Komu mar za samostojnost!

Nisem strokovnjak za pravo in človekove pravice, a v spominu imam zapisano, da naj bi bila pravica do samoodločbe univerzalna pravica vseh narodov. Zato je neverjetno že to, da demokratična država članica Evropske unije to pravico narodu dejansko odtujuje in da druge članice Evropske unije to tudi tolerirajo. No, morda ni neverjetno, je pa nenačelno. Kot to za Evropsko unijo 21. stoletja velja tudi sicer. Medtem ko se EU vtika v še tako bizarne zakone, direktive in domislice držav članic, lahko neka druga država članica prepoveduje tisto, kar pred četrt stoletja ni bilo prepovedano niti v totalitarni SFRJ.

V zadnjih letih smo ugotovili, da Evropska unija ni sposobna na ustrezen način reševati finančne krize. Videli smo, da ni sposobna reševati težav z migranti in begunci. Zdaj vemo, da ni sposobna niti načelno obsoditi oblasti, ki narodu s silo preprečuje pravico do samoodločbe. Doslej sem mislil, da se v Evropski uniji vsaj ne more zgoditi vojna znotraj unije same. Zdaj o tem nisem več prepričan.

Če referendum ni bil legalen, potem ne vem, zakaj se je vlada Kataloncev lotila z nasiljem. Bolje bi bilo počakati na rezultat in upati na najboljše, potem pa v primeru uspeha separatistov po hrvaško vztrajati na stališču, da referendum ni legalen in da povrhu vsega rezultat ni legitimen zaradi slabe udeležbe in nizke podpore. Če oblast zasega glasovnice in pretepa miroljubne državljane, pa je to dovolj dober razlog vsaj za spremembo španske oblasti. Navsezadnje je mogoče katalonsko situacijo rešiti tudi drugače kot z odcepitvijo, ki verjetno res ni najboljša rešitev.

Ob tako usodnih in praktično neponovljivih odločitvah ljudstva je treba pomisliti tudi na drugo stran, ki je proti odcepitvi. Nizka udeležba na referendumu o tem, kdo bo zaslužil par milijard, je bistveno manj problematična, saj ne gre za usodo naroda. Enako velja za običajne, ponavljajoče se volitve. Bomo že nekako preboleli in preživeli Donalda Trumpa. Drugače je z zgodovinskimi in neponovljivimi odločitvami, kot je bil na primer Brexit, ko je državo zajebala minimalna udeležencev referenduma.

Zato je po mojem bizarno enačiti katalonski referendum s slovenskim plebiscitom. Prvič, slovenska politika je narodu najprej zagotovila legalno pravico do samoodločbe. In potem je za samostojnost glasovalo 88,2 odstotka volivcev oziroma 95 odstotkov vseh tistih, ki so se plebiscita udeležili – teh pa je bilo dobrih 93 odstotkov. Tako rekoč vsi so prišli in tako rekoč vsi so bili za. V primerjavi s tem rezultatom izpade katalonski referendum kot slaba šala, tudi zaradi precej manj strogega kvoruma – ko se je odločalo o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, se je morala namreč pozitivno opredeliti več kot polovica vseh volilnih upravičencev in ne le tistih, ki so se volitev udeležili.

A resnici na ljubo ljudje na plebiscitu niso odločali le o samostojnosti in neodvisnosti, ampak so glasovali tudi za demokratično državo. Oziroma, ker je demokratičnost abstrakten, težko razumljiv ali celo nedoumljiv pojem, glasovali so za boljše življenje, za boljši šoping. Uspeh plebiscita so sprožile življenjske zagate, na primer to, da so se morali ljudje po kavbojke in banane voziti v Celovec ali Trst, da so morali mesece čakati na nov avto in da je bila blagodat odvisna od špekuliranja z devizami.

Teh težav Katalonci nimajo. In tudi ne Škoti. Malemu človeku je malo mar za abstraktne pojme, kot je neodvisnost. Ni pa jim mar, če jih tepejo. Politična unija, ki bi ljudi razumela, bi zato ukrepala odločno. Po taki svinjariji poti nazaj ni več. A situacije ne bodo odločili politikantski birokrati, ampak državniki. Škoda, da so skoraj izumrli.

