Krulež z dvorišča živalske farme

Zadnje dni berem in poslušam, da bi morali lastniki podjetij – kapitala! – razdeliti večino svojega zaslužka ali pa bi ga morali vsaj deliti z zaposlenimi – delavci! –, ki so zaslužek ustvarjali, medtem ko so lastniki na verandah svojih vil ali na palubah luksuznih jaht gledali v zrak. Nacionalizirajmo te vile in preklete jahte!

Kazen, ker ste pridni

Argumenti so seveda skrajno populistični. Češ da morajo lastniki kapitala vrniti nekakšne subvencije, kot da gre za nekakšna povratna sredstva, ki naj bi jih očitno dobili vsi po vrsti. Češ da je izplačilo dobička, dokler še ni obdavčen v božjo mater, nekakšna davčna utaja. Uspešni podjetniki naj bi financirali tudi vrtce in šolo, ampak ne samo toliko, kot že tako ali tako, ker plačujejo davke za vse živo, ampak še bolj bogato. Kaj se pravi, da si kupujejo luksuzne avtomobile in vile in jahte in da jedo v dragih restavracijah!

S ponosom izjavljam, da kljub trdemu delu še nikoli nisem ustvaril dobička, ampak sem ves beden zaslužek zapravil, večinoma za golo preživetje in le malo za luksuz, kakršnega si pač lahko privošči srednji razred. K sreči nisem podjeten! Če bi bil, bi moral zaposliti – izkoriščati! – nekaj ljudi. In če bi slučajno ustvarili preveč, bi moral večino viška prepustiti bodisi zaposlenim, ki bi morali plačati bajne davke, za kazen, ker so bili pridni, bodisi državi, ki bi denar smotrno porabila za termoelektrarne, makete, podkupnine v zdravstvu in tako naprej.

Davek na luksuz

Posebej opozarjam, da država po principu uravnilovke bremeni pridne in sposobne na vse mogoče načine. Tako se vsaj s finančnega vidika skoraj ne splača preveč truditi niti zaposlenim, saj jih najprej privijejo z visokim davkom na plače, potem z dragim vrtcem in nazadnje še pri dohodnini, ker so na primer delali za širokogrudnega kapitalista, ki jih je konec leta nagradil z delom dobička.

Ne pravim, da je davek na dobiček ali karkoli že nameravajo obdavčiti, trenutno prenizek ali previsok. Kaj jaz vem, saj vendar nisem makroekonomist in niti kapitalist ali proletarec, da bi se zavzemal za en ali drugi način obdavčevanja tistih, ki izstopajo od povprečja navzgor. Naj zaradi mene sprejmejo zakonodajo, po kateri bodo lahko izplačevali del dobička zaposlenim, ne da bi zaposlene potem dodatno privijali z davki. Težko pa prebavljam fanatične poslance in fanatičnega profesorja ekonomije, ki mirno razlaga1:

»To je vseeno obdavčitev dohodka kapitalistov. To ni nekaj, kar vpliva recimo na stroške podjetja, na konkurenčnost podjetja, to je tisto, kar neseš domov in potem doma razdeliš. Če seveda so dohodnine večje, to pomeni, da manj ti ostane, da doma z ženo razmišljate, kam boste dali denar in več seveda daste državi za kolektivno potrošnjo.«

Kaj nas briga kako bosta z ženo zapravila denar! Pomembno je, da plača ravno toliko davka, da bo še z veseljem ustvarjal in zaposloval, po možnosti pa tudi zapravljal v Republiki Sloveniji in plačal davek še zadnjič, ob tem pa povečeval potrošnjo s tem, da kupuje razno sranje. Ali prestižne avtomobile, ki jih zdaj zaradi nore zakonodaje raje kupuje v Nemčiji.

Dokončno razvrednotenje poslanske funkcije

Ampak kaj drugega ste pričakovali od starih fotrov? In kaj drugega kot prostaštvo ste pričakovali od političnih samorastnikov? Še včeraj primitivec z ulice, danes pa poslanec, ne ravno s kravato okoli vratu, ampak vseeno predstavnik ljudstva, kakršnega si ljudstvo zasluži. Ste pričakovali, da skrajni populist Kordiševega kova ne bo govoril in pisal neumnosti v slogu Zmaga Jelinčiča plemenitega? Da bo znal držati jezik za zobmi? Funkcije poslanca pač ne degradirajo samo zahojenci, kakršen je Pojbič, ampak tudi prostaki, kakršna sta Trček in Kordiš.

Ko Jelinčič provocira z izjavami o pedrih in ciganih, je vse narobe. Saj je res. Ker so nestrpne, ker so sovražni govor in ker so škodljive za družbeno klimo. Kordiševo opletanje o nacionalizaciji ni bilo nestrpno in ni bilo sovražni govor, kot so ga slaboumno interpretirali nekateri naslovniki – in tako so ga interpretirali tudi zato, ker slaboumna, politično nadkorektna liberalna struja vsako nesramnost prav tako opisuje kot sovražni govor. Je bila pa provokacija nepotrebna, škodljiva za družbeno klimo in nevredna poslanske funkcije.

