Ljubljanski plebs

Ko si je Kangler za polnjenje mariborske proračunske malhe omislil stacionarne radarje, je raja ponorela. Najbolj besni občani so nestrinjanje izrazili z zažiganjem radarjev, kar lahko sicer razumemo kot vandalizem, lahko pa kot obliko državljanske oziroma občinske nepokorščine. Ko odpovedo uradni mehanizmi nadzora in sankcij, ljudstvu ne preostane nič drugega. Župana so kasneje odstavili, kar so spet dosegli z državljansko nepokorščino in takšnimi ali drugačnimi pritiski. Naj si o obešenih lutkah in trkanju na vrata mislimo karkoli – drugače v Sloveniji očitno ne gre.

Pogoltni ritolizi

Na drugi strani imamo Ljubljano. V jagodni izbor najhujših svinjarij bi med drugim uvrstil spremembo namembnosti nekoč kmetijske parcele, ki naj bi postala park, a se je na lepem spremenila v zazidljivo zemljišče. To morda ne bi bilo nič posebnega, če lastnika ne bi bila – verjetno le slučajno – zet bivšega košarkarja, ki je poslanec Pozitivne Slovenije v Državnem zboru in mestni svetnik Liste Zorana Jankoviča v MOL, ter podrepni muzikant, ki je bil med brezsramnimi obiskovalci shoda na Magistratu za Jankovića. Vilfan, Ilievski in Magnifico, ki sem jih nekoč cenil kot uspešneže na svojih področjih, so nič drugega kot pohlepni ritolizi, ki so svoje ime pripravljeni zastaviti kljub temu, da so imeli že prej dovolj denarja.

Tista, ki nima dovolj denarja, pa je Mestna občina Ljubljana. Kljub temu so svetniki Liste Zorana Jankovića na seji mestnega sveta pred kratkim v sumljivih okoliščinah, ko župana preprosto ni bilo (!) sprejeli menda povsem nerealen proračun. Pri tem proračunu me med drugim moti, da bo MOL pol milijona evrov, s katerim naj bi v Hrušici uredili Litijsko cesto, prekanalizirala v ureditev Slovenske ceste. V predmestju najlepšega mesta na svetu se bodo torej še naprej vozili po sramotno zmahani cesti, pol milijona pa bo šlo v ureditev tiste ceste, zaprte za promet, za katero so še pred manj kot letom dni obljubljali, da ne bo zahtevala visokih stroškov prenove.

Vročanje glob tik pred zastaranjem. Ljudstvo to prenese mirno.

Vse to, skupaj z nasedlimi projekti, kakršen je stadion v Stožicah, seveda stane. Hrušičane stane dostojne ceste, vsi skupaj pa davek plačujemo v obliki komunalnih prispevkov in podobnih dajatev, ki jih na začetku sploh ne opazimo. In če si je Kangler za polnjenje svojih in žepov njegovih podrepnikov omislil stacionarne radarje, je Janković ravnal podobno. Ne pozabimo, da ima tudi najlepše mesto na svetu svoje radarje, ki so skriti v Škodah Roomster – mestni redarji jih puščajo kar na avtobusnih postajah in pločnikih –, globe pa so voznikom pred časom vročali po več mesecih, tik preden bi zastarale, tako da niti ni bilo časa za pritožbo.

Kljub očitni svinjariji nihče ni zažigal Škod.

Ljubljanski šerif ostaja

Bolj fin način pridobivanja denarja pa je razširjanje con s plačljivim parkiranjem, ki je lani jeseni med drugim seglo tudi globoko v Rožno dolino. Ne pozabimo: zamočvirjeno zemljišče v Rožni dolini je po velikem potresu leta 1895 kupilo Slovensko delavsko stavbno društvo in naselje je tam nastalo s prostovoljnim delom Olepševalnega društva Rožna dolina. Že res, da današnja Rožna dolina z nekdanjim delavskim naseljem nima veliko skupnega, vseeno pa je pobiranje parkirnine na tem območju, pa tudi na Koleziji in drugod, navadna svinjarija. Da stane 40 centov na uro, niti ni tako hudo, kot je huda cena za tamkajšnje stanovalce, ki so morali hočeš-nočeš čez noč kupiti dovolilnice po 100 evrov.

