Kraja strogo prepovedana!

V Hoferju sem zadnjič opazil hecen napis.

To me še najbolj spominja na butalsko opozorilo Turkom. »Turkom najstrožje prepovedana pot!« so zapisali, ker so modro domnevali, da bo zaleglo bolj kot preprosti »Turkom strogo prepovedana pot!«

Sam sicer nisem prepričan, ali se kraja res ne izplača – razen, če te dobijo. Ali se splača tvegati, pa je seveda odvisno od sankcij. Zato me resno zanima, kaj v tem primeru pomeni beseda obdelava. Če stane 50 evrov, verjetno ni ravno temeljita ali kako?

Prejšnja objava Naslednja objava

23 komentarjev

 • Odgovori miran 25. 8. 2013 at 18:59

  Ja kaj si pa TI delal v Hoferju? 😮 😛 😆

 • Odgovori Rado 25. 8. 2013 at 20:21

  Le kaj tako neumno sprašuješ Miran?
  Ali si pozabil, da se je Chef že pred časom zarekel, da bo raje nosil denar tujcem /na nacionalni interes se požvižga/.

 • Odgovori bestblogs.si 25. 8. 2013 at 21:05

  zanimivo, da poleg tega da te prijavijo, ti še zaračunajo za krajo 😀

 • Odgovori funkcionalno nepismen 25. 8. 2013 at 21:25

  kje pa na Hoferjevem plakatu piše kakšna “prepoved” ????
  lepo piše, da postopek obravnave tatu zaračunajo 😛
  več kot Fer – Hofer 😀 … in ja, to je demokratično 🙂
  Razni znaki ala “prehod preko tirov strogo prepovedan” so pa pač birokratski idiotizem 🙂
  Tidi npr. prometna zakonodaja prepoveduje prehitro vožnjo.
  Zakaj pa potem kaznujejo nekoga za kaj več kot kršitev prepovedi, ki bi jo moral ustrezni organ ZAGOTAVLJATI!! ne pa globiti 🙂

  jebat ga tako, kot se turkom še vedno pozna, da so bili 600 let na Balkanu – se “nam (ja ćef – tebi” še bolj 🙁

 • Odgovori Seamus 25. 8. 2013 at 21:39

  Ja verjetno glede na to, da se osebje mora ukvarjat s tabo, ne pa da na blagajni v tem času obdela ene 200 strank. Glede na skoraj nevejreten tempo v teh štacunah je škode res tam nekje.

 • Odgovori chef 25. 8. 2013 at 21:48

  @miran: Varčeval sem.

  @Rado: Točno tako. Denar nosim tistim, ki me ne nategujejo. Zaradi mene so lahko tudi Kitajci.

  @funkcionalno nepismen: Ulala, tis si tako ali tako nepismen.

  @Seamus: Meni tale “obdelava bolj deluje kot “prebićemo vas”.

 • Odgovori Aleš 26. 8. 2013 at 11:48

  @Rado: kje je pa nacionalni interes naših trgovcev? Se da v Merkatorju kupit slovensko čebulo ali česen? Ne, ne da se. Da pa se kupiti čebulo avstrijskega porekla, pri kateri na vrhu z belimi črkami piše slo – čebula. Slovenska? Kje pa, to je samo prevod, češ slovensko: čebula. Poreklo je pa natisnjeno na dnu deklaracije s črnimi črkami na temno vijolični podlagi. Vsebina za povrhu gnila, ampak od znotraj, tako da se na zunaj ne vidi.

  Dolgo časa smo kupovali pri slovenskih trgovcih, no sedaj je pri enem tako, drugi pa se spreminja v Pošto s podobnimi čakalnimi časi v vrsti.

  Torej trgovec ima interes dobička in ga kratkomalo briga za želje potrošnika, le-ta pa naj bi ob vsem tem izkazoval nek nacionalni interes??

