Knjižni sejem

Letošnja izvedba Knjižnega sejma mi je bolj všeč, je pa res, da sem bil lani siten in mi ni bilo nič prav. Bržkone je vsako leto enako. Prostora je očitno premalo. Žal so večje založbe spet razpršene na dveh ali treh različnih lokacijah, kar povzroča nepotrebno zmedo. Če bi literaturo razdelili na leposlovno, strokovno, popotniško, otroško (…) bi še šlo, tako pa vlada zmeda in nihče ne ve kje najti kakšno knjigo. Je pa res, da me Mladinska knjiga, DZS in podobni mastodonti ne zanimajo, saj imajo svoje knjige najlepše razstavljene v svojih knjigarnah. Na Knjižni sejem grem zaradi manjših založb. Zahvaljujoč dobremu razpoloženju, bogati ponudbi in popustom sem kupil precej knjig, nekatere tudi službeno. Domov sem jih prinesel točno deset, od tega mi je eno kupila Biba.

Ker se ukvarjam z odkrivanjem turistično še neodkrite Slovenije, sem si privoščil štiri manjkajoče vodnike Ljubljanskega geografskega društva. Dolgočasni so za znoret in za turiste povsem neuporabni, a služijo za dobro oporo pri pisanju člankov.

V osnovni šoli me je zgodovina še zanimala, gimnazijski profesor pa mi jo je pošteno priskutil. Verjetno stari dolgočasnež ni bil edini krivec; učni načrt je pač obupen. Če bi nas več učili s pomočjo knjig kot je Slavna poglavja zgodovine Josepha Cumminsa (Didakta), bi verjetno vsi odnesli bistveno več.

Kratka zgodovina Istre Darka Darovca (Založba Annales) bo tudi uporabna.

Če je slučajno kdo že urejal turistični vodnik, bo vedel, koliko je s tem dela. zato se mi zdi naravnost nepredstavljivo, da Založba Goga Turistični vodnik po Dolenjski Marjana Žiberne (naklada 3000 izvodov) na sejmu prodaja za 4 evre, v prosti prodaji pa tudi razmeroma poceni, 7,8 evrov. Pa skoraj nihče ne ve zanj.

Češki pisatelj Michal Viewegh se mi je priljubil že lansko leto z Letoviščarji in Čudovitimi pasjimi časi. Zdaj sem kupil še Igro na izločanje.

Zajetno politično biografijo Tito – skrivnost stoletja Pera Simića (Orbis) sem kupil samo zato, ker je zjezila dobrega starega Stanovnika. Če je on zacvilil, že mora biti dobra in verjetno tudi precej objektivna. Skoraj gotovo ne more biti bolj dolgočasna od Stalinove politične biografije Isaaca Deutscherja. Še zdaj sem ponosen, da sem tisto uspel prebrati do konca.

Biba mi je kupila na videz grdo knjigo, v naslovu opremljeno s socialističnim fontom in v notranjosti s porumenelimi stranmi. Glede na vsebino je kar prav, da je mala knjižica takšna. Kaj je moški brez brkov Anteja Tomića (VBZ Ljubljana). Menda mi bo silno všeč. Hvala!

Skratka, vredno ogleda. Če se bo kdo vrnil brez knjige, je čuden.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori schpella 27. 11. 2009 at 8:13

  Viewegha sem pa zgrešila! Sram me bodi! Koliko je pa stala njegova knjiga? A njegove ostale so tudi imeli (Pasje čase, Vzgojo deklet na Češkem)?

  Sama sem se vrnila s tremi knjigami, od tega eno podarjeno (pa ne v sklopu akcij “plačaj dve, dobiš tri”). Mogoče grem jutri kar še enkrat, ko bom ravno v Ljubljani.

 • Odgovori Palma 27. 11. 2009 at 8:31

  Jaz grem malo prefirbcat tja v nedeljo.

 • Odgovori irena 27. 11. 2009 at 9:08

  oho, lep kupček si si nabral. sem šla počekirat v sredo in se strinjam, razpršenost založb na vseh nadstropjih mi je res uganka. razdelitev na različna področja bi bila res kul …

 • Odgovori sadie007 27. 11. 2009 at 10:43

  upam, da mi letos uspe it 🙂

  btw: brki morajo bit, ja! 😎

 • Odgovori chef 27. 11. 2009 at 17:20

  ENkrat sem imel brke, pa so se mi smejali.

  Je pa res, da sem izgledal kot kakšen nacističen Nizozemec.

 • Odgovori fetalij 27. 11. 2009 at 20:16

  😆 kralj. hočem sliko 😀

 • Odgovori fetalij 27. 11. 2009 at 20:16

  (no homo)

 • Odgovori chef 28. 11. 2009 at 9:00

  @fetalij: Imam itak namen, da si jih pustim še enkrat in se z njimi predstavim širši javnosti.

 • Odgovori lisa 28. 11. 2009 at 20:39

  Grem jutri. Za knjižni sejem grem preko trupel. Predvsem na račun šole.

 • Odgovori Antisa Korljan 29. 11. 2009 at 12:30

  Tisto o Stalinu je pisal Isaac Deutscher. Newton je gledal jabolka, kako padajo. Sicer pa priporočam Simon Sebag Montefiore, Stalin: The Court of the Red Tsar. Res fajn branje, toplo toplo priporočam.

 • Odgovori chef 29. 11. 2009 at 12:42

  Haha, seveda je bil Deutscher! Hvala.

 • Odgovori teoo 2. 12. 2009 at 10:12

  Guns don’t kill people, people with mustaches kill people.

 • Odgovori BosS 15. 12. 2009 at 14:31

  Kdaj boš imel čas vse to prebrat?

 • Komentiraj