7. 11. 2007 at 8:10

  @Nataša: res je. Da se Masaj nauči pisat, je večji dosežek kot vsak doktorat v našem svetu!

  @saily: Ženske ste sicer čudne, ampak po mojem je samo ena na deset milijonov Evropejk tako nora, da bi se poročila z Masajem, vedoč, da ne bo edina žena.

  @Stric Bedanc: Hvala. Vrnitev je bila kislo-sladka 🙂

  @seamus: dobiš, ofkors! Ampak prazno. Fotografije prodajam na zgoščenki za simbolično ceno 🙂

 • Odgovori buba švabe 7. 11. 2007 at 8:16

  Všečna kompozicija slikic. 🙂

 • Odgovori BIBA 7. 11. 2007 at 8:17

  Že šparam… 🙂

 • Odgovori Whiskey 7. 11. 2007 at 8:25

  Si se pa potrudu in hitr spesnu zgodbico 😉 Kar se tiče svinjarije, mislm da jih ni svinjakarjev čez Arabce. Kdor je bil že v Cairu, “deponij” za odpadke sigurno ni pozabil. Sicer pa, dokler je tema še topla, objavi kake atraktivne slike Wild Life-a in še kakšen filmček.

 • Odgovori Grampy 7. 11. 2007 at 8:34

  KJE SO MASAJKE??? Ali pa sem morda spregledal kakšno na kakšni sliki in so postale bolj androgine kot so bile včasih?

 • Odgovori tanny 7. 11. 2007 at 8:43

  super si tole napisa… komaj čakam kaj sledi 🙂

 • Odgovori kolinago 7. 11. 2007 at 8:47

  Ne vem zakaj se mi zdijo tile masaji kot opice v živalskem vrtu, vsega siti evropejci pa jih hodimo gledat. Tudi kurjenje s palico se mi zdi bolj predstava. Če imajo trikrat na teden obiske gledalcev, mi ni jasno kako da jim še nihče ni prinesel fajarcajgov. Lahko pa da se tudi motim in da je vse tole res, ampak močno dvomim. Cajti ko bi plezal na drevesa ko bi videl belega človeka so najbrž že mimo.

  Še o hitrostnih rekordih. Letos sem v albaniji za 300 km porabil 9 ur.

 • Odgovori Pi.Roman 7. 11. 2007 at 8:49

  Dobrodošel nazaj, pa le napiši in pokaži še kaj!

 • Odgovori Ana 7. 11. 2007 at 8:58

  Ja tudi meni je všeč, znaš pa navdušiti človeka, že itak preveč potujem, tako pravijo drugi in nekoč bom šla med masaje, da si jih ogledal in morda celo ostanem tam kot tretja žena, Hm,??? za razmisliti. Tudi jaz komaj čakam nadaljevanje..fotke, tekst..

 • Odgovori strojnik 7. 11. 2007 at 9:03

  Zadovoljen, da si se lepo imel… 🙂

 • Odgovori Whiskey 7. 11. 2007 at 9:11

  @kolinago: A si se vozu s kolesom 🙂

 • Odgovori Insomniac 7. 11. 2007 at 9:23

  Vidim, da si tudi ti doživel kulturni šok. Kljub temu, da praviš, da se ne strinjaš s rekom “Ljubo doma kdor ga ima” se je bilo verjeto lepo vrniti domov. Še posebno, ker si bil v Keniji hud turist in bogataš, življenje tam pa bi bilo čisto nekaj drugega. Vsaj pri meni je bilo tako. Obisk Afrike je super, bi šel vsako leto, živel pa ne bi tam.

  Fajn fotke, kdaj bojo nove? :mrgreen:

 • Odgovori tomo 7. 11. 2007 at 9:43

  Super Ćif, dobro si tole napisal. Tako nekako je v teh državah, zabavno.

 • Odgovori vetrnica 7. 11. 2007 at 9:44

  Ne vem, če se lahko vsa svinjarija primerja s svinjarijo v Fesu (Maroko), v predelu, kjer barvajo usnje. Pol se človek čudi, da je voda strupena.

