Kulturno v Kašarijo

Na kraj pameti mi ne pade, da bi motivacijo za šport črpal iz tekmovalnih ambicij na amaterskih dirkah, a obenem priznavam, da je lani motivacija za kolesarjenje uplahnila že nekje sredi junija. Ne zato, ker se mi ne bi ljubilo ali ker bi bil preutrujen, ampak zato, ker me je začelo dolgočasiti drgnjenje enih in istih cest. Letos sem zato dobil zamisel, da bi v dneh, ko se mi nič ne ljubi, s kolesom obiskoval rojstne ali spominske hiše slovenskih literatov. V Kašariji so se rodili kar štirje veliki možje slovenske literature in še čebelar Anton Janša, zato sem se v nedeljo hipoma odločil, da bom šel v vasi pod Stolom. Zanimivo je, da v Žirovnico s kolesom še nikoli nisem šel po klasični kolesarski trasi iz Tržiča. Z Bleda domov sem vedno rinil čez Jamnik ali Naklo.

Prvič letos je šlo zares, zato sem v nosilce vtaknil dva bidona in se odpeljal pod Storžič, Kriško goro, Dobrčo in Stol.

Pot skozi Kranj in čez Golnik je dolgočasna formalnost, vzpon iz Bistrice pri Tržiču v Brezje pri Tržiču je pa res simpatičen. Ujel sem polprofesionalno/profesionalno druščino, z njimi sem se spustil v Begunje, kjer so šli oni na domačo župo, jaz pa v Kašarijo.

O Poti kulturne dediščine sem pred leti že pisal. Res je zanimivo, koliko velikih mož se je rodilo v vaseh pod Stolom. V Zabreznici so pred osnovno šolo postavili kar Alejo slavnih mož. Janez Jalen se je rodil na Rodinah.

Fran Saleški Finžgar pa v tej bajti v Doslovčah.

Rojstne hiše Antona Janše, prvega učitelja čebelarstva na cesarskem dvoru na Dunaju, na Breznici ni več, še vedno pa tam stoji njegov čebelnjak.

Matija Čop se je rodil v Žirovnici.

Kaše nisem dobil, sem pa v tem bifeju natočil vodo.

Če prav vem, se to dela brez čelade.

Nazaj sem šel skozi Vrbo.

Šokantno! Pesniku iz glave švigajo chemtraili.

Bil sem pa šele na polovico poti, treba je bilo še nazaj, kar semnaredilskozi Lesce in pod Radovljico proti Kamni Gorici.

Potem pa kar v Naklo in po tisti obupni cesti v Kranj, nazaj v Ljubljano po desnem bregu Save in skozi Medvode. Na tej trasi obstajajo kolesarske oznake za neko daljinsko pot, a jim ne zaupam. Nazadnje sem v Pirničah naletel na makadam, po katerem se mi ne ljubi voziti, gravel trend gor ali dol. Naj se po belih cestah vozijo tisti, ki so za to plačani in jim čistijo bicikle za to plačani ljudje.

Za pozno zimo zelo primerna fura s štirimi, petimi krajšimi klanci, da se pretegnejo noge. 130 kilometrov. Počasi se spet počutim kot kolesar.

Trasa: LJ–Smlednik–Kranj–Golnik–Bistrica pri Tržiču–Begunje–Žirovnica–Vrba–Lesce–Lancovo–Kamna Gorica–Naklo–Kranj–Zbilje–Medvode–LJ

Prejšnja objava Naslednja objava

8 komentarjev

 • Odgovori Seamus 4. 3. 2017 at 21:50

  Cesti s Tržiča v Begunje se reče pod gorami. In nikoli nisem pomislil, da se Kašarija piše z veliko.

 • Odgovori Rado 5. 3. 2017 at 8:47

  “Počasi se spet počutim kot kolesar.”

  A ne samo to Matej. Imenujem te za prvega kulturnega animatorja dežele Krajnske (v kategoriji kolesarjev).

 • Odgovori Matej Zalar 5. 3. 2017 at 11:36

  @Seamus: Seveda, saj je zemljepisno lastno ime

  @Rado: No, tako imenovanje je preveč prijazno … recimo pa, da si želim, da bi kolesarji razmišljali manj ozkogledno. Svet je širši od 25-milimetrske pnevmatike 🙂 Ali kot pravi Janez Penca: “Bralci bodo zmagovalci.”

 • Odgovori Seamus 5. 3. 2017 at 15:37

  Ja to že, samo nisem si mislil, da se tako zadeva tudi v resnici imenuje. Mi smo Kašariji tako rekli vedno z nekim negativnim prizvokom. Sedaj pa sem dejansko doumel, da so čisto zares Kašarji, ne samo iz zajebancije.

 • Odgovori Matej Zalar 5. 3. 2017 at 17:01

  Kašarji so zato, ker so jedli kašo in verjetno so se nekoč iz njih res delali norca. Zdaj so pa na to blazno ponosni.

 • Odgovori Rado 5. 3. 2017 at 21:08

  Ne kliči vraga Matej. Saj bodo še prišle politične teme. Tam ne bom tako darežljiv s pohvalami 🙂

  Drugače pa, brez šale. Odlična ideja to s tematsko potjo. Zadevo velja kopirati. Ko se temperature dvignejo nad 15 bom tudi sam pri načrtovanju uporabil idejo. Hm? Smo v Savinjski sploh imeli kaj kulturnikov?

 • Odgovori Matej Zalar 5. 3. 2017 at 23:46

  @Rado: Vidiš, to cenim pri ljudeh: ko gre za politiko, se lahko zribava na mrtvo, ampak na pivu (kolesu, bazenu …) smo samo ljudje.

  Ne boš verjel, ampak seveda obstaja orodje za iskanje rojstnih krajev/hiš slovenskih književnikov. Zanimivo, savinjska gruda ni dala prav veliko velikanov. Še najbližje imaš Aškerčevo domačijo pri Rimskih Toplicah, kjer sem bil nazadnje pred kakim letom, a ne z biciklom. Prijetni ljudje.

 • Odgovori Boki 6. 3. 2017 at 21:01

  Chemtraili:))))

 • Komentiraj