Leipzig 23 let kasneje

Med včerajšnjim slavnostnim odprtjem največje nemške turistične borze GTM v Leipzigu, se mi je odpiralo nekaj zanimivih primerjav oziroma vprašanj, ob katerih me je pravzaprav obhajala slabost. Primerjava Nemške turistične organizacije s slovensko je seveda izguba časa, saj je to nekaj podobnega, kot če bi primerjali Mercedes in TAM. Naši strokovnjaki za turizem že nekaj leti trobijo eno in isto mantro o zelenem, aktivnem, inovativnem, (…) turizmu, kot da bo njihovo na seminarjih priučeno nakladanje samo po sebi obrodilo sadove. Dobršen del razpoložljivega denarja zapravljajo še za “pozicioniranje znamke I feel Slovenia”,1 in se še malo poigrajo s socialnimi omrežji, ker je to pač moderna in must-do “komunikacijska platforma”, pa že lahko dokazujejo uspešnost. Če je bilo vreme skozi leto dobro, se s številkami hvalijo, če je bilo slabo, se izgovarjajo na dež in recesijo. Medtem je Nemčija v letu 2011 zabeležila 6 % več obiskov (ali nočitev, kaj vem) kot leta 2010, letos pa bo to številko še izboljšala. Mimogrede, direktorica Nemške turistične organizacije ima svojega šoferja in mercedesa, nekdanjega direktorja STO so spodnesli zaradi nekaj fikusov in novega passata – kar je bila seveda samo fasada, saj so bili problemi drugje.

Skratka, ne bi govoril o tem, da se je borze udeležilo več kot 600 strokovnjakov za turizem, pa ne useless znanstvenikov, kakršnih mrgoli pri nas, ampak tistih, ki dejansko ustvarjajo denar oziroma obisk. Koliko je to koštalo, se raje ne vprašam, ker bi mi bilo nerodno pred samim seboj, čeprav seveda nisem jaz kriv za bedno slovensko kupno moč. Mimogrede, najemnina za kvadrat v Leipzigu, v središču mesta, košta od 4 do 8 evrov za kvadrat (plus stroški), s tem da to niso luknje, ampak lepa stanovanja, pa dodajte še 50 evrov za parkirišče, in imate realno ceno nepremičnin v koncu države, kjer so povprečne plače, glede na to, da gre za vzhodno Nemčijo, verjetno vsaj 75 odstotkov višje kot pri nas.

V glavnem, otvoritveno slavje je bilo v operi, kjer so nam predstavili Thomanerchor, ki letos praznuje 800. obletnico obstoja, Chaplina leipziške opere in a capella ansambel Amarcord, kvintet gospodov, ki prihajajo iz šole Thomanerchor. Pri nas bi na otvoritev takšne prireditve v najboljšem primeru verjetno stlačili Alenko Godec, povezovalec pa bi bil eden od naših komedijantov, ki bi pokal debilne politične vice na račun desnice in cerkve. No, Nemci so se raje odločili za preverjen pristop profesionalke, ki se ni trudila biti smešna in … neverjetno, ni bila niti dolgočasna! Je pa res, da so v publiki sedeli inteligentni ljudje, ki znajo ceniti tudi resnost.

Seveda je imel svoj govor tudi župan Leipziga, Burkhard Jung. Ko je v perfektni angleščini razlagal o njegovem odnosu do klasične glasbe v mestu, ki ga “pozicionirajo” in “komunicirajo” kot evropsko glasbeno središče, o pomenu Friedliche Revolution oktobra 1989 in o krščanskih božičnih praznovanjih v mestu, se mi je nehote porodila primerjava z ljubljanskim županom. Resnici na ljubo bi bila barva kravate verjetno edina podobnost, pa še to samo v primeru, da se Zoran ne bi pojavil kar v majici Ljubljana, najlepše mesto ali v uradni vetrovki organizatorja, češ, poglejte, jaz sem ljudski človek in nosim enake vetrovke kot punce in fantje na terenu.

Kot prvo si Zorana ne predstavljam, da bi znal govoriti angleško. Po mojih informacijah tega sploh ne zna. Drugič, ne znam si predstavljati, da bi človek, ki ga vedno srečujem v beznicah (tam, kjer pač sreča svoje volivce), o operi znal povedati kaj več od obvezne omembe, da ima Ljubljana najlepšo opero na svetu. Če bi že govoril o kakšnem narodnoosvobodilnem boju, bi verjetno plozal o dogajanju med letoma 1943 in 1945, morda bi celo povabil Stanovnika, ki bi nemškim gostom po nesreči razložil, da so bili okupatorji, seveda pa ne bi omenil leta 1991. Da bi bil sposoben govoriti o pozitivnem pomenu božiča, si prav tako ne znam predstavljati, saj pri nas med tako imenovanimi levičarji velja, da ločenost države od cerkve pomeni absolutno zanikanje vsega, kar smrdi po RKC. No, verjetno ne bi pozabil omeniti, da ima Ljubljana najlepšo božično tržnico na svetu.

