Lisasta hijena – najača žival v savani

01_Juzna_Afrika_0118

Ne vem če sem še kje spal tako dobro kot na safariju v Južni Afriki. Spanca ne zmoti niti nadležno lajanje hijen. Mnogi se sprašujejo ali so hijene mačke ali psi, a niso ne eno ne drugo. So preprosto – hijene. Največje in najglasnejše so lisaste hijene. Za mladiče bi lahko celo rekli, da so simpatični, a sčasoma se razvijejo v karakterno zahtevne in na pogled nelepe živali s strašljivimi specifikacijami.

Živijo v klanih, ki lahko štejejo celo do osemdeset članov, a so v Krugerjevem narodnem parku precej manjši. Vzpostavila se je matriarhalna ureditev in celo najšibkejša samica naj bi bila na hierarhični lestvici postavljena višje od najmočnejšega samca. Kot sem ugotavljal že zadnjič, je ženski največja sovražnica ženska in tako ni nenavadno, da je ureditev znotraj klanov hijen precej konfuzna, saj med seboj prej tekmujejo kakor sodelujejo. Zato, da se iz različnih razlogov ne pobijejo med seboj, sklepajo različna zavezništva, nekako pa se uspejo dogovoriti tudi za strategijo skupinskega lova večjih živali.

Samice so nekoliko večje in težje od samcev, visoke so kakšnih 80 centimetrov in težke od 60 do 70 kilogramov. Pravzaprav so možače v pravem pomenu te besede. Zaradi edinstvenega spolovila marsikdo še danes misli, da so hermafroditi. V resnici so – samice s penisom. Obliko njihovih genitalij in način funkcioniranja si le stežka predstavljam, ampak vagina naj sploh ne bi bila dostopna, klitoris pa je podoben penisu. Samice skozenj izločajo urin in rojevajo. Lahko si mislite, da je zapleten tudi način kako sploh pride do koitusa. Vsekakor pa tega sploh nočem vedet.

Večinoma smo jih srečevali ponoči.

02_Juzna_Afrika_0808

Šele podnevi sem ugotovil, da imajo podoben način hoje kot psi. Tudi nosi na podoben način kot Pippa.

03_Juzna_Afrika_0655

Seveda se hijene ne ukvarjajo s prenašanjem nepomembnih palic. Ta je v gobcu trogala nogo.

04_03_Juzna_Afrika_0658

Požrejo in prebavijo karkoli, tudi iztrebke drugih živali, kosti zgrizejo brez pretiranih težav. Mnogi mislijo, da so mrhovinarji, a v resnici pa raje žrejo sveže meso, ki ga bodisi ulovijo bodisi ukradejo drugim plenilcem, ki jih enostavno preženejo. Tudi geparda, na primer. To si lahko privoščijo ne samo zato, ker se jih je veliko na kupu, ampak tudi zaradi poguma in moči – njihov ugriz je, na primer, kar 40 odstotkov močnejši od leopardjega. Da je nekdo uplenil žival, slišijo do deset kilometrov daleč in tako se lahko zgodi, da plenilec nima prav veliko časa za požrtijo.

Nekaj strahospoštovanja lisaste hijene gojijo samo do levov, a v primeru spopada nikakor niso obsojene na poraz – prej obratno. Pri miru pustijo samo afriške bivole in žirafe. Strategijo lova določijo glede na velikost plena. Včasih lovijo v velikih skupinah, tudi po dvajset naenkrat, spet drugič solirajo. V pomoč jim je ne samo hitrost, ampak tudi vzdržljivost. Hitrost do 60 km/h so sposobne vzdrževat tudi do pet kilometrov.

Zato so po svoje najače v savani.

0504_03_Juzna_Afrika_0656

Prejšnja objava Naslednja objava

5 komentarjev

 • Odgovori Ph 13. 3. 2015 at 22:08

  cjooo… o genitalijah in koitusu si ravno tolko napisal, da bom mogla it googlat. čeprav nočem vedet. if that makes sanse. 😀

 • Odgovori Ph 13. 3. 2015 at 22:08

  sense*

 • Odgovori darja 14. 3. 2015 at 19:48

  Tako kot Chef zna predstavit živali… to so samo SANJE vseh nas! Tako zanimivo! In vse si zapomniš!

  Ne pa po šolah, ko so nas jebali s koruznimi kalčki, amebami, volovskimi paraziti ipd 🙁

  CHEF – hvala!

  (pišuka, spet sem pozabila kupit Nedeljca – bom jutri!!! )

 • Odgovori darja 15. 3. 2015 at 1:42

  In jaz bom tudi guglala, da vidim hijenino fračo.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 3. 2015 at 8:49

  @Darja: Kako še nisi kupila Nedeljca, pišuka!

 • Komentiraj