Leva elita 2.0

Za razliko od strogih konservativcev ne mislim, da je Levica skrajna levičarska stranka. Ne more biti skrajna že zato, ker se identificirajo z rdečo zvezdo in ker vidni predstavnik stranke zakruli, da bodo vse nacionalizirali. Prvo je izraz populizma, drugo pa izraz politične nekulture. Zelo zanimivo pa se mi zdi neskladje med političnim programom Levice in med prepričanji volilnega telesa, ki naj bi ga domnevno nagovarjala ta ista Levica.

Ko levico voli elita

Paradoks ni toliko dejstvo, da je Levica najboljši volilni rezultat dosegla v Ljubljani, niti to, da jo volijo dobro situirani izobraženci in intelektualci. To je pač poza polurbanih zapečkarjev, ki jim gre Janez Janša tako na živce, da bi volili tudi za hudiča, če ne bi bilo tretje možnosti. Prezirajo tudi kmetavze, čeprav z njimi nimajo nobenega stika in jih sploh ne morejo razumeti. Z enakostjo se strinjajo na načelni ravni in njihov pogled na drugačnost je ob pomanjkanju empatije pretirano romantičen, kot da so vsi drugačni boljši od nas samo zato, ker so drugačni in posledično šibkejši, zatirani.

Paradoks je, da se Levica bori za pravice tistega proletariata, ki najbolj črti migrante, homoseksualce, brezdelne umetnike, ki to niso in levo intelektualno elito, podmazano od politike ali pa vsaj državnih sredstev. Levica s svojim programom praviloma nagovarja delavski razred, katerega pripadniki pa so v resnici volivci Janeza Janše, da ne rečem Zmaga Jelinčiča plemenitega. Mislite, da se mesar strinja z Violeto Tomič, ko ta zagovarja enakost spolov in žensk in moških in migrantov in davkoplačevalcev? Njemu je menda jasno, da je bik pač bik in karava pač krava. Da ne more bik naskočiti bika.

Povej kje piješ pivo in povem ti kdo si

Imajo pa Levičarji srečo, da večina njihovih volivcev delavski razred romantizira približno tako, kot romantizirajo migrante in Rome. O teh skupinah seveda nimajo pojma, ker z njimi nimajo nobenega stika oziroma so zaslepljeni z zamaskiranimi podobami družbenih pojavov, tako kot Kordiš, ko je šel z Violeto Tomič na stroške venezuelske vlade na ekskurzijo po Venezueli.

In kako bi levi prašički dobili realen vpogled v delavski razred? Kordiša sem že pred leti, ko je bil nadobudni posnemovalec Che Guevare in je nakladal, da v študentski sobici nima prhe, greje pa se na drva, opazil v enem dražjih ljubljanskih lokalov.

In tudi Violeta Tomc je lahko s svojo družbo zadnjič izbirala med lokalom za proletariat, kjer točijo pivo za 1,80 evra, in med boljšim lokalom, ki je dovolj dober, da tam vsako jutro spijem kavo in preletim dnevno časopisje.

Seveda ni vstopila v lokal, kjer naj bi popivala njena domnevna volilna baza, torej proletariat.

Saj ni nora. Lahko bi jo še ozmerjali s staro lezbačo ali kaj podobnega.

Prejšnja objava Naslednja objava

45 komentarjev

 • Odgovori Cecil 19. 9. 2018 at 20:56

  Ne morš pri poslanski plači pit poceni piva, ker ti sicer preveč ostane in si prisiljen z denarjem neki narest. Slovenski politik mora pač vse sprot zapravt, pa nej bo to še tako težko – kako si sicer lahko razlagamo, da ima Pahor po desetletjih (!) opravljanja funkcij, z javno znanimi ne prav slabimi plačami, v lasti tri četrt stanovanja v Ljubljani, tretjino hiše v Novi Gorici in katrco …

  • Odgovori Aleš 20. 9. 2018 at 15:34

   Igzekli.
   Ampak prvak “nesposobnosti” oz. sprenevedanja, pa je bil ex. predsednik Tirk.
   Izjavil je, da ima 50.000 € prihrankov in (se mi zdi) pol stanovanja – drugo polovico ima žena. WTF???
   .
   Tip 10+ let “na funkciji” v UN v New Yorku? Plača verjetno +$20k, žepnina za ženo “gospo”, stanovanje, hrana, šolanje otrok, vse plačamo… …bodite brez skrbi, da uradniki UN znajo dobro poskrbeti zase.
   In pri naših družbeno-političnih delavcih je šla ta izjava gladko skozi. Nihče ga ni povprašal, kaj je naredil z vsem zasluženim denarjem? Ga je “prerazporedil” pomoči potrebnim, porabil za potovanja, ljubice, kurbe, kokain??? Imam mogoče gospod “težave” z igrami na srečo???
   Državljane bi ja zanimalo kako dotični gospod razpolaga s svojimi sredstvi, da ocenijo, če mu je zaupati državo… …ampak nič.
   Naši “novinarji” dobro vedo kdaj morajo držati gobce in kaj lahko vprašajo!
   Pač čuvajo svoje “piškotke”.

 • Odgovori BlazH 19. 9. 2018 at 22:52

  Dobro sem se nasmejal, res si mojster besede. Je pa tole že na meji, da te označijo za rasista 🙂

 • Odgovori FOX 20. 9. 2018 at 6:58

  Odlično 😀 … to bi morali nabiti na vrata parlamenta.

