Light čips, brezalkoholni koktejli in podobne traparije

Čips, bobi palčke, kikirikije in podobno uživam le izjemoma, drugače rečeno, ko mi jih ponudijo. Ne gre za ohranjanje mojega zdravja ali vitke postave – omenjena živila mi enostavno niso dovolj všeč, da bi jih jedel več kot petkrat letno. Največji problem te hrane je v tem, se je po prvem grižljaju nemogoče ustaviti. Bolj ko zajemamo in grizljamo, bolj smo lačni in hitreje grabimo po posodi, obenem pa postajamo vse bolj žejni. Pametni gostinci zato poleg piva servirajo arašide, ki so prej kot izraz gostoljubja, znaten vir prihodkov od pijače.

Včeraj sem v nekem kotu našel polno vrečo smokijev in si jih principom navkljub začel pohlepno tlačiti v usta. Šele po treh, štirih pesteh sem opazil, da niso le premalo slani, ampak tudi skoraj netopni. Pravi Smokiji se kar sami stopijo na jeziku, medtem ko so Kelly’s Snips zahtevali divjo rabo zobovja.

Kelly's Snips

Podrobnejši ogled embalaže je razkril, da gre za lahko varianto Snipsa. To pomeni, da imajo smokiji kar 30 % manj maščobe. Menda so narejeni iz “great peanuts” in imajo “great taste”.1. Ideja o manj mastnem čipsu se lahko porodi samo v družbi, kakršno smo ustvarili. Dokler gre za manj mastna osnovna živila, je še vse v skladu z zdravo pametjo – mleko enostavno moramo piti. Da se potrošniki pustijo nategnit z manj mastnim čipsom ali sirom, je pa nonsens brez primere, ki smo ga povrhu prisiljeni srečevati na vsakem koraku.

Hec je v tem, da sta tako čips kot tudi sir kljub manjšemu deležu maščobe še vedno nezdrava in mastna izdelka. Sodobni človek ves čas hujša, toda želene teže ne doseže nikdar. Hujša namreč tako, da namesto dobrega čipsa kupi brezokusnega malo mastnega in malo slanega. Povrhu mu nalepke z obvestili o nizki vsebnosti maščob dajejo lažen občutek, zaradi katerega na koncu pojedo enkrat več kot bi sicer.

Danes lahko menda kupite jogurt z 0 % maščobe!

Ljudje bi tudi surove žabe jedli, če bi imela firma dober marketing.

Podobno mnenje kot o nemastnem čipsu imam tudi o brezkofeinski kavi ali brezalkolnem pivu, ki pa sta vendarle nadomestek za tiste, ki kofeina ali alkohola ne smejo uživati zaradi zdravstvenih razlogov. Eden večjih nategov so še brezalkoholni koktejli, ki jih enačim s takoimenovanim šampanjcem za otroke. Edini razlog, da so mešanici sokov z okrasnim ananasom in dežničkom nadeli ime koktejl je v tem, da so ljudje za to pripravljeni plačati pet evrov in več.

Vseh 140 gramov smokijev sem seveda zmazal do konca, ker se enostavno nisem mogel ustavit. Tako se približno petindvajset gramov čiste maščobe zdaj zadovoljno lepi na stene krvožilnega sistema. Ko to berete, se že peljem v hribe, kjer bom pošteno precirkuliral kri in v dobrobit telesa vso to maščobo pretvoril v energijo.

 1. Nemci kmalu ne bodo več govorili nemško – na sprednji strani embalaže razen imena izdelka med osmimi besedami najdemo le dve nemški (pa še ti povsem podobni angleškim) []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori M. 2. 8. 2007 at 8:03

  In ti izdelki so povrh vsega še precej bolj nezdravi. Bolj ali manj naravne sestavine, ki jih telo lahko razgradi in uporabi ali pač zavrže, nadomestijo razni kemijski zvarki, med katerimi je gotovo najbolj zlovešč aspartam, nadomestek za sladkor v brezalkoholnih pijač, ki imajo v svojem imenu tudi besedico light.
  Brezkofeinske kave nikoli nisem zastopil… Esencielni element v kavi je ravno kofein, brez njega je to le vroča voda z okusom…

