Ljubljana, mesto gostoljubja

Seveda je odveč poudarjati, da smo turizem ljudje. Žal pa Slovencem ni jasno, kako zelo pomembna gospodarska panoga je turizem. Poznam nekaj zanimivih podatkov o Nemčiji, ki je večina še vedno nima za turistično destinacijo, čeprav je po številu nočitev takoj za Španijo in pred Francijo, torej druga najuspešnejša država v Evropi. Ker so vrhunski organizatorji poslovnih dogodkov in tudi sicer gospodarsko najuspešnejša evropska država, imajo ogromno poslovnih turističnih obiskov, ki so daleč najbolj dobičkonosni. Tistim, ki so bili kdaj v Münchnu ali Berlinu, je tudi jasno, da so nemška mesta so preplavljena tudi z ameriškimi, azijskimi in vzhodnoevropskimi turisti, ki so bolj ali manj za samo zgago. Še huje! Okupirali so najboljše pivnice in kozlajo po Oktoberfestu, ki je bil na začetku nemško praznovanje, zdaj pa je postal globalna velepijanica.

Številke?

Nemčija, kjer je 2,9 milijona prebivalcev zaposlenih neposredno v turizmu, 4,4 odstotke svojega BDP ustvari s turizmom.

Koliko mislite, da ga (Audi, BMV, Mercedes, Porsche, Volkswagen, Man, …) ustvari z avtomobilsko industrijo? Odgovor najdete na koncu prispevka.

4,4 odstotki BDP niso majhen delež, seveda pa ima svojo ceno. Množice turistov.

Množice so preplavile tudi najlepše mesto na svetu. Ljubljana se seveda sooča z izzivi. Prvič, pristojni jo skušajo pozicionirati kot središče kongresnega turizma v tem delu Evrope, a Ljubljana ne more gostiti nič drugega od razmeroma minornih dogodkov. Kako bomo stotine poslovnih gostov spravili na Brnik? Kako jih bomo potem spravili v Ljubljano? Kam jih bomo v Ljubljani nastanili? Kje bomo organizirali dogodke? Skratka, Ljubljana je čisto simpatično mesto za poslovne dogodke, ampak govoriti o nekakšnem središču kongresnega turizma je preprosto smešno.

Ostanejo s fotoaparati ovešeni turisti, ki v Ljubljani pustijo dosti manj denarja. Ne samo zato, ker so pripravljeni zapraviti manj kot poslovni gosti, ampak tudi zato, ker jih ima Ljubljana težavo zadržati. Pravzaprav sploh spraviti v mesto. Težava je že transport. Obupne letalske povezave. Katastrofalna železnica. Na ljubljanski obvoznici ni niti turistične table, ki bi popotnike usmerjala v mestno središče najlepšega mesta na svetu in to se direktorici Turizma Ljubljana sploh ne zdi problem. Parkirišča za avtodome brez vsakršne infrastrukture stanejo v Ljubljani stanejo 86,40 evrov dnevno.

Pa vendar, glede na splošno nerazvitost Slovenije, čez vikend sem bil v Mariboru, evropski prestolnici kulture, kjer sem se v nedeljo skoraj zjokal, je v Ljubljani super. Turistov mrgoli. Avgusta predvsem Italijanov, ki so sicer glasni, a na splošno odlični gosti. Vedno lačni in pripravljeni plačevati drage restavracije s cenami, primerljivimi zahodni Evropi.

Jasno mi je, da so turisti moteči. Nekateri se dejansko ne znajo vesti. V napoto so. Vsiljivi. Plezajo po spomenikih. Derejo se. Drenjajo. Zabijejo celo Židovsko ulico, da se komaj prebiješ mimo. Čeprav sem tečen človek, jih nekako prenašam, saj vem, da prinašajo denar. Ne samo meni, ki sem posredno odvisen od turizma v Sloveniji. Tudi tistim, ki mislite, da s turizmom nimate nobene zveze. Jasno je, da vsi skupaj oblikujemo državo oziroma prispevamo v skupno blagajno, da lahko potem naši voljeni izbranci ta denar zapravijo ali razdelijo sumljivim prijateljem ki za kraje nikoli ne odgovarjajo.

