Končno z garami

Zaradi audija A6 3.0 TDI Quattro, ki sem ga vozil dobro leto, sem jih precej slišal, češ, kaj se pa ti greš, kar audi, a? Po drugi strani je smešno, da se v volva, ki je bil dosti boljši avto, ni nihče vtikal. Ampak brez skrbi, zdaj nimam več službenega avtomobila, zdaj sem povprečen Slovenec: s sposojenim denarjem sem si kupil rabljen avto nizkega srednjega razreda. Nihče mi ne more več ničesar očitati. In tista soseda, ki se je enkrat skoraj usedla, ko me je videla lesti iz Tuarega, je zadnjič samo pripomnila, če sem si slučajno kupil nov avto.

Kupovanje rabljenega avtomobila je živa jeba. V času, ko nas na vseh vogalih spremljajo kamere in nas lahko z dokaznim video gradivom oglobijo že če poščijemo kandelaber, je vrtenje avtomobilskih števcev za 50, 80 tisoč kilometrov nazaj dejanje, ki ga nihče niti ne poskuša sankcionirati. Gre za očitno goljufijo, organi pregona pa nič. Prodajajo se okoli in okoli prebarvani avtomobili, in to tako malomarno, da je barva popackana po tesnilih za okna, trgovec pa zagotavlja, da je avto kot nov. Vse je sfukano, zavorna pedala so brez profila, šalthebel je zlizan kot v starih makedonskih busih, pri vsakih vratih je za milimeter lufta … ne, to je dobra roba, jemljemo vedno pri isti italijanski hiši, to je vse preverjeno, eno leto garancije na vse … ja, garantira ti pa to butelj, ki ni sposoben ukrotiti niti blondinke z umetnimi joški in žnablji brkatega soma.

Navsezadnje sem dobil solidno robo, sicer malo star letnik, ampak z motorjem, kakršnega sem hotel in obenem še s top dodatno opremo. Ford Focus Wagon 2.0 TDCi Titanium.

Sledi nekaj šokantnih ugotovitev.

1.) Nov avto ima pogon na dve kolesi manj, za cel liter manjšo prostornino in 85 konjev manj1 … ampak v vožnji bolj uživam! Resno. Presenetljivo dobro potegne, v ovinkih se drži solidno, s tem da ga končno lahko spet postavim počez (pa še ročna zavora je res ročna). Ko sem šel zadnjič brez psa na Soriško planino, sem si po dolgem času spet dal duška, medtem ko sem z audijem večinoma mečkal.

2.) Imam bistveno več dodatne opreme. In to kljub temu, da ni tempomata. Je pa bluetooth (!) Obvolanska ročica za radio (!) Avtomatska klima (!!!)2

3.) Udobnejši sedeži. Če se sliši še tako neverjetno.

4.) V avtu imam zdaj lahko knjižnico. Ne, audi ni imel žepov na naslonjalih sprednjih sedežev. Je pa imel neugledno plastiko. Menda to kupujejo zaradi otrok, ki brcajo v sedeže. In seveda tisti, ki nimajo denarja za žepe.

5.) Avto ima večji prtljažnik. Ja. Pol metra je krajši od audija, kamor nikakor nisem mogel stlačit boksa za Pippo, kar je pomenilo slabšo varnost, poleg tega pa sem kramo po cigansko valjal na zadnjih sedežih.

6.) Posebna dodatna oprema vključuje podobico Layerjeve Marije Pomagaj!

Težko se privajam samo na hrup, saj pri 140 km/h avto ropota bolj, kot audi pri končnih 240 km/h.

 1. Če bi bil avtomobilistični novinar, bi napisal, da se pod motornim pokrovom audija skrivala 221-glava konjenica. []
 2. Ja, audi ni imel faking avtomatske klime! []
Prejšnja objava Naslednja objava

20 komentarjev

 • Odgovori Vizo 2. 2. 2012 at 19:26

  Ford rulz. Pr men že N let …

 • Odgovori chef 2. 2. 2012 at 20:30

  In zakaj potem voziš Fiat?