 • Odgovori seamus 2. 8. 2007 at 8:09

  Ponavadi so nadomestki maščob še bolj nezdravi, kot sama moščoba. Poleg tega je problem maščobe v tem, da odlično topi razne zadeve, ki pripomoreju k vonju in okusu, če maščob ni potem tudi okusa ni, ker se nima kje topiti.
  Kar poizkusite pečeno čebulo na maščobi ali pa pečeno čebulo brez maščobe v teflonski posodi (da se ne prime in nam ni potrebno uporabljati maščob 😆 ) – razlika je ogromna in tale druga čebula je praktično neuporabna za pripravo jedi, ker enostavno ni raztopljenih okusov!

 • Odgovori seamus 2. 8. 2007 at 8:10

  😆 sem bil prepočasen

 • Odgovori M. 2. 8. 2007 at 8:21

  Sva pa obdelala vsak svojo plat. Ti bolj kulinarično, jaz kvaziosvežilno 😉

 • Odgovori tomo 2. 8. 2007 at 8:24

  Tovrstni prehrambeni izdelki, brez vseh “škodljivih” hranil (sladkor in maščobe), so ena največjih prevar našega časa. Morali bi jih sankcionirati vsaj na način, kot se to dela z nikotinskimi izdelki in alkoholnimi pijačami. Enostavno je v prehrambeni industriji preveč €€€, da bil interes države tudi regulacija tega segmenta, znanje povprečnega državljana pa na prenizkem nivoju, da bi s tem politiki nabirali pike.

  O tem se je na zanimiv način razpisal S. Žižek v Paralaksa: za politični suspenz etičnega

  Povprečen kupec je na žalost tako zelo nerazgledan, da ne ve, da se tudi ogljikovi hidrati precej hitro skladiščijo v obliki maščob, če se ne pokurijo.

  Med ljudmi, ki so zelo petični glede hrane, so tudi športniki. Seveda, velikokrat brez dobrega poznavanja sebe in brez strokovnega svetovanja. Zadnjič je prijatelj pravil o enem priznanem zdravniku, strokovnjak za medicino športa. “Ko sem prišel k njemu, je imel na mizi pivo in zasko,” je dejal. Zdravnik je sicer rekreativni tekač. Menim, da to marsikaj pove.

 • Odgovori pietro 2. 8. 2007 at 8:37

  Tudi sam opažam, da hrana postaja cilj. Vsi si želijo ogromno pojesti, zato ima industrija z lahkimi izdelki tudi tak potencial. Bil sem priča govoru parih gospodov, kako poteka razvoj take prehrane. Za tem so cele ekipe raziskovalcev. Naprimer v jogurte namesto maščobe dodajajo sladkorne enote iz bakterijskega sveta, katerih mi seveda ne moremo prebaviti in imajo tako 0 kalorij, poleg tega pa poskrbijo za tist kremast izgled jogurta, ki mu ga drugače daje le maščoba. Tudi o aspartamu se je veliko razpisalo. Slovenski raziskovalci sedaj izolirajo sladek protein iz nekih eksotičnih gob – vse spet za prehransko industrijo. Mogoče poznate proteine iz oklepov lupinarjev (rakov), ki v prebavnem traktu nakopičijo maščobo, kakršne spet ne moremo razgraditi. Ali pa celo – iščejo snovi, ki bi zavrle delovanje encimov v taistem prebavnem traktu.
  Tako da ni vse nateg, ker stvari delujejo. Oziroma bi delovale, če bi jedli normalne količine. Vendar kot si omenil; sedaj lahko pojemo več.