Zato me je včeraj zjezil članek Gorazda Suhadolnika, tega anarhističnega radikalnega pisuna, ki kar naprej trosi neumnosti, jaz pa ne morem, da tega sranja ne bi bral. Razumem, da mu gre gneča na ljubljanski tržnici na živce, žal pa niso vsi taki srečneži kot midva s Suhadolnikom, da bi si lahko privoščili nakupovanje med tednom.

Da ga turisti, ki hočejo fotografirati njegova brez dvoma luštna dvojčka, tako zelo motijo, da se čez pol Ljubljane dere »no photo!« in da nekomu drugemu, ko izrazi željo, da bi jih fotografiral, z užitkom odsekano odgovori, da ne, je tipično zagovedništvo, deloma posledica splošne narodne ksenofobije, o kateri ima Suhadolnik sicer verjetno marsikaj za povedati.

Sicer nimam luštnih otrok, imam pa luštnega psa in tudi jaz se kar naprej srečujem s turisti, ki bi jo radi fotografirali ali vlačili po rokah. To me občasno sicer živcira, a ostanem vljuden, tudi, če odhitim naprej. Konec koncev mi težijo tudi domačini, ne samo stare Italijanke.

Zadnjič nam je Dieter Hardt-Streymayr, direktor turizma v Gradcu in predsednik združenja evropskih mest European Cities Marketing med drugim povedal, da mnenja o nekem mestu ne oblikujejo samo turistične politike, recimo turistični delavci ali politiki. To mnenje oblikujemo vsi skupaj. Tudi Gorazd Suhadolnik. Žal je zarukan približno toliko, kot večina Slovencev. In žal ima priložnost to napisati na internetnem mediju. Da smo Slovenci gostoljuben narod, je ena naših najhujših zablod. Ksenofoben narod pač ne more biti gostoljuben. In država takih ljudi ne more biti uspešna. Niti turistično niti kakorkoli drugače. Mogoče v športu.

Nemčija ustvari z avtomobilsko industrijo 2,9 odstotka BDP.

Prejšnja objava Naslednja objava

20 komentarjev

 • Odgovori blitz 5. 6. 2012 at 18:28

  No, pa sem po dolgem času spet prebral Suhadolnika. Drugače ga striktno ne berem, ker se mi zdi, da z njim nimam pa res popolnoma nič skupnega. Že s tem se ne identificiram zlahka, da bi imel otroškega zdravnika na drugem koncu mesta. Še manj pa s tem, da bi s tremi bolnimi otroki, kot piše, šel peš k zdravniku. ;). Drugače si pa dobro ugotovil – to je točno takšen tip domorodca, kakršnega v Münchnu ali v Berlinu ne boš srečal, pa če vsakega drugega fotografiraš.

  Pa ni tak samo Suhadolnik, takšen narod smo, vključno z našimi župani. V LJ smo carji z Urbano, Bicikljem in Moneto, vsi vzhičeni, nihče pa se ne vpraša, kaj tako unikatni sistemi pomenijo za turiste. Tudi turisti raje gredo peš z Bežigrada v Murgle, kot da bi se morali spoprijeti z Bicikljem.

  Ampak to tu nobenemu ni jasno. Verjemi, da je večina podalpcev še vedno prepričana o naši superiornosti pred Germani, kar se prijaznosti, gostoljubnosti in komunikativnosti tiče.

 • Odgovori Simona Rebolj 5. 6. 2012 at 21:39

  Mislim … pri nas bi lahko prigode slovenskih kreatur prodajali na tržnici s podnapisi kot znamenitosti naše države. Turisti bi crkovali od smeha in se vračali po nove doze.

  Branje tega Suhadolnikovega prispevka bi bil lahko delček ponudbe, ker je za dol past od smeha, medtem ko on to resno. Priznam, da sem prebrala na hitro in sem tisti del, kako zgledno roma peš do zdravnika z bolnimi otroki, označila, kot da sem morda nekaj vmes spustila, ker v tolikšen smisel za resničnostno črno komedijo še kar nočem verjet. No, pa po komentarju blitza sodeče vendarle sem popolnoma prav razumela.