 • Odgovori miran 26. 8. 2013 at 12:20

  Čisto tako mimogrede, zadnje čase opažam, da imajo recimo v Lidlu poleg njihove standardne ponudbe tudi vse več slovenske robe. Več kot v večini drugih trgovin. Redko hodim tja (ker mi pač ni pri roki), ampak vsakič, ko grem tja, imam občutek, da imajo več domačih proizvodov. Pa sem prepričan, da nacionalni interes ne igra nobene vloge, tu je zadaj samo ekonomska računica. Očitno so v Mercatorju izračunali, da se jim bolj splača kupovati poceni avstrijsko gnilo zelenjavo in jo preprodajati po visokih cenah z astronomskimi maržami. Ne prodajo veliko, ampak s tistim, kar prodajo, vseeno zaslužijo dovolj. Pri Lidlu so pa na drugi strani prišli do kontra ugotovitve, da se bolje prodaja roba lokalnega izvora, sicer z manjšimi maržami, ampak v večjih količinah. Na koncu imajo oboji profit, potrošnik se pa lahko vsak sam odloči, kje bo kupoval…

 • Odgovori darja 26. 8. 2013 at 14:07

  Meni so pa ta faking opozorila ‘Kraja se ne izplača..’ tako ponižujoča do kupcev, da ne prestopim praga tistih trgovin, pa če bi zastonj talali futer!

 • Odgovori Simon 26. 8. 2013 at 15:13

  Ker sem se ravno vrnil s potepanja po Avstriji in Nemčiji lahko povem, da so taki napisi tam popolnoma normalni. To je germanski sistem. Npr. v Italiji in Franciji tega ne vidiš.

  Pri tem pa imajo Nemci včasih tudi smisel za humor. Enkrat sem na AC počivališču v Nemčiji videl avtomat za pijače, ki je bil postavljen malo stran od restavracije na samem in je bil ponoči zaprt z mrežo in zaklenjen na mreži pa napis, prevedeno nekako takole:

  “Vlom v avtomat se ne izplača! Ker:
  1. ni notri nobenega denarja
  2. ni notri nobene pijače
  Za več informacij vam je na voljo osebje v restavraciji!”
  :)))

  Ali pa na nekem otroškem igrišču:

  “Parkiranje na otroškem igrišču je dovoljeno a se s tem avtomatsko strinjate, da lahko otroci vaš avto uporabijo kot igralo!”
  :)))

 • Odgovori miran 26. 8. 2013 at 16:42

  Ha, dobra! 😆 Tako tablo bomo pri nas nabili na travo pred blokom. ❗

 • Odgovori Janč 26. 8. 2013 at 17:25

  Podobno opozorilo je moč najti tudi v garderobi nekaterih trgovin z oblačili.

  Namenjeno je zgolj tistim, ki razmišljajo o opciji cenejše nabave. Nekateri iz hude stiske, drugi iz manj sprejemljivih razlogov.

  Ni razloga, da bi se pošteni počutili užaljene.

 • Odgovori funkcionalno nepismen 26. 8. 2013 at 17:52

  to, da imajo kamere in v nadzornem centru ljudi, ki po ves šiht buljijo v ekrane, pa itak ni pomembno 🙂 — obvestilo, da se v štacuni kdo sumljivo vede je promptno 🙂
  In, ja — opozorilo je korektno … če pa kdo krade, je pa obveščen kot potrošnik mora biti. Tko kot za vsak izdelek / storitev 🙂

  Škoda, da takšnih obvestil ni npr. v bankah na vratih, kjer se dobi kredit na “dobro ime” … ups, aja, to gre pa po telefonu. stacionarnem 😛

 • Odgovori darja 26. 8. 2013 at 18:52

  @simon 😛 luštna opozorila. In to deluje.

  @Janč Dej nehaj! Na barabe imajo učinek taka obvestila? Če bo kdo prišel z namenom, da krade, bo kradel, pa če nabijejo 1000 obvestil.

