Ljubljanski Balkan

V Ljubljani ni bolj nagravžnega parkirišča kot je skrpucalo na območju očitno nesojenega NUK-a 2, pa tudi ne bolj zahojenih uslužbencev. V Ljubljani nikjer, niti med burekđinicami okoli železniške postaje, ne morete začutiti Balkana bolj kot ravno na tem parkirišču, ki lepo simbolizira Jankovićevo županovanje, ki je mogoče zaradi nesposobnosti prejšnjih županj in županov, in utemeljeno na balkanski fasadi, za katero je vse narobe.

Pred časom je bilo območje zaraščeno in zagrajeno. Potem je prišel Janković, ki svojo oblast utrjuje tudi z gradnjo parkirišč. Ker zaenkrat ni naredil drugega kot s sistemom enosmernih ulic razsul Prule in ustvaril labirint, ki ga ne obladajo niti Prulčani, je moral narediti še nekaj novega. Dal je iztrebiti žbunje na območju NUK-a 2, pa ne zato, da bi tam zrasla knjižnica, ampak je naredil parkirišče.

To parkirišče ima 188 mest in stane evro na uro. Pozor! Parkirišče ni asfaltirano in ni opremljeno niti z zapornico niti z avtomati. Kdor tam parkira, mora naprej po makadamu, ki se v dežju spremeni v totalno svinjarijo. Preden sva včeraj z Vizotom prišla čez parkirišče, sva bila blatna do kolen. Zapornice in avtomate nadomeščajo dva ali trije nesposobneži z bazo v vegastem zelenem kiosku. Med parkirnimi vrstami so potegnili nekaj trakov, sistem uvoza in izvoza pa uravnavajo uslužbenci, ki so za samo zgago in so sposobni ustvariti tako gnečo, da stoji še pol Aškerčeve ceste.

Zahojenec, s katerim sem imel opravka včeraj, je pa tudi nesramen.

Vsak normalen projektant bi parkirišče uredil tako, da bi imelo izvoz in uvoz. Tik pred volitvami seveda ni časa, še manj je denarja, zato sta uvoz in izvoz na isti točki, ob gneči pa čakajoči na prosto parkirišče stojijo sredi ceste tako, da imajo tisti, ki parkirišče zapuščajo, pri tem silne težave. Z mojim avtom gre praktično na nekaj centimetrov.

Včeraj, ko je na parkirišče hotel Vizo, je bila gneča popolna. Zapletlo se je pri mladi mamici, ki ni znala ven, ker je mislila, da ima premalo prostora, ovirali so jo avtomobili, ki so čakali na vstop. Parkirninarju seveda ni prišlo na misel, da bi umaknil ograjo in moteči avtomobil spustil na parkirišče, da bi sprostil pot za nerodno mamico. Za njo je na izstop čakalo še vsaj pet vozil, katerih vozniki so s trobljenjem ustvarili krasno urbano božično idilo. Medtem ko se je kolona raztegnila še na Aškerčevo, je parkirninar skakal sem ter tja in nadiral vse po vrsti. Navsezadnje sem znorel, izstopil in – žal, ampak drugače ni zneslo, s povišanim glasom – predlagal, naj končno umakne ograjo in nekoga spusti na parkirišče, da bo ženska lahko odpeljala. Debil je začel vpiti nazaj in navsezadnje je celo pristopil, tako da sva se gledala na 5 centimetrov in ob tem histerično vreščal, češ da mu grozim in da bo poklical policijo. Poudarjam, približal se je on, jaz se mu samo nisem umaknil.

Videl sem, da me je hotel usekat na gobec, ampak ni upal, ker bi nemudoma izgubil službo. Ko je začel mahati s telefonom, sem ga poslal v kurec, stopil do  mamice in ji v nekaj trenutkih pomagal, da se je rešila pasti. Medtem ko je parkirninar ugotovil, da bo s klicem na 113 pljunil v lastno skledo, je bila situacija že rešena.

Rad pomagam, ampak ko mi nekdo pred frisom vrešči o policiji in noče povedati niti kako mu je ime, mi prekipi. Butelj se ne zaveda, da lahko njegovo delovno mesto v enem tednu nadomestita tipski avtomat in zapornica, ki povrhu vsega sploh ne bosta nesramna!