Prašič je inteligentna žival … kapitalist pa iznajdljiv

Poslanec ni izvoljen na funkcijo zato, da provocira z izjavami o migrantih ali o nacionalizaciji. Ne more provocirati, čez nekaj dni pa izjaviti, da se je samo šalil. Da provokacije naslovniki niso razumeli kot provokacijo. In kako bi jo razumeli kot šalo? Saj imamo vendar opravka s poslancem, ki naj bi bil resen in odgovoren mož! Provocirajo lahko kolumnisti, blogerji, abonirani mnenjski voditelji – ne pa predstavniki ljudstva. Včasih so skušali izpasti kot odgovorni in vljudni ljudje že s tem, da so nosili kravate. Danes so že oblečeni sproščeno, kot se reče, torej kot ljudje brez vsake odgovornosti.

Mar mislite, da premožni ljudje ne bodo našli načina za izogibanje previsokim davkom? Saj vendar niso neumni. Še vedno so našli način, ki ni nujno v nasprotju z zakonodajo. Dovolj je bilo že to, da je neki prašiček z dvorišča živalske farme, imenovane 13. vlada Republike Slovenije, preveč jezikal. Jezikal je zato, ker nima pojma o ekonomiji. Ker je res, da še nikoli ni denarja služil. In seveda je jezikal tudi zato, ker tudi on ni neumen in mu je jasno, da mora biti všeč desetim, petnajstim odstotkom volivcev, ki jim je malo mar, če zmagujejo populisti. Da so le naši!

 1. Od 7:25 dalje []
Prejšnja objava Naslednja objava

35 komentarjev

 • Odgovori Jani 18. 9. 2018 at 19:24

  Ali.. kako uničiti srednji sloj prebivalstva…
  Sledili bodo izvor premoženja tvojega S-Worksa… (:

  • Odgovori Disguy 18. 9. 2018 at 20:04

   Kakšno obupno nakladanje. Država je edina, ki ve kdo rabi kaj in koliko in je edina odgovorna za uspeh – moj k***c. Za uspeh podjetja niso odgovorni sposobnost (nesposobnost) uprave in znanje tistih, ki delajo v razvoju, temveč seveda neki birokrati, ki jim v resnici ni treba nič vedeti, da dobijo neko službo, pri čemer jim za svoje odločitve tako ali tako ni treba biti odgovoren, ker pravni sistem ne funkcionira. Naj gre zajebavat koga drugega.

  • Odgovori Jani 18. 9. 2018 at 22:24

   Gospod strokovnjak pravi, da je država tista, brez katerega podjetnik ne bi zmogel delovati, saj da mu nudi ceste, varnost, izobrazbo,… Že prav, a dajmo malo pobliže pogledati kakšno infrastrukturo je naredila? Ali omogoča hiter razvoj in povezljivost regij s hitrim cestnim in železniškim prometom? Saj ne zna poskrbeti niti za to, da z vlakom poveže glavno letališče s katerimkoli mestom. Ali omogoča hitro in učinkovito povezavo zaledja z večjimi kraji, s čimer bi omogočila lažjo zaposlovanje in delo državljanov, ki živijo malo dlje izven centrov poslovnega delovanja? O kakšni super infrastrukturi torej govori gospod strokovnjak. Super izobražen kader? Ali kdo sploh ve koliko dejanskega praktičnega znanja ima diplomiran ekonomist? Razen teorije o kateri lahko na dolgo in široko razpreda z gospodom strokovnjakom, po zaključku fakultete ne pridobi niti toliko praktičnega znanja, da bi si znal izdelati lastno štampiljko in tudi če mu jo kdo drug naredi, ne ve kaj naj sedaj z njo sploh počne. Je torej država zaslužna tudi za samouke, za obrtnike, ki svoje znanje predajajo iz roda v rod, ki se učijo na lastnih napakah in tujih praksah?
   Sicer pa če vse skupaj malo obrnemo naokoli, kaj je bilo prej, kura ali jajce? Kdo pa dejansko izdeluje ceste in gradi šole, kdo projektira vlake in razvija novo tehnologijo, medicino? Država? Državni zbor? Miha Kordiš? Infrastrukturo dejansko gradijo podjetja, grdi kapitalisti, ki to počnejo da zaslužijo denar. Ki ga razdelijo delavcev, ostanek pa zmečejo za luksuz. In povsod vmes, pri prav vsaki transakciji in prav vsakem posamezniku, lonček ali celo posodo nastavi država. Ki potem s kupovanjem raziskav in pisanjem mnenj financira gospode strokovnjake, ki se vozijo naokoli z avtomobili, ki so jih zaradi kovanja dobička ustvarili kapitalisti, tipkajo po najnovejših gadgetih, ki so jih zaradi kovanja dobička ustvarili kapitalisti in se oblačijo v fensi oblekice, ki so jih zaradi kovanja dobička ustvarili kapitalisti.
   Tako da tak gospod strokovnjak, ki pravi, da je država tista, brez katere ni kapitalista, naj sleče svoj fensi suknjič, ugasne svoj gadget in podari svoj avto, ter se mirno sprehaja po infrastrukturi, ki mu jo je v zameno za plačilo davka dala država.

 • Odgovori Disguy 18. 9. 2018 at 20:34

  Država bi morala biti veliko bolj podobna servisu, ki nudi neke storitve (zdravstvo, šolstvo) in vzdržuje vladavino prava in ščiti državljane v primeru kriznega stanja ali vojne. Za najbolj revne (objektivno gledano) bi bile storitve subvencionirane, drugače pa bi morala v principu država konkurirati z zasebnimi podjetji. Tako bi na primeru zdravstva imel posameznik pravico zavarovati se na način, ki njemu najbolj ustreza in obiskovati ponudnika po svoji želji.