  Name, s polno denarnico pa delujejo ponižujoče. In se res slabo počutim, da me enačijo z nekimi kriminalci! “Pazi mala, ne kradi, gledamo te, opazovana si, velik si upaš…najebala boš 100x”
  Ma ne grem v tako trgovino, res! Ko sem prvič videla to – sem oba izdelka vrnila nazaj na polico in odšla!
  In tako grdo gledala varnostnika pri izhodu, da je bil čist trd!

  Še dobr, da ima vsak svoje punkte, kjer nakupuje in je zadovoljen. Vsaj jaz!

  @funkionalno nepismen 😛 Za zadnji odstavek.

 • Odgovori primoz 26. 8. 2013 at 18:55

  tovrstne napise sem pred leti opazil v palmanovi. Vse ostalo je bilo v italjanščini, le napis o prijavi vsake kraje je bil v srbohrvaščini. Se mi je fajn zdelo 🙂

 • Odgovori darja 26. 8. 2013 at 19:36

  Nekje sem se prebrala….ko so odprli (ne vem kdo je bil tako pogumen)prve SAMOPOSTREŽNE trgovine, so VSI psihologi in podobna gamad napovedovali:

  • da bodo propadle v roku 2-h let. Ker naj bi vsi kradli.
   Da je nemogoče vzdrževat neki pošten nivo, da bo laufal.

  Nooo? Jaka muda!

 • Odgovori Aleš 26. 8. 2013 at 20:52

  @Miran: hehe, dobro so to izračunali. 2x so me nategnili na ta in podoben način (in ni to edina zadeva, ampak sem že tako off-topic – se opravičujem), sedaj 200 – 300 € mesečno puščam drugje. Je pa res, da so me 2x nategnili z visoko maržo…. 🙂

 • Odgovori chef 26. 8. 2013 at 20:52

  @Aleš: Nacionalni interes lahko jaz spoštujem tam, kjer sistem deluje. V državi, kakršno imamo (z vsemi državnimi podjetji vred), pa me zanima samo moj lastni interes. Slovensko kupujem izključno, če je roba boljša in ima zadovojivo vrednost glede na ceno.

  @primoz: Ja, na avstrijskih smučiščih pa v kočah samo v slovenščini piše, da se ne sme jesti hrane od doma.

 • Odgovori Janč 27. 8. 2013 at 0:49

  @Darja: Se ti zdijo stropna ogledala v samopostrežnh tudi poniževalna?

  Ko si omenila samopostrežne, ki seveda delujejo na principu poštene večine, sem se spomnil na svoje začudenje pred mnogimi leti, ko sem prvič videl, kako se v nemških in avstrijskih mestih časopisi na ulici prodajajo kar sami na časopisnih stojalih. Odpreš, vzameš časopis in vržeš noter ustrezen znesek, ali pač ne. So pa seveda občasno problemi:
  http://www.meinbezirk.at/themen/zeitungsst%E4nder.html

 • Odgovori zero 27. 8. 2013 at 11:08

  Ta napis sem tudi sam opazil in se mi zdi super. Preventiva. Prav veliko izdelkov dražjih od 50eur v Hoferju niti nimajo, stroške obdelave pa lahko poimenuješ kakorkoli želiš, gre za zaračunavanje kraje 🙂

 • Odgovori Simon 27. 8. 2013 at 12:39

  Slovensko kupujem izključno, če je roba boljša in ima zadovojivo vrednost glede na ceno.

  Bravo, enako!

 • Odgovori Doktor Živago 23. 9. 2013 at 2:00

  Zanimivo, česa takšnega nisem opazila. Sicer pa, kdo bi si upal krasti?

 • Odgovori žiga 21. 11. 2013 at 18:49

  Meni so ta obvestila bedarija, še bolj butasto mi je zaračunavanje teh 50 eur. Tisti, ki gre kradit hrano v Hofer verjetno nima za preživetje, kako bodo potem izterjali denar od njega? Ce bi imel 50 eur bi si kupil za jest, ne bi kradel! A mu bodo zarubili socialno če jo ima? Hofer tudi mene ne vidi, ravno zaradi takšnih napisov.

 • Komentiraj