Kuharske priprave na 2013

Novoletna eskapada v Rovinju bo najtemeljiteje samocenzuriran prispevek v vsej moji skoraj sedemletni blogerski karieri. Mislim, da smo bili nekajkrat – iz različnih razlogov – celo v smrtni nevarnosti. Mislim, da je bilo bistvo novoletnega druženja polenovka. Z njo smo se ukvarjali cel dan pred Silvestrovim.

Smešne živali. Ulovijo in posušijo jih na Lofotih, potem pridejo v Italijo nekam v bližino slovenske meje, kjer jih prevzame Jurij. V središču Ljubljane se nekaj dni namakajo. Potem smo jih, dobro zavite v več vreč, prepeljali v Rovinj. In tam se šele začne svinjarija.

Del ribe se je porabilo za bacalla alla vicentina. Prepražilo se je ogromno čebule. Potem se na to položi kose polenovke, nasoli, doda parmezan, mleko in obilico oljčnega olja iz Dobrot.si.

Potem se peče. Zelo dolgo. Tako dolgo, da smo na zadevo, ki je šla v pečico malo po poldnevu, skoraj pozabili. Na krožniku je bila z belo polento in radičem malo pred pol enajsto.

Pa še sladica. Ne vem kje smo dobili bučno olje.

Seveda do pol enajstih zvečer nismo počivali, nasprotno! Zvezda kosila je bila palamida. Kot ostale drobnarije smo jo pobrali na rovinjski ribji tržnici, cene so okusne. Sploh za palamido. Po mojem ena najbolj podcenjenih rib.

Glava je šla v lonec …

… ostalo v kotletih v pečico. Perfekcija.

Iz glave in drugih stvari je nastala azijska ribja župa. Dobra stvar. Če mene vprašate, skoraj ne more biti preveč pikantna.

Ostala je packarija. Delo za ženske. Naj se one zajebavajo s pašteto.

11759213_8e745008ca0a88e281401db8296b3f61_large

Kaj se je zgodilo s preostankom polenovk? Kuhale so se. Na balkonu. Drugače ne gre, vsaj če hočeš v stanovanju funkcionirat. Rezultat? Tečni sosedje, veliko razkuhane ribe in kisli frisi.

Potem se šele začne. Najprej je treba ločit meso od kosti. (Zoprna faca zato, ker se nisem smel igrat z lego kockami.) Že ločevanje kosti in mesa je duhamorno, potem pa je treba meso še dobro pretolči. Z batom. Skoraj nikoli ni dovolj fino. Zadevo se zaliva z oljem, ne samo oljčnim, da ni preveč okusa po oljkah. Ob vsem tem garanju se človek čudi, kako se ljudem sploh splača delat bakala. V vsakem primeru je poceni.

Psica je medtem crkovala od dolgčasa. Ob 20.04.

22.26.

22.37.

23.03.

Rezultat celodnevnega trdega dela je bil viden šele na Silvestrovo. Za dekoracijo je poskrbel Maj. Brez njega ne bi bilo nič. Edini normalen.

Mimogrede: za vrhunsko nastanitev v Rovinju poskrbijo tukaj.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori Robson 6. 6. 2013 at 18:09

  22.37 iz dnevne slovenske črne kronike,zabodel partnerko in si sodil sam….

 • Odgovori prvafaca 7. 6. 2013 at 0:32

  morilec dreves…

 • Odgovori Jurij 7. 6. 2013 at 9:12

  jebemti cenzuro

 • Odgovori Nergač » Silvestrovo 2012 7. 6. 2013 at 18:01

  […] imate z… « Kuharske priprave na 2013 […]

 • Komentiraj