Danes zjutraj sem se že pritožil na Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, kjer sem v kadrovski službi dobil damo, ki za razliko od operativcev na parkiriščih ni samo prijazna, ampak tudi uslužna. Peter Cvet, kot mi je nazadnje zabrusil, da mu je ime, seveda ne obstaja, je pa obljubila, da bodo poizvedeli kdo je takrat delal in da se bodo z njim tudi pogovorili. Zdaj napišem še uradno pritožbo.

Seveda sem spet jaz tisti bebec, ki se razburja in zganja cirkus. Pri nas je bolje ostati tiho in se pustiti buzerirati cepcem, ki mislijo, da si lahko privoščijo kar hočejo, ker je tistih osem ur neko usrano parkirišče njihovo malo kraljestvo. V Ljubljani ne morem brez problemov parkirat niti, če hočem plačati.

Prejšnja objava Naslednja objava

30 komentarjev

 • Odgovori Safet Ali-beg 23. 12. 2010 at 22:41

  Poznam to vrsto ljudi, že Dostojevski je pisal o njih – on je navedel primer prodajalca vstopnic, ki z neko obskurno funkcijo dobijo krila in so videti, kot bi najmanj Boga prejeli za jajca. Pa če bi vsaj bili organizacijsko sposobni.

  Ni kaj, ljubljanski fevdalec je podjeten. Izkoristiti vsako ped zemlje za dobiček. Evro za uro parkiranja v blatu – Zokija za predsednika vlade! 😉

  Spominjam se, da je ob železni cesti bilo podobno, čeprav bistveno boljše parkirišče (šljunek) in si parkiral za 200 tolarjev. Ne na uro, na parkiranje. Kje so tisti časi, ko so za pofl parkirišča računali simbolično vsoto.

 • Odgovori teoo 24. 12. 2010 at 8:11

  Chefa za župana!

 • Odgovori Devil Angel 24. 12. 2010 at 9:02

  Sem imel par dni nazaj identičen problem, na koncu pa parkiral na drugem koncu Ljubljane, ker so pač debili.

 • Odgovori Whiskey 24. 12. 2010 at 9:39

  Kamen v robec pa na gobec.

  Sicer pa vsem Srečen Božič.

 • Odgovori chef 24. 12. 2010 at 10:38

  @Safet: Jaz sem imel pred dobrim mesecem opravka s preveč pametnimi kelnerji. “Saj mi nič ne moreš” varianta. Ko sem pa naslednji dan prišel v reklcu vse skupaj povedat šefu strežbe, so bili pa kot politi cucki in vsi presrani, ker je bil nekdo dejansko tak idiot, da se je šel pritožit nadrejenemu. S Petrom Cvetom bo verjetno isto, pa se bo izgovarjal kako sem jaz popizdil ipd., čeprav imajo s temi vosli pri NUK-u težave vsi.

  @teoo: Pa ti veš, da so mene dejansko vabili na neko marginalno listo za mestni svet, hehe.

  @Whiskey: Jaz sem mislil, da se bom moral res pretepat, ampak absurd pa je, da je hotel on poklicat policijo, češ da sem mu grozil. Vsak semafor je bolj sposoben.

 • Odgovori t43 24. 12. 2010 at 15:28

  Jaz bom o teb dokumentarc naredu.

 • Odgovori Davor 24. 12. 2010 at 15:42

  Podoben tip parkirišča je na Bohoričevi vizavi parkirne hiše Meksiko pri Kliničnem centru. Zadnjič enkrat sem skoraj živce izgubil zaradi deadlocka, v katerem smo se znašli s-parkirišča-vozeči in na-parkirišče-vozeči. Je pa res, da parkirmajster ni bil nesramen, je pa bil čisto inerten – gledal je in si mislil, da bo že vrtenje Zemlje uredilo situacijo.