  Edino, kar ima z mojega vidika prav, je v zvezi s kaotičnim neokusnim hrupom, ki se v Ljubljani razrašča. S frajtonarcami za vsakim vogalom, vmes pa kakšna frulica kar direkt čez zaplanke taktov. Obup. Čemu neki naj bi bilo to v veselje, mi ni jasno. Razen za poskus odganjanja turistov … in najbolj mentalno razvitih domačinov seveda.

  Vse ostalo je pa res noro, noro, noro. Kot bi brala simptome psihoze po “filozofiji” s strani še ene naše narodne posebnosti, ki sliši na ime Nataša Pirc Musar. Tokrat na temo manične paranoidnosti pred foto objektivi nič hudega mislečih sprehajalcev po ulicah. Odbito do konca in čez.

 • Odgovori darja 5. 6. 2012 at 21:43

  Blitz – vi ste res en svetovljan. Vedno napišete kaj takega, da vas moram cenit.

  Sicer se jaz nimam za eno lokalpatriotko in ne vem kaj vse – v resnici prav NE MARAM te naše domovine.
  Ker najlepše živijo tisti, ki se jim j.e.b.e. Ki ne spremljajo novic…

  Chef – jaz tudi nimam otrok. Ampak ‘kr enmu turistu’ jih pa ne bi pustila slikat! Pravzaprav nobenemu! Otrok ni ljubek kuža!
  Sorry – lahko slikajo mene pod določenimi pogoji, lahko jaz slikam njih, če me prosijo…

  Ker ‘strašit’ s fotoaparati in kamerami vsepovsod – tudi ni vsem povšeči, aneda?

 • Odgovori Simona Rebolj 5. 6. 2012 at 21:53

  Aja … tudi nekateri komentarji so (znanstveno)fantastični. Eden izmed njih pri vrhu se pritožuje, kje vse na fotkah se je že našel in totalno zgrožen pribil, da se je zagledal celo v kadru nekega italijanskega filma, ki je bil sneman delno v Trstu. Hahahaha … Porkaduš, nekoč, se spomnim, smo si takšnih dogodkov kvečjemu želeli. Če bi se kdo zagledal kje v filmu, bi poskočil od navdušenja. Orwellovska psihoza se je pa v Sloveniji tako globoko in uspešno razširila, da me od smeha pobira. In od žalosti hkrati. Razširi se namreč lahko le tam, kjer so ljudje pač polni frustracij in sramu, kar pripelje do abnormalnega malikovanja zasebnosti. Pa če je ta še tako nevznemirljiva in dolgocajtna. No, saj verjetno ravno zaradi tega tudi vladajo frustre in sram.

 • Odgovori darja 5. 6. 2012 at 22:01

  @ simona Kaj pa je narobe s frajtonaricami? To je naše. Pa goveja župca in tenstan krompir. In trebušasti, kmečki gospodarji v coklah. Babice, ki pečejo potice, šarkelj in kleklajo…

  TO SMO MI SLOVENCI! Vse drugo je tako ena sama žalost, perverznost in barabija.

  Hočete se delat lepe, mislite, da ste več – ampak vse kar delamo je to, da čvekamo v luno!

 • Odgovori Spam 6. 6. 2012 at 0:58

  @darja

  frajtonarica je tako slovenska kot parmazan (Parmigiano-Reggiano).

  Slovensko je: Kranjska čebela, Idrijski žlikrofi, Kranjska klobasa, Prekmurska gibanica, Jože Plečnik, Slavko Avsenik…

  TO SMO MI SLOVENCI! Vse drugo je tako ena sama žalost, perverznost in barabija s teboj vred.

 • Odgovori darja 6. 6. 2012 at 2:09

  @ spam

  Okoli kranjske klobase še ni nič odločeno. A je NAŠA ali ni?
  Okoli harmonike pa tako! Res ne vem, katera klavirska (Avsenik?) ali frajtonarca (Slak) ali sem spet čist falila. Ampak ta muska je NAŠA, pa če se delate še tako nobel!
  Kako lepo je iz puste LJ priti v objem narave, k starim staršem in VARNO, toplo preživet dan.

  S svojim postom si pa dokazal, da ste tipčki dandanes eni capini. Eni siromaki, brez kulture (kaj ti si meščan Ljubljane?), brez čuta za vljudnost. Daleč od moškosti – oh ja!