Kaj pa je višek ljubljanskega revolta zaradi takih svinjarij?

Plebejec plačaj

Ne pozabimo, Šerif je bil izvoljen že trikrat!

Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori plebejec 24. 1. 2014 at 17:30

  Zoranovi patriciji so doma v centru, lokalne volitve so pred vrati, Litijska cesta je nepomembna. Do štepanjca je cesta kolikor toliko vzdržna, naprej pa ni pomenbno. Tam ne bo volilnih točk.

 • Odgovori Matija Gabrovšek 24. 1. 2014 at 19:37

  Lepo si napisal. Tudi sem sem nekoč cenil Vilfana, pa tudi za Ilievskega sem navijal. Magnifica pa nikoli nisem maral, tudi njegova muzika je bila vedno samo komercialni šmorn – pač Čuki s primesmi rapa, Frajkinclarjev in Balkana.

  Razlika med mariborčani in ljubljančani se najbolje kaže v odnosu do športnih ikon – prvi strastno stojijo ob strani svojemu klubu in svojemu mestu, zato so tudi odpikali Kanglerja. Za Ljubljančane tega pač ne moremo reči. Niti v odnosu do kluba, niti do mesta. Če bi kaj dali nase, bi Jankovića že zdavnaj odnesli iz magistrata. A ga raje še enkrat volimo.

  Ampak za prostorski načrt sem pa mislil, da so ga umaknili z dnevnega reda. Si siguren, da so ga potrdili?

 • Odgovori peter ilovar 24. 1. 2014 at 22:42

  Ta narod je tko prfuknen v glavo.

  To se je res lepo na primeru radarjev vidl. Najboljsa resitev, da bi narod RES NA POLNO zajebal in sesoka in iskro in kanglo in kaj vem koga se je, da bi se drzal predpisane OMEJITVE v tistem delu Maribora.

  V Ljubljani pa Viva Pasiva. Ti lahko 100 prispevkov napises o zivih budalah na LPP, mestnem svetu in kako preproste so lahko nekatere resitve, in da mestna uprava niso stozice in gradbene jame ampak to, da ce luc crkne v podhodu ni treba 18 mescev cakat na menjavo ampak se to porihta v nekaj urah pa folku se vedno ne bo jasno v cem je bistvo razmerja med mescani in njihovimi predstavniki v mestni upravi.

 • Odgovori spookyMulder 24. 1. 2014 at 23:31

  Heh … ravno v Rožni dolini sem zadnjič opazil, da je imelo nekaj novih parkomatov odprtino, kjer ven prileze parkirni listek, zapolnjeno s purpenom (hitro-sušečo peno, s katero montirajo okna) … mogoče pa gre za zametke ljubljanske različice mariborskega kurjenja radarjev? 😉

 • Odgovori Milena Miklavčič 25. 1. 2014 at 6:25

  ne vem, kakšne dobronamerne nasvete so v mladosti dobivali drugi, zase vem, da je bilo kar nekaj takšnih, ki so se usidrali v podzavesti, in bili (in so še )nenehno uporabni.

  No, eden teh nasvetov je bil, naj ''v življenju dobro pazim, ker nobena kavica ne bo zastonj''.

  Bojim se, da so dotične besede kričeče vidne zlasti v zdajšnji politiki, a tako kričeče kot med tistimi, ki so si polastili Ljubljane z okolico – pa ne.

  Včaasih me je groza ob misli, kaj vse se bo še razkrilo sedaj, ko se ''piramidni sistem'', ki so ga barabini gradili vrsto let, počasi sesuva v prah…..
  Že iz zgodovine vemo, da so politika in njeni podrepniki, žal, poskušali prinašati ljudstvo naokoli , kar pomnimo.