  Drugače pa impresivne fotke 😀

 • Odgovori 1tastar 7. 11. 2007 at 9:50

  Če je pa ves čas 25° , bi me pa zeblo. Sem se navadil, da grem v vodo šele pri 34°

 • Odgovori chef 7. 11. 2007 at 9:51

  @Grampy: pa kaj te to tok matra?

  @kolinago: vse to je res. Zakaj bi zapravljali uborno imetje za fajercajge, če lahko ogenj zakurijo zastonj? Da se ti zdijo kot opice, je pa tvoj problem, meni se ne zdijo, ker smo bili pri njih na obisku, med katerim so nam predstavili svojo bogato kulturo.

  @Ana: nikoli ni preveč!

  @Tomo: zabavno, ja. Fino je pustiti svoje navade doma in se prepustiti toku. Če tega ne storiš, se lahko vseh deset, štirinajst ali dvajset dni samo razburjaš 🙂

 • Odgovori minnie 7. 11. 2007 at 9:52

  Se moram strinjati s kolinagom. Vsak, ki gre v Kenijo počne pri Masajih iste stvari; tekmuješ, kdo višje skoči itd. Saj je fino za pogledat, ampak je res zgolj predstava za turiste. Najbolj pristno je pa potem to, ko te prosi za msn naslov 😀

 • Odgovori sadie007 7. 11. 2007 at 10:00

  šefe, wb! … zdej bo pa najbrž sledil kakšen potopisni večer, a ne 🙄

 • Odgovori kandela 7. 11. 2007 at 10:03

  Tole je pa bilo doživetje! Prosim, da se potrudiš in nam postrežeš s ŠE slikami in opisi.
  No, lahko se pa nekje dobimo, prinesemo računalnik, ti plačamo nekaj vrčkov piva, ti prineseš pa slike in poveš svojo zgodbo … Kaj praviš?

 • Odgovori mrsandy 7. 11. 2007 at 10:04

  Hvala za slike bojevnikov. Sam Svahili ti pa še ne gre? Kwaheri.

 • Odgovori Ana 7. 11. 2007 at 10:18

  @Chef: Hvala za podporo, vem, da ni nikoli preveč, ker je toliko zanimivega na tem našem planetu. Tisti, ki ne potuje sploh ne more vedeti, kaj zamuja!

  @kandela: se ti pridružujem pri predlogu, da bi se kje dobili z računalnikom in še kakšen vrček pira bom tudi jaz pristavila.

  @vetrnica: svinjarija je tudi v vz. Turčiji, Kurdi. V Maroku še nisem bila, planiram za naslednje leto.

 • Odgovori Insomniac 7. 11. 2007 at 10:19

  @kandela: Opažam, da veliko blogerjev potuje (tomo, chef, ti in piroman, tudi jaz). Morda bi lahko naredili potopisne večere bloggerjev. Samo plac bi blo treba najt.

 • Odgovori fittipaldi 7. 11. 2007 at 10:26

  Super! Čakamo podrobnosti! 🙂

  Ko že praviš, da nimaš izkušenj z obdelovanjem filma, mogoče poskusi s Sony Vegasom, je precej userfriendly pa še hiter povrhu.

 • Odgovori tomo 7. 11. 2007 at 11:18

  @Chef: Pravijo, da bi moral vsako leto iti za vsaj 4 tedne od doma, da ostaneš normalen in da se ne sekiraš zaradi traparij doma, obenem pa se ti zavedanje o svetu močno razširi. Potovanja so poleg kvalitetnega čtiva ubijalska za vsakovrstne predsodke. Za slednje še posebej priporočam Indijo.