 • Odgovori Maj 6. 6. 2012 at 2:33

  Pri nas bi se dalo še ogromno narediti za privabitev turistov.

  Recimo okrog Brnika bi zgradili zabaviščni park ala Garadaland, zraven pa še kakšno igralnico in potem z nizkocenovniki vozili sem ljudi iz vse Evrope, hkrati bi jim ponudili še ogled Bled, Postojnske jame, morja, Ljubljane,…..

  Že samo na ta način bi pokasirali kar nekaj denarja, potem bi morali ob avtocestah nujno ponuditi čimvečjo ponudbo z welness centri,…, ne pa samo gorivo in spet bi kar nekaj mimogrede pokasirali….

  Da pa ljudje rečejo no photo pa tudi jaz ne razumem.
  Celo več v Benetkah sem prav namerno jezil vse lastnike lokalov, ki so imeli napisano no photo-čeprav me tisti kič ni prav nič zanimal sem šel namerno slikat vsak tak lokal in dražil lastnike;)

  Za avtodom pa sploh ni problem, greš pač na neko parkirišče in ga pustiš tam.
  Vodo dobiš na pumpi ali pa pri kakšnem sosedu, odpadno pa tudi nekam zliješ;)

  Uradni kampi za avtodom mi gredo pa na živce-potem je vseeno, če grem z avtom in v kampu postavim šotor-me pride še ceneje.

 • Odgovori ella 6. 6. 2012 at 8:12

  Turizem smo ljudje. Oguljena fraza, ampak jasna vsakomur, ki vsaj malo potuje po svetu. In ja, iz potovanj ti v spominu ostanejo take drobne stvari. Skoraj prepričana sem, da si bo ta turist Ljubljano zapomnil po zoprnem domačinu, ki je na vljudno prošnjo, z užitkom rekel NE. Zapomnil si bo Ljubljano po neprijaznem, zafrustriranem in splošno zadrtem folku, ki vsako nedeljo pade dol ob frajtonarci, goveji župi in tenstanem krompirju. Ja, to smo Slovenci. Turistov pa bolje, da sploh ne bi bilo. Bi bil vsaj gmah. Živeli!

 • Odgovori mimmy 6. 6. 2012 at 9:46

  Eh ja, kako naj se Slovenci sploh promoviramo pred tujci, če še sami sebe ne maramo. Pa kaj ne narobe s frajtonarico? Kaj bi radi, da na ljubljanskih ulicah igra simfonični orketer? Če na ulicah Londona vidiš nekoga, ki igra dude ali pa v Madridu nekdo ob spremljavi kitare pleše flamenko, to bolj paše v celoten kontekst kot da nekdo sredi Dunaja fura Machu pichu muziko.

 • Odgovori željko 6. 6. 2012 at 16:29

  Maj probaj v prijazni Ljubljani z avtodomom parkirat kar tako na kakšni ulici, pa boš videl hudiča…… kljub plačani parkirnini. Takšna prijaznost je možna samo v najlepšem mestu.

 • Odgovori Maj 6. 6. 2012 at 17:33

  Sam v Ljubljani nimam za kaj parkirati, če ga že slučajno kdaj imam grem raje kam po svetu.

  Drugače pa vidim normalno parkirane po Lj.-recimo na parkirišču zadaj pri Franciju nasproti Adamičeve sta redno parkirana vsaj dva, pa v Tivoliju nad dvorano jih tudi velikokrat vidim,…

  A je kakšna omejitev glede parkiranja, zakaj pa ne bi smel parkirati na označenih parkirnih mestih?

  Sicer je pa v tej državi čisto možno, da imamo kak glup predpis saj baje tudi v avtu ne smeš spati, potem je najbrž enako tudi z avtodomom,…