  Bojim pa se, da se še nikoli v zgodovini ni dogajalo, kar se dogaja pri nas, da bi se palamuhom ploskalo in jih podpiralo, tako kot se to počne dandanašnji.
  Rakotvorna hobotnica se je že do te mere zarasla v zdravo tkivo naroda, da se sprašujem, koliko je sploh še ''zdravega''?
  Koliko je tistih- do najnižjih nivojev, ki se že kdaj niso okoristili pri koritu, pa morajo zategadelj molčati, ker jih imajo oni, ki so jim to dovolili – v šahu?

  predstavljate si gnilost naše družbe, ko spoznavamo, da imajo celo muzikontarji, ki z glasbo všečno in vzhičeno perejo možgane in trobijo o nekakšnem …karkoli že …., lepljive prste in umazano dušo?!
  Se lahko upravičeno sprašujemo, za koliko so se pustili kupiti tudi drugi, podobno všečni glasbeniki, ki so harali ob koritih?
  Pa pesniki, pisatelji, slikarji, psihologi, zdravniki, novinarji, šlogarji, ustvarjalci javnega mnenja, odvetniki, sodniki, itd. itd.???????

  Če kaj, me boli in jezi misel, kako so se vsi ti (in še mnogi drugi, ki so že znani in tisti, ki se jih še ni odkrilo) režali na naš račun, za našimi hrbti- na račun naše naivnosti….se iz nas norčevali, češ, prekleta slovenska raja, butasta kot je, dajmo si obnje še malo obrisat čevlje…..
  :-/

 • Odgovori Matej Zalar 25. 1. 2014 at 7:38

  @plebejec: Vem, da je Županković pred zadnjimi volitvami hodil po Besnici in Volavljah in OBLJUBLJAL, da bo asfaltiral cesto do čisto določene hiše. Res je, da tja ne hodim več, ampak močno dvomim, da so kaj asfaltirali. Je pa res, da Balkancu njegovega kova ni pomembno nič drugega kot promenada.

  @Matija: “Glede na sprejeti proračun za letošnje leto se prihodki z rebalansom povečujejo za nekaj več kot 39 milijonov evrov, odhodki pa za nekaj več kot 41 milijonov evrov. Mestna občina Ljubljana (MOL) je v dokument med drugim uvrstila ureditev Trga republike ter obnovo kopališča Kolezija. Ljubljanski župan Janković je z dopolnilom v rebalansu sredstva zagotovil tudi za obnovo Slovenske ceste; 500.000 evrov je namreč prestavil s postavke ureditev Litijske ceste v Hrušici.”

  @spookymulder: Odlično! Ampak če dve tretjini Ljubljančanov vseeno voli tega lumpa, purpen ćal ne more pomagat.

  @milena: Da zastonj kave in kosil ni, je ljudem morda jasno. Problem je pa v tem, da so milijoni in milijarde, ki izginjajo, preveč neotipljivi, da bi jih sploh razumeli. Mali človek razume tistih 100 evrov, ki jih ima v roki. Tistega stotaka, ki ga zagoni na kreditno kartico, je že težje razumeti. Stotaka, ki mu ga vzamejo s komunalnimi prispevki, 22-odstotnim in 9,5-odstotnim davkom, prispevkom pri plači itd., pa ne bo razumel nikoli.

 • Odgovori 1RTM 25. 1. 2014 at 11:27

  Meni je v Stožicak, betonski sarkofag, še posebej všeč koncept nakupovalnega centra, ki je bil mogoče res nekaj dražji, kot se je pričakovalo, vendar je sam antropološki minimalizem interiera kot takega, vključno z zunanjo (ne)ureditvijo Kučanove starejše frajle, logistična dialektika in dinamičnost poprodajnih storitev tako dobro izpeljana, da tam praktično nikoli ne stojim v vrsti za blagajno.

  < Konec zajebantskega teksta, de >

 • Odgovori Matej Zalar 25. 1. 2014 at 13:01

  @1RTM: In ne pozabi, da davkoplačevalci za to nismo plačali niti evra!