  Sej ta paradoksalnost slovenske politike kaže izrojenost celega javnega prostora. Folku dol visi kaj imajo za povedat, vsi so brez stika en z drugim, tako politiki z realnim življenjem (šparam na kavi pri .3800 € plače – Pahor), kot ljudje, ki mislijo, da je komu dejansko mar. Volilne baze posamezne stranke pa se oblikujejo izključno okoli interesov. Če je nekdo koristen za nekoga potem ni važno kakšen program ima, dejmo ga podpret drugače pa greš drugam. Do ekscesov tipa lepotni izbor, ko stare mame volijo na podlagi “k je bil pa tako priden fant v šoli” ali pa “ker ima tako lepe učke”. In v naslednjih volitvah se krog ponovi. Tako, da kot je že Miličinski prepeval “men se zdi, da boljš bi bile frnikule za nas” :).

 • Odgovori filmoljub 20. 9. 2018 at 8:50

  Se strinjam s tem, da sta ideološko-politična pojma “levica” ali “desnica” v Butalah popolnoma nesmiselna, neupravičena in zavajajoče zgrešena. Že govoriti o tem je čisti populizem, ki mu podlegajo le tisti najskromnejši umi (oz. sprenevedavi lažnivci ali manipulanti). Slovenija nima — in verjetno tudi nikoli ni imela — niti “levice” niti “desnice”, tako kot nima absolutno nikakršne politične tradicije ali tovrstne kulture. Igramo se državo in posnemamo zahodnjake. Nikakršne “socialne demokracije” ni in tudi ne “alternative” ali t.i. “opozicije” čemerkoli in komurkoli. Vse, kar obstaja in kar šteje, so samo in zgolj interesi. Najpogosteje ekonomski in večkrat celo osebni.

 • Odgovori Rado 20. 9. 2018 at 9:23

  Desnica, podprta s strani lastnikov kapitala, je uspela pojmu “levica” pritakniti pejorativni predznak. Prav malo se ljudje ukvarjajo z vsebino, večina se jih obesi na “levost”. Kar je slabo že samo po sebi. In tega ni potreba posebej utemeljevati. A bistvo je drugje. Dilema je, koliko potrebuje kapitalist, da bi se počutil srečnega? Ali menager? Kakšno plačo dobi Colarič? 700.000 evrov letno. Je srečen? Ali lahko s tem zneskom uresniči svoje družinsko poslanstvo? Lahko šola svoje otroke na prestižnih univerzah? Lahko dobro in kvalitetno biva? Se lahko dobro prehranjuje? Ali potuje na eksotične destinacije? In ob tem še nekaj prihrani za naslednje generacije? Vse to, bi Colarič lahko naredil že z pol manj denarja, ali celo z nižjim zneskom.

  Populizem desnice je privlekel na dan tisto staro: Levičarji ne bi nič delali, le delili bi. Seveda to ni res. Danes, skoraj 30 let po padcu socializma, levica bistveno manj deli, kot je delila takrat. Tehnologija danes producira dobrine nekaj desetkrat ceneje, kot jih je producirala nekoč. Ali tudi večina prebivalstva živi nekaj desetkrat bolje? Seveda ne. Večina je skoraj na istem kot nekoč. Manjšina, ki je enormno bogata pa tudi ne. Pohlep in neizmerno bogastvo, ki ga premorejo jim tudi ne zagotavlja sreče. Treba je razumeti, da če se bogatim vzame kos kolača, zaradi tega ne bodo živeli nič slabše. Enako, kot Colarič bi tudi z manj denarja imeli vse kar jim srce poželi.

  • Odgovori Jani 20. 9. 2018 at 14:00

   Bravo! Čisto vino. (:

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2018 at 9:50

  @Cecil: No ja, s tistimi tremi jurji na mesec vendarle tudi Pahor ni mogel obogateti. Njemu bomo zdaj očitali, da nima nobenega premoženja, Janši pa obratno, da ima preveč premoženja?

  @BlazH: Označevali so me že z marsičim. To je dokaz, da pišem dobro in da razmišljam s svojo glavo.

  @Fox: Seveda, saj je kristalno jasno kateri volivci so volili za Levico, ampak naj potem vsaj naglas povedo, da jim gredo proletarci na živce, ker so primitivci, ki sovražijo geje in muslimane.

  @Filmoljub: Predvsem je pri tem neverjetno kako zelo slabo državljani razumejo pojme kot so neto plača, bruto plača, prispevki za socialo, zdravstveno zavarovanje, minimalna plača … če bi te pojme razumeli, bi jim bilo tudi jasno, da je RS socialna država samo na papirju. Ko se tujci navdušujejo nas slovensko socialno državo, jim še ni jasno, da v resnici zobozdravstvo ni del tega sistema, ker vsak, ki kaj da na svoje zobe, na koncu storitve raje plačuje sam. Ni jim jasno, da minimalna plača sicer je zagotovljena, a da celo v javni upravi teh plač ne more zagotoviti zaposlovalec, ampak potem znesek doplačuje država. Da sploh ne omenjam te mini podrobbnosti, da z minimalno plačo ni mogoče preživeti. In da je minimalna plača obdavčena. In da imajo od vsakokratnega dviga minimalne plače najmanj zaposleni, mnogo več pa socialni sistem in država.