 • Odgovori M. 2. 8. 2007 at 8:45

  Po neki raziskavi, ki so jo delali v ZDA (žal se ne spomnim imena in izvajalca), je sedaj povprečna porcija hrane v restavracijah (pa so bile vključene zelo raznolike restavracije, od hitre prehrane, do steak housov, italijanskih, kitajskih, indijskih…) enkrat večja, kot je bila v šestdesetih letih. To prikaže precej jasno sliko, zakaj je v razvitem svetu toliko problemov s prekomerno težo, pa čeprav so sedaj na voljo ‘lahke’ različice skorajda vsega. Trideset let nazaj si za malico maznil jogurt in kos belega (če je le bil) kruha, danes imaš nek črn približek kruha zraven katerega poješ še n prehranskih dodatkov, da boš le zdravo jedel. Right…

 • Odgovori Nataša 2. 8. 2007 at 8:45

  Ma ti si kr prvošči če ti občasno tale junk food zapaše, sej si še mlad ;)kolikor te poznam vem, da nato zelo kmalu vse te maščobe hitro pokuriš na različne načine 😆

 • Odgovori irena 2. 8. 2007 at 8:51

  Meni so se vedno zdeli smešni ljudje, ki pijejo light kokakolo. Ljudi, ki bi pili brezkofeinsko kavo in brezalkoholno pivo v bistvu ne poznam.

  Se mi zdi, da se načeloma kar dobršen del ljudi zaveda, da so napisi “light” in “manj maščob” ipd. prevara, ampak vseeno – gor piše “light” in “manj maščob”. Nekje med oblogico na stegnih in trebuhom se boš vseeno počutil bolje, da ješ light verzijo zadeve.

  Smokije jem pa tudi jaz samo enkrat na leto, pa še to samo ta prave srbske, vsi ostali so za en k. 😎 Čips pa res bolj redko jem, itak mi je pogojno všeč samo navaden, brez okusa, nenazobčkan, pa še tega se zdej ne morem pipniti, ker bi bilo preveč dela s pucanjem aparata. 😀

 • Odgovori buba švabe 2. 8. 2007 at 9:09

  Jst sm pa zadnjič pojedel pol vrečke čipsa. Pol! Sploh mi ni blo do tega, da bi jo dokočal. Še vedno jo mam v omari. Zmaga! 😀

 • Odgovori Hana 2. 8. 2007 at 9:29

  nekje sem slišala, da naj bi možgani plavali v maščobi. no jaz se tega vsaj delno držim, ne morem se upreti praženim mandeljnom pa kakim indijskim oreščkom , agh se že slinim

 • Odgovori Hana 2. 8. 2007 at 9:31

  sem mislila reči praženim mandljem težko je razmišljat pa mislit na hrano hkrati

 • Odgovori zara 2. 8. 2007 at 9:31

  Samo en grški jogurt z 0 % maščobe je pa res hudo dober. Drugače pa maš čist prav.

 • Odgovori tomo 2. 8. 2007 at 9:33

  @hana: kako potem razmišljaš o hrani?

 • Odgovori Miha 2. 8. 2007 at 9:44

  Mislim da najvecji problem lezi v tem da velika vecina ljusi enostavno ni pripravljenih premakniti rit makar 2x tedensko. Ene kolegice so zmeraj na nekih dietah pa solatah etc, da bi pa ena sla 2x-3x tedensko 3/4 ure laufat pa ni sans.

  Sama zaseka ni problem … mascobe so energijsko zelo optimalna hrana, je pa problem ce jih ne pokuris, pa se bolj zdrava je od raznoraznih “light” margarin in podobnega.

  Se spomnim da sem enkrat gledal nek dokumentarec o debelosti v Ameriki, pol pa prideta dve taki zajetni zenski v fast food restoran, si narocita celi pladenj poln razlicnih variant hamburgerov, pomfrija ipd, kolicinsko da lahko gres dva dni drva kalat, pol pa obe receta “diet coke please” 😛

 • Odgovori tamara 2. 8. 2007 at 9:59

  ko je že debata o diet koke please vem eno zanimivo anketodo: pride ženska k nam v igralnico, jo vprašajo kaj bo pila, in študira, pa reče ”diet koke, please.” in ji prijazno povemo, da tega pa žal nimamo in da si mora kaj drugega zbrat. pa en cajt študira in pole izjavi: ”strawberry juice with cream, please.