 • Odgovori Ana Kos 25. 1. 2014 at 13:10

  Na našem koncu, Bežigrad, je pred 40 leti kmet prodal zemljo ob Linhartovi ulici občini (državi?) – rečeno je bilo, da bodo tam parkirišča za bloke na Črtomirovi, Naubergerjevi, kaj vem, katere ulice …
  Od tega nikoli ni bilo nič. Pred par leti so pa tam pozidali nekakšne paviljone.
  Smo pa dobili vabilo, da se zagrebemo za nekakšna bodoča podzemna parkirišča v Savskem naselju, kar pomeni, da bi kupili parkir plac nekje na drugi strani ceste, do tam je nekaj minut, tako bi postali lastniki parkir placa, vsi v bloku smo pa najemniki.
  Če izgubimo stanovanje, imamo vsaj parkirplac pod zemljo? 😉

 • Odgovori masad 26. 1. 2014 at 18:37

  Nacionalizem gor, ali dol, Janković bo še enkrat izvoljen! Tudi, ali predvsem zato, ker je v Ljubljani tistih, ki nosijo trenerke z belimi črtami ob strani – enostavno preveč. Vsekakor pa zadosti, da bo spet izvoljen.

  In Ljubljančanom ni pomoči. Tako kot ni pomoči Sloveniji.
  Ampak tako kot ne zmaga zdrava pamet v Ljubljani (zamenjati “regirungo”), žal ne bo niti v Sloveniji.

  In nekdo je pred leti na spletu napisal od izidu knjige Čefurji raus v odgovor Vojnoviću sestavek z naslovom: Slovenci raus. Žal sestavka ne najdem, da bi ga prilepil, ker je bil (sestavek) popolnoma na mestu, celo vizionarski.

  V letu 2013 je šlo “raus” iz Slovenije kakih 15.000 ljudi. Med njimi, sem prepričan, zelo malo tistih, ki nosijo trenirke z belo črto.
  Ti raje ostajajo tu.
  Tudi zato, ker jim gre tu bolje, kot bi jim šlo verjetno v Avstriji. In tudi zato, ker bi se morali tam naučiti še enega jezika. Tu se jim tega ni treba…

 • Odgovori tnt_ 27. 1. 2014 at 12:32

  Pusti,masad, standardno obkladanje komu se še da pomagat in komu ni več pomoči. Brez veze. Hkrati imaš dokaj, oprosti, butasto teorijo, da je Jankovič izvoljen bolj ali manj s strani ljudi, ki nosijo “trenerko s črto ob strani”. Glede na to, da očitno predpostavljaš, da je voljen samo s strani “čefurjev”, te moram opomniti, da je to daleč od resnice. Ne beri preveč Politikisa.
  Mislim pa, da se je z dokaj nasilnimi potezami raznoraznih parkirnin (ne samo rožna dolina(jst sm se iz šiške zaradi tega problema izselil), pač pa v vseh naseljih) in vrhunsko premišljene prometne ureditve rumenih con-črt dodobra zaje*** in ima zelo dobre šanse, da volitve izgubi. Tako se sliši ne samo iz trenerkarskih naselij, ampak tudi med ostalim populusom.

 • Odgovori Matija Gabrovšek 27. 1. 2014 at 17:16

  Tnt, upam, da bo izgubil, ker je lopov in ne zaradi parkomatov. Čeprav je to najbrž eno in isto – verjetno ne bi bil presenečen, če bi ugotovil, kdo je uvoznik tehle parkomatov.

 • Odgovori P. J. 27. 1. 2014 at 17:35

  Uvoznik parkomatov je podjetje ELBI d.o.o. iz Kranja (vir: http://www.lpt.si/novice/55). Direktor le tega je g. Janez Bidovec, ki je bil eden izmed akterjev tudi v aferi “Cista lopata” (Vir: http://www.elbi.si/kontakt.html in http://www.delo.si/novice/kronika/sojenje-v-zadevi-cista-lopata-zibertov-svak-molcal-o-svojem-poslu-na-brniskem-letaliscu.html). Clovek bi rekel: “na istoku stare price, na zapadu nista novo!” 🙂

 • Komentiraj