Komanda je komanda

Kot marsikaterega moškega v zrelih letih, če se smem tako izraziti, je tudi Fotra popadlo, da bi si kupil motor, a je k sreči dovolj pameten, da se je zadovoljil z 250-kubičnim skuterjem, ki je v bistvu dodatek za avtodom. Z Mamo ga parkirata v kampu in se z vetrom okoli čelade osvobojena peljeta v središče mesta ali po kakšni ozki cesti Bogu za hrbet. Poleg tega se stari zadnje čase s skuterjem vozi v službo.

Zadnjič sem šel v avtopralnico in ker pol ure nisem imel kaj početi, sem Fotra povabil na kofe. Pripeljal se je s skuterjem. Verjetno je imel v prtljažniku aktovko, tako da s seboj ni imel druge čelade. Nič hudega, peljala sva se le petsto metrov daleč, do prve krčme. Na poti nazaj pa naju je točno na tej razdalji dohitelo policijsko vozilo. Kaj takega se lahko zgodi samo nama, sva si mislila. Čefurji se celo poletje vozijo brez čelad, midva bova pa nastradala po dveh minutah vožnje. Ampk policista si nista dala preveč opravka, čez sto metrov sva zavila v avtopralnico, onadva pa sta peljala naprej. Briga jih za prekrške, briga jih za preventivo v prometu. Imela sta pač drugo nalogo.

Vse lepo in prav, prihranil sem nekaj evrov, ampak tukaj nekaj ne štima.

Po drugi strani so me v petek zasačili med zavijanjem s Zoisove levo na Trg francoske revolucije. Amatersko sem se ujel v past tam, kjer vem, da pobirajo kazni. Prekršek je vreden 40 evrov oziroma 20, če plačam takoj. Mislil sem, da mi ne uide sto ali dvesto evrov in še kakšna kazenska točka.

Pri Križankah so stali trije policisti, eden je bil motorist, dva kolesarja, saj je prekrškarjev toliko, da sicer verjetno ne bi zmogli. Me pa zanima reakcija, če bi se mimo pripeljal na skuterju brez čelade. Najverjetneje se ne bi zgodilo nič, saj na tistem mestu stojijo zaradi prekrškarjev, ki ne upoštevajo prometne signalizacije in ne zaradi tistih, ki se vozijo brez čelade, telefonirajo ali ne prižgejo luči.

Načelno in prav bi bilo, če bi naju policisti zadnjič ustavili in naju, ker so videli, da nisva šla dlje kot 500 metrov, opozorili. Čče bi izdali položnico, tudi ne bi bilo nič narobe. Sicer bi pizdil, ampak tudi v enem kilometru se lahko zgodi nesreča. Tako pa jo prekrškarji v Sloveniji dobro odnesemo in grešimo še naprej, enkrat na pet let pa plačamo večjo vsoto kot nekakšen športni dodatek za hitro vožnjo.

Slovenski policist pač dela na komando. Čim manj razmišlja in čim bolj uboga, tem dlje bo prilezel in toliko bolje se mu bo godilo tekom kariere. Na cestah pa vlada kaos, ker možje postave delajo po befehlu: danes ustavljajo tiste, ki zavijajo desno, jutri poostrijo nadzor nad telefonisti, pojutrišnjem merijo hitrost, vmes zašijejo ministrico, naslednji teden pa napovedo akcijo 0,0 šofer in za vselej rešijo problem pijancev za volanom. Problema ne bomo rešili s salamensko visokimi kaznimi, ampak s korektnejšim nadzorom. Bolj bi zaleglo, če bi desetkrat plačal 40 evrov, kot enkrat 500.

Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori kekec 1. 7. 2010 at 8:07

  Tako naberejo precej več. Vsaj mislijo tako. V Kranju recimo folk (zdaj ko popravljajo cesto in se je do prehoda za pešce potrebno sprehoditi dodatnih 50 metrov) dobesedno pred vhodom policijske postaje redno hodi čez cesto izven prehoda za pešce čez polno črto. Med njimi tudi invalidi z berglami lepo na izi. Misliš da so že koga opozorili. To delajo samo zjutraj pred ZD ker je taka naloga. Ustavljamo pešce ki grejo čez cesto izven prehoda v širini 20 metrov. Če to storiš na drugi strani križišča ne bo šel nihče za tabo. Ali pa pride pred PP ata z avtom, parkira, 20 minut leze iz avta da natakne obe bergli in potem lepo počasi ena noga, druga noga, cm za cm do bankomata. Ker drugače ne more. Nobenemu ne pade na pamet da bi ga mal povprašal kako lahko sploh vozi če pa še stoji komaj, kaj šele hodi. Ker to ni trenutna naloga.

 • Odgovori NoMercy 1. 7. 2010 at 8:55

  enkrat, ko so me policaji v (HR) “skinuli sa snajperom” sem se menil tudi o tem kako, da ne ustavijo tudi drugih, ki so na avtocesti padali mimo kot snete skere (+150 km/h) pa sem dobil poduk, da so oni tako kot ribiči in lovci: lovijo kapitalce ne pa plankton 🙂

 • Odgovori seamus 1. 7. 2010 at 8:57

  Pozabil si še na napačno parkirane avtomobile. Tudi policijske. In potem se čudimo, da so pločniki zaparkirani.