  @Rado: No ja, dokler so v krki nadpovprečne plače, lahko zaradi mene Colarič odnese domov točno toliko, kot mu pripada po neki pogodbi. Ne razumem zakaj je prav on problematičen? Ker bi na njegovem mestu raje videl nesposobnega menedžerja, ki bo zadovoljen s 350.000 evri (pa spet ne vem ali pišeš o bruto ali neto zneskih?) čez pet let bomo pa brali, da firma propada? Ne razumem tega. Čemu se vtikati v Colaričevo plačo, ki je že tako obdavčena bistveno bolj kot plača tistega, ki v istem podjetju pakira tablete in ima za Slovenijo nadpovprečno plačo?

  Seveda se pa strinjava, da je par sto jurjev na leto izredno visok dohodek. Mislim, da je relativno malo ljudi, ki so sposobni toliko zaslužiti. Mislim, zaslužiti, ne dobiti.

  Problemi so vendar čisto drugje.

 • Odgovori Boki 20. 9. 2018 at 10:29

  To je res zanimivo. Poznam osebno tudi take primerke. Npr. okoli se vozijo s tanovim Mercedes M in potem filozofirajo, da se zavzemajo da bi imeli demokraticni socializem. Potem jih vprasas, zakaj rabijo drzavo, da njihov denar prelaga v druge zepe. Prodaj Mercedes M in bajto, kupi Dacio in najemi poceni stanovanje ter hodi na dopust na Debeli Rtic namesto na neke eksoticne lokacije, prihranek pa razdeli ljudem pod pragom revscine, da bodo tudi oni zlahka sfinancirali isto. Ajnfah. Potem so seveda tiho ali pridejo z nekimi bednimi izgovori.

  • Odgovori Boki 20. 9. 2018 at 12:30

   Pozabil sem omenit….in seveda volijo Levico…

   • Odgovori Marko 20. 9. 2018 at 13:32

    @Boki. Ugani model avotmobila s katerim se je Lukec pripeljal na eno od letošnjih predvolilnih soočenj;)

  • Odgovori Jani 20. 9. 2018 at 14:04

   Pozabil si na g. Tibor Šimonko… (:

   • Odgovori Jani 20. 9. 2018 at 14:12

    Velja za Mateje odgovor g. Rado-tu..

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2018 at 13:00

  Seveda, država mora poskrbeti. Kako … to je pa preveč abstraktno, da bi taki razumeli. Tako kot neko bolno zavzemanje za ekologijo … potem se mu pa blazno fajn zdi, ker skoraj zastonj leti na te eksotične lokacije, tako da škodi planetu dvakrat: najprej z izpuhi in potem še z izkoriščanjem poceni delovne sile. In on bo potem meni očital neoliberalizem. Da ne bom počil od smeha. DOslej sem še vsakega takega pametnjakoviča utišal z vpršanjem, zakaj leti z Ryanairom in se na letališče pelje z GoOptijem, če pa so to firme, ki najbolj odirajo zaposlene in kooperante.

 • Odgovori Marko 20. 9. 2018 at 13:29

  @Matej Zalar, žena me je opozorila na tvoje članke. Lepo, da me je. Napisani so namreč odlično. Vse pohvale.
  @Rado: Praviš, da je “manjšina noro bogata”. Hmm. Kdo je pri nas “bogat” smo v Sloveniji že pripeljali do skrajnosti. Glede na našo progresivno lestvico si “bogat” in temu primerno obdavčen s 50% že, če zaslužiš preko 25.000 euro na leto (oz. 2.100 neto na mesec). To je smešno. Nenazadnje, pa je Slovenija na samem DNU neenakosti dohodkov. Na dnu (zadnji) smo. Povedano drugače, naša družba je dohodkovno najbolj egalitarna od vseh. Se pa parole Levice slišijo všečno. To še posebno velja za slovenceljsko srce, ki naravnost zaigra, ko je možno biti “fouš”. Pardon, temu se pri nas v Sloveniji reče “solidarnost”. Se pač lepše sliši v deželi, kjer je stopnja neenakosti dokazano najnižja. Razumi kdor more.

 • Odgovori Marko 20. 9. 2018 at 13:34

  Mimogrede, stopnjo (ne)enakosti dohodkov v družbi meri Ginijev koeficient. Tadej Kotnik v Financah je pred nekaj dnevi zelo pregledno povzel Ginijevega in še nekaj drugih koeficientov. Vsi kažejo enako.

 • Odgovori Boki 20. 9. 2018 at 15:22

  @Marko: tocno tako in zaradi tega se ne morem strinjati z nikomer, ki bo visoke davke v Sloveniji opraviceval s se visjimi v…kaj pa vem…na Danskem. Da, stopnje so ze podobne, progresivnost pa nikoli ne. In jasno mi je tudi, da bi zaradi nizjega povprecnega dohodka v Sloveniji davcni prihodki ob odstranitvi te obupne progresivnosti precej upadli, vsaj na kratki rok. Sam sem sicer mnenja, da lahko visoke davke nabijes samo, ko si nek standard ze ustvaris. Drugace pa bodo – vsaj v kombinaciji s korupcijo – beri razmetavanjem z davkoplacevalskim denarjem – take progresivne obdavcitve samo dusile razvoj in nikoli ne bomo prilezli na neko normalno raven. Je ze Matej pisal, koliko njemu in ostalim S.P.-jem poberejo davki. Kako pa naj potem clovek investira, ce mu nic ne ostane? V karkoli…v izobrazevanje ali mogoce v prihodnosti v nek d.o.o. z zaposlenimi. Potem so pa tu se eksternalije…zaradi tega so ljudje tudi nezadovoljni, postanejo apaticni in se jim jebe, da bi v kaj investirali ali kaj riskirali…skratka gledajo samo na to, kako bodo preziveli….no, to je pa bila poanta prejsnjega bloga.