  Če bi želeli z namenom širše dostopnosti neprofitnih storitev pobrati več davkov, pa je potrebno zato privabljati podjetja, ki (za razliko od tistega, kar si mislijo politično preobremenjeni ekonomisti), ki ustvarjajo na podlagi svoje aktivnosti neko dodano vrednost. Slovenija nima nafte ali diamantov, s katerimi bi si lahko plačevala življenje na veliki nogi (Kar sicer ni noben garant, kot kažeta Venezuela in Južna Afrika), ima pa veliko tehnično izobraženih ljudi, mnogi od katerih so že bili v stiku z napredkom po celem svetu, ki so sposobni ustvariti nekaj funkcionalno vrednega. Ker pri masovni proizvodnji ne moremo konkurirati večjim državam, so zato najbolj uspešna nišna podjetja: Akrapovič z auspuhi, Pipistrel z ultralahkimi letali in Dewesoft, ki razvija merilno opremo in software, ki ga uporabljajo npr. pri Boeingu ali BMW-ju. Tisti, ki so za ta zaslužek najbolj odgovorni, so povečini visoko izobražena in če zdaj država navije davke, si bodo oni poiskali službo v tujini, kjer bodo za svoj trud dobili nekaj nazaj (v obliki denarja ali državnih storitev). Brez njih pa možnosti takega gospodarstva in posledično socialne države ni. Razni modreci s FDV lahko potem pametujejo, kako z višjimi davki npr. šolstvo bolj učinkovito (ne bo), a to nam nič ne bi pomagalo, če teh poklicev ne bi več rabili.

 • Odgovori Anonimno 18. 9. 2018 at 21:15

  DISGUY in vsemu kar opisujes se z eno besedo rece Liberalizem. Pa je beseda tako vsec nasim levicarjem, celo snovalci ureditve, katere sadove zanjemo, so sebe poimenovali Liberalci.

 • Odgovori Matej Zalar 18. 9. 2018 at 21:48

  @FV: Pa dobro. Kje sem napisal, da davki niso koristni, pa magar davki na dobiček? Seveda pa lahko kapitalisti (in državljani tudi) upravičeno pričakujemo, da bo država poskrbela tudi za toče 3 (prometna infrastruktura – kje so železnice, kje so potniški vlaki in kje na primer avtocestna povezava s Koroško?), 4 (zaradi čakalnih vrst imamo bolniške odsostnosti/slabšo produktivnost zaradi bolezni), 11 (grozljivo dolgi sodni postopki). Težko verjamem, da se bodo v teh treh točkah stvari spremenile – četudi na koncu vse nacionaliziramo.

  Tudi meni gre na živce prepričanje, da lahko država kar funkcionira brez davkov. Ker ne more. Vprašanje pa je, če je pametno po zamenjavi oblasti (ki to k sreči ni bila) takoj vreščati o tem kako bodo pa zdaj nasadili kapitaliste in jim končno pobrali denar. Ker v resnici s tem ne bodo rešili ničesar. Veliko bodo pobrali podjetnikom, malo bo padlo v državno blagajno, podjetniki pa se bodo znašli po svoje.

  Toliko sem že socialist, da gojim prepričanje, da je vendarle pošteno, če lastnik del dobička deli z zaposlenimi. Ampak, še enkrat: kaj bodo oni imeli od tega? Kaj bo imel od tega hišnik, ki bo recimo zaradi jurja vredne nagrade padel v višji dohodninski razred, tako da bo navsezadnje plačal več še za vrtec?

  Ljudje tukaj še vedno mislijo, da je blazno lepo biti podjetnik in lastnik podjetja s 50 zaposlenimi. Saj je, ampak to terja tudi odgovornost, zato danes mnogi pač zaposlujejo prekarno delovno silo, ki pa od dobičkov teh strašnih podjetnikov res nima čisto nič, razen da bi jim morali biti še hvaležni, ker sploh lahko delajo. Naj se država spravi na te mojstre, ne pa na tiste, ki vsaj prikazujejo dobičke, in to v Republiki Sloveniji, in so verjetno pripravljeni plačati tudi tisti davek, da le ni brutalno visok.

 • Odgovori n zalar 18. 9. 2018 at 21:51

  odlično napisano….pa še to, sedaj nas bo za ušesa vlekel Šarec……kot Serpentinšek je pa fušal okoli-me zamima če je res vse pokasiral na račun-glede na stanovske kokege, ki radi kasirajo keš na roko

 • Odgovori Jani 18. 9. 2018 at 21:52

  Kako lahko kdorkoli resno vzame poslanca Trčka, ki na svojem FB profilu sebe naslavlja v tretji osebi in se podpisuje z nekimi tetami. Ali za funkcijo poslanca res ni potreben predhoden zdravniški pregled in potrdilo?

 • Odgovori Danijel 18. 9. 2018 at 22:09

  Lastniku po mojem ni treba deliti niti evra z zaposlenimi (če se postavim v kožo hudičevega advokata). Če ima ustrezne stimulacije za inovativne in prizadevne, so ti že nagrajeni, ostali pa delajo in dobijo kot piše v pogodbi. Firma nima večjega dobička samo zato, ker so šli v nočni izmeni enkrat na čik namesto običajnih petkrat.
  Država pa že zdaj pobere več kot dovolj, le še izdatke naj usmeri v bolj koristne zadeve, pa bo. Čeprav se mi zdi, da se vsaki vladi za zadnji detajl nekako izmuzne. ..