 • Odgovori veter14 7. 11. 2007 at 12:29

  ..predstavil si eno stran Kenije…moras videti se drugo…se hitro razvija in je obcutna razlika v desetih mesecih, kar me ni bilo tukaj…
  …jaz ostanem v Keniji 3 mesece in v zacetku naslednjega leta tudi kupujem hiso v Malindiju…Kenija je bodoca obljubljena dezela. Nemogoce je, da razvajeni evropejci obdrzimo svoj standard…
  ….kaj pa Kenijke? Ce prides dol in ne spoznas kaksne res fletne decve si mi mala sramota za Slovenca:)

  Sem v Nairobiju…v soboto grem v Malindi in ostaja tam mesec dni…sm jaz in moja fletna Watira..

  Bye, Peter

 • Odgovori chef 7. 11. 2007 at 12:37

  Potopisni večer je fina zadeva, jaz sem za, ampak organizirat se mi ne ljubi ničesar 🙂 Za manjše skupinice se pa itak da prek lap topa (ki ga nimam, haha).

  @tomo: Še kako se strinjam. Eno tako potovanje da več kot eno leto šole! Idealno je, če se izšolaš in ob tem še potuješ in vidiš svet. Tako pa imamo osebe, ki so bili v šoli vedno najboljši, a so vedno ostali zaplankanci.

  @veter14: Kenijke so res za dol past, ja. Kar se razvoja tiče… mogoče v Nairobiju in ob obali. Glavna cesta Mombasa-Nairobi je pa taka, da o kakšnem razvoju res ne morem govoriti.

 • Odgovori ninamalina 7. 11. 2007 at 13:39

  wow, chef je doživel mini katarzo 😀

 • Odgovori Doktor Živago 7. 11. 2007 at 14:14

  @ chef:

  Lepo spisana primerjava med razvitim svetom, to je Slovenijo, in deželo tam spodaj, Kenijo. Si morda kdaj prebral Belo masajko?

 • Odgovori BIBA 7. 11. 2007 at 14:21

  Haha… pod prisilo!

 • Odgovori black 7. 11. 2007 at 15:14

  Drugič pa z biciklom. Boš vidu, pol so šele fini, prijazni in maš dostop v vse njihove kravjake, kjer kuhajo ultra dobro in natakajo kar maš rad. Spali bomo pa pri Vetru, da nas bo hladil v zgodnje poletni temperaturci.

 • Odgovori Štefan 7. 11. 2007 at 15:45

  U a tam doli si bil? Si pa upaš, kar takole sam med črnce!

 • Odgovori Stric Bedanc 7. 11. 2007 at 17:26

  Saj se je najbrž aklimatiziral prej v prehodnem domu za prosilce azila, da se je navadil na to abominacijo stvarstva.

  tukajle pa res za vsak slučaj raje napišem [/sarcasm off]

 • Odgovori verbatim 7. 11. 2007 at 18:57

  250 km v 6 urah še je kar hitro. V nekaterih državah v tem času ne narediš niti 80 km 🙂

 • Odgovori verbatim 7. 11. 2007 at 19:07

  Če je bil ta obisk pri Masajih del kakega organiziranega izleta ali destinacija, kamor pogosto prihajajo turisti, sem prepričan (vem pa ne, ker še v Keniji nisem bil), da je bilo vse skupaj nastavljeno za turiste, tako kot je to v navadi v turistično priljubljenih destinacijah v Afriki.

 • Odgovori Jerno 7. 11. 2007 at 19:43

  Super si napisal, še posebej so dobre primerjave med našimi in črnimi kraji. Sam sem imel vseskozi predstavo, da so Mesaji bolj napadalno ljudstvo, ki v ne spusti nikogar v svoj krog….očitno so se že omilili oz. so bolj prijazni do tujcev.

  Me pa zanima ena stvar? 😆 Kak je spati v hiši iz kravjeka? 😀

 • Odgovori Blitz 7. 11. 2007 at 20:47

  Torej, šefe, kje bi raje živel? Jaz se kar strinjam z “ljubo doma”, ampak najprej moraš dom najti. Ni vedno tam, kjer se rodiš.

  Je pa tista masajska hiša ogromna – Lketinga in Corinna sta imela veliiiiko manjšo.