  • Odgovori Jani 20. 9. 2018 at 15:43

   Ja.. in zato lahko ENI vladajo.Itak lažje revežem… kot bogatim… Simpl ko pasulj,ane Boki? (:

 • Odgovori Jani 20. 9. 2018 at 16:08

  Še to.. je nekaj ljudi pri nas premožnih.. Niso pa bogati..
  Stolpnica v Dubaju stane poimenske ga šeika investitorja cca 17 milijard $… Naš letni proračun je to. 🙂

 • Odgovori Marko 20. 9. 2018 at 16:37

  @Jani. :))) Slovenceljni tega ne razumejo, in nima pomena, ker mnogi enostavno nočejo razumeti. Samo nek manjši % se zaveda, da pač nismo center univerzuma. Npr. jaz sem delal v korporaciji katere letni prihodek je bil dvakratnik (ja, 2x) celotnega slovenskega BDP 🙂 Raje se vsi ukvarjajo s tem ali bo minimalna plača 630 ali 700 euro, namesto, da bi korak-po-korak ustvarjali pogoje, da bo čim več ljudi pri nas imelo 3.000 euro neto in več. Daleko je Švica za nas. Kolikor se spomnim, mi je nekdo obljubljal, da bomo druga Švica, samo da se losamo Juge. Yeah, right;)

 • Odgovori Marko 20. 9. 2018 at 16:42

  @Matej Zalar, tole je genialen sestavek: “Paradoks je, da se Levica bori za pravice tistega proletariata, ki najbolj črti migrante, homoseksualce, brezdelne umetnike, ki to niso in levo intelektualno elito, podmazano od politike ali pa vsaj državnih sredstev. Levica s svojim programom praviloma nagovarja delavski razred, katerega pripadniki pa so v resnici volivci Janeza Janše, da ne rečem Zmaga Jelinčiča plemenitega. Mislite, da se mesar strinja z Violeto Tomič, ko ta zagovarja enakost spolov in žensk in moških in migrantov in davkoplačevalcev? Njemu je menda jasno, da je bik pač bik in karava pač krava. Da ne more bik naskočiti bika.”

  Škoda, ker nisi komentator na neki mainstream televiziji. Je smešno, a resnično. Bravo!

 • Odgovori Boki 20. 9. 2018 at 18:09

  @Marko: druga Svica je zdaj pase. Zdaj se lovi Venezuelski vlak.

 • Odgovori Matej Zalar 20. 9. 2018 at 18:26

  Švica lahko res postnaemo, ko se losamo Juge … ampak … Juga je v nas in ne bo odšla tako hitro.

  • Odgovori Tomaž 20. 9. 2018 at 22:45

   PO principu može seljak iz sela al nemože selo iz seljaka

 • Odgovori Uroš 20. 9. 2018 at 20:52

  Levica je kup mladoletnih populistov, ki se sekajo svoje prazne ” parole”, imajo odličen piar in seveda odlično podporo mainstream medijev. Glede na razmere pri nas, mislim da je vsakemu ki ima kaj soli v glavi jasno, če hočeš v Sloveniji kaj narediti, bodi absolutno levo orientiran, ne brati se z desnico, ker si s tem samo škoduješ. Sem prepričan, da bi npr naš Zoki na Hrvaškem bil strogo za HDZ ( ker oni so pač tam non stop na
  oblasti, tako kot je pri nas levica ).

  Levica ima volilno bazo v javnem sektorju in nevladnih organizacijah, gre za ljudi, ki bi bili brez javnega denarja goli in bosi.

  Švica ne bomo nikoli. Oziroma samo pod enim pogojem. Da se mi vsi izselimo in da se naselijo Švicarji. Oni bi pa res iz Slovenije naredili Švico, mi bi pa na drugi strani iz Švice naredili kaj vem kaj. Gre se za razliko v mentaliteti. Švicarji so na svojem referendumu z 77% procenti zavrnili predlog za povišanje minimalne plače na 3300 eur neto mesečno. Dajmo postavit takšen referendum v Slovenijo ( in na naše cifre ) ,kakšen mislite da bi bil rezultat. To je ta razlika v mentaliteti.

  • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 10:16

   @Uroš, bravo. Dobro razmišljaš. Glej, ena stvar meni nikoli ni bila jasna. Če je to kar ti praviš res (da v Sloveniji uspeš samo z levičarsko agendo), mi ni jasno zakaj se temu desničarji ne prilagodijo? Kar naprej se z glavo zaletavajo v zid, namesto, da spremenijo taktiko (pa potem, ko zmagajo, naredijo po svoje). Ker, če kje, potem v Sloveniji velja: “Sell they what they want. Give them what they need. ” Ergo, imajo recept. Zmerno konzervativna (a socialna, kakopak – glej zgoraj!) stranka, ki bik sodelovanju pritegnila kakšno močno, a dovolj karizmatično osebnost, ki bi ne bila tako razdvajajoča in bi znala spinati message, tako da bi ravno še zadovoljila upokojence (nujno, jih je pač preveč), navadne delavce (ti itak ne volijo Levice in SD) ter tiho sredino, ki bega sem in tja od SMC do LMŠ (ker pač drugam ne morejo). Eto. Simpl. P.S. Recimo Aleksander Čeferin, ko se mu izteče mandat na UEFi?