 • Odgovori Matej Zalar 18. 9. 2018 at 22:32

  Seveda lastniku ni treba zaposlenim deliti ničesar, je pa lepo, če jim izplača del dobička, ker se jim bo fajn zdelo. Mislim, da Porsche v uspešnih letih nagradi vse, od snazilk naprej.

  Drugo pa je vprašanje ali Republika Slovenija tovrstno nagrajevanje zaposlenih spodbuja ali ne. Po mojih informacijah niti ne in to že zato, ker zaradi sistema uravnilovke zaposleni sami nočejo dobiti teh nagrad.

  Zagato se potem rešuje s fiktivnimi potnimi nalogi, od katerih pa država ne more pobrati niti promila davka in je navsezadnje se na slabšem kot če bi recimo nagrade za pridno delo izvzela iz dohodnine in jih recimo minimalno obdavčila.

 • Odgovori Jani 18. 9. 2018 at 22:52

  Najbolj hecno je ko nekdo zahteva višjo obdavčitev izplačila dobička svojega šefa, istočasno pa se zgraža, da sam kot delavec ni avtomatično deležen istega dobička. Pozablja pa da bi država z višanjem davka obremenila tudi njega. Morda na koncu še bolj kot šefa. Ker v primeru, da je pri mesečnem dohodku uvršen v nižjo dohodninsko stopnjo obstaja velika možnost, da bi s prejemom končnega izplačila dobička, na koncu hitro padel v višji dohodninski razred, ki bi potem vplival na njegov celoten letni dohodek. Me zanima koliko korenjakov bi potem srečno doplačevalo to dodatno dohodnino, vedoč da s tem prispevajo v zaflikano cesto po kateri se vsako jutro vozijo v službo.

 • Odgovori Rado 19. 9. 2018 at 5:05

  Žalostno je brati športnega in turističnega strokovnjaka, ki se loteva makroekonomije. O kateri, bodimo iskreni, nima pojma. Jadikuje nad “izkoriščanjem” delodajalcev in lastnikov kapitala, namesto da bi spregledal trend zgoščevanja večine svetovnega kapitala v rokah manj kot procenta ljudi. Statistika povozi vsa tvoja veleumna razmišljanja. Vem, da si bom nakopal tvojo jezo, ampak ob takšnih zdrsih preprosto ne morem molčati. Sposodil sem si iz Damijanovega članka: “Kdo v resnici ustvarja dodano vrednost”
  Damijan:
  “Če že zanemarimo dejstvo, da to njihovo delovanje ni filantropija, pač pa so zanj dobro poplačani prek našega (in tujega) nakupa njihovih proizvodov in storitev, pa ne moremo mimo dejstva, da v tej njihovi logiki ni prostora za to:

  da je za to, da so prišli do te ideje, nekdo moral financirati njihovo izobraževanje in zdravstvene storitve,
  da je nekdo moral poskrbeti za to, da jih je za realizacijo njiihovih idej čakala dovolj izobražena in kvalificirana delovna sila,
  da je nekdo poskrbel, da imajo na voljo vso potrebno infrastrukturo (od komunale, cest, avtocest, železnic, telekomunikacij do električne energije),
  da nekdo skrbi, da imajo zaposleni dostop do organiziranih zdravstvenih storitev,
  da nekdo z varstvom konkurence skrbi, da jih konkurenti ne uničijo z nelojalnimi poslovnimi prijemi,
  da nekdo skrbi, da ne živijo na vojnem območju ali v spopadih med mafijskimi tolpami,
  da nekdo skrbi za to, da jim nihče ne krade, da se lahko prosto sprehodijo po središču mesta brez spremstva do zob oboroženih varnostnikov,
  da nekdo skrbi, da lahko brez carin izvažajo na večino svojih trgov,
  da nekdo pazi, da davke plačajo samo eni združbi (državi) in ne mnogim tolpam,
  da nekdo skrbi, da obstaja finančni sektor, ki finanacira razvoj in proizvodnjo njihovih izdelkov in storitev,
  da nekdo skrbi, da lahko svoje interese zaščitijo in svojo pravico iztožijo na sodiščih, itd. itd. itd.”

 • Odgovori Matej Zalar 19. 9. 2018 at 7:29

  Vsi smo prebrali Damijanov članek. Dodano vrednost seveda ustvarjajo zaposleni, saj tudi kazalec uspešnosti podjetja meri dodano vrednost, ustvarjeno na zaposlenega, pogoje za delo in vse, kar kopiraš, pa seveda res bolj ali manj dobro ustvarja država. Debata o tem, kako dobro jih ustvarja, je drugo vprašanje, ampak takole: bo podjetnik s Koroške z lahkim srcem plačal davek državi, ki mu noče zgraditi ceste, da bo lahko posloval konkurenčno?

  Kakorkoli, ne glede na to, kdo ustvarja dodano vrednost, je moral zaposlenega nekdo zaposliti, mu zagotoviti pogoje za delo, opremo, ga morda celo izobraževati in mu plačevati izobraževanja, mu plačati plačo, vse prispevke, davek na njegovo plačo in na koncu plačati še davek na dobiček.
  Poanta ni v tem, ker je vsem jasno,d a davki morajo biti.