 • Odgovori mrsandy 7. 11. 2007 at 22:38

  blitz-
  Me prav zanima, če so dal tud Chefu kakšno kozo za malico. :))

 • Odgovori drmagnum 8. 11. 2007 at 0:22

  Zdi se mi da ko se človek poskuša vključiti v ta njihov svet, je po mojem največ težava kako preživeti dan z njimi, brez vse naše navlake civilizacije. Zanimivo pa bo prebirati tvoje zapise in posnet material, če ga boš objavil.

 • Odgovori chef 8. 11. 2007 at 7:49

  @Doktor Živago: Ja, sem prebral, in res je bilo pod prisilo.

  @black: sem tudi kolesaril dol, ja! Pa je isto kot tu: vlada zakon močnejšega 🙂

  @Jerno: po mojem je super. Dreka se ne voha, povsod okrog vlada popolna tišina, samo ležišče iz kravjih kož je rahlo trdo, ampak meni je tudi to všeč.

  @Blitz: Raje bi živel tu, ker imamo internet!
  Koze mi pa niso dali. Sem jo pa jedel pečeno na žaru in ni bohvekaj.

 • Odgovori muhdija 8. 11. 2007 at 8:23

  dobro si to napisal ćhef
  pa drgać, se boš konćno preselil v kenijo??

 • Odgovori chef 8. 11. 2007 at 8:43

  @Blitz: še to: Lketinga je bil pravzaprav Samburu, kar je drugo pleme kot Masaji, res pa z istim prednikom in podobnim jezikom. Variacije so pa med vsemi Masaji. Mi smo bili pri tistih v Masai Mari in pri tistih v Amboseliju. Opazil sem razliko v oblačilih, nakitu in predvsem pri plesu.

  Kar se tiče dileme o delanju šova za turiste. Nedvomno zaplešejo s tem namenom. Ampak to počno tudi sicer, ne samo za turiste. Še vedno obrezujejo deklice. Še vedno jih velika večina ne hodi v šolo. Še vedno si režejo ušesa. Še vedno se z golimi rokami borijo proti zverem.Marsikdo še vedno ne zna drugega kot jezika Maa.

 • Odgovori muhdija 8. 11. 2007 at 9:04

  ćhef kateri so bili pa tvoji predniki in pleme?

  maja je pa ful dober jezik. ko sem bil jaz dol med brati, smo ga vsako noć sipali do daske in govorili majo. ćhef zelo sem ti fovš

 • Odgovori trmoglavka 8. 11. 2007 at 21:40

  Doma ni na splošno najlepše, je pa najlepše živet tu, ker si navajen. Če pa nikamor ne greš, tega ne moreš vedeti in ceniti.

  Slike so super lepe in komaj čakam, da razkriješ še kakšen delček potovanja. Kar se pa cest tiče… Cimra je na Madagaskarju za 800km porabila 34 ur. 🙂

 • Odgovori Nergač » » Kenija: Raj na Zemlji, Crater Lake 13. 11. 2007 at 13:00

  […] še: Internet med Masaji Kenija Počasi, počasi v svahiliju.[↩] […]

 • Odgovori Nergač » » Kenija: Film Crater Lake in jezero Naivasha 15. 11. 2007 at 7:36

  […] še: Internet med Masaji Kenija Raj na Zemlji, Crater Lake Bicikel safari v pekel […]

 • Odgovori Nergač » » Kenija: Safari 25. 11. 2007 at 16:49

  […] še: Internet med Masaji Kenija Raj na Zemlji, Crater Lake Bicikel safari v pekel Film Crater Lake in jezero Naivasha Romantična […]

 • Odgovori Nergač » » Nairobi, (skoraj) evropsko mesto 2. 12. 2007 at 22:50

  […] še: Internet med Masaji Kenija Raj na Zemlji, Crater Lake Bicikel safari v pekel Film Crater Lake in jezero Naivasha Romantična […]

 • Odgovori Nastja 6. 12. 2007 at 9:56

  Uuu Masaji 😀

  Sem bla čisto navdušena nad knjigo Bela Masajka…nad filmom pa ne :p

  Je pa res ja…živijo v totalni bedi, in te “koče” …sploh ne vem kako se vsi strpajo v njih.