Prejšnja objava Naslednja objava

29 komentarjev

 • Odgovori Seamus 3. 10. 2017 at 19:06

  Bo zanimivo spremljat. Res hecno, da niso pustili zadeve relativno na miru, kot so jo pustili Angleži. Kolikor sem bral pred tem sranjem, bi bila podobna zgodba kot na Škotskem.
  Sedaj je res vprašanje kaj bo.

 • Odgovori Superfly 3. 10. 2017 at 19:50

  Točno tako. Medtem, ko so Angleži vrhunsko odigrali poker s Škoti, očitno so se precej naučili na Severnem Irskem, so Španci pogrnili na celi črti. Dodatno bodo spodbudili želje Kataoncev po samostojnosti, še slabše pa je za njih to, da so z nasiljem legitimizirali referendum.

  Če sem do nedelje na želje Kataloncev gledal kot na preseravanje nekoga, ki mu absolutno ni hudega pa sem spremenil mnenje in mi je jasno, da ne želiš biti v državi z nekom, ki te pretepa. Me prav zanima, kako se bo tole odvilo…

 • Odgovori Matej Zalar 3. 10. 2017 at 20:12

  Ja. Po mojem bi morali vsi Španci skupaj zahtevati, da Rajoy odstopi, ker preprosto ni sposoben voditi države. Taka reakcija oblasti bi morda funkcionirala pred sto leti, morda pred petdesetimi, zdaj, ko lahko vsako batino predvajaš v živo s svojim telefonom, pač ne.

  Ne vem pa kakšno je stališče Kastiljcev – verjetno jim ni ravno vseeno, če se molzna krava odcepi in potem za njo še Baskija, a bržkone niti ne morejo simpatizirati z nasiljem nad Katalonci, ki so, kolikor razumem, z ostalimi španskimi narodi zlizani precej bolj, kot si želijo priznati. Ampak zdaj poti nazaj ni več in najslabše bi bilo zanetiti sovraštvo med dvema narodoma in razne pretepe med navijači ter podobnimi primitivci., ki bi potem eskalirali v še kaj hujšega, kar bi EU nazadnje označila za španske notranje zadeve, kot da niso hkrati notranje zadeve EU.

 • Odgovori Disguy 3. 10. 2017 at 21:03

  Nekoliko presentljivo bi se mi zdelo, če bi se Katalonija povsem odcepila od Španije, ker bi jim slednja lahko skoraj zagotovo blokirala vsak poskus vrnitve v EU, kar predvidevam da si Katalonci navsezadnje želijo. Je pa res, da bo kakršnokoli prihodnje sobivanje postalo izredno mučno, ker si je španska vlada s tv prenosi policijskega nasilja nad babicami malodane odstrelila kolena in ker bodo Katalonci vrjetno držali zamero še precej dolgo časa. Osebno si zaenkrat ne upam napovedati konca zgodbe, vendar taki dogodki ne mečejo svetle luči na EU oz. so na žalost dobra reklama za različna skrajno leva in skrajno desna politična gibanja. V Sloveniji je npr. pred špansko ambasado kot eden prvih protestiral naš lastni Luka Mesec, od katerega bi ”pričakoval” vse drugo kot podpihovanje nacionalistične retorike.

 • Odgovori Boki 3. 10. 2017 at 23:39

  Strinjam se predvsem s tretjim odstavkom. Pustili bi jim voliti, potem pa razglasili referendum za neveljavnega. Sedaj bodo pa se tisti, ki niso bili opredeljeni, proti spancem. Vedno znova me preseneca kako neumno se nekateri uspejo lotiti zadev. Kot da bi dal vajeti v roke podIvjani mulariji.

  Drugace pa tako, v nasprotju s custvenimi izlivi in limanji katalonskih zastav na fb profilne fotografije itd….v 70.-ih so spanci in tudi katalonci z enormno vecino potrdili trenutno spansko ustavo. Demokraticno! Zelo preprosto, referendum je bil nezakonit in zanj katalonska vlada mora odgovarjati. Izredne razglasitve samostojnosti so po mednarodnem pravu priznane samo v primerih kolonizacije, krsenja clovekovih pravic itd., in ne kar tako. Katalonija v nobeno od teh kategorij ne spada, medtem ko Slovenija ali Hrvaska ali Kosovo pa so, ce ne zaradi drugega zaradi nedemokraticnosti SFRJ in zaradi krsenja clovekovih pravic a strani SFRJ. Toliko o tem, koliko so jasne osnove nasim politikantom , ki so glasno navijali za samostojnost Katalonije in to upravicevali, ces isto je bilo z nami pred 25 leti.