  Poanta je v vprašanju koliko še obdavčiti kapitalista, da bo sploh še z nekim zanosom tvegal, ne pa recimo odprl s.p. in delal ravno toliko, da preživi, trošil pa tudi manj, ker bo moral vendarle preživeti. Po mojem mnenju so kapitalisti, kolikor pač zgoščujejo kapital, vendarle koristni, zato, da lahko nekaj vendarle delamo tudi ostale, poslovno nesposobne uboge pare, da ne govorim o navduševanju nad poceni prevozi z nizkocenovnimi letalskimi prevozniki. Ko plačaš poceni vozovnico, se tudi tebi gladko jebe za tiste uboge, podplačane staverdese in pilote. In če misliš, da bi imeli ti ljudje dosti višjo plačo, če bi lastnik Ryanaira na Irskem plačeval višje davke na svoj dobiček, se pač motiš. Ker bi, raje kot za državo ali za stevardese, ta denar zapravil za izboljšanje konkurenčnosti, tako da bi na primer dovolil potnikom na letalo odnesti kakšen kilogram težji kovček.

  Ko se govori o teh velikih kapitalistih in ko se začnejo razburjati ljudje, kot sta Akrapovič in Pipistrel, mali ljudje seveda vedno pozabite na male kapitalistke, razne obrtnike, ki morda celo ne fušajo. Oni ustvarjajo morda bizarno majhne dobičke, jurja ali tri na leto. In tudi njemu bi zdaj to vrgli v dohodnino in ga privili kot osla, čeprav dela cele dneve in noči in ima doma sitno ženo, ki bi šla rada za tri tedne na dopust, pa ni časa, pa tudi denarja ne, dokler si ni izplačal dobička.

  In te ljudi, ki jih je mnogo več kot znaša 1 odstotek najbogatejših, bi prašički zdaj vrgli v isti koš kot velike firme, ki so sposobne svoje sedeže preseliti v države, kjer se z vladami mimo zakonodaje dogovorijo za davčne diskonte, o kakršnih ubogi irski malar ne more niti sanjati. Temu da v isti koš z Akrapovičem mečejo tudi mizarje in druge male podjetnike z malimi dobički, se reče populizem. In meni to ni všeč, čeprav nisem faking makroekonomist Tajnikarjevega kova. O tem, kako je Tajnikar delal v Adriji Airways, sploh ne bi odpiral debate.

  • Odgovori Jazsembog 19. 9. 2018 at 15:01

   Bravo Matej, Akrapovič in Pipistrel nista pomembna za Slovenijo, se pa najbolj mečeta naprej, normalno, ker pričakujeta politične usluge.
   Kje so trgovska zbornica, obrtniška zbornica, kje so sindikati. Zakaj se prispevki mininalnih mezd ne znižajo, kako zajeziti korupcijo v zdravstvu, zakaj delavci ne dobijo kreditov za stanovanja?

   Ta davek na dobiček sploh ni pomemben, se pa zdaj kot vedno v Sloveniji suka vse okoli tega dreka.

   Jaz ti kot podjetnik skrijem davek na dobiček, kdaj želim.

 • Odgovori Rado 19. 9. 2018 at 8:15

  O.k. Matej s tvojo zadnjo repliko se že bolj strinjam. Marsikaj si pojasnil, česar v članku ni bilo. Hm, morda pa res nisi čisti analfabet. 🙂

  Edino to še ni jasno, če je levica res tudi male podjetnike metala v isti koš.

 • Odgovori filmoljub 19. 9. 2018 at 8:45

  Da je levica — pardon, Levica — še največji populist, je menda jasno tudi samim levičarjem. Pri čemer mi gre še najbolj na živce (četudi nisem niti levičar niti desničar), da neki mlečnozobi kurec Kordiš že prav smešno preračunljivo igra na karte prislovične butalske egalitarnosti in socialnega čuta, on sam pa je na mater Državo parazitsko prisesan takorekoč od vrtca, kjer je menda že bil član nekakšnega političnega podmladka. Vzgojeno politično prase.

  https://youtu.be/Ky5jLFSaAZE

 • Odgovori Uroš 19. 9. 2018 at 9:11

  Kot sem že enkrat omenil ne tem (ali podobnem mestu): mene visoki davki niti ne motijo. Roko na srce, so v marsikateri evropski državi višji. Me pa zelo moti kaj je (ali bolje, česa ni) s temi davki narejenega. Namesto, da vsakič skočimo, da so davki previsoki za to, kar država naredi in da jih je treba znižati, se dajmo raje dreti, da je država naredila premalo in da naj naredi več. Naj naredi ceste. Naj poskrbi, da se naše zdravje ne bo slabšalo zaradi groznih čakalnih dob. Naj poskrbi, da bodo sodišča uveljavila vladavino prava, ne pa pridelovala zaostankov. Naj poskrbi, da program Botrstvo (ali podobni) ne bo potreben. In zelo pomebmo, naj poskrbi za ustrezno izobrazbeno strukturo, kjer bodo podjetniki dejansko imeli na voljo ljudi, ki bodo ideje spravili v življenje in ne zgolj armado ljudi, ki vedo kako je treba upravljati, pa nimajo koga upravljati.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 9. 2018 at 9:37

