Kuhan eko piščanec v bio jajcu

Ko se človek navadi na jajčka tete Jane, mu ni do konfekcijskih jajc talne reje niti, ko panira sir. Zadnjič pa me je v mehko kuhanem jajcu pričakalo prav posebno, moram reči, da tudi prijetno presenečenje. Najprej je kazalo slabo. Kot vedno, sem jajce spet skuhal perfektno, a beljak je bil precej odvračajoče sive barve, vsebnost rumenjaka majhna, okus pa nenavaden, čeravno ne zanič. Ko sem na plan izbezal nekaj rdečega, bržkone drobovje, se mi je vendarle posvetilo, da ima jajce okus po piščancu.

Verjetno sem ga skuhal kak dan ali dva prezgodaj, tako da se mala kljunata beštija še ni razvila, kot bi se morala za filipinske kulinarične standarde, res je tudi, da Filipinci to kuhajo iz račjih jajc, ampak nič hudega, prvi domači balut na slovenski način mi je uspel kar dobro.

Seveda se mi je takoj zastavilo vprašanje v kateri fazi kuhanja je zarodek crknil, pa tudi ali je v skladu s sindromom kuhane žabe svoj bridki konec sploh pričakoval in opazil. Nazadnje sem zaključil, da ga je verjetno že prej pobralo od mraza v hladilniku. Potem sem ga pietetno pozajtrkoval do konca.

Zdaj berem, da se neki borci za pravice račjih zarodkov borijo za prepoved te specialitete, češ da zarodki med kuhanjem neznansko trpijo. Abortus človeških zarodkov je medtem povsem legalna in legitimna praksa.

Prejšnja objava Naslednja objava

11 komentarjev

 • Odgovori Seamus 10. 11. 2017 at 19:13

  Fuj. Sj če bi bil pečen al pa še bolje pohan še mogoče, samo tako pa ne.

 • Odgovori Beki 10. 11. 2017 at 19:40

  Hehe, sprva sem ob prvih stavkih pričakoval drugačen razplet, kasneje pa opazil, da je bilo vse načrtovano s tvoje strani.
  Pridem ščekirat tale blog čez par dni, da vidim komentarje, glede na to, da na vikipediji piše “The eating of balut is controversial due to religious, animal welfare and human health concerns.” 🙂
  Pustimo se presenetiti 😀

 • Odgovori kren 11. 11. 2017 at 8:06

  Ker sam nimam želodca za kaj takega – je bil dober ?

 • Odgovori Tana 11. 11. 2017 at 13:38

  Malo je manjkalo pa bi bruhala. Fuj. 🙂

  Mehko kuhanih jajc pa že nekaj časa na jem. Enostavno so se mi uprle.

 • Odgovori Ena državljanka 12. 11. 2017 at 2:13

  Naša matka kupuje jajca od enga kmeta, kjer so kure res na travi, futrane s koruzo. Na Dolenjskem.
  Jaz jih imam pa rada. Še te ‘pofoširane’ se moram naučit kuhat.

  Zaradi teh fotk jih pa tudi ne bom jeda en teden! Buuuu.

 • Odgovori EMA 12. 11. 2017 at 8:32

  Ali ima folk res tako občutljive želodce, meni se tukaj ne zdi nič spornega, čist fajn zajtrk si imel!

 • Odgovori Irena 12. 11. 2017 at 13:15

  Jaz ob tem kvečjemu pomislim, da teta Jana ni ravno skrbna ob pobiranju jajc – tole jajce je najbrž moralo že kar nekaj časa biti v kurnik, da se je “pišče” tako razvilo…

 • Odgovori jazsembog 12. 11. 2017 at 21:41

  Jajca – najboljsi vir hranil, pa se poceni so.

 • Odgovori Matej Zalar 13. 11. 2017 at 14:22

  @Seamus: Ja glej, tako to jedo Filipinci. Nije žvaka za seljaka.

  @Beki: Mene je skrbelo samo zadnje, a sem jo odnesel brez prebavnih težav. Navsezadnje gre za domačo rejo.

  @Kren: Moteče je nekaj žvečiti s predsodkom, a če to izključim, je pač treba priznati, da sploh ni slabo. Mogoče samo malo nenavadno za zajtrk.

  @Tana: So se ti uprle zaradi možnosti, da je notri piščanec ali zaradi česa drugega?

  @Ema: Temu se reče predsodki. ENi imajo predsodke pred geji, drugi pa pred kulinaričnimi specialitetami.

  @Irena: Ne spoznam se sicer na kmetovanje, ampak predvidevam, da kokoš jajce greje s svojim telesom in je torej jajce v kurniku težko opaziti, da bi ob pobiranju jajc prestavljala kokoši sem ter tja, bi bilo pa po mojem povsem nepotrebno vznemirjanje živali. Ob priliki povprašam – menda sem vabljen na koline. Težko pa tudi ocenim koliko se je pišče v resnici razvilo. Meni se je zdelo precej nerazvito.

 • Odgovori guki 13. 11. 2017 at 18:46

  V bistvu gre kura jajce skrit, zato ga tudi težje najdejo. Vsaj tista, ki so zunaj na prostem. Zato lahko tudi dobiš kakšno staro jajce med svežimi.

 • Odgovori Andrej Bobnar 15. 11. 2017 at 16:19

  Filipinci te balute prodajajo na plaži, tako kot naši južni sosedje na plaži krofe, rogljičke, toliko o priljubljenosti te hrane.

 • Komentiraj