Ko brez smisla okrog divjam

V nogah sem imel komaj dobrih tisoč kilometrov in še to počasnih, a Morilec mi je zagotovil, da še okreva po poškodbi, da je debel in da po dolenjskem gričevju načrtuje dolgo, a počasno vožnjo. V Grosupljem sva začela v pogovornem tempu, torej s hitrostjo okoli 35 kilometrov na uro. Na vzponu proti Krki sem že poiskal zavetrje in ga potem lovil, na trenutke v hudih mukah, še sto kilometrov proti Žužemberku, skozi Trebnje, Mirno, Gabrovko, čez Trebeljevo in Mali vrh. Pet ur sva gonila in le šestnajst minut stala pri miru. Po 150 kilometrih sem bil doma le deloma živ, na ustnicah sta mi od naporov preteklih dni zrasla dva ogromna herpesa in le bradi se imam zahvaliti, da nista opaznejša.

pečenPočasi se daleč pride, hitro pa hitreje

V petek so mi pri VS Bike zaupali Factorja One, ki je v mojem socialnem krogu vzbudil nadpovprečne simpatije.

Factor

To ni nenavadno. Izdelek butičnega izvora ima integrirano krmilo, ki skriva vse kable kar jih ostane, če privijete brezžični prestavni sistem Sram Red eTap.

Factor One

S tako brutalnim strojem med nogami naj ne bi bilo več izgovorov za kakovosten performans. Ker za hitro sobotno rundo ni bilo časa, smo se dogovorili za umirjeno nedeljo. Za dolgo, a počasno vožnjo.

V Podpeči smo bili trije. Kronometrist se ni počutil najbolje. Morilec ga je pomiril in predlagal umirjen tempo, na Rakitno do 4 vate na kilogram. Ker nimam najboljšega razmerja med močjo in težo, se je izkazalo – seveda je na Factorju tudi merilnik moči –, da sem gor obračal najmanj 4 vate na kilogram.

Proti Pikovniku smo še pospešili, dovolj, da na tem – in še marsikaterem – segmentu zasedamo daleč najboljše čase na Stravi. V Begunje pri Cerknici se je Morilec v ovinke metal kot Julian Alaphilippe, jaz pa sem ugotavljal, da sposobnosti spuščanja sovpadajo z navoženostjo na splošno.

Med medvedi

Oblekel sem se malo, a mi ni bilo žal, sicer bi zakuhal. Wahoo Elemnt je nad Rakitno izmeril pičlih 6 stopinj Celzija, čez cel dan povprečno komaj 10 stopinj, veter pa je dajal vtis kot bi pihal s severa. Pa ni. Čez Bloke je kar letelo, čeprav je vleklo tudi s strani, skozi Rašico in čez Dobrepolje pa je šlo kot bi si človek samo želel, pa še kronometrist je vlekel kot žival, tako da je bilo v zavetrju teže kot spredaj. In ko začne nekdo navijati, drugi ne bo preveč popustil …

Mislim, da od Rakitne do spusta v Karlovico sploh nismo videli avtomobila, je bil pa zato tisti, ki smo ga ujeli na spustu, toliko bolj nadležen. Ti konci so za kolesarjenje res imenitni, sploh če leti in se čez tiste hupserje privija v tekočem tempu.

Bratje v vetru

Po sledeh Maratona treh občin – Korinj smo izpustili – smo v hitrosti uživali še do Radohove vasi, za nekaj sekund je celo posijalo sonce … potem je pa tako zapihalo v ksiht, da mi je privzdignilo čelado in lahko sem začel uživati v agoniji. Prekinil jo je traktorist, ki nas je povabil v zavetrje, potem je bila pa tam že špička na Peščenik. Morilec je spodaj zavil domov, naju pa je čakala vetrovna veselica v smeri zahoda.