  @Rado: Vendarle sem se pri makroekonomiji izkazal z devetko – in potem seveda večino pozabil. Lahko bi bil kar dober družboslovec, če bi seveda hodil na dobro fakulteto, pa nisem. Kakorkoli, značilnost populizma je tudi, da posplošuje, ker samo tako lahko preprosti narod razume relativno zapletene koncepte. Črnčec meče v isti koš begunce, ekonomske migrante in barabe, a po drugi strani tudi anarhisti, ki bi najraje ukinili vse meje, te iste ljudi mečejo v isti koš.
  In tako tudi Kordiš meče v isti koš vse, od proizvajalca auspuhov za Formulo 1 pa do tistega obrtnika, ki na drugi strani tvoje ulice popravlja auspuhe starih jajc. Mogoče jih popravlja zelo dobro in mogoče je s svojim delom zaslužil za mercedesa, sosed se bo pa razburjal od foušije, češ, saj je samo mehanik s triletno šolo. Ziher je baraba. Ker to je levim populistom uspelo: vse poslovneže ljudstvo zdaj obravnava kot barabe, saj je vendar nemogoče toliko zaslužiti.
  Kar seveda ne izključuje dejstva, da so lastniki kapitala prefrigani, nekateri pa tudi prav lepo utajujejo davke. Ampak tega se ne rešuje s populističnimi provokacijami, kot se s provokacijami tudi ne rešuje problema gruče Eritrejcev, ki so nas zadnjič skoraj zbili, ko so z bicikli divjali po pločniku.

  @Filmoljub: o tej svinjini imam pripravljen tudi prispevek za danes. Kar me fascinira je, da nagovarjajo povsem druge volivce, kot jih v resnici volijo. Ali pa o tem kam se usede Violeta Tomič, ko ima na izbiro proletarski in ne-proletarsjki bife. Tudi jaz se pa strinjam, da je za vzpon Levice kriv tudi … nihče drug kot Janša, ki se noče spokati s te svoje pozicije večnega težaka in je za to pripravljen uporabiti vsa sredstva, tako da se je zagabil že dolgoletnim volivcem.

  @Uroš: No, točno tako. Ampak težava je danes tudi v tem, da obstajajo neka konkurenčna okolja, kamor se lahko preseli kdorkoli. To so z veseljem izkoristili tisoči, ki so se odselili v tujino in prekinili vse stika z matično domovino, ki ima zdaj od njih – ko zanemarimo stroške izobraževanja in raznih subvencij – še manj kot od turistov. Ker turist vsaj plača prenočitev, izseljenec pa spi med obiskom v svoji otroški sobi ali na kavču.
  In seveda znajo to izkoristiti tudi Akrapoviči in podobni lisjaki. Vsi imajo veliko za povedati čez Boscarola, nihče pa naglas ne pove, da je moral del proizvodnje preseliti v Italijo samo zato, ker slovenskih letal ne more prodajati v ZDA. Ne zato, ker avioni niso dovolj dobri, ampak ker je v tem primeru zataila država, ki ji je ves ta čas plačeval davke. In zdaj bi ga še bolj obdavčila brez obljube, da mu bo omogočila širitev poslovanja? Se lahko čudimo, da ti fantje, ki vidijo dlje kot do konca ulice, izgubljajo živce ob provokacijah prašičev? Jaz se ne čudim.

 • Odgovori Boki 19. 9. 2018 at 13:47

  @Jani: “Gospod strokovnjak pravi, da je država tista, brez katerega podjetnik ne bi zmogel delovati, saj da mu nudi ceste, varnost, izobrazbo,… Že prav, a dajmo malo pobliže pogledati kakšno infrastrukturo je naredila? Ali omogoča hiter razvoj in povezljivost regij s hitrim cestnim in železniškim prometom?”

  —-
  Cakaj cakaj….ta ekonomski strokovnjak, katerega lahko sedaj oznacimo za kvazi strokovnjaka, je zgleda da pozabil, da predvsem velja obratno….prez podjetnikov drzava ne more delovati, saj je ne bi nihce financiral…vsaj na dolgi rok ne. To je podobno tisti Kucanovi izjavi izpred 10 let….”imamo gospodarsko rast, nimamo pa sociale”. Od kdaj pa je sociala prisla prvo, sele nato je pa nekdo nekaj proizvedel? Ja, npr. v Grciji je, pa smo videli kaj se je na srednji rok zgodilo. Mesanje vzrokov in posledic je pri teh kvazi strokovnjakih vrhunsko.

 • Odgovori Matej Zalar 19. 9. 2018 at 14:15

  Noro se je sploh prerekati kaj je bilo prej – država ali podjetniki. Eni brez drugih v svetu, kakršen je in v trenutku, ki ga živimo, pač ne morejo obstajati. Čeprav mislim, da nekdo z veliko denarja preživi laže brez države kot država brez njegovega denarja, ampak pustimo to, tako se je živelo na divjem zahodu.

  Bistvo je, da je država servis in ne more zdaj nekdo lastnikom podjetij soliti pameti, češ, veseli bodite, da vam mi s kompletnim birokratskim aparatom omogočamo infrastrukturo in varnost. To je isto kot lastnik firme, ki daje zaposlenim vedeti, da so lahko še veseli, ker sploh lahko delajo. Kot da pri tem odnosu ne gre za win-win situacijo.