 • Odgovori Petra Stušek 6. 6. 2012 at 18:01

  Matej pozdravljen,
  moje ime je Petra Stušek in delam v Turizmu Ljubljana. Z zanimanjem smo prebrali gornji zapis in vsak vidik, tudi manj prijeten, je več kot dobrodošel. Nikoli ni tako, da ne bi moglo bit boljše! Vseeno pa tudi ni tako slabo, kot se vam morda zdi; poslovni turizem dejansko je pomemben del ljubljanskega turizma, ki visoko kotira tudi širše. Ljubljana kot kongresna destinacija se je po mednarodni kongresni statistiki ICCA tretjič v enajstih letih uvrstila na spisek 50 top svetovnih destinacij in v 2011 znatno skočila navzgor v primerjavi z letom 2010. Vir: http://www.iccaworld.com/dcps/doc.cfm?docid=1364
  Kar se tiče pa tabel, imate popolnoma prav: res manjkajo! Izdelan projekt postavitev je tik pred realizacijo in table bodo kmalu na vsaki vpadnici. Ker sem bila pri procesu prisotna, lahko povem, da direktorici ljubljanskega turizma nikoli ni bilo vseeno. Ni pa vse odvisno le od nas.
  Prav lep pozdrav v pričakovanju nadaljnjih konstruktivnih kritik,
  Petra

 • Odgovori Nergač » Evropska prestolnica kulturec 6. 6. 2012 at 18:04

  […] imate z… « Ljubljana, mesto gostoljubja […]

 • Odgovori Maj 6. 6. 2012 at 20:27

  Lepo, da tudi odgovorni berejo bloge in spletne komentarje.

  Pozimi sem pisal o tem, da naj na mesarskem mostu zamenjajo tisto grdo gradbeno “ograjo” ter na steklo položijo navaden plastičen travnat tepih in s tem preprečijo drsenje.

  To so potem res naredili v kakšnem tednu in je bilo tisočkrat lepše 😉

  Bi bilo pa lepo, če bi se vsaj kdo zahvalil za dobro idejo.

 • Odgovori Simona Rebolj 6. 6. 2012 at 23:59

  @darja in ostali:

  Nič ni narobe s frajtonarco samo po sebi, ampak s prenekaterimi, ki razbijajo po njej.

  Kar se “našega” tiče, pa tudi “ne razumem”. Bolj kot katera koli klobasa ali glasbilo, ki si jih ti in oni pač lastijo, je verjetno moj in tvoj tudi drek. Pa zaradi tega še ne bova obmetavali z njim turistov. Skratka, ponos zaradi ponosa, ker je naše, mojega srca ne ogreje. Kar je dobro, je dobro, kar je zanič, je zanič. In vse vmes. O čem torej bluzimo. Opisano razglašeno razgrajanje z vseh koncev po Ljubljani in neznosno posiljevanje s pleh muziko je mučenje turistov in “domorodcev”, ki se še nekako trudijo držat vsaj za biljko zdravega duha.

  Vseeno sem odgovorila z resnim tonom, čeprav menim, da si se pozarfakavala. Upravičeno. Ampak klinc, večina take stresa resno.

  @mimmy:

  Ja, problemček je le v tem, da je poslušat flamenko naravnost ekskluzivno atraktivno orgazmična izkušnja v primerjavi s tuncntunc zizikovanjem večine “naših” osterajharskih pleharjev. Tako pač je. Kakšne citre in lepa slovenska ljudska pesem bi pa lahko odmevale božansko po Čopovi. A jebi ga, nekaj gnilega je v Slovencih, zaradi česar ne maramo, kar je dobrega in bi lahko tudi ponosno zatulili, da je naše. Ne, raje vreščimo, kako moramo bit ponosni na vse mastne klobase, ki smo jih pridno sproducirali.

 • Odgovori chef 7. 6. 2012 at 0:22

  Kar se tiče fotografiranja in Pirc Musarjeve … tako paranojo pred fotoaparati po mojem srečamo samo še v družbah, kjer se jim zdi normalno rezanje ščegetavčkov, za fotoaparat pa verjamejo, da jim posrka dušo in podobne neumnosti. Mene je tudi tisti primitivec, ki je v Maxi marketu verjetno zaposlen že štirideset let, enkrat metal iz trgovine, ker sem imel s seboj fotoaparat.

  V Galeriji Kaufhof se mi to še ni zgodilo, pa sem bil v marsikateri. In vedno s fotoaparatom.