  Je pa res da po teh izgredih spanska vlada ni dolazala nic drugega, da so se vedno zgolj potomci krutih kolonialistov. Trenutno sem na kanarskih otokih in zgodbe kako so se lotevali domacinov tukaj v 15. Stoletju so precej bolj kruta ampak podobna verzija vcerajsnjih dogodkov. Sedaj bo mogoce lahko govoriti, ce ne gre za krsenje clovekovih pravic in referendum o samostojnosti v prihodnosti smotrn?

  Steemeti bi morali k temu da se spremeni ustavo v smislu referendum je dovoljen in veliaven ob 75 odstotni udelezbi in 75 odstotni podpori, na primer. Ze samo zato, da ne bodo generacije izpred 40 let odlocale o prihodnosti svojih potomcev.

  Sicer pa, zakaj bi imel do samoodlocbe pravico samo narod? Kaj pa ce se hipoteticno gledano avstrijski korosci in slovenski korosci odlocijo da se bodo osamosvojili? Ali pa stajerci odcepili od slovenije? Bi rad videl Kucana, kako bi v tem primeru podpiral ljudsko voljo!

 • Odgovori Boki 3. 10. 2017 at 23:56

  To da EU te zadeve oznaci za notranje zadeve Spanije je pa povsem normalno. Ne more EU igrati varuske pri vsakem problemu. Dokler ne gre za krsenje temeljnih vrednot EU-ja (do katerih vsaj pred posredovanjem spanske policije ni bilo), naj to eu prepusti drzavam samim.

 • Odgovori jazsembog 4. 10. 2017 at 1:25

  Hja, slovenska osamosvojitev, je nekaj cisto drugacnega kot dogajanje v kataloniji oz spaniji. Po vec stoletij zivljenja z nemci, so se nasi predniki odlocili, da bomo ziveli skupaj z ostalimi juzno slovani v jugoslaviji. Prva jugoslavija je nastala pravno z zdruzitvijo (ceprav smo geo realno bili vojni plen zmagovalcev – srbije italije). Tudi druga jugoslavija je nastala na podlagi pravice narodov do samodlocbe. Republike so prostovoljno vstopile v jugoslavijo. In juga je bila federacija, talka med partijo, ki je zavirala liberalizem, napredek, vojsko, udbo, in talka med interesi posameznh republik oz narodov. Bila je hrvaska pomlad in potem kot posledica vseh teh bojev nova ustava 74, crno na belem zapisana pravica do odhoda iz jugoslavije.Slovenci smo zaradi podivjanih srbov in nezadnajske partije pac izkoristili naso pravico in zapustili jugo.
  Primer v spaniji je drugacen. Dejansko nimajo pravice do referenduma. To pravico bi si morali prvo politicno, pravno priboriti. Tako kot so jo skoti. Spanija je pac na njih poslala policijo, imeli so pravno podlago za to. Sicer ne vem zakaj so jo, politicno je to bila velika napaka. Izgleda, da gledamo partijo pokra treh slabih nasprotnikov. Svojih drzavljanov se tako ne mlati, konec koncev je celo kitajska bila bol pazljiva s policijo v hong kongu, predvsem zaradi zahoda. Zdaj jim lahko dol visi, cez tudi na zahodu policija mlati separiste. EU niti doma ni avtoriteta kaj sele mednarodno. Tudi katalonsko vodstvo deluje amatersko. Imajo rezultat volitev in v bistvo ne vejo kdaj, in ce bodo sploh razglasili samostojnost. Pojma nimajo KAKO? Dobili so vzvod, da dobijo od madrida novo spansko ustavo, ki bi dal kataloniji ogromno pravic, in ustvaril federacijo. Ce pa ne gre za blef in res hocejo samostojnost, pol pa bo cirkus in zna biti krvavo.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 10. 2017 at 9:45

  @Disguy: Mene Luka Mesec ne more presenetiti. Vedno bo na strani populizma. Vedno.

  @Boki: Jaz pa razumem EU med drugim tudi kot varuško pred raznimi Rajoyi … ali Janšami, če sva že pri tem 🙂 EU se, kot rečeno, vtika v vsako malenkost, pa tudi v kakšno resnejšo zadevo, ki se navsezadnje tiče samo Poljske in Madžarske, kjer pa oblast ni tepla državljanov. Če je referendum nelegalen, je prav, da se kaznuje tiste, ki so ga razpisali in ne državljanov, ki imajo očitno upravičeno poln kurac te oblasti.

