Kino Komuna in vse kar sodi k večeru v Ljubljani

Zadnjič sva šla po dolgem času ven. V Kino Komuna. Ob večerih me v središču Ljubljane večkrat popade bes, v tistem prehodu med Tomšičevo in Cankarjevo pa človek mora postati žalosten. Seveda lahko debatiramo ali je to območje sredi Ljubljane sploh še središče Ljubljane. Kakšno je to najlepše mesto na svetu™, če je lepo in živahno samo znotraj za promet zaprtega območja – in še tja postavijo kontejner ali semenj ničevosti, ki nima nobene zveze z božičem –, že na drugi strani Slovenske ceste pa je človeka v podhodu tudi sredi dneva strah, da ga bodo posilili, in tega sploh ne bo nihče opazil.

Ko greste v Kino Komuna, imejte s seboj evre

Vsak čas bom lahko verjetno z bančno kartico plačal burek pri Šiptarju, ni pa mogoče z njo plačati parkirišča v Mestni občini Ljubljana … ali vstopnice za kino. Teden dni sploh nisem ničesar plačal z gotovino – do trenutka, ko sem prišel v Kino Komuna. Tisti bife je tako morbiden, da sva šla raje na sprehod po ulici, ki bi bila v vseh normalnih mestih nakupovalna, v Ljubljani pa slovi predvsem po hitri hrani in se tako navezuje na hitroprehranjevalno os od Kolodvora do Prešernovega trga.

Izvedel sem, da v Müllerju ni mogoče kupiti enega zavojčka papirnatih robčkov. Je pa naprodaj najmanjši možen kozarček Nutelle v zgodovini čokoladnih namazov. 25 gramov stane 99 centov. Bolj se splača najbližji burek.

Kino Komuna je tako obskuren kinematograf, da sploh ni sedežnega reda, vstopnice pa so natisnjene na isti papir kot računi za zapitek v bifeju. Sploh me ni presenetilo, da so na vhodu ponujali mesec dni staro brošuro Napovednik, tako da sem lahko pred začetkom predstave prebral kaj vse se je zgodilo decembra. Nekoliko me je presenetilo, da v kinu sploh nisva sedela sama, še bolj pa zgledno vedenje prisotnih. Dobro, nekdo je na začetku šumel z neko embalažo, a se je tega po mojem dobro zavedal in s svojim početjem ni nadaljeval do konca predstave.

Zvezde filma: joški

Film Molly’s Game sploh ni tako slab, da bi bilo človeku žal denarja. Sedem od deset. Je pa res, da se je bilo težko osredotočiti na vsebino, kajti zvezda filma so bili ogromni, dekadentno izpostavljeni joški glavne igralke. Seveda, pomembneje, kot slišan ali razumljen, je biti opažen. Ženske cvilijo, ko jih stari perverzneži v zameno za dobre vloge grabijo za rit, ni jim pa nerodno za dobro plačo razkazovati oblin stotinam milijonom drkačev.

Potem sva jedla … na Čopovi, v hitri prehranjevalnici z najlepšim razgledom na mesto. Kam pa naj bi šla v Ljubljani ob desetih zvečer na hitro? No, kam? Falafel je predaleč. Na burek? Malo je manjkalo, ampak je bil McDonald’s bliže. Morda se motim, a po mojem ni McDonald’s tako zanikrn niti v Italiji, je pa res, da lahko hrano tod še naročamo pri ljudeh in ne pri umetno neinteligentnem robotu, ki ob naročilu postavi vsaj deset vprašanj. Ob vseh tistih najstniških nogah na stolih in petnajstletnicah v prekratkih kiklah me je spet malo minilo veselje do razploda.

Pravzaprav me čedalje bolj mineva veselje do druženja z neznanimi pripadniki človeške rase v javnih prostorih. In ne, seveda ne sprejmem trditve, da je težava v meni. Če to misliš, je težava v tebi.