  Chef, če boš kdaj kandidiral za mayorja prestolnice, ti obljubim, da bom prijavil stalno bivališče v Ljubljani in glasoval zate 🙂

 • Odgovori daft 24. 12. 2010 at 16:35

  Za vse je kriv Jankovič.
  Blagor tebi! 😉

 • Odgovori chef 24. 12. 2010 at 17:22

  Kdo drug pa je kriv za to, da nam, bedakom, ki tam sploh parkiramo (no, saj drugje pa ne moremo, ker je v okolici od njegovega županovanja naprej dosti manj parkirišč, redarji pa še bolj zajebani) zaaračunava po 1 evro za parkiranje v blatu, kjer povrhu vsega ne moremo ne not ne ven.

  V to parkirišče ni bil vložen niti evro. Postavili so nekaj stožcev, napeli plastik-fantastik trak, od nekje privlekli vegast kiosk in dva stola iz prve ruske (čisti odpad, take sem nazadnje videl v Srbiji). Tistega minimalca (če dobijo več, je to posmeh vsem zidarjem in drugim revežem, ki dejansko nekaj ustvarijo, tudi če jim pri tem ni treba mislit) vsak zaposleni prisluži v nekaj urah od 160 kolikor načeloma tam stoji, če ima poln delovnik. S tem da bi bil avtomat še dosti cenejši.

  Vse kar je več, je čisti dobiček.

  Ljubljanski primitivci, ki nam je vseeno, da smo do kolen blatni, smo pa zadovoljni, ne samo to, celo neizmerno hvaležni smo, da sploh lahko plačamo parkiranje. Takim debilom res ni težko vladat. Je pa med njimi težko živet.

 • Odgovori teoo 24. 12. 2010 at 18:21

  Btw, dobro, da sploh nisem vedel za to parkirišče, ker sem zadnič vse znane parkplace prevozil in ni blo ama nič placa nikjer, tako da sem parkiral v garažni na bavarcu, kar je v bistvu čista zmaga.

 • Odgovori Mirko 25. 12. 2010 at 2:19

  »Če politik ni pošten, naj bo vsaj učinkovit,« je prepričalo Mladino, da za osebnost leta izbere Zorana Jankovića. Ljubljanskemu županu tednik priznava karizmo, ter poudarja osebno avtoriteto ter sposobnost organizacije. Zaradi teh lastnosti naj bi bil tudi resen kandidat za naslednjega premiera.

 • Odgovori filmoljub 25. 12. 2010 at 9:04

  Decoo! Decooo-ooo-ooo… Buši gume, bušiiii-iii-iii… 😆

 • Odgovori Jean Tonic 25. 12. 2010 at 10:35

  Štiri črke: TAXI

  Pričaka me pred vrati on odloži tam, kamor grem. Ne rabim kurblat svojega mrzlega avta in nabijat porabe za tisto drkanje prva-druga-tretja, iskat (blatnih) parkplacov in zgubljat živcev, ali pa hodit dva kilometra od tam, kjer mi rata najti parkplac, do tam, kamor hočem iti. Lahko mirno spijem kakšen kozarec preveč, ne da bi ogrožal sebe in druge. Ko je svinjsko mraz, je takoj, ko se vsedem vanj, prijetno topel. Nekateri šoferji so pravi modeli, če hočeš bit tiho, te pa z veseljem pustijo pri miru. Meni to odtehta ceno, ki je roko na srce v LJ več kot konkurenčna. Saj ne pravim, da je to rešitev za vse priložnosti ampak takole decembra je pa z naskokom najboljša…

 • Odgovori Milenči 25. 12. 2010 at 11:40

  zakaj sem ob tem kar se dogaja v Ljubljani mrtvo-hladna?
  Ljubljana pač ima tistega za župana, ki ga je legitimno(?) izvolila….

 • Odgovori Dajana 25. 12. 2010 at 12:37

  Jao, Milenči. Pred Jankovičem pa smo imeli brezhibno urejena parkirišča in vse je bilo v najlepšem redu. Madona, vsaj za božič bi lahko prenehala s sovražnostmi. 🙄

  @chef: Super, da imaš Popotovanja itd. Samo s tvojim nergaštvom in večnim nezadovojstvom in kritzerstvom samo vse sabotiraš.

 • Odgovori Rado 25. 12. 2010 at 13:45

  Povsem je verjeti Chefu
  in razumeti njegov srd zoper dogajanja na konkretnem parkirišču.
  A da iz posamičnega dogodka izvleče konsekvencem, da je župan zanič je pa vendarle tumač!