 • Odgovori Matej Zalar 4. 10. 2017 at 9:52

  Je pa res, da Junckerja in podobnih patronov nihče ne more jemati resno. V celi Evropi ima po mojem danes nekaj državniške drže samo še papež in morda bi tudi on moral preprosto razložiti, naj ga že nehajo lomit, naj ostanejo lepo enotna Španija in naj Katalonija dobi večjo stopnjo avtonomije.

 • Odgovori Disguy 4. 10. 2017 at 16:34

  Sej to sm mislil z veliko mero ironije. Jasno je da se bodo skrajneži, kakršni so v ZL, obesili na take stvari, četudi pod krinko nacionalizma. V drugih primerih se seveda politične nasportnike zmerja z nacionalisti in ksenofobi.

 • Odgovori jazsembog 4. 10. 2017 at 19:00

  En dvorni norcek je sel ~ Zmago, prisel je drugi ~ Luka. 15 let bo glupi narod volil za njega. Pol pa bo prisel tretji itd

 • Odgovori Boki 4. 10. 2017 at 21:29

  @jazsembog: aja, a res? Moja stara mama je bila leta 1945 ze polnoletna, danes pa se vedno zivi. Nikoli ni bila v partiji. Povej mi prosim, kdaj pred plebiscitom leta 90 je lahko ona soodlocala o tem ali bo slovenija samostojna drzava ali ne. Me res zanima.

  @matej: zgleda da si slabo prebral kaj sem napisal. Pravim da pred tepezom civilistov ni bilo treba EU dajati nobenih masvetov in podobnega. Ustava je jasna, naj se zmenijo po daljsi, pravno skladni poti. Tepez sam pa je bil vsekakor v nasprotju z vrednotami EU in zaradi tega se pa strinjam da bi morale biti sankcije. Ampak to sta dve loceni zgodbi.

 • Odgovori Cita 4. 10. 2017 at 22:05

  Smešno, kako nekaj predvidevate, pa tega ni v ustavi….. pa to bi morali prej pošlihtat …!!

  KOMU, ZAKAJ? Kravatarjem, ki res živijo en prestiž? Pa kaj smo jim mi dolžni, tem merkucam?

  Naj se odcepijo – tak kot smo se MI. In je šlo vse samo navzdol. Pokradli so nas lastni (krvni 😛 ) bratje in ena sestrca (okej še nekaj frač) …….tajnic, farmacevtk… SMO NAROD ENIH SAMIH GOLJUFOV!!
  iN NIHČE NAS NE JEBE!!
  Ne bratje iz Yuge, še manj sever!

  Moj ded je potoval po celem svetu z YU pasušem! Kaj je danes? Žica, kontrola……… čisto nič se nismo naučili iz zgodovine.
  Pa kje se najde toliko tipov – da zganjajo nasilje?? Kako lahko nasedejo?? (tudi naša policija 🙁 )

  KJE SO ŽENSKE, KI SI ŽELIMO MIR?? VARNOST za naše mladiče. Toplino, mal hrane in topel objem!

 • Odgovori Cita 4. 10. 2017 at 22:15

  @ Boki – ne vem kje in kdaj sem prebrlala –
  – nihče od nas ne ve, kako bi ravnal/reagiral v vojnem stanju, ko te je strah za življenje, za življenj družine.
  Kako se je kdo odločil – je bil en sam zajeb in strah Kriza in groza.
  Nikomur ne moreš zdaj po 80-tih letih kaj očitat. Potomcem?

  Tut mi smo zaupali 0svoboditeljem leta ‘ 91 pa so nas pokradli!

  Ta svet je nor. Briljira Slovenija!

 • Odgovori Boki 4. 10. 2017 at 22:38

  @cita: preberi moje vprasanje se enkrat, ker ga zgleda da ne razumes in nehaj s temi custvenimi izlivi.