 • Odgovori šaljivec 2. 8. 2007 at 10:44

  še vedno boljše zaseka kot pa za vsem E-ji nafilana margarina, vsaj veš kaj si pojedel in če pokuriš, se tut pozna ne

 • Odgovori m_boy 2. 8. 2007 at 10:52

  @Hana: Indijski oreščki, mandlji pa te naraven zadeve so zelo koristne za nas. Vsebujejo sicer mačšobe, vendar te maščobe niso NASIČENE, kot je večina tistih v čipsu, smokijih in podobnih ocvrtih, pečenih zadevah. Osnovno pravilo zdravega prehranjevanja pravi, naj bi zaužili čez dan 40% kcal od beljakovin + 40% kcal od hidratov + 20% kcal od miščob (predvsem nenasičene). K nenasičenim maščobam spadajo: ribje olje, olivno olje, arašidovo olje, avokadovo olje, koruzno, sezamovo in sončnično olje 😀 .

  Lp

 • Odgovori Miha 2. 8. 2007 at 10:52

  Hehe .. svezi kruh, zaseka, cebula, zraven pa domac paradiznik pa paprika … vsaka margarian se lahko skrije 😀

 • Odgovori irena 2. 8. 2007 at 10:56

  @zara, tisti grški jogurti Total so pa res kul, se strinjam!

 • Odgovori hedonist 2. 8. 2007 at 10:56

  tole glede mascob pocasi prehaja ze v paranojo.
  mascobe so nujno potrebne za uravnotezenost nase prehrane in sodelujejo pri stevilnih funkcijah v nasem organizmu. mislim da je odvec obtozevanje mascob za nase odvecne kile . problem je v nacinu zivljenja in ne v energijski vrednosti zivil in slabe prehrambne navade ,ki slabo vplivajo na uravnotezenost presnavljanja in silijo organizem , austvarja mascobne zaloge.
  NAJVECJI PROBLEM V PREHRANI ZA DEBELOST SO OGLJIKOVI HIDRATI

 • Odgovori šaljivec 2. 8. 2007 at 11:18

  @hedonist – pa še res je!!!

 • Odgovori spet jest 2. 8. 2007 at 11:37

  Ali se je kdo vprašal kaj sploh drži skupaj jogurt z 0% maščobe? Nič zdravega oz naravnega bom rekel… Slaba stran tazga “mind posessing futra” so največkrat trans maščobe, škrob, glukoza, sladkor, sol ter razni konzervansi…
  Normalno ima ponavadi “tanartabolša” hrana(pekovsko pecivo, pomfri, kokice, lubenica itd) zelo visok GI (glikemični indeks), ki je razlog za sproščanje insulina v kri, v nadaljevanju to pomeni skladiščenje presežka (“praznih”) kalorij v abdominalne in rektalne predele t.i. šlauf, “fapov blatnik”, “gestapo hlače”, podbradek, arm flaps 🙂 …

  Največji problem take prehrane je hkratna vsebnost ogljikovih hidratov(škrob, sladkor) in maščob, kar pomeni da telo za enrgijo najprej pokuri OH in ker maščobe ostajajo(dodatni počasneje sproščajoči vir energije), jih telo kot presežek shrani v “kožno gubo”…
  Bistvo zdravega prehranjevanja je zadosten vnos (ne premalo, ne preveč – BMR+stopnja dnevne aktivnosti) kvalitetnih kcal, sem štejemo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, ogljikove hidrate bogate z vlakninami, česar se seveda ne da konzumirati z hrano iz Petrola, kioskov in podobnih establishmetov…

  Je pa drgač smoki zakon! …še dobr da si ga tistih parkrat na leto skor zmeri pozabm kupit 😉 …