 • Odgovori Rado 20. 9. 2018 at 22:20

  Matej,
  bistvenemu v moji repliki si se izognil. (nisi edini, večina noče videti bistva) Produktivnosti, razmerjem, . . . tam je keč. Colarič je zgolj primer, lahko bi bil kdorkoli iz elite.

  Marko,
  o slovenski egalitarnosti govoriš v tri krasne. V krutem, egalitarnem socializmu je imela izkoriščevalstva komunistična banda (komunisti, elita), plačo v razmerju 1:3, morda 1:5 (razmerje čistilka:veliki direktor). Danes, ko imamo humanitarni, egalitistični kapitalizem pa so razmerja tudi do 1:30, 1:50. Kot vidiš Marko, podatki kažejo, da serješ klamfe. Jaz bi se na tvojem mestu sam skenslal z neta in se skril v mišjo luknjo.

  • Odgovori Zmrda 21. 9. 2018 at 7:06

   Ce smo v kolikor toliko svobodni drzavi je to koliko nekdo ima in potrebuje njegova stvar. Smesno izpade, ko izrazeni uzaljenosti, da za levico velja, da bi samo delila, takoj sledi kako ima nekdo preveč lol

  • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 10:22

   @Rado, saj nisem pričakoval, da boš hotel slišati. Radikalni levičarji (te ne poznam, zato ne trdim, da si to ti, a vedenjski vzorec je skoraj identičen) imajo od nekaj težave z realnostjo. No, roko na srce, radikalni desničarji so v tem podobni. A “podatki” so neizprosni. Zato, namesto, da se zaletavaš vame in moje osebno mnenje, poguglaj “Ginijev koeficient Slovenija”, pa ti bo vse jasno:) Pa, da smo si na jasnem: ne meri tega samo Ginijev koeficient. Tvoje subjektivno dojemanje realnosti je pa nekaj kar obstaja v tvoji glavi, in to ni moja odgovornost. Sicer pa, ko žeprimerjaš s komunizmom…. saj menda si res ne želiš nazaj starih časov? Ne vem koliko si star sicer, a opažam, da so najbolj zagreti “nostalgiki” premladi, da bi ga splho zares izkusili….;) Itak.

 • Odgovori Rado 21. 9. 2018 at 7:21

  Sprenevedanje brez primere Zmrda. Nihče ne napada človekove lastnine (podtikaš torej), ampak gre zgolj za pravičnejšo delitev dobička pri produkcijskem procesu. Kapital že tako blodi po svetu brez kontrole in skoraj brez obdavčitev. Mar misliš, da slovenska davkarije seže v tovarne našega Kalimerota (Boscarol) v Indijo in na Kitajsko? Seveda ne seže. Boscarol si bo lahko izplačeval kolikor ga bo volja.

  • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 10:28

   @Rado, daj nehaj delati revolucije po svetu. taki kot ste vi ste vse v en pisker pomešali. Ja, kapitalizem v ZDA je podivjal. Na Kitajskem je živa groza (če primerjaš s standardi v EU), pa še kje. Ampak, kolikor se meni zdi, je bil originalen post usmerjen v Slovenijo. In kar se tiče nam ljube deželice na kao sončni strani Alp sem naravnost začuden kako dober standard sploh imamo ob vseh nebulozah in socialističnih blodnjah, ki počivajo v dobršnem delu prebivalstva. Sicer pa, vsedite se na avion, pa za 1 mesec v Venezuelo, pa pridite nam nazaj pamet soliti kako je treba delati “pravičnejšo delitev dobička pri produkcijskem proces”. Same Che Guevare. Kot tisti Kordiš, ki je mapiral pred borzo, potem pa šel v najdražji pub na Cankarjevem nabrežju (je že pisal Matej o njem). Jaki neki prerazdeljevalci tujega.

  • Odgovori Zmrda 21. 9. 2018 at 11:46

   Rado, polovico objave si namenil temu koliko plače direktor Krke po tvoje dejansko potrebuje za družinsko srečo 🙂 Se strinjam, da potreben obseg sredstev za srečo določi država z zakonom, presežke pa razdelimo 😀

   • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 12:24

    @Zmrda. Točno. Najbolje, da se predpiše kar lepo fino v konkretnih dobrinah. Da dan je za srečo dovolj : 2 kromprija, 3 kosi kruha, 10 dkg mesa na osebo na teden, 1 česen, pa dve čebuli. Pa 20m2 stanovanja na osebo, ter – kot izjemen luksuz – prikolico v Poreču (ne mlajše od 10 let). Vse ostale viške se vzame in da @Radotu.

    • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 12:34

     Obstaja en knjižni sejem v Ljubljani, ki se imenuje Frankfurt po Fraknfurtu. No, z vestnim sledenjem idejam @Radota bomo morali zamenjati ime v Venezuela po Venezueli. @Rado, kjer vas učijo teh nebuloz? To vam je moral nekdo v rani mladosti oprati možgane do amena.