  Čeprav me marsikaj žali na vseh mogočih ravneh, me vseeno ni mogoče prav zlahka užaliti, razumem pa Boscarola, da ima ob takih izjavah vsega dovolj, sploh ker mu je kristalno jasno, da se bo gospodarska rast nekje ustavila, Slovenija pa jo bo spet pričakala z rokami do komolcev v žepih. Danes sem samo v Delu prebral članek o nezadovoljstvu Fiskalnega sveta z novo koalicijsko pogodbo … to so prezapletene stvari, da bi bile zanimicvve. Bolj zanimivi so citati užaljenih lastnikov podjetij in prevzetnih poslancev.

 • Odgovori Aleš 19. 9. 2018 at 14:46

  Kapitalizem je izkoriščanje človeka po človeku.
  Socializem pa ravno obratno.
  .
  :-):-)

 • Odgovori Jani 19. 9. 2018 at 15:55

  Listen to RŠ JINGLE: ZA DEVETIMI GORAMI….. (RIKI&ZORZ) by Bojan Anđelković #np on #SoundCloud
  https://soundcloud.com/bojan-an-elkovi/r-jingle-za-devetimi-gorami

 • Odgovori prof 19. 9. 2018 at 22:47

  “Super izobražen kader? Ali kdo sploh ve koliko dejanskega praktičnega znanja ima diplomiran ekonomist? Razen teorije o kateri lahko na dolgo in široko razpreda z gospodom strokovnjakom, po zaključku fakultete ne pridobi niti toliko praktičnega znanja, da bi si znal izdelati lastno štampiljko in tudi če mu jo kdo drug naredi, ne ve kaj naj sedaj z njo sploh počne.”

  Še en, ki nima pojma čemu je namenjena univerza. Pa mimogrede, študenti bi se večino tega lahko naučili tudi na faksu, če bi si upal oz. imel interes kdaj odpret usta in kaj vprašat. Še odgovore na direktna vprašanja ne ali komaj dobiš od njih, kje je šele lastna pobuda in želja po znanju.

  Smešno mi je, ko kdo razlaga kako v ameriki vsi ful sodelujejo in so predavanja bolj kot kak dialog za razlago in da bi moral to prevzet pri nas. Takemu rečem samo naj poskusi pa se bo hitro streznil kje je dejansko problem. Drugega kot futranja z enovrstičnicami v powerpointu, kot dojenčke po žlički, naši vrli študenti ne tolerirajo pa če bi vse YT science zvezdnike zbral v predavalnico za all star show. In tako tistih par, ki jih res kaj zanima, najebe, ker se po sili razmer moraš prilagajat “študentom”. Pizdijo vsakič, ko morajo za izpit prebrat več kot 20 slajdov in vprašanja zahtevajo logični razmislek, ne pa memoriranje. Knjige pa sploh niso vzeli v roke od mature. Predolgo sem (bil) v tem, v več državah in okoljih, da bi še upal na bistveno spremembo in vsaj kak razred dobrih študentov s katerimi bi bil res veselje delat.

  Pa da ne bo pomote, tud na drugi strani je cel kup problemov, ki izvirajo iz stanja javnega sektorja in akademske realnosti globalno. To ti šele živce požre, študenti so vsaj priročna distrakcija. Žal prepogosto ne najbolj pozitivna, bolj zombijevska. In ponovno je na vpisih te dni skoraj toliko staršev kot tistih, ki naj bi bili tam.

  A je iz vsega tega že kdo dojel, da je vse skupaj medsebojno zelo povezano in je obtoževanje čisti nesmisel? Vsak naj prevzame odgovornost za svoje delo, pa bo malo boljše.

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2018 at 9:31

  @Prof: No, tako. Noro je, da zaposlovalci od 22- ali 24-letnih študentov pričakujejo, da bodo kar obvladali svoj posel. Prepričan sem sicer, da bi lahko prišli v služđbo precej bolje pripravljeni, ampak tega se ne bodo naučili na faksu, temveč ob delu. To seveda ne velja za vse, ampak s FDV prihajajo tudi diplomirani novinarji, ki ne obvladajo niti osnov slovnice, zelo očitno pa je tudi pomanjkanje talenta, da ne govorim o iskanju bližnjic na najcenejši in najbolj očiten način: copy-fucking-paste. In to sploh ne za tako slab honorar, glede na izdelek pa je honorar celo odločno previsok.

  Slovnico bi te ljudi morali naučiti že v gimnaziji. Če nimajo talenta, bi od sistema pričakoval, da jih bo zlepa ali zgrda usmeril na področje, ki so mu kos. Ne more postati novinar samo zato, ker misli, da je fajn, ker se rad pogovarja z ljudmi in “ker mu je zanimivo”. Kot da je to argument. Raje bi videl, če bi lagal, da želi spreminjati svet.

  To, da iščejo bližnjice, je pa pač sindrom 21. stoletja, ko to počnejo vsi. Da ne uporabim prve osebe množine.