Prejšnja objava Naslednja objava

22 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 23. 1. 2018 at 18:33

  Meh, motiš se. Težava je v meni. (gartnerizem™ press)
  Sicer pa: škoda, kako se je to spremenilo. Še v času, ko sem študiral (in to ni bilo ravno v srednjem veku ali prejšnjem režimu), je bila Komuna imeniten mestni kinematograf. Tukaj sem gledal filme kalibra “Rojen 4. julija”, “Reševanje vojaka Ryana”, “Billy Eliott”, filmski maraton z vsemi tremi deli “Botra” in še marsikaj. Potem so zgradili tisti sekret, ki mu rečejo Kolosej, in zgodilo se je tudi še kaj drugega z mestom, navadami ljudi in sedmo umetnostjo, tako da se danes dejansko ne morem domisliti razloga, zakaj bi šel v Komuno. Škoda.

 • Odgovori Fotr 23. 1. 2018 at 21:48

  Pomembne izboljšave nisi omenil: izhod iz dvorane ni več skozi od urina smrdeči hodnik, ampak po stopnicah nazaj gor skozi vhod 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 23. 1. 2018 at 22:30

  @FIlmoljub: Ja kam boš pa šel drugam? Saj navsezadnje se je situacija v zadnjem času nekoliko znormalizirala in zdaj imaš poleg Komune še Kindvor in Bežigrad … je pa res, da je v Komuni daleč najbolj bedno. Midva sva šla zato, ker se je ravno terminsko poklopilo. Mi je pa čedalje bolj všeč zamisel o domačem projektorju.

  @Fotr: Točno! Na to sem pa že pozabil 🙂 Bohve kaj je zdaj v tistem hodniku. Za ad hoc skladišče je verjetno prevelik naklon?

 • Odgovori filmoljub 23. 1. 2018 at 22:37

  Bežigrad in Kinodvor sta v redu. Bi pa raje, kot da so takrat na novo opremili Bežigrad (sedeži, zvok, projekcija in druge tehnikalije), resneje prenovili Komuno, gre vendar za center mesta in sijajno lokacijo. Zakaj bi hodil za Bežigrad, če bi taisto imel v središču Ljubljane (pa še večja dvorana je v Komuni, kolikor vem)?

 • Odgovori Simon 24. 1. 2018 at 8:51

  Kaj pa Hood burger, vem, da ni nič posebnega ampak še zmeraj boljše kot McDonald’s.

 • Odgovori Matej Zalar 24. 1. 2018 at 9:22

  @Filmoljub: Kino Bežigrad je prenovil zasebnik s svojim denarjem, menda bolj zato, ker mu je šlo na živce kako se za Bežigradom nič ne dogaja – in se res ne, pa tudi en zagnan posameznik to težko spremeni. Kdo je v ozadju Komune, pa vemo. Baraba.

  @Simon: Sva bila pa ravno pred kratkim. Ampak, ja, dobra alternativa, ki je očitno še nismo ponotranjili. Na Nazorjevi sploh še nisem bil.

 • Odgovori Alkoholik 24. 1. 2018 at 12:56

  Midva imava projektor že nekaj let in nama nič ne manjka, nasprotno, je super, znanci pa v to niso povsem prepričani, tako kažejo njihove opazke “penzionista”, “to ni enaka izkušnja”, “vidva sta čudn”… Potem ko sva zadnjič po res dolgem času stopila v kino, sem bil izgubljen. Dogajanja nisem več sposoben prebavit, brez da bi me to psihološko (in še kako) vzenimirlo do te mere, da kar nekaj časa nisem prišel k sebi. Tolažim se s tem da sem najbrž res čuden.

 • Odgovori Matej Zalar 24. 1. 2018 at 15:30

  @Alkoholik: Jaz te popolnoma razumem, ampak, poglej: težava je v tebi!