 • Odgovori Uroš 21. 9. 2018 at 9:45

  Rado
  Ti res verjameš, da so bila včasih razmerja 1:3, 1:5..:))). No mogoče so res bila, Tito je tudi bil pripadnik proletarskega razreda, živel je pa tako razkošno in razsipno, kot ne more živeti noben politik na nam tako osovraženem Zahodu.

  Sicer pa veliko populizma s tvoje strani, poglejmo raje malo številke. Minimalna bruto plača pri nas je 843 eur bruto, plača predsednika vlade je 5419 eur bruto. Razmerje med minimalno plačo in plačo predsednika vlade je 1 : 6,4. Tebi se to zdi najbrž veliko in preveč, se pa ne čudim, da v politiko prihajajo vedno večji brezvezneži in nesposobneži.

  Glede Colariča pa. V Krki je država 27% lastnik podjetja, torej je pomemben delničar, ki ima vpliv na nadzorni svet in upravo. Colaričeva plača je 33800 eur bruto mesečno. Poleg Colariča je njegove plače najbolj vesela država. Torej Colaričevo plačo si razdelita Colarič in država, Colarič prejme cca 40% svoje bruto plače, 60% njegove plače pa dobi država. Še bolj sta država in Colarič vesela varivabile, ki je odvisna od poslovanja. Torej generalno na letni ravni je Colarič s plačo in vsemi bonusi prejeel 924 bruro evrov. Njemu je pripadlo 376.000 eur, državi pa 548.000 eur. Tako kot je Colarič vesel svoje plače, je lahko vsaj dvakrat bolj za njegovo plačo vesela tudi država.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2018 at 11:56

  @Rado: Poglej, ti pač ne razumeš. ČMar dejansko misliš, da Colarič v resnici ne ustvari vsaj 30-krat več kot snažilka? Da nima bistveno večje odgovornosti, toliko večje, da je to nemogoče izračunati? Saj te po svoje razumem. Privzgojena ti je pač nekakšna kvazi socialistična empatija. Če je tako, kot je napisal že @Boki, pač razdaj dobršen del svoje neto plače še med te uboge ljudi.
  Zate imam zelo realen primer: v hiši je 10 stanovanj, 9 nas je dobro situiranih in imamo denar za novo fasado, eden pa ne. Vprašanje: mu bomo mi nepovratno (ker nikoli ne bo vrnil) pokrili strošek (vsak doda k svojim 10 jurjem še enega), ker smo tako dobri sosedje in ker pač zaslužimo več? Prosim, odgovori mi na to vprašanje pošteno. Boš dal jurja za ubogega soseda v tej mini socialistični državici? Oziroma, boš dal raje jurja in pol, ker si bolje situiran od moje malenkosti in moraš vendarle podpreti tudi mene?

  Ne razumeš niti davčne zakonodaje in ti ni jasno komu vse Boscarol plačuje različne davke, potem bi nas pa učil nekakšne makroekonomije? Saj to je noro. Koliko davka na dohodke plača Colarič, ti je sicer lepo razložil @Uroš.
  Jaz sicer vem kako razmišljaš. Misliš si, da Colarič seveda ne bi pogrešil recimo desetine … ali petine, morda celo tretjine svoje neto plače, ki bi jo lahko razdal med ubogih 10.564 delavcev. Se ti sploh zavedaš koliko ljudi je to? Če bi dal vsakemu na leto 10 evrov dodatka, bi imel samo še slabih 300 jurjev plače. Ali naj da vsakemu zaposlenemu 20 evrov (na leto!), da bodo lahko plačali pol položnice za elektriko in s tem rešili svoj socialni položaj? Seveda se ti zdi 200 tisoč evrov še vedno preveč, ker si v svojem svetu ne znaš predstavljati kako je to sploh mogoče zapraviti. Ampak ta človek je vendar direktor družbe, ki daje plačo 10.500 ljudem in približno toliko družinam, ne pa neki ubogi pezde, ki pride tja ob sedmih zjutraj pakirati zdravila za 800 neto ali pa tisti, ki nekaj raziskuje v laboratoriju za 3 jurje neto mesečno.
  Osebno si takšne odgovornosti zase ne znam predstavljati, morda pa ti po drugi strani meniš, da je marsikdo sposoben voditi tako družbo in da si zato zasluži največ petkratnik plače neke snažilke.
  Seveda pa ne razumeš, da se v Sloveniji dogaja obratno: ker so plače najvišjih vodstvenih kadrov tako nizke, jih pač zasedajo nesposobneži, ki jih moramo izbirati iz nekega že tako majhnega bazena ljudi, kjer vsi poznajo vse. Ostali sposobni ljudje gredo raje tja kjer je denar in ljudje ne mislijo, da bi moral biti faktor med minimalno in maksimalno plačo največ pet, ker je bilo v socializmu vendar tako fletno.

 • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 12:32

  In če smo že pri naslovu članka, namreč “Leva Elita 2.o”. Takole se potem leva elita izrodi, seveda na račun svojih volilcev in pod geslom “Beda za vse, razen za nekatere”.

  Članek je sicer od včeraj. Pa, CNN se smatra za levi medij, da si na jasnem.
  https://edition-m.cnn.com/2018/09/18/world/venezuela-maduro-salt-bae-steak-intl/

  Glede na zapis @Mateja Zalarja o Mihcu in njegovemu nagnjenju do dragih kafićev, si slednjega pravzaprav kar dobro predstavljam v tej vlogi. Še tista Che Guevara čepica, pa je čisto pravi.

