Ljubljanski festival piva in blata

Od slovenskih festivalov nikdar ne pričakujem veliko, prvič zato, ker vsako nekajurno pasjo procesijo okličejo za festival, in drugič, ker sem preveč izkušen, da bi veliko pričakoval od česarkoli. Zato k slovenskim dogodkom pristopam z najnižjimi možnimi pričakovanji. Dober primer, ki me je prijetno presenetil, je Odprta kuhna, kamor zdaj sicer ne hodim več, ker je postala preveč trendovska in mi gre pregosta koncentracija hipsterjev na živce. Čeprav me je raztogotila gneča, je organizatorju dobro uspel tudi Pivo & Burger Fest. Če mu bo, kot mi je omenil, prizorišče uspelo razširiti še pod arkade vzdolž Ljubljanice, bo naslednjič verjetno precej obvladljivo tudi prizorišče samo. To sicer ni všeč ponudnikom, toda prav je, da se organizator ravna po željah obiskovalcev. Na manj nagnetenem prizorišču bi jaz pojedel vsaj en hamburger in spil vsaj tri kozarce piva več, kar bi bržkone ustrezalo tudi oštirjem in točajem.

Glede na bogato ponudbo na Pivo & Burger Festu se sprašujem, ali Ljubljana res potrebuje tudi Ljubljanski festival piva in očitno ga, saj je bil obisk na Kodeljevem menda odličen, ob tem pa je drugačen tudi koncept. Medtem ko smo se na Pogačarjevem trgu predvsem nažirali ter kazali brke, brade in dolge noge, je bil na Kodeljevem dnevni program namenjen degustiranju. V petek čez dan žal nisem imel časa in tja smo prišli šele malo pred enajsto zvečer, ko so se degustatorji že umaknili običajnim pivcem, ki na primer hvalijo Heineken.

Glede na informacije o festivalu, ki sem jih dobil čez dan, bi se zvečer raje zaprl v kakšno beznico z ugledno ponudbo piva, vendar so fantje silili na Kodeljevo, ker da bi radi pili Kurbirerja. Od festivala sem tudi tokrat pričakoval malo oziroma najslabše, zato na kraju dogodka nisem bil presenečen.

Prizorišče so pripravili pod šotorom sredi ogromne luže blata. Na tla so vrgli nekaj plohov, ki so se čez dan ugreznili globoko v blato, tako da skoraj niso več opravljali svoje funkcije, ampak blatno je bilo tudi pod šotorom, tako sem imel čevlje v minuti popolnoma svinjske. Če bi ostali dlje kot do trenutka, ko so nas od šanka poslali po kozarce na drugo stran blatne luže, sploh ne bi bil več za med ljudi, ampak bi se ga morali tam zapiti do onemoglosti, potem pa dobiti dovolj norega taksista, ki bi nas sploh hotel vzet v avto. Potem ko je po njih preostanek noči deževalo, so moji čevlji, prišel sem z brezhibno čistimi, videti tako, da jih bom moral spet oprat – kar počnem zelo nerad, ker potem prej razpadejo.

20150524_132908

Situacijo bi razumel, če bi šlo za običajno pivsko veselico, na kateri bi bilo blato del zabave, kot recimo na ciklokrosu v Belgiji. Blato me ne moti, konec koncev sem bil v petek še nekaj ur prej svinjski do kolen. Se pa na blato rad pripravim tako, da oblečem slabše cunje in obujem gumijaste škornje. Ampak za Ljubljanski festival piva piše: »Ljubljanski Festival Piva 2015 je kulturno-družabni dogodek, ki želi približali kulturo pridelovanja in pitja piva vsem, ki jih pivo vsaj malo zanima.«

Mislim, da kultura piva ne vključuje nujno postavanja v blatu do gležnjev, čeprav to ni prepovedano, saj lahko dobro pivo pijemo vedno in povsod. Me pa odnos organizatorja kot obiskovalca žali, zato smo se vsi štirje pobrali nazaj v mesto in ne spomnim se, kdaj je tako dolgo trajalo, da smo prišli do prvega piva. Ob tem me preseneča, da je organizator festival organiziral že četrtič – prvič bi mu varčevanje in nesposobnost odpustil, četrtič pa pričakujem, da bo, če mu je lokacija na Kodeljevem tako všeč, nekaj denarja vložil tudi v najem podna, ne samo zaradi obiskovalcev, ampak tudi zaradi ponudnikov piva, ki so zaplavali.

Seveda pa je vprašanje, zakaj bi se sploh trudili? Ljubljančanov blato ne moti, še več, ko se pritožiš, te zmerjajo , da si fin – kot da je s tem načeloma kaj narobe. No, v družbi primitivcev vsekakor je.

Prejšnja objava Naslednja objava

7 komentarjev

 • Odgovori Ime in priimek 25. 5. 2015 at 22:40

  Dost žalostno, težko si predstavljam. Jaz tudi ne bi ostal več kot 5 minut tam.
  Sem pa mel nažalost včer nesrečo, da moji čevlji zledajo podobni tvojim.

 • Odgovori Ime in priimek 25. 5. 2015 at 22:45

  P.s. a bi lahko kaj napisal na temo o ljubljanskem športu? Pogrešam tvoj komentar o tej temi.

 • Odgovori Matej Zalar 26. 5. 2015 at 6:50

  O športu v kakšnem smislu?

 • Odgovori Ime in priimek 29. 5. 2015 at 13:44

  Se opravičujem za pozen odgovor. Mislil sem, specifično nogomet in košarko.

 • Odgovori Matej Zalar 29. 5. 2015 at 14:08

  O tem nimam pojma. Vem pa, da županu za šport dol visi, tako kot mu dol visi za delavce. $$$

 • Odgovori Ime in priimek 30. 5. 2015 at 1:17

  Nočem vrtati, ok bom kar konkreten. Zanima me, kako kot Ljubljančan gledaš na to, kar se dogaja z Olimpijo.

 • Odgovori Matej Zalar 1. 6. 2015 at 8:30

  Pojma nimam kaj se dogaja z Olimpijo. Vem samo, da je Župankoviću za šport malo mar oziroma mu je mar do točke, ko lahko s športom nekaj zasluži.

 • Komentiraj