 • Odgovori Gogi 2. 2. 2012 at 20:58

  Glede na tvoje pretekle zapise o avtomobilih, si res nisem mislil, da boš pristal na Focusu. Kako to?

  Sicer sem tudi sam zadovoljen voznik Focusa.

 • Odgovori seamus 2. 2. 2012 at 22:13

  @chef – a tist ta prvi komentar leti name 😆 . Dejansko sem tudi sam zelo zadovoljen s Fordom – drži se ceste k prliman, ne kuri veliko (tono in pol težka ladja kuri manj, kot moj Punto z 900kg) s tem, da mi glede pospeškov in hitrosti pokrije vse potrebe in ker je Mondeo en razred višje je glede zvoka vse v najlepšem redu tudi pri 200km/h. In imam tempomat 8)

 • Odgovori Primož 3. 2. 2012 at 0:17

  A maš kej čez Fiata za povedat?

  Predvidevam (s slike), da je starejši FOcus, torej 2. generacija. Ti so bili še vedno vodilni v razredu, kar se tične vozne dinamike (najbolj zanimivi oz. zabavni). Novega so baje žal pokvarili :/

  Manjek tempomata je pa IMO velik udarec…

 • Odgovori t-inca 3. 2. 2012 at 8:35

  Toplo polagam na srce, pospravljaj kramo po zicih, naj bo v gajbici v prtljažniku, pokrita. Krama je običajno poceni, razbita šajba in zjebana vrata pa ne več tako zelo. In nekaterim je že obet “nečesa za prodat” dovolj, da se spravijo k delu.

 • Odgovori donnika 3. 2. 2012 at 8:38

  Bom mimo udarila z vprašanjem, ker nimam pojma o avtomobilih :P…ampak kje si nabavil tale boks za Pippo :)?

 • Odgovori Janez 3. 2. 2012 at 9:46

  @t-inca: V primeru trka pa se prostoležeča krama spremeni v kar nevarne projektile, ki letijo po potniškem prostoru (ok, razni listki in revije niso ravno smrtonosni, kakšna polna pollitrska plastenka pa ima že precej kinetične energije…)

 • Odgovori t-inca 3. 2. 2012 at 12:41

  ja…znano. Drugače pa boks za Pippo je carski, samo si ne predstavljam, da bi naša Steli doma tole hotela kaj povohat. Že tako se ne mara vozit z avtom (avtodom bolje prenaša), da jo pa takole (sicer pravilno in super varno) zbašem za rešetke – po moje no go.
  Svetinjica Marije Pomagaj je pa priceless. Zdaj moraš samo peljat še avto žegnat na Brezje, da bo bolj držalo. 🙂

 • Odgovori Željko 3. 2. 2012 at 12:41

  Donnika, Bučar Dušan iz Prekorij pri Celju dela takšne bokse za prevoz živali.

 • Odgovori Mucufer 3. 2. 2012 at 14:37

  Ker letnik pa je avto (a je že faceliftan mk2)? Zanima me pa tudi iz kje je uvožen, ker pr nas so 100 kw bolj redki, summit pa ga v ponudbi zadnja leta sploh ni imel.

  Ampak da so zici udobnejši od A6, ma dej mal pojasni to…:)

  Se pa strinjam, da Focus vozniku povzroča nasmešek ob vožnji.

 • Odgovori Premium 3. 2. 2012 at 16:48

  Sam škoda, ko moraš stopalko za sklopko “odšraufat”, da sploh lahko mikrofilter zamenjaš(ampak to bo verjetno itak serviser počel?!). Drugače je pa Focus super voz!(iz mojih izkušenj!)

 • Odgovori Željko 3. 2. 2012 at 17:48

  Da vas malo ujezim. Ford T je bil zadnji dober avto, ki ga je Ford naredil…. haha

 • Odgovori teoo 3. 2. 2012 at 18:38

  eh, polizdelek.