 • Odgovori MicroG 2. 8. 2007 at 12:09

  ma js se z vsakim po mal strinjam… sama sicer pijem kokakolo 1x na let, kave ne pijem, čipsa sploh ne jem, nemorm se pa upret smokijem… ježešna! kr slabo vest dobim! o jogurtih pa tut no comment 0,01% maščob lepo prosm, raj pojem en orng jogurt Z OKUSOM pa grem pol za tistih 150 kalorij mal na orbitrek. pr men je sicer problem ker moja mama preveč dobr kuha in js bi pol skoz jedla zmer se mi pa ne da it pol tečt… sploh pa folk je zto k ma preveč frej cajta in mu je dougcajt in ne ve kaj bi delu in skoz na hrano misl in potem se začne(m)jo prenažerat… tko men vrata od hladilnika že škripajo k ga skoz odpiram med študijskimi počitncami 😀
  lp

 • Odgovori zara 2. 8. 2007 at 12:10

  @irena, sej ti si me navdušla, da sem ga potem tud probala:) hudo dober in SLASTEN!

 • Odgovori jemcek 2. 8. 2007 at 13:32

  ampak cola light je pa men vseen čist dobra, in to pri 0,2kcal/100ml. Če je pa kaj manj zdrava kot navadna, pa ne vem.

 • Odgovori buba švabe 2. 8. 2007 at 13:49

  Mislim, da navadna ni nič zdrava. Se pravi, da je light cola enako zdrava kot navadna. Se pravi sploh ne. 😉

 • Odgovori MicroG 2. 8. 2007 at 13:56

  ma to vse zgoraj našteto sranje ni nič zdravo ne lahko ne ne-lahko… pač v normalnih-omejenih količinah ti ne škoduje…thats it!

 • Odgovori kr ena 2. 8. 2007 at 14:38

  nobena kokakola ni zdrava, ima pa dijetna še nekaj dodatnih škodljivih e-jev. brezkofeinsko kavo pa jaz konkretno občasno pijem (no, občasno pa tudi kofeinsko) iz preprostega razloga, ker mi je všeč okus po kavi, ne želim pa biti odvisna.

 • Odgovori buba švabe 2. 8. 2007 at 14:41

  A ni to definicija odvisnosti od kave? Mislim to, da ti je že okus všeč? 😀

 • Odgovori kr ena 2. 8. 2007 at 14:45

  mah ne, jaz je lahko cel mesec ne pijem, pa nimam nobenga problema. ko se mi pač zlušta, ponavadi je to med vikendi, ko z možem skupaj zajtrkujeva.

 • Odgovori spet jest 2. 8. 2007 at 14:58

  kava ni sporna, če le ni kot nadomestek deserta, to je z šeflo smetane
  čez njo nakapljano čokolado v obliki smajlija ter z štirimi škrnicli cukra…

  Kofein dejansko pripomore k hitrejši porabi kcal in k pospešeni prebavi…

 • Odgovori verbatim 2. 8. 2007 at 15:02

  O tem, da Coca-Cola kakorkoli škodi človeku, ni nobenih dokazov. Škodljivost Coca-Cole se trudijo že dokazati več kot 100 let in znanstveno primernih dokazov ni. Vsaki dokaz bi seveda močno zamajal trdnost tega podjetja.

  No, jaz bi še k zgoraj naštetim produktom dodal ustekleničeno vodo. Današnje mlade dame sanjajo, da če bodo pile vodo, da bodo lepe in suhe, čeprav večina dnevno naredi peš maksimalno 100 metrov. Tipični ameriški sindrom…

 • Odgovori Mr 2. 8. 2007 at 15:15

  Lahko bi dodal še kakšno vegetrjansko jed npr. vegeterjanski golaž, za katerega sem izvedel šele pred kratkim, ko je bil naš predsednik na nekem srečanju vegeterjancev.
  Sicer ne vem kako izgleda in kakšnega okusa je, vendar se mi zdi, da ne mora biti ravno dober, če v njem ni osnovne sestavine MESA

 • Odgovori katarina 2. 8. 2007 at 15:38

  chef: tebe krivim da sem dons za malico jedla arašide… tko mi je zadišala tista slikica gor 🙁 posledicno mi je zdej mal slap in zelodec me boli 🙁

 • Odgovori keda 2. 8. 2007 at 16:20

  Glede tega da lahko povem, da je kalorija kalorija in če imaš višek kalorij nasproti pokurjenim je povsem logično da boš imel čez nekaj časa kak kg več. Je res, da pravilno kombiniranje živil, pospeši presnovo in podobno, vendar viška se ne da izničiti.