 • Odgovori Lisica 24. 1. 2018 at 21:48

  Jooj Zalar, skoraj me ima, da bi se sedaj (še bolj) razpisala o povsem drugih pomanjkljivostih tistega zmenka: dosledno beleženje vseh neskladnosti za dober prispevek na blogu, branje dnevnih novic/vicoteke/življenskih zgodb daljnih popotnikov na telefonu, odpisovanje na pozabljena sporočila izpred nekaj dni ter posledično neposvečanje pozornosti spremljevalki…
  Ja pa jaz res rabim svoj blog. 😀

 • Odgovori Matej Zalar 25. 1. 2018 at 8:05

  Ja glej, medtem ko Čvekaš po Viberju, pač moram nekaj početi.

  Pozabila si, da si na koncu vstopnice plačala ti, ker nisem imel gotovine.

 • Odgovori Alkoholik 25. 1. 2018 at 8:30

  Viber ima katastrofalen interfejs.

 • Odgovori filmoljub 25. 1. 2018 at 10:56

  Uradno povem, da se mi zdi Hood Burger zanesljivo boljši od 7burgerja v Kamniku, ki se je sčasoma močno izpridil in razvodenel. Vendar je nujno obiskati prav tistega na Nazorjevi, ne pa onega terarija na Viču (kjer moraš celo na stranišče v bližnji center Spar), mestna obedovalnica ima (vsaj za moje pojme) tudi bistveno boljšo hrano in ponudbo nasploh.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 1. 2018 at 12:21

  @Alkoholik: Predvsem me moti, da je to samo še en kanal več, prek katerega me lahko gnjavijo. Imam štiri različne e-naslove, FB, Instagram, Skype in Twitter. Viber sem ukinil pred časom, FB Messengerja sploh ne uporabljam, Skype vklopim samo po dogovoru.

  @Filmoljub: 7burger v Kamniku je le malo na ravnjo povprečnega Šiptarja, tako da jaz tega sploh ne jemljem resno. In, točno, tudi tma nisem mogel plačati s kartico 🙂

 • Odgovori Boki 25. 1. 2018 at 16:52

  SI zadnje čase kaj zavil v podhod pod Ajdovščino? Mislim, da je tam odprta samo še Alpina in me prav zanima, kako se počuti tista osamela prodajalka sredi tistega osamelega podhoda. Nikogar ne bi bilo pol ure ali pa uro, če bi se jih kaj zgodilo pultom…

  • Odgovori Boki 25. 1. 2018 at 17:01

   Aja, šele zdaj vidim, da si o tem v bistvu govoril haha. Se mi je zdelo da v prehodu primankuje maneverskega prostora za posilstvo.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 1. 2018 at 17:49

  Ne, jaz sem govoril o pasaži pri Nami … ampak ne boš verjel, poleti sva dejansko bila v tisti Alpinini trgovini. In ne boš verjel, nisva bila edina! Bila je še ena stranka.

  • Odgovori Boki 25. 1. 2018 at 22:54

   Tudi midva to zimo, z enako izkušnjo. Nož ko sva odšla je bila pa res sama.

 • Odgovori Spam 25. 1. 2018 at 18:43

  @Lisica

  50 0dtenkv Zalarja je sigurno zelo zajebana scena 🙂

 • Odgovori Spam 25. 1. 2018 at 18:44

  * odtenkov

 • Odgovori Beki 25. 1. 2018 at 19:20

  Jessica Chastain, Haley Bennett, Rebecca Ferguson, Amy Adams…….
  Še moja se strinja s tem spiskom…..

 • Odgovori Francl 25. 1. 2018 at 23:44

  Aha, zdaj si bil pa razkrinkan. Še en dokaz, da človek v glavnem vidi tisto kar hoče 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 26. 1. 2018 at 13:47

  Ob punci, ki ne jezika in ki me ne ponižuje javno, bi mi bilo dolgčas.

 • Komentiraj