 • Odgovori jazsembog 5. 10. 2017 at 1:59

  @boki: Dalec od tega, da pravim, da je juga bila demokraticna, toda partija nikoli ni zanikala slovenstva, slovenske besede in konec koncec slovenije kot politicne tvorbe. Celo sama partija se je delila na slovensko, hrvasko itd partijo. To je pac treba jugo komunistom priznati. Zdaj pa dosti o jugi.
  Moj point je kaksna je drzava oz avtonomna pokrajina, ki ne more zagotoviti legalnih volitev za osamosvojitev. Na kasnih temeljih je to vse skupaj, ce poslejo dedeke in babice volit, ko pa vedo da jih policaji cakajo z pendrekom. Bo naslednjic poziv naj grejo na spanske tanke goloroki. Bo oni katalonec tulil, kot erdogan, goloroki nad tanke. Na sreco, da latinosi, niso prevec divji in modri niso zaceli dobivati toco kamenjov. Na sreco, ni mrtvih. Torej njihovi politiki pojma nimajo, ne znajo niti pripraviti, ubraniti referenduma. Vse skupaj mi izgleda, kot da je nekdo zelel trenutek slave oz politcne tocke, zdaj pa pac grejo s tokom. Ne vem tudi kaj misli spanija. Sicer ne poznam spance, kje narod stoji? Mogoce ma kdo izkusnjo, kaksno je vzdusje v ostali spaniji? Ko je bla v hong kongu stala, sem dobil obcutek, da bi kitajci najrajsi vidli, da partija poslje tanke, povozi te ljudi in jebe mater zahodu. Ce ima spanska politika podporo naroda v tej zgodbi, se mi naivni katalonci iskreno smilijo.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 10. 2017 at 9:47

  @Boki: Ja, saj se strinjava … ampak če neka oblast trmasto vztraja na stališču, da ustave pač ne bo spremenila, lahko pričakujemo točno to, kar se dogaja zdaj. Nama se sicer zdi noro, da bi se Korošci zdaj razglasili za svoj narod in zahtevali odcepitev od Slovenije. Ampak kaj lahko v resnici narediš, če kar trmasto vztrajajo in razpisujejo volitve in razglašajo samostojnost? Lahko jih tepeš, a to ne bo pomagalo, ker so preveč vztrajni. Lahko pa jim daš možnost in upaš na najboljše.

  In če bi to nekdo Špancem samo predlagal – in ne zahteval – seveda ne moremo govoriti o nekakšnem vmešavanju ali pritiskih, kot na primer v primeru Poljske, kjer se pa EU dobesedno vtika v notranjo politiko (upravičeno ali ne, o tem ne bi debatiral). Bi pa lahko preprečili marsikaj. Ker to, kar se dogaja zdaj, mene že malo spominja na Turčijo.

 • Odgovori Simon2 5. 10. 2017 at 11:38

  Meni zanimiv pogled na Katalonske zadeve https://www.finance.si/8860899/Odlocali-o-katexitu-dobili-Katienanmen

 • Odgovori Jani 5. 10. 2017 at 22:17

  Pri vseh teh razpravah edino ne razumem zakaj nekomu je in drugemu ni priznana pravica do samostojnosti in kdo jo lahko priznava. Ker če ima ena skupina to pravico, ne vem zakaj je ne bi imela tudi druga? Če smo se Slovenci lahko osamosvojili, zakaj se npr. ne morejo Korošci?

 • Odgovori Matej Zalar 6. 10. 2017 at 8:20

  To pravico si morajo izboriti. Z dobrimi argumenti bi verjetno šlo in ne vem ali jih Katalonci imajo in tudi ne vem ali se je s tako vlado, ki tepe lnedolžne ljudi, sploh mogoče pogovarjati. Kot smo že ugotovili, je imela Slovenija odlične argumente predvsem v tem, da je bila del totalitarne države, poleg tega pa so osamosvojitelji zadvo izpeljali pametno.

  Me pa ob navdušenju nad katalonskimi težnjami po osamosvojitvi preseneča tudi pozabljivost Slovencev, ki trdijo, da takega terorja nad slovenskim ljudstvom ni izvjala niti jugoslovanska oblast. Mogoče ne na dan plebiscita. Kot da ni bilo vojne in smrtnih žrtev …

 • Odgovori Boki 6. 10. 2017 at 10:49

  @jani:
  Ce ze meni na besedo ne verjamete pa citat iz Economista:
  “the international law recognises the right to self determination only in cases of colonialism, foreign invasion or gross discrimination and abuse of human rights.”