  Vsoto vseh županovih “dejanj” so vendarle volilci potrdili v veliki meri, kot pozitivno. Zato v celoti gledano, velja verjeti večini.

 • Odgovori daft 25. 12. 2010 at 19:14

  pa parkiraj v Kapitlju, če ti gre blato (in 1e) na živce.
  Meni gre bolj na živce, da z NUK-om po tolikih letih (desetletjih) ni nič, ampak to ni zakuhal Jankovič, gre za že precej postan golaž.

 • Odgovori Snowblind 26. 12. 2010 at 17:56

  Jz živim v neposredni bližini tega parkirišča in zato poznam situacijo še predobro. Najprej je odstavil vsa parkirišča ki so bila na tedaj še dvopasovnici, ki pelje mimo vhoda, potem pa uvedel tretji pas ki pač ne deluje. Zakaj? Ker se vedno najdejo neuki vozniki, ki rinejo naprej in se z izsiljevanjem poskušajo bolj pri koncu vključiti v srednji pas – banda za postrelt. Potem so pa tukaj še mongoloidi tipa neljubljanske registracije, ki silijo v center zaradi jebenega veselega decembra in se probajo izognit plačilu parkirnine. In kaj delajo? Parkirajo po celi rumeni coni, ki je rezervirana za stanovalce z dovolilnicami. In pol se pizdijo če majo prerezani gumi? Glede neprofesionalnosti in nesramnosti teh parkiranđij; danes sm se pozanimal, kam naj dam avto, ker imam dovolilnico in so zaprli naše parkirišče zaradi (jebenega) veselega decembra. Tip me je grdo pogledu in nadru kašne težave ma on osebno zaradi ”nas stanovalca”. Kaos. Zaradi ljudi, ki se pa izogibaju temu parkingu in nam kradejo rezervirana parkirna mesta pa so posredno morali povišati nasipe okoli parkirišča, ker sm nekega zimskega jutra hotel odpeljati od tam, pa me ćića ni pustu, in zahtevu okoli 30€ kr sm kao tm parkiru (z dovolilnico, zastonj zaradi nekih praznikov), in sm s terenčkom lepo zapeljal čez nasip in na zoisovo.

 • Odgovori chef 26. 12. 2010 at 22:29

  @Jean Tonic: Decembra je najboljša varianta, da sploh ne vstopiš v Ljubljano.

  @Milenči, Rado: V družbi kot je naša, jaz v volitve ne morem več verjet. Če županuješ debilom, res ni težko zmagat. Ampak jaz sem v tem filmu smao po nsereči, ker sem pač Ljubljančan.

  Recimo isto sranje je pri tako imenovani Stožiški lepotici … pridem na tekmo, sem si pa zasvinjal čevlje, ker je dostop po makadamu. Ljubljanskih primitivcev pa to sploh ne moti – seveda, ko so pa vse njihove babice krompir okopavale. Meščanstvo je pri nas nerazvito, pa še kar ga je bilo, so ga zatrli.

  @daft: Janković bi lahko raje postavil NUK, ampak to se pa verjetno ne splača.

  @Snowblind: Seveda, Teksas!

  V bistvu sem pravkar dobil idejo za milijon evrov. Tiste kekce, ki zajebavajo na parkirišču, bi komot pometali iz službe že tako, da bi parkirišče pač postalo navadna bela cona za parkiranje. Parkomat je itak v bližini. Če nisi plačal, pa naj zadevo rešijo mestni redarji. Verjetno bi se to ekonomsko še bolj splačalo.

 • Odgovori pijanec 29. 12. 2010 at 4:53

  @Snowblind: rezanje gum zaradi nekaj urnega čepenja na asfaltu je res višek primitivnosti. Sicer pa popolnoma slovensko – samo v Sloveniji ljudje, ponavadi kakšni samooklicani nadzorniki, redno napadajo “tuje” voznike zaradi parkirišča. V tujini sem parkiral na že vse mogoče legalne in nelegalne načine in nikoli niti najmanjšega problema.