Leipzig je bil dobrih dvajset let nazaj v dosti hujšem stanju kot Ljubljana. Do danes so desetine hektarjev okrnjenih površin preuredili v top turistične točke, nekdanje tovarniške komplekse so preuredili v prestižne stanovanjske soseske (po nizkih cenah!), opravili so z zgodovino, zato je razjasnjeno, kaj je pomenilo biti sodelavec Stasija (ziher nihče od njih ne sedi v nemškem parlamentu). Živalski vrt  Leipzigu je postal eden najboljših v Evropi, investicija v Gondwanapark je koštala dobrih 60 milijonov evrov, delavce so seveda plačali in direktor vrta je ne samo kontroliral, ampak delal z lopato (!), medtem ko je bila direktorica ljubljanskega ZOO pred leti v paci zaradi svinjsko visoke plače. O razlikah med živalskima vrtovoma mogoče kdaj drugič.

Fasade v mestu niso ravne obnovljene, ceste so ponekod luknjaste, a v glavnem stvari štimajo. Govorim o nujni infrastrukturi, kot je recimo uporaben in delujoč javni transport. Govorim o tem, da je Leipzig dejansko kongresno mesto, Ljubljana pa se s tem samo hvali, ker v naših najdražjih hotelih v Evropi gosti nekaj manj pomembnih srečanj, kakršne tukaj organizirajo mimogrede.

Tako seveda ni nenavadno, da so ljudje zadovoljni in optimistični. Jaz pa v državi, kjer so nam nekaj let nazaj obljubljali, da postajamo nova Švica, ne morem biti.

 1. Besedna zveza, ki sem jo slišal že milijonkrat. []
Prejšnja objava Naslednja objava

10 komentarjev

 • Odgovori mn 14. 5. 2012 at 18:35

  Za mene bi bil že deset let kasneje in že takrat je bil kul.

 • Odgovori seamus 14. 5. 2012 at 23:39

  Tudi Janša je bil v Nemčiji. Upam, da je tudi njemu prihajalo kaj podobnega na um …
  http://www.rtvslo.si/slovenija/jansa-obiskali-smo-nemcijo-kaksna-druga-vlada-bi-najbrz-antarktiko/283018

 • Odgovori kren 15. 5. 2012 at 11:01

  Najboljš da tam ostaneš. pa janšo sabo vzem.

 • Odgovori Neža 15. 5. 2012 at 20:08

  Strokovnjake se pač ustvari z dolgoletnim razvoj, izkušnjami v praksi, dodatnem izobraževanjem…in ko pridejo do določene stopnje se jih tudi ustrezno plača in stimulira. Nič od tega pri nas pač ni. In potem imaš kar imaš.

  Primerjava nemške turistične organizacije z našo STO zato res ni mogoče. Da o finančni plati, močni regionalni organiziranosti v Nemčiji (kjer opravijo velik del dela, ki ga kje drugje izvajajo nacionalne turistične roganizacije) sploh ne rečemo besed.

 • Odgovori D.P. 16. 5. 2012 at 9:36

  Chef, pa ti si rojen za živeti/delati v Nemčiji.Se ti ne zdi?

 • Odgovori en odvec 16. 5. 2012 at 11:28

  Dvomim, da je leipziški župan nek velik poznavalec kulture. OK, mogoče je.
  Problem pri Jankoviću je to, da v njegovi najboljši ekipi ni niti enega, ki bi mu napisal govor (ali vsaj pomagal) o čem več kot najboljši operi. Najbrž celo je, kar je v bistvu še huje.

 • Odgovori pijanec 16. 5. 2012 at 19:56

  Začel si prijetno … škoda, da se mora v Sloveniji vse obrniti na politiko in naše/vaše.

 • Odgovori Spam 17. 5. 2012 at 16:32

  Meni ni jasno od kje prihaja vsa ta skrajna levičarska paranoja.

  Človek, ki je sredinski napiše zapis in naredi primerjavo županov. Bog ne daj!

  Če komentiraš dejanja pripadnika levice te označijo za desničarja in takoj želijo izseliti in vidijo naše/vaše?

 • Odgovori chef 19. 5. 2012 at 11:29

  @kren: To se dogaja. Ljudje ostajajo gor, vsaj tisti, ki so sposobni. Počasi bomo pri nas samo še okopavali krompir in takrat boš mogoče tudi ti postal glavni na vasi.

  @en odvec: Ne, problem je v tem, da je Janković definitivno nekulturen idiot, katerega sreča je samo to, da ima kot Srb vcepljene neke osnovne manire kavalirstva – česar Slovenci seveda nimamo. Njega rešuje izključno debilen nasmešek, ob katerem ljudje padejo dol.

  @pijanec: Meni je seveda povsem vseeno, čigav je ljubljanski župan. Da so nekatera moja načela zelo liberalna, druga zelo konzervativna, tretja pa nekje vmes, je splošno znano dejstvo za vse, ki me berejo redno. In so seveda hkrati sposobni razumet, kaj pišem.

 • Odgovori Nergač » Kako je bilo na Gondvani? 4. 1. 2013 at 18:01

  […] chef 4.01.2013 ob 18:00 ob 18:00 pod Potopisi, miks V Leipzigu smo si za začetek ogledali Gondwanaland, najnovejšo pridobitev ZOO Leipzig. Dr. Jörg Junhold, od […]

 • Komentiraj