  Pa kaj je s to figurco btw? jaz sem jo našel v pepelniku in se jo bojim vreči stran, res. Some scarry voodoo stuff.

 • Odgovori Anonimno 3. 2. 2012 at 19:23

  @chef: Me veseli, da si tako zelo navdušen 🙂 Z Audija na Focusa, pa ti je Focus zakon. Lepo to in dobro zate. Razlika je pa ta, da je Focus tvoj, Audi pa ni bil.

  Drugač lahko pa poštene prodajalce rabljenih vozil prešteješ na prste ene roke, pa vemo, da jih je sam na Viču malo morje. Uvoz iz Italije je katastrofa, je dosti zanesljivejši uvoz iz Belgije, malo dražje je, sam bolje, ker Đozepeji ne pazijo na pleh. Sosedi so pa itak klasa zase. Ker sem moral žal menjat avto prejšnji teden in sem rabljenega karavana dal not in vzel ven prav tako rabljenega C8, jebiga otroc rastejo, majo sosedi oči na pecljih…češ ta pa ma keš. Ja madona, sej ni pred hišo Meca za 100 jurjev.

 • Odgovori anka 3. 2. 2012 at 20:00

  Jaz bom pa zdaj naročila kar novega. Mam vsega zadosti. Najbrž Lamborginija.

  hehe, govorim o traktorju. Avto bo pa kako leto še počakal.

 • Odgovori Zmago1 3. 2. 2012 at 21:28

  “Ja, audi ni imel faking avtomatske klime![↩]”
  Heh verjetno jo je imel ampak ni bila digitalna,..veš obvstaja več vrst klim kot le ročna in avtomatska, torej:
  1. Ročna analogna
  2. Avtomatska analogna
  3. Avtomatska digitalna
  4. Dvoconska avtomatska digitalna
  5. Videl sem že tudi dvoconsko avtomatsko analogno
  6. Ne dvomim da obstaja tudi Ročna digitalna čeprav te še nisem videl

 • Odgovori Teoo 3. 2. 2012 at 22:30

  Zmago, pozabljas se: 7. Digitalna z dvojno sklopko

 • Odgovori Anonimno 5. 2. 2012 at 12:26

  Pa 4 conska ročna spredaj, avtomatska zadaj, pa 4 conska avtomatska spredaj, ročna zadaj, pa 4 conska ful avto in 4 conska ful ročna.

 • Odgovori chef 6. 2. 2012 at 17:30

  @Gogi: Zakaj pa ne bi vozil Focusa, če je to najboljši avto za ta denar? Sicer sem razmišljal še o mondeu, avensisu in celo o octavii, ampak boks za psa dobim tudi v focusa. In zaželel sem si malo manjši avto, ker sem doslej vozil same velike.

  @seamus: Noben komentar ni letel nate.

  @Primož: Tempomata tako rekoč ni bilo za dobit. In ja, sem slišalm, da je šlo z naslednjimi generacijami samo na slabše.

  @t-inca: Seveda sem vso težko kramo spravil na tla. Zato sem pa zdaj kupil avto, kjer lahko poleg psa v prtljažniku prevažam še vse sorte.

  Sicer pa – vsak pes bo sprejel tisto, na kar ga navadiš.

  @donnika: Boks je Variocage, vrhunska zadeva in boljši so mogoče samo po meri izdelane. Pa tudi to nisem prepričan. So pa tiste cenejše, ker tale je bila (imam model Single XL) kar okoli 400 evrov, če se prav spomnim. Prednost je pa v tem, da če menjaš avto, gre boks s tabo. Prodajalec.

  @Mucufer: Brez heca, jaz sedim bolje, ker me zic lepo prime okoli ramen. Moraš vedet, da sem vozil totalno olupljenega audija.
  Seveda je tale moja drvarnica italijanska, ampak začuda dobro dela. Seveda sem šel pred nakupom k serviserju, ki mu zaupam.

  @teoo: Si nor, tega se ne vrže stran!

 • Komentiraj