  Jaki neki revolucionarji. Grem staviti, da mu še mama pere gate:), kljub “oreng plači” (Mihčevo izrazoslovje).

 • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2018 at 13:52

  Dobro, zdaj se že preveč delamo norca iz Radota, čeprav ima načeloma čisto dobre zamisli – ki pa seveda ne morejo funkcionirati, vsaj ne pri tem človeštvu z vsemi njegovimi slabimi lastnostmi. Če je Levica populistična, za liberalno strujo na splošno velja, da so liberalna prepričanja pač naivna. Do določene mere je to nujno, saj brez naivnosti nikdar ne bi bilo nobenih sprememb in bi še vedno obdelovali zemljo kot tlačani in elita bi bila še bolj maloštevilčna kot je zdaj.
  Se pa bojim, da mali človek sploh ni sposoben dejansko živeti v skladu z liberalnimi prepričanji. Ker, kot sem že zgoraj napisal, močno dvomim, da bi Rado tistemu sosedu šenkal tisoč evrov za novo fasado, četudi jih ima trenutno v denarnici. Raje jih bo zapravil zato, da bo ženo peljal na morje. Zato smo pač vzpostavili neko državo, ki ji plačujemo davke, pa še to pod prisilo.
  Kakorkoli, kdor misli, da bi morali imeti vsi bolj ali manj enak dohodek, lahko samemu sebi pripiše napako, da je leta 1990 glasoval za osamosvojitev Slovenije, ki je v osnovi predpostavljala demokratičen sistem in torej tudi liberalizacijo trga. In jaz še vedno trdim, da je Colarič pri tem kot menedžer daleč najmanj problematičen in v tej zgodbi sploh nima kaj iskati, ker navsezadnje sploh ni lastnik kapitala, razen kakšne malenkosti seveda.

 • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 14:37

  @Matej Zalar. Exactly. Radotove ideje, če jih vzamem skrajno dobrohotno, so pravzaprav tole: “Če bi tisti, ki imajo več kot zadosti zase “malo več” porazdelili še med te, ki imajo manj, se prvim ne bi nič poznalo, drugim pa bi polepšalo življenje”. Nekaj takega, ne? S tem ni pravzaprav nič narobe in če smo pošteni, v Sloveniji velja že danes – in to zelo progresivno. Že danes Colarič, ob katerega se je Rado rahlo nespretno spotaknil, plačuje 60% državi.

  A vse te skrajno levičarske ideologoije nosijo v sebi eno velikansko napako, čez katero se ne da: zanemarjajo človeško NARAVO. Še vedno smo zveri. Sicer smo se kao “civilizirali”, nekateri sicer bolj, drugi manj. A na koncu smo še vedno zveri in še vedno bomo najprej poskrbeli zase in svojo družino ter prijatelje, potem pa še za koga drugega. In zato bo Rado le z veliko muko (ali državno prisilo) odkintal še 1.000 EURO za fasado tudi za soseda, ki kao “nima”.

  Ne čudi torej, da so še vsi (100%) družbeni eksperimenti, ki so poskušali kaj takega uvesti, v zgodovini klavrno propadli. Od Rusije, Juge, vseh mogočih Titovih prijateljev v Avriki, Kuba, Venezuela, S. Koreja…..To bi lahko Levici in njenim apologetom ter podpornikom vseeno dalo misliti.

  P.S. Omenjeno pa ne pomeni, da moramo biti zveri eden drugemu. Meni je čisto okay, če živimo kot npr. živijo v Švici:) Tudi Avstrijci se mi zdijo čisto zadovoljni (pa imajo precej socializma tudi tam). Skratka, vse kar si želim, da se ne igramo družbenih eksperimentov in pustimo folku, da dela. Kdor želi biti kapitalist, naj to bo, pa naj kaj tudi ima od tega. Kdor ne želi biti kapitalist, pa je lahko delojemalec in tudi to je okay. Niso vsi za vse. A vsaka odločitev pa ima svojo posledice, pozitivne in negativne.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2018 at 15:07

  Mislim, da je težava tudi miselnost “vsakomur lahko uspe”. Prevedeno v jezik naroda s kratkotrajno tradicijo svobodnega trga: “vsak lahko obogati”. To je seveda popolna neumnost. Najprej zaradi neenakih izhodišč. Lahko se levičarji še tako pritožujejo nad sitemom, ki ne ustvarja enakovrednih izhodiščnih pogojev za vse, ampak nobenemu svelikemu sistemu, ki deluje kot država, četudi z vrhunskim javnim šolstvom, tega ne bo uspelo vzpostaviti, ker je to vse preveč odvisno tudi od subjektivnih dejavnikov. Če so namreč starši butci, ki ne berejo, potem lahko težko pričakujemo, da bo imel otrok enake možnosti kot otrok manj butastih staršev – ne glede na to, da imajo recimo prvi in drugi enake dohodke.
  To ni fer! Tako je. Lajf ni fer. Če bi bil, tudi jaz ne bi bil plešast.
  Drugo pa je seveda stvar sposobnosti in še bolj ambicioznosti. Danes vodovodarji zaslužijo več od univerzitetnih profesorjev. Naj zaradi tega rohnim, da to ni fer, ker so se profesorji vendarle 20 let učili in zdaj vzgajajo bodoče intelektualce in potencialne direktorje velikih državnih podjetij, medtem ko vodovodar samo menja cevi?