  Kakim dietnim keksom in čipsom, mamrmeladi, sladoledom, pa se lahko samo smejim, povrhu pa še dobri niso. Naivneži( saj veš koga mislim) pa padejo na to finto, pa še zelo drago je. da je bolj zdravo Maščobo v teh izdelkih zamenjajo enostavni sladkorji, da raznnoraznih konzervansih ne govorimo ki pa grejo direktno v kri in če le tega ne pokuriš gre hitro v “špeh”.

 • Odgovori chef 2. 8. 2007 at 16:39

  O mater, pridem iz Storžiča in skoraj 40 komentarjev 😮 In to vsi dobri, čestitke!

  @katarina: a zdaj sem pa jaz kriv, če nimaš nobene volje 😛

  @keda: Ja, vem koga misliš 🙂

 • Odgovori blitz 2. 8. 2007 at 18:59

  nono, šef, brezalkoholnega piva pa ne moreš v isti koš dati z ostalimi primeri. Pivo je odlično za odžejat, ne glede na alkohol. Za doma nikoli ne kupim brezalkoholnega piva (nul komma josef), če sem pa kje na poti in moram še voziti pa že včasih.

  Sem pa bil ravno tvojih let, ko so ga začeli izdelovat in takrat sem seveda bil prepričan, da je totalna bedarija in da ga v življenju ne bom pil. Z leti se pa človek nekoliko skulira.

 • Odgovori katarina 3. 8. 2007 at 8:44

  chef: I can resist anything but temptation 8)

 • Odgovori chef 3. 8. 2007 at 8:54

  No, saj pravim, za pir in kofe še nekako požrem…

  Z leti bom pa gotovo tudi jaz postal dolgočasen, haha 😛

  @katarina: hehe… danes ne pogledat slikce z arašidi 😉 Da ne boš kante dobila, jebela!

 • Odgovori dr. h.c. Peter Legiša 3. 8. 2007 at 12:01

  @ Verbatim: dokazi so, kupi jetra na črnem trgu in jih polij z coca colo pa boš videl, kaj bo.

  Coca cola light je dosti bolj škodljiva kot navadna, zaradi dodatnih emulgatorjev, ki pripomorejo k light učinku.

  Ne morem pa verjet……
  ………

  ………

  ………

  da je možno da kdo je drugi čips kot GRIZLI ali FLIPS PODRAVKA!
  OMFG!!!

  OMFG!!!

 • Odgovori laufar 3. 8. 2007 at 15:22

  Nč, kokrkoli, ta nova Viagra light je pa zlo fajn! Da mi, ta stari, ne lulamo več po čevljih……….

 • Odgovori kanigi 7. 8. 2007 at 15:51

  In kaj je narobe z arašidi? So zelo bogati z antioksidanti, ki ščitijo pred boleznimi srca in žilja ter rakom, in obenem vsebujejo veliko beljakovin in nenasičenih maščob. Seveda v naravni obliki. Sam jih pojem okoli 500g na teden (podobne oblike kot so na sliki zgoraj), ampak jih prej splahnem z vodo. Cola je je greznica kapitalizma, in vse raziskave o njej “odkupi” podjetje, ki ima v lasti kolo. Koncerni vodijo globalizacijo/amerikanizem in proti njim se ne moreš borit. Enostavno.

