Kvazi ekologi

Bolj, kot ekološki puritanci, mi gredo na živce samo še organizacije, ki varčevalne ukrepe zavijajo v osveščenost. Letos vam voščilnice po pošti niso poslali zato, ker varčujejo z denarjem in časom, dobili pa ste elektronsko sporočilo z obvestilom, kako v njihovem podjetju skrbijo za dobrobit gozdov in kako so sredstva, ki bi jih zapravili za voščilnice in poštnino, raje namenili otrokom s cerebralno paralizo. Krasno, to cenimo, čeprav vaši zaposleni po drugi strani še vedno tiskajo letalske vozovnice in dokumente, ki bi jih lahko prebrali tudi na zaslonu. Ampak – zakaj nam to razlagate? Naj na socialnih omrežjih tudi jaz objavim obvestilo o evru, ki sem ga dal klošarju in esemesu, s katerim sem prispeval za prizadete v poplavah? Oprostite, to je moja stvar in s tem se mi ni treba hvaliti.

Tako so na stranišču neke bencinske črpalke – kot praktično že vsepovsod – ukinili staromodne in namestili tiste agresivne elektronske sušilce, ki so brez dvoma učinkovitejši, verjetno tudi varčnejši, a enako nadležni v primerjavi z dobrim starim papirjem.

A to jim ni bilo dovolj. Sanitarije so polepili še z napisi, kako v 10 do 15 sekundah sušenja rok s sušilcem porabimo 80 odstotkov manj energije kot s staro varianto, ki mi je šla na živce že pred četrt stoletja, ko sem jo videl prvič. Tako ob srečanju z manj, kot ob srečanju z bolj varčno napravo se sam res raje obrišem v hlače, kot je predlagano na koncu prijaznega eko nagovora.

Klinc gleda avtomobile z majhno porabo in električne avtomobile, če lastnik še vedno misli, da se ne more nikamor pripeljati ne da bi okolje posvinjal z ogljičnim odtisom, pa čeprav majhnim. Če se noče na račun svojega udobja odpovedati ničemur. V naftnem muzeju v Stavangerju sem prebral izvrsten napis:

Za okolje ni nič boljšega od
elektrike, ki je ne porabljate,
poti z avtomobilom,ki je ne opravite
ali stvari, ki jih ne kupite.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori p 6. 4. 2017 at 10:48

  a niso to eni čudni pisoarji :O

 • Odgovori Matej Zalar 6. 4. 2017 at 15:49

  Ja, povsod naokoli šprica.

 • Odgovori Katarina 6. 4. 2017 at 16:56

  Ekologi s smislom za humor, super napis je 🙂 malo ironije je nujno! Ti sušilci za roke so mi pa najboljši, dejansko jih imam rajši kot papirnate brisače

 • Odgovori Matej Zalar 6. 4. 2017 at 19:49

  Tako. Na splošno ugotavljam, da imajo tile Germani kar dober smisel za humor.

 • Komentiraj