 • Odgovori Nergač » 2007 1. 1. 2008 at 13:14

  […] Nepozaben safari v Keniji: […]

 • Odgovori Nergač » Nemirna Kenija 5. 1. 2008 at 7:31

  […] chef 5.1. 2008 ob 07:30 pod Fenomeni, Aktualno, miks V Keniji sem z vsiljivimi trgovci najlažje navezal stik s pogovorom o predsedniških volitvah, ki so v […]

 • Odgovori armin985 14. 1. 2008 at 15:27

  Oi ko si kej jaz sem dobro
  upam da boš se imel fajen lep pozdrav.:)

 • Odgovori petra 24. 4. 2008 at 18:25

  ej svaka ti čast….jaz bi tudi…

 • Odgovori Gorazd 18. 1. 2009 at 17:54

  LEP POZDRAV IN ME VESELI DA SI RELATIVNO DOBRO NAPISAL O KENIJI.LE MASAJCEV NE PREVEČ HVALIT SAJ TISTIH TA PRAVIH SKORAJ NI VEČ SO PA PRIPRAVLJENI TURISTOM POVEDAT VSE ZGODBE IN JIH PREPRIČAT DA JE TO TO. JA OGENJ PRIŽIGAJO Z VŽIGALNIKOM KLIČEJO SE Z NAJNOVEJŠIMI NOKIJAMI-POGLAVARJI-OSTALI Z CENEJŠIMI MODELI.SICER PA NA NJIHOVI LESTVICI NE ZASEDAJO KAJ BOLJŠE MESTO KOT PRI NAS CIG…!KENIJA IMA NAMREČ 42 PLEMEN KI SO PRAV TAKO ZANIMIVA IN VSEKAKOR ŠTEVILČNEJŠA IN BOLJ RAZGLEDANA.SAM SEM 4 LETA ŽIVEL V MOMBASI IN SEM SE PRED 1 LETOM VRNIL V SLOVENIJO KO PA SEM SEDAJ SPOZNAL KAJ SEM DOL IMEL IN KAKO DOBRO ŽIVEL V PRIMERJAVI Z NAPETIM TEMPOM TU SE PČASI SPET ODLOČAM ZA ŽIVLJENJE V SVOBODI-KENIJI.LP

 • Odgovori LEJA 7. 2. 2009 at 19:51

  GORAZD,ČE JE MOŽNO TE NA KAK NAČIN SPOZNAT,SE MI ZDI ZANIMIVO ŽIVLJENJE V KENIJI,RADA BI ZVEDELA KAJ VEČ,IZ PRVE ROKE,KI JE SEVEDA PREŽIVEL NEKAJ ČASA SVOJEGA ŽIVLJENJA TAM.LEP POZDRAV

 • Odgovori chef 7. 2. 2009 at 19:55

  A bi bilo slučajno mogoče pisat z malimi črkami?

 • Odgovori LEJA 7. 2. 2009 at 20:01

  zakaj pa z malimi črkami?

 • Odgovori lida 4. 12. 2009 at 11:25

  A si se moral cepit ,pred odhodom v Kenijo?

 • Odgovori Nergač » Nazaj v Afriko … 26. 10. 2012 at 18:01

  […] tole zgoraj je laž. V Afriki sem bil enkrat, v Keniji. Ampak za nekaj let je bilo dovolj. Ne da bi bil rasist, ker se mi zdijo črnci čisto prijetni […]

 • Odgovori Nergač » Pleh za safari 18. 7. 2013 at 18:02

  […] chef 18.07.2013 ob 18:00 ob 18:00 pod Potopisi, miks Na safariju so poglavje zase avtomobili. V Keniji smo se prevažali z garo, ki se je vsak dan malo pokvarila, v Južni Afriki pa je situacija dosti […]

 • Komentiraj