 • Odgovori Zmrda 21. 9. 2018 at 15:15

  Matej, problem je, ker se levičarji ne zavzemajo samo za enakost izhodišč. Enakost izhodišč je zaželjena, gre se za optimalni izkoristek kapacitet naroda, ja, realno je 100% težko dosegljiva in seveda ni vse na državi. Ampak ne vem sploh kdo je proti temu, da imamo enaka izhodišča, da smo obravnavani enako. Bedasto pa je zavzemati se za enakost rezultata. In ravno v to smer grejo.

 • Odgovori Marko 21. 9. 2018 at 16:07

  @Zmrda. Dobro si to povedal. Equality of opportunities je super koncept in ga podpiram (akoravno verjetno težko 100% dosegljiv). In roko na srce, to v Sloveniji imamo. Pa še mnogokje v Evropi. Problem je, ker si levičarji predstavljajo, da so upravičeni do equality of outcomes. In, ker vidijo, da temu ni tako (ker pač ne more biti, kar je @Matej Zalar korektno opisal), potem nekateri poskušajo to “izsiliti”. Začne se tako, da vzamejo nekomu več, da lahko nekomu drugemu dajo več (ali pa še raje kar sebi). Poljudno povedano, zvišajo davke “bogatim”. V Sloveniji so to vsi, ki prejemajo več kot 2.100 neto na mesec. No, Mihec gre še en korak dlje. On bi pa nacionaliziral. In dejansko ima prav, ker bi na tan način dosegel equality of outcomes = “Beda za vse, razen za nekatere”. Samo tega nimaš kaj razlagati zagrizenemu levičarju s sindromom entitlementa “meni-to-pripada”. Lep vikend!!

 • Odgovori Matej Zalar 21. 9. 2018 at 16:37

  Ne da bi problematiziral enakost v izhodiščih in priložnostih, pravim samo, da so si ljudje začeli povsem napačno predstavljati, da lahko uspe vsakomur. Ker to ni res. Mediji so sicer polni nekih optimističnih zgodb o ljudeh, ki so odpotovali na Irsko z bisago z najnujnejšimi potrebščinami, danes pa nekaj razvijajo pri Googleu. To, da lahko uspe vsem, je res samo na načelni ravni, kakršno si utopično predstavljajo liberalci. Kot si utopično predstavljajo, da bo funkcionirala integracija muslimanov in po drugi strani zaradi te svoje naivne predstave celo zavračajo koncept asimilacije v družbo kot nek negativen fenomen.
  Sicer pa mislim, da ko enkrat dosežemo equality of outcomes, pravzaprav za veliko večino to relativno sploh ni tako slabo, sploh na kratek rok. Kdo si pa želi gledati soseda, ki se vozi z avtom za 50 jurjev, če sam vozi staro škodo? In to je ta bistveni problem, ki ljudi žene v zaupanje konceptom enakosti. Ne toliko foušija … ampak če lahko jaz preživim z jurjem, bo pa ja tudi Colarič preživel s tremi jurji!

 • Odgovori Ata 22. 9. 2018 at 0:57

  Ponavadi želi drugemu vzeti plačo tisti, ki se ne potrudi dovolj da bi zase zaslužil več. Najlažje je kazati s prstom na vsakega, ki izstopa iz povprečja, sam pa naredi nič, da bi izboljšal svoj položaj. Minili so časi, ko si iz srednje šole zakorakal do fabrike v sosednji vasi in tam dočakal penzijo. Vmes pa na račun firme nabral material za domačo hišo, s sindikalnim prispevkom pa dobil možnost letnega kampiranja v Savudriji. Današnje delo je sila dinamično. Zanj se učiš celo življenje. Danes pa poslušaš diplomirane ne-vem-kaj, ki razočarano bentijo nad državo, da jim ne omogoči službe zdaj ko so pri 30 končno končali svoje šolanje in bi začeli delati. Namesto študija ne-vem-kaj, raje študirajte na katerem področju se lahko razvijate in kje najdete svojo priložnost. Nihče vam je ni dolžan dati, kar tako, ker ste. Isto se dogaja pri velikem številu brezposelnih Najlažje je napisati tistih nujnih 10 prošenj, ki jih zahteva Zavod in govoriti, da se ne more zaposliti, ker se službo itak dobi samo s podkupnino ali poznanstvom. Če te po vsem tem pisanju prošenj ne povabijo na razgovor, je nekaj narobe s prošnjo. Ali pa s tabo.
  Najboljša je pa primerjava plač, da naj bi imeli razliko 1/3. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da v večini malih podjetij pri nas, razlike med skladiščnikom, tajnico, komercialistom ali direktorjem skoraj nikoli ne presegajo tega razmerja. Še več, prepričan sem, da je v dosti primerih “direktor”, poleg vodenja svojega mikro podjetja, še skladiščnik, prodajnik, tajnica in čistilka. In ko vse to opravi in zasluži tisto nekaj malega, naj to razdeli med ostale, ki medtem na kavču tipkajo po forumih kako moramo biti vsi na istem. Če moramo biti vsi na istem, vstani iz kavča in začni delati kaj pametnega, kar bo prineslo kak rezultat.

 • Odgovori Jani 26. 9. 2018 at 14:45

  Njemu je menda jasno, da je bik pač bik in karava pač krava. Da ne more bik naskočiti bika.

  Haha… pa kje ti živiš.. Sej ta Lobi je pr nas naj naj.. ccc? 🙂

 • Komentiraj