Življenje bi si sicer lahko olajšal. Od Škofljice je do doma le deset kilometrov, a ker je v dvoje lepše, sva s kronometristom skupaj klatila na stranski veter do Iga in potem v Podpeč. Tam bi šel lahko domov skozi Črno vas, a sem šel še do Notranjih Goric, kjer sva šla z bratom v vetru vsak svojo pot. Tudi tam bi šel lahko naravnost domov … pa sem raje zavil levo in v Bevke. Tam bi šel lahko naprej čez Blatno Brezovico in do Vrhnike, a sem se spametoval in zavil v Drenov Grič in čez hrib v Horjulsko dolino. Zakaj? Ker sem se končno enkrat spet počutil olimpijsko In ker je bolje zaključiti z vetrom v hrbet.

O smislu

Normalen človek se ob takih eskapadah vpraša o smislu tega početja in če povem po pravici, se to sprašujem tudi jaz. To seveda nima nobenega smisla. Seveda raje poganjam v udobnem ritmu. A dokler zmoremo, je smiselno kak dan zabiti tudi na povsem nesmiseln način.

Trasa: LjubljanaČrna vasPodpečRakitnaBegunje pri CerkniciVelike BlokeKarlovicaRašicaZdenska vasHočevjeKrkaMuljavaHrastov DolRadohova vasIvančna GoricaVišnja GoraGrosupljeŠkofljicaIgPodpečNotranje GoriceBevkeDrenov GričZaklanecDobrovaLjubljana
Razdalja: 177 km
Višinska razlika: 2100 m
Čas vožnje: 5 ur in 42 minut
Skupni čas: 6 ur in 18 minut
Povprečna hitrost: 31 km/h
Maksimalna hitrost: 69,1 km/h
STRAVA

graf zemljevid

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori Paternina 11. 3. 2019 at 21:31

  Te so najboljše ja. Ko si od treh najmanj pripravljen ostala dva pa merita kdo ima daljšega
  Ta dva sta pa sploh odštekana, tudi če nista v paru.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 3. 2019 at 8:46

  A podoživljaš kakšne muke 🙂
  Potem pa javkaš, z glavo pod čudnim kotom: “Pojdita naprej svoj tempo, jaz bom šel kar sam.” Pa nočeta, počakata in gledata nazaj, nekoliko nervozna, češ, pojdi že, potrudi se, samega te pa ne bova pustila, ker vsi za enega, eden za vse. Ah, ja …

 • Odgovori Anonimno 12. 3. 2019 at 10:06

  Ja ja, točno to. Samega te pa ne pustimo. Čeprav si želiš točno in samo to. Z morilcem sem pa tudi jaz postavljal svoje najboljše čase na Pikovnik. Samo v drugo smer. Ah ja, muke kolesarske. 🙂
  Ne glede na pripravljenost najpočasnejšega pa je bil krog (in hitrost) spoštovanja vreden. Število pokalčkov na stravi pove vse 🙂

 • Odgovori Paternina 12. 3. 2019 at 10:07

  Pardon, zgornji post je moj…

 • Odgovori Jani 12. 3. 2019 at 13:17

  Mah.. Nabaviš Nitro in mu skačeš.. (:

 • Odgovori jani 12. 3. 2019 at 14:23

  Ampak, Sterđević z A2U bikes na Tržaški te pa prehiti z brado…
  V bazenu pa itak 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 12. 3. 2019 at 17:05

  @Paternina: Tako. Zakaj bi siromaka pustili zadaj, če lahko še dve, tri ure uživamo v njegovem trpljenju.

 • Odgovori New Jersey 12. 3. 2019 at 23:36

  Ravno ko na drugi turi naredim 60 km (na mtb) in se počutim v redu glede sebe more objavit ta prispevek. Sovražim te.
  Low key jealous.
  REEEEEEEEEEE

  https://www.strava.com/activities/2205016483/shareable_images/map_based?hl=en-US&v=1552248591

 • Odgovori NJ 12. 3. 2019 at 23:47

  Zdej bom prov moral odfurat Barjanko da si povrnem samozavest.
  Odlična vožnja.

 • Komentiraj