 • Odgovori Uoblak@outlook.com 6. 10. 2017 at 13:50

  @Matej: Jaz vidim veliko razliko med policijskim nasiljem med referendumom in ob (po) razglasitvi države oz. neodvisnosti.
  Če verjamem v demokracijo, potem se nikoli ne upam reči, da je referendum sam po sebi neustaven. Prav je, da se ljudi vpraša, česa si želijo.
  Drugo pa je, ali je ta želja zakonita oz. uresničljiva oz. v skladu s trenutno zakonodajo. Čisto možno je, da je odgovor na to vprašanje negativen. V tem primeru je naloga oblasti, da zagotovi zakonski okvir ali pa enostavno reče, da to pa ne in zadeva zaključena. Oz. prepove izvedbo revferendumskega sklepa.
  Vendar: čeprav vprašanje samo po sebi napeljuje k nezakonitemu sklepu je potrebno uporabiti približno sorazmerne ukrepe.
  Če gredo ljudje mirno na volišča jih ne boš tepel!
  Če se želijo odcepiti in začnejo tepsti policiste, je pa to seveda nekaj drugega. Tu je Španija pogrnila na celi črti.
  Kolikor spremlam, pa do referenduma sploh ne bi bilo, če bi bila Španija že prej kaj pripravljena na pogovore o večji avtonomiji.
  Vsekakor je to še eden od primerov, kjer oblast pozablja, da je tu zaradi ljudstva in ne obratno. Oz. bi vsaj moralo biti tako…

 • Odgovori Boki 6. 10. 2017 at 14:09

  @matej: in pa v Sloveniji je bilo lazje saj je plebiscit ob skoraj 90 odstotni udelezbi podprlo vec kot 95 odstotkov udelezencev. Vecina kataloncev ne podpira osamosvojitve (podpora je okoli 45 odstotna) in taki se referenduma sploh udelezili niso.

 • Odgovori Jani 6. 10. 2017 at 23:06

  Boki, citiranje Economista ne bo dovolj, sploh ker ne vem v kakšnem kontekstu govori. Bo treba bolj brati mednarodno pravo, ki določa, da si lahko samostojen ko:
  – imaš stalno prebivalstvo,
  – določene zunanje meje,
  – vlado in državne ustanove,
  – možnosti meddržavnega sodelovanja.
  Za mednarodno priznanje pa je potem v veliki meri odgovorna skupščina UN in njene stalne članice. Po domače povedano ti lahko na nekem območju zelo hitro objaviš svojo samostojnost. Ni pa nujno, da bo mednarodno priznana kot samostojna. Če pa obstaja mednarodna politična podpora, si sprejet v UN. Tako da po mednarodnem zakonu ni nikjer navedeno, da pravico po samostojnosti dobijo samo zatirana ali okupirana ozemlja. Ta pravica je dana vsem.

 • Odgovori Boki 7. 10. 2017 at 0:40

  @jani:

  “Secession is the effort of a group or section of a state to withdraw itself from the political and constitutional authority of that state, with a view to achieving statehood for a new territorial unit on the international plane. Any claim of right to secede will be interpreted very strictly because if the right to secede were universal, the resulting fragmentation could undermine peace and security, and create several thousand independent states (some say as many as 5,000). However, remedial secession may exist for “peoples” under specific circumstances.

  Secession over territorial integrity might be legally permitted under very narrow circumstances such as when a state (1) persistently refuses to grant participatory rights to a religious or racial group, (2) grossly and systematically tramples upon their fundamental rights, (3) denies the possibility of reaching a peaceful settlement within the framework of the state structure, and (4) commits gross fundamental human rights breaches.”


  To assert a successful claim of self-determination through secession, Catalonia would have to show that it had been the victim of severe current oppression.

  The Catalans already have self-determination within the Spanish State. Spain is a democratic country in which Catalans have full and equal rights as Spanish citizens. Catalonia joined the Kingdom of Castile as a partner in Spain over five centuries ago through legitimate means. Although since then Spain has increasingly imposed itself on the administration of Catalonia, and Catalan language and culture have been banned for periods, Catalonia today enjoys autonomy within Spain, under a Constitution that was written by seven respected legal scholars, two of whom were Catalans. Catalan nationalists regularly win elections within Catalonia to govern Catalonia and to represent Catalonia in Madrid.”

  • Odgovori Boki 7. 10. 2017 at 1:18

   Moras vedeti da mednarodno pravo ni set zakonov katere se da enostavno interpretirati ampak bazira na veliko razlicnih virih..