 • Odgovori BraneM 1. 7. 2010 at 9:22

  Bom še jaz napisal nekaj o policajih. Načeloma z njimi nisem imel problemov in njihove akcije me ne motijo. Se mi je pa prejšnji teden zgodila stvar, ki mi je dala misliti, da so policisti v službi tudi za to, da zajebavajo poštene ljudi. Kaj se mi je zgodilo?

  Pred mesecem dni so mi zaradi stalnih izpahov operirali ramo. Rehabilitacija je dolgotrajna. No, sedaj sem tako daleč, da se vsak dan vozim na Polikliniko, kjer imam fizioterapijo. Ker zaradi narave poškodbe in opornice, ki jo imam na roki, ne morem voziti svojega avtomobila, na avtobus pa si ne upam zaradi strahu, da bo šofer na hitro “zabremzal” oz. da me kdo ne dregne v ramo, se na terapijo pripeljem kot sovoznik v osebnem avtomobilu. Verjetno ni odveč povedati, da varnostnega pasu NE MOREM uporabljati. In ravno zaradi mojega pasu je policist ustavil mojega šoferja. Bolj sem mu kazal roko v opornici in mu govoril o operaciji in rehabilitaciji, slabše je bilo. Da samo opravlja svojo službo, mi je govoril. Ni ga zanimalo, da so okoliščine in sama vrsta prekrška takšna, da bi lahko brez kančka slabe vesti izrekel samo opozorilo. Naj se ve, kdo ima oblast v državi. CEPEC! Zaradi njega sem se moral nato še eno uro zajebavat, da sem z eno roko natipkal zahtevek za sodno varstvo zoper izrečeno globo. #mamicumu…

  P.S. Tudi sedaj sem porabil precej časa, da sem enoročno spisal tale komentar.

 • Odgovori Hanyo 1. 7. 2010 at 12:11

  spet grešiš na naših cestah!

  “Z vidika načelnosti bi bilo edino pravilno, da bi naju policisti zadnjič ustavili in naju, recimo, ker so pač videli, da nisva šla dlje kot 500 metrov, samo opozorili.” “bolj bi zaleglo, če bi desetkrat plačal 40 evrov kot enkrat 500.”
  hahaha ti, ki celo priznaš, da vedno znova delaš prekrške, pa bi še sam določil kar je “edino pravilno”, da bi te ja čim manj po žepu udarilo. ko govoriš o varnosti na cesti si lahko s kresalovo podata roke.

 • Odgovori Rok-11 1. 7. 2010 at 13:56

  @ BraneM: Maš point.
  enkrat bi bilo čist uradno tele policaje za vprašat kaj je torej s takimi zadevami?

  In podobnimni tudi – ker če prav vem, imajo podoben problem tudi nosečnice, ki jim proti koncu, ko so itak že slončki, dohtarji priporočajo neuporabo pasu – oz. vsaj ne-pripenjanje čez trebuh…
  Samo kako pa naj se torej pripnejo, da jih n ebodo jeb… še policaji … čez vrat?!

 • Odgovori chef 1. 7. 2010 at 15:04

  @kekec: Odličen primer.

  @seamus: Ceste pa skoraj prazne :twisted evil:

  @BraneM: Seveda, samo službo opravljajo. Kako tipično, haha. Jaz ne razumem, da ljudje tako zelo radi opravljajo delo, pri katerem ne smejo razmišljat.

  @Hanyo: Prepričan sem, da se ti držiš CPP-ja kot pijanec plota. Škoda samo, da si nepismen.

 • Odgovori siggi 1. 7. 2010 at 16:13

  Dobro to je res odvisno na kakega naletiš. Poznam primer, ko je sodelavec pičil proti urgenci z obale in so ga naciljali na cestninski postaji Log pri 200 km/h (ob 4h zjutraj).. Ko je razložil da je urgentno, o čemer so se tudi prepričali na lastne oči, so javili naprej da ga ne ustavi nobena patrulja, čez mesto pa je celo imel spremstvo.

  In ja, če se opravlja kontrola prometa, naj se kontrolira vse

 • Odgovori Anonimno 1. 7. 2010 at 16:55

  dobro napisano

 • Odgovori Anonimno 1. 7. 2010 at 16:58

  brabe m pa ti si konj!!

 • Odgovori ani 1. 7. 2010 at 17:45

  @Rok
  noben dohtar ne odsvetuje nepripenjanja nosečnicam, nasprotno – samo to je, da pas ne sme it ČEZ trebuh, lahko gre pa lepo spodaj pod trebuhom. Dobijo se celo neki nastavki za pas, ki ga držijo dol, ampak meni je čist lepo sam stal 😉

 • Odgovori Rok-11 1. 7. 2010 at 22:48

  Thx ani – zdaj vem nekaj več!
  Meni so govorili tako, pa semočitno preveč nekritično poslušal

 • Odgovori Nergač » Kolesarji über alles 12. 8. 2010 at 18:01

  […] se meni niti ne zdi tako slaba ideja, je pa res, da to verjetno počnejo v slogu slovenskega policajskega paragrafarstva, brez uporabe sivih celic, morda celo tam, kjer so pravila idiotska, da se kolesarji upravičeno […]

 • Komentiraj