  Kar se tiče frajtonaric pa mene ne motijo, dokler govorimo o nekem normalnem uličnem nastopanju. Kar se dogaja na tržnici, včasih res presega vse meje dobrega okusa. Nažiganje Ne boš ti meni zizike jemal je pač tipičen primitivizem. Ampak tudi to, da je dr. France Prešeren na trgu dobršen del leta zakrit z odrom, je primitivizem, nekdo na MOL pa misli, da je to vrhunska kulturna ponudba v najlepšem mestu na svetu.

  @Maj: To ni res. Županovi podšerifi v vijoličnem z veseljem zaračunajo kazen ali obesijo lisico tudi, če je avtodomar plačal parkirnino – ampak zaradi velikosti vozila presegel gabarite označenega prostora.

  To je toliko bolj butalsko zato, ker kazni ne bo dobil nekdo, ki parkira čez dve parkirni mesti, ker je bodisi nesposoben bodisi kmetavzar.

  Medij, za katerega pišem, MOL in Turizem Ljubljana že eno leto opozarja na nerazumne cene za avtodome, a se doslej ni še nič premaknilo, razen, da so nas enkrat v odgovoru zavajali, da ne rečem kaj hujšega. Turiste z avtodomi bi pač radi usmerili v kamp na Ježico, kar pa je za večino avtodomarjev nesprejemljiva varianta, ker je predaleč od centra. In kako naj brez Urbane pridejo v mesto in nazaj?

  @mimmy: Strinjam se. Kakšna frajtonarca tu in tam nikogar ne moti. Problem so neokusne veselice na tržnici.

  @Petra, živijo!
  Tako kot sem po drugih medijih do neumnosti v slovenskem turizmu vedno prizanesljiv, si na blogu privoščim več ostrine. Ljubljana je seveda čisto prijetna kongresna destinacija, nikoli pa ne bo top. Za to seveda ni kriv Turizem Ljubljana, ampak na splošno slaba infrastruktura in tako večkrat izpade, da vsi skupaj, oprosti izrazu, ščijemo proti vetru.

  Glede tabel se spomnim, da so direktorico – ki jo spoštujem in mislim, da je spoštovanje obojestransko – enkrat gnjavili televizijci. Vesel sem, da je spremenila mnenje in da so table postale pomembne. Vem, koliko truda je treba vložiti, da jih sploh lahko postavš ob avtocesto in to je še ena gnila reč v naši ureditvi.

  Res bi se pa lahko enkrat usedli glede infrastrukture za avtodome 🙂

 • Odgovori Maj 7. 6. 2012 at 13:30

  Jaz sem še vsakem mestu, ki sem ga prišel pogledat z avtodomom, vedno parkiral nekje na obrobju centra(recimo naš Tivoli) in še nisem dobil kazni.
  Če ti pa v Tivoliju težijo zaradi izbranega napačnega parkirnega mesta greš pa pač na tistega, ki je za avtobuse, če bodo bolj srečni.

  Pri nas je seveda vse možno.

  A na tistem zanikrnem parkingu na Ježici ti kasirajo 85 evrov na dan(toliko še v Monaku ne bi dal;)?

  Za 85 evrov na noč samo spokam in grem drugam-še v Benetkah je 25 evrov za cel dan, v San Marinu pa za celo noč nisem plačal niti centa.

  Verjetno si redarji upajo dajati kazen samo avtodomom z našimi registrskimi-če bi bil jaz tujec bi vzel neko 500W mini fleksarco(elektrika v avtodomu bi verjetno še zdržala) in lisice lepo zrezal stran.

 • Odgovori Vestna pralnica 7. 6. 2012 at 16:26

  Da bodo Slovenci ugotovili, v čem so njihove prednosti in kako PAČ ne moremo biti Nemčija – lahko pa ne živimo nič slabše – bodo stvari takšne kot so. Ampak kje vi vidite vse frajtonarce in goveje župe? jaz vidim samo zagoveden narod, ki si ne predstavlja večje zabave od Koloseja, špancirja po BTCju in Mcdja.

 • Odgovori Nergač » Pippa in Jože Plečnik 8. 6. 2012 at 18:01

  […] fotografinja prosila, če lahko ob Plečnikovem kipu fotografira Pippo. Ker, drugače, kot Gorazd Suhadolnik, ljudem rad ustrežem, sem z veseljem privolil. Ker je Pippa pridno pozirala, jaz pa sem videl, da […]

 • Komentiraj