  No, vse ostalo jih bo pač moral naučiti delodajalec. Ampak tega ne bo delal nek prekarno zaposleni kader, ker pač ni plačan še za mentorstvo nekoga, ki mu bo navsezadnje še konkurenca, ker je pripravljen delati ceneje, četudi slabše. Hočem povedati, da se bodo svojega dela ljudje naučili šele v službi in da mora delodajalec vlagati čas tudi v izobraževanje te naivne mladine, ki se mora za začetek zavedati, da nima pojma. Seveda pa zaposlovalci danes pogosto niso pripravljeni vložiti niti evra in niti minute za kaj takega. Kot da piloti obvladajo pilotiranje letala takoj, ko diplomirajo na strojni fakulteti? Da o zdravnikih sploh ne govorim. Računovodja naj bi pa kar obvladoval vse takoj, ko pride v službo? Noro.

 • Odgovori prof 20. 9. 2018 at 11:11

  Hehe… pri branju vsake diplome v nastajanju se vprašam, kako je možno, da sem sam komaj preživel Slovenščino v gimnaziji, ko pa sem v primerjavi s temi “izdelki” profesor slavistike? Moja profesorca se je križala nad mano, vprašam se kako ji je šele zdaj 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2018 at 13:02

  Ampak, če poučuješ strojnike, to niti ni tako problematično. To, da novinar ne zna slovensko, je pa isto, kot če strojnik ne bi znal matematike. No, saj je vprašanje, če jo zna.

 • Odgovori Marko 20. 9. 2018 at 13:45

  Ko smo že pri diplomah…. V zadenjih dveh desetletjih so se dobesedno razpasle raznorazne fakultete, ki bolj ali manj mlatijo podobno neoprijemljivo slamo, kot jo “učijo” na FDV, FF, Visoki upravni šoli, Kranjski sorboni in tako naprej. Zdi se, kot da je družboslovje nek hud izvozni produkt. To je milo rečeno neodgovorno, če se 80% dodane vrednosti v Sloveniji ustvari z izvozom. Da se razumemo, družboslovje je pomembno. A bi po mojem skromnem mnenju to morala biti elita. “Icing on the cake”. Ne pa, da jih je kot mravelj.
  P.S. Ker se slučajno enkrat na teden gibljem tam v bližini, opazujem (večinoma) študentke FDV in si mislim: “Kje boste ve, ljube duše, dobile službo?”.

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2018 at 18:25

  Ko sem se z vso resnostjo pred leti zagnal dokončati študij na FDV, me je na prvih predavanjih ob infantilnosti sošolk, študentk četrtega letnika dokončno minila želja po tem sranju. To je vse kar lahko komentiram o tej zadevi.

 • Odgovori prof 21. 9. 2018 at 9:09

  Matej, sanja se ti ne kako hudo je z nepismenostjo. Ne bom rekel kateri faks, je pa jezik srednje do precej pomemben. Pozabimo vejice in tipkarske napake… stavčna struktura, s/z, ki/kateri, sklanjatve in podobno so nekaterim taka neznanka kot humanistom diferencialni račun in matrike. Imel že primer, ko je tip vsak popravek najprej poslal lektorici. Ko mi je to priznal pri kakšni 4-5 verziji sem ga vprašal, če ima preveč denarja in, če je sploh dokončal srednjo šolo? Njegov odgovor: “Vem kako hudo je, bolje za vaše živce, da nekdo vmes prebere.”
  A ni bil prijazen? Ko bi vsaj 80% drugih bilo takih 😀 (mimogrede, tudi lektorica je pustila še kup napak)

  • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 11:01

   @Prof. hecno je, da po kakšnih drugih forumih najdeš neke hudo pravoverne “Slovence”. Pa se razburjajo kako nam bodo muslimani povozili kulturo in tako naprej. A ne znajo treh misli zložiti v neko koherentno zaporedje besed in to braz pravopisnih napak. Strinjam se z @Matejem Zalarjem, da to ni stvar fakultete. Materinega jezika se uči v osnovni šoli in srednji šoli. Mene je v osnovni šoli imela (za takratne čase) izjemno stroga in pedantna učiteljica. Še danes sem ji hvaležen. Zato moji otroci obvladajo in kot eni redkih otrok tudi uporabljajo dvojino in rodilnik. Gledaš dnevnik na POP TV ali RTV pa ti postane jasno, da je ta del slovenske kulture že izumrl:) Ne potrebujemo muslimanov za to. No, zdaj pa pojdimo na “dva piva”. :))))))

 • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 11:02

  Braz = brez 🙂 Kovačeva kobila je še vedno bosa:)

 • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2018 at 11:35

  @Prof: Misliš, da je bila lektorica tega tvojega bisera res lektorica, plačana po lektorski tarifi? He, he.

 • Odgovori Jazsembog 21. 9. 2018 at 20:37

  @PROF : Popolnoma se strinjam, ko sem prišel na faks, sem imel cel mesec drisko, zaradi sošolcev, ki so bili glupi in nemotivirani, ter prfoksov, ki so predavali meglo.
  Seveda še premlad oz nezrel, da bi imel jajca in se prestavil na kakšen koristen faks ali pa enostavno šel delat. Je pa res, da sem tako bluzil samo dve leti in se potem pobral v tujino.
  Matej je zapisal odličen zapis, ki zadeva naslednjo generacijo tako imenovane “rojene zmagovalce”. Starši poneumljajo otroke, ter z njih delajo lene invalide. Imajo nerealna pričakovanja, da morajo vsi študirati, medtem pa ko največ zaslužijo obrtniki.

 • Komentiraj