  Ne pozabit na meso in na okoliščine v katerem zraste žival na veliki farmi. Npr: prašiči živijo v naravi v čredi, ki šteje okoli 5-9 prašičev, v farmi živijo po več 1000 in to na enem mestu. Prašič je po naravi zelo občutljiva žival, zato na farmi izločajo veliko stresnega hormona(zaradi ne gibanja in prevelikega števila ostalih prašičev in ostalih vzrokov…), ki zmanšuje rast in slabo vpliva na imunski sistem. Zato farmarji v njih vzbrizgavajo rastne hormone za rast, antibiotike proti boleznim. Meso ko ga poješ postane tvoja zgradba in tvoje telo s tem vsebuje več rastnih hormonov, zato smo ljudje vedno višji, punce dobivajo prej menstruacijo imajo večja oprsja in tako naprej. In na antibiotike v tvojem telesu postanejo odporne bakterije, zato morajo znanstveniki vedno znova odkrivati nove antibiotike. Ne zato ker so boljši od starih, temveč ker bakterije zelo hitro postanejo odporne na antibiotike, zaradi nepravilne uporabe antibiotikov predvsem v kmetijstvu in manj v zdravstvu. Če ti zdravnik reče, da moraš jemati antibiotike 10 dni, jih jemlji 10 dni in nič več ali manj. Ne glede na tvoje zdravje in počutje.

  Kar pa seveda ne pomeni, da ne smeš jesti mesa, ampak se moraš določenemu mesu izogibat oz ga jesti redko. Vem za jetrca, kjer so raziskave pokazale, da naše telo ne prebavi povsem DNA od jetrc, ki se nalaga v naših jetrih in zaradi lahko pride do jetrnega raka.
  Naše telo nujno rabi meso, in zato so vse te teorije vegijev preveč subjektivne. Za vegetarijanstvo se odločajo tui laiki, ki ne poznajo stvari , in na koncu vidiš zgodbe, da dojenčki umirajo zaradi tega, ljudje so slabo krvni, dosti vegijev je slabše fizično in psihično pripravljenih. Duhovnost se ponavadi konča z vegetarijanstvom in ne začne.
  Ob zmerni uporabi teh živil (1-2 na teden) + gibanje v pravem pomenu besede ti ne more nič biti.

 • Odgovori chef 7. 8. 2007 at 16:25

  Bržkone imaš popolnoma prav, kanigi. Seveda arašidov ne gre jesti prekomerno, kot tudi vsega ostalega ne. Vsakega po malem, torej.

  Tudi mesa čim manj, pa še to čim bolj zdravega, torej ribo in belo meso.

  Ampak: občasno si z veseljem privoščim jetrca ne glede na nerazkrojeni DNA, svinjsko pečenko ne glede na rastne hormone in flašo kokakole ne glede na vso pacarijo v njej.

 • Odgovori kanigi 7. 8. 2007 at 16:37

  Ja jetrca so res preveč dobra, sploh kadar so koline. Pa tudi kebap je tudi preveč dober

 • Odgovori Fajfk 12. 8. 2007 at 1:16

  Na smo si nekaj na jasnem:jogurt z 0% maščobe ne obstaja! Če je notri vsaj ena molekula maščobe,ni več 0%. To,kar je po reklamah na TV,je eno samo zavajanje javnosti. Pa še nekaj:vsaka skrajnost je škodljiva,pa naj bo LIGHT ali HEAVY. Predvsem,pravo mero pri vsem.

 • Odgovori cocaman 21. 4. 2008 at 16:08

  dr. h.c. Peter Legiša

  fora je v tem k je coca cola v jetrih in ne jetra v coca coli, zato če boš polil jetra s koka kolo ne bo fore niti ne pravilnih reultatov. Sicer pa zakaj ljudje o teh jetrih govorijo, ker spolh sami niso poizkusil to naresti, kar nekaj govorijo… naredi, posenami pokaži…

 • Odgovori hana 11. 5. 2013 at 21:02

  jaz pa uzivam samo sadje in zelenjavo malo bobipack ampa najvec sadja in zelenjave

 • Odgovori hana 11. 5. 2013 at 21:03

  hej jaz sem nova uzivm samo sadje in zelenjavo bay

 • Komentiraj