  • Odgovori Jani 7. 10. 2017 at 23:30

   Boki, samo še vprašanje – na kakšni pravni osnovi oz. na podlagi katerih od zgoraj našteth edino dovoljenih razlogov so se osamosvojile Slovenija, Hrvaška, Bosna, Makedonija? In zakaj se po teh istih ne more osamosvojiti npr. Palestina?

 • Odgovori jazsembog 7. 10. 2017 at 1:57

  Ja pravica do samoodlocbe, je povezana z krsenjem osnovnih pravic naroda.
  Ja ne vem, kaj bodo s samostojnostjo sploh? Kdo jih bo sploh priznal? Zahod ni priznal Krima, tudi Katalonije ne morejo zdaj. Zelo nerodna rec za EU. Nekaj konkretnega bo treba ponuditi kataloniji. Politicne in ekonomske koristi. Nova spanska ustava, vec eu sredstev za katalonijo recimor. Sicer bo to se en izmed velkih porazov EUja. Ne verjamem, da je lahko evropa dolgorocna mocna, konkurencna v taki, politicno sibki evropi. Zgleda, da Nemci ze tretjic v zgodovini vodijo evropo v pogubo. Dolgotrajno spopadanje z krizo, pocasno ekonomsko okrevanje, cela farsa z begunci, priseljenci, izhod britanije in zdaj se katalonija. Zgleda da bo zapuscina Merkolove – mocna nemcija in sibka eu. Juncker bi res moral odstopiti.

 • Odgovori Boki 7. 10. 2017 at 11:20

  @Jazsembog: oprosti, ampak res ne vem kaj ima EU pri vsem tem. Katalonci nimajo tezenj po samostojnosti zaradi EU in verjetno bi zahtevali isto, tudi ce Spanija ne bi bila clanica EU. Dobro, nekateri bodo rekli, da je dominantnost in sparavnost Nemcije ter evrska valuta razlog za nazadovanje juznih clanic EU in dominanco severnih ampak po drugi pozabljajo, da je EU kljub vsemu tudi pripomogla k prosperiteti Spanije in Katalonije in malo verjetno je, da bi jim slo bolje, ce bi bili izven EU. OK, mogoce v primeru da ne bi uvedli Evra. Se zlasti mi pa ni jasno, kaj ima s tem Nemcija. Je Nemcija kriva, da prevzema vodilno fukncijo v EU? Spancev je 47 milijonov, italijanov 60 milijonov, grkov 11 milijonov. Ce bi hoteli, bi tudi oni lahko imeli vec glasu v EU, ampak zgleda da za to nimajo ne volje ne notranje politicne enotnosti.

  Jaz od EU predvsem pricakujem, da bo drzala mocno in konsistentno drzo, ne pa da bo za roke vodila vse drzave, katere so nesposobne resevati svojih lastnih, notranjih tezav. Ce je pravilno (in premalo glasno!) obsodila fasisticno kolonizacijo Krima s strani Rusije, vsekakor pricakujem tudi, da ne podpre katalonske samostojnosti. Navsezadnje je za samostojnost Katalonije zgolj 40-45 odstotkov kataloncev, tako da je povsem jasno, da tukaj katalonska vlada igra umazano igro in krsi pravila ter celo izigrava demokraticna nacela, na katera se sklicuje. Po drugi strani pa seveda pricakujem, da EU obsodi ravnanje spanske vlade/policije, saj to ni v skladu z vrednotami EU in zagrozi s podobnimi sankcijami, kakrsne pretijo Madzarski in Poljski, ce se bo to nadaljevalo. Tega se nisem slisal, od pajaca Jucnkerja pa seveda objektivne drze tudi ne pricakujem. In pa, naj EU priporoca, da Spanija spremeni ustavo v taki meri, da se bo vecja avtonomnost in samostojnost ob primerni udelezbi in glasovanju za tudi legalno potrdila. Ampak po trudi strani zakaj pa bi, ce je zgolj 40-45 odstotkov kataloncev za samostojnost? Verjamem, da bi ob doticnih trenutkih tudi na referendumu (slovenske) stajerske 40% stajercev uspelo glasovati za samostojnost Stajerske….tako da malo vec razuma in malo manj emocij je potrebno, kot pri vsaki stvari.

 • Komentiraj