 • Odgovori pijanec 29. 12. 2010 at 4:57

  Sam sem dejansko bil priča pri zdravniku, da so poklicali policijo zaradi “groženj”, ker jim je pacient upravičeno nekaj rekel glede počasnega dela. Očitno to postaja moderno pri nas, če ti slučajno kdo kaj reče nevšečnega ali te opozori na kaj.

 • Odgovori chef 29. 12. 2010 at 8:47

  Kaj šele če ga napizdiš tako kot sem ga jaz.
  Smešno je pa bilo, da je on hotel mene kar užgat na gobec, saj je bil enkrat večji in se je kar tresel.

  Točno tako kot si rekel. Ljudje so posrani – če slučajno faše en šamar, bo pa takoj grozil z odvetnikom, če ne zazaradi drugega, zaradi duševnih bolečin.

  Osebno pa vem, da policaji za grožnjo smatrajo izključno neposredne grožnje s smrtjo, torej: “Ubil te bom, ustrelil te bom, zabodel te bom.” Če reče, da ti bo glavo odtrgal, pa to ni več grožnja. Kar je pa spet trapasto.

 • Odgovori Rado 29. 12. 2010 at 8:53

  “Če reče, da ti bo glavo odtrgal, pa to ni več grožnja.”

  Odličen pravni pouk Chefe. To je treba povedati tamlademu Jankoviču, da ne bo več povzročal problemov tastaremu: “Odtrgaj temu Financarju glavo”!
  Gute Idee!

 • Odgovori chef 29. 12. 2010 at 9:12

  Ja, to je bil tudi en teater. Vsi so vedeli, da se je malemu samo zareklo, pa so blefirali, da se tresejo kot šiba na vodi, hehe.

 • Odgovori Nergač » Ljubljana dveh hitrosti 4. 7. 2012 at 18:01

  […] Objavil/a chef 4.07.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Natezalnica, miks Ker je po Žižkovi ugotovitvi 99 % volivcev dolgočasnih idiotov, se nikakor ne moremo slepiti, da je v Ljubljani kaj drugače – morda je kvečjemu še slabše. Vsaj jaz se srečujem s čedalje več Ljubljančani, ki očitno sploh pojma nimajo, kaj se pri nas dogaja, ker tripajo bodisi na nov štadion bodisi na zgledno urejeno promenado, medtem ko zaradi balkanske kulture ne opazijo, da je naša prestolnica verjetno edino zahodnoevropsko mesto, ki si v središču privošči makadamsko parkirišče. […]

 • Odgovori Andrej 5. 7. 2012 at 8:50

  Ja tam je res malo za en kurac urejeno uvoz izvoz, bom pa tako reku, hvala Bogu da so zasipali tisto luknjo tam od nuka, ker to je blo leglo đankijev, ki so se hodl za ograjo fiksat. Mi je prav ostalo v spominu, ko sem šel iz faksa pa je bil med ograjo in sosednjo stavbo neki kvazi prehod in je en đanki z iglo in žličko v rok se stiskal čez luknjo v ograji not za njim pa ene 15-16 letna naivna pičkica.

 • Odgovori chef 5. 7. 2012 at 9:59

  To je že res, da je fino, ker imamo novo parkirišče, ampak vedeti moraš, da je šlo tukaj predvsem za polnjenje mestne blagajne iz naslova parkirnin. Seveda me to niti približno ne moti, ampak za plačilo parkirnine leta 2012 v najlepšem mestu na svetu pričakujem vsaj to, da s parkirišča ne bom prišel blaten ali prašen.

 • Odgovori Anonimno 19. 7. 2012 at 13:02

  Se strinjam maš pa zato 500m naprej garažno hišo in se ti avto ne cmari na soncu 😉

 • Odgovori chef 19. 7. 2012 at 13:29

  To ni point. Point je v tem, da sredi najlepšega mesta na svetu stoji makadamsko parkirišče in da so ljudje zaradi tega celo srečni in z veseljem volijo lopova.

 • Odgovori Nergač » Balkansko a naše 8. 3. 2013 at 18:01

  […] v središču Ljubljane imamo makadamsko parkirišče, ki so ga z leti sicer malo porihtali, še vedno pa potem ne moreš v center ne da bi si zasvinjal […]

 • Komentiraj