Ljutomerska rešitev mirujočega prometa

Od torka do nedelje sem delal reportažo v Prlekiji, v okolici Ljutomera, med Veržejem in Gibino, seveda sem pa skočil tudi v Jeruzalem, ponos dežele med Muro in Dravo. Še zdaj marsikdo ne loči Prlekije in Prekmurja, kar se meni zdi katastrofa. Samo po sebi je umevno, da je Prekmurje prek Mure, torej na drugi strani, na levem bregu. Druga zabloda slovenskega naroda je psihološka blokada, ki pravi, da je Prlekija na koncu sveta. Ljudem se zdi bolj normalno, da se odpeljejo v München kot v Prlekijo, ki je pravzaprav blizu, dve uri vožnje iz Ljubljane.

Prleki so dobri ljudje.

Ampak dogodek na Glavnem trgu v Ljutomeru, je smešen za crknit.

Samo za primerjavo: za narezek z mesom iz tünke in za krapa s prilogo ter kozarec zelo dobrega muškata sem odštel 11,70 evra, kar je za ljubljanske razmere več kot zmerna cena. Že prvo jutro sem imel sestanek v središču Ljutomera. Parkiral sem takor ekoč pred mestno hišo, na obnovljenem Glavnem trgu, ki je sicer lep, a so domačini jezni kot sam vrag, ker je bil včasih trg zelen, zdaj pa je to prostoren kos betona z nekakšnimi kockami oziroma štanti iz stekla in rostfraja. Zadovoljen, da lahko parkiram na trgu, sem vzel sem parkirni listek. Videl sem, da je prva ura parkiranja brezplačna, cenika pa nisem bral. Ko sem vstopil, je bila ura 7.32.

Zadržal sem se nekoliko dlje. Ob 11.49 sem v parkirni avtomat vtaknil vstopni listek … 9 evrov! Sredi Prlekije, kjer imajo menda enkrat nižje plače kot v Ljubljani. Da je bila mera polna, avtomat ni sprejemal bankovcev, zato sem moral menjati denar v trgovini, s seboj sem imel pa samo stotake in poleg tega gospa nikakor ni razumela zakaj sploh plačujem parkirnino. Nekaj najbolj normalnega se jim zdi, da prideš na Glavni trg za največ eno uro, da bi bil kdo tako nor in parkiral več kot štiri ure, jim pa tudi na misel ne pride . To je približno tako nelogično kot meni, da nekdo eno uro išče prosto mesto, ker je preveč skop, da bi plačal parkirnino v prazni garažni hiši, ob tem se pa še razburja, da ni prostih parkirišč.

Mi je pa ta finta, čeprav so me obrali kot kekca, zelo všeč in bi jo veljalo uporabiti tudi ponekod v Ljubljani, kjer se meščanski staroselci, ki se ne morejo privaditi na urbano življenje, razburjajo, da z avtomobilom ne morejo čisto do vhoda in jim to povzroča neznanske težave kadar se po treh tednih vračajo z morja in morajo zaradi nečloveške ureditve prtljago nositi čez pol mesta. Obenem pa bi bile tudi ulice razmeroma prazne, oziroma vsaj ne zabite s tistimi kreteni, ki parkirajo čez pločnik, vklopijo štiri smernike in izginejo za nekaj ur.

Preprosto bi namesto potopnih stebričkov namestili zapornice in na trg bi lahko zapeljal vsak, tudi tisti, ki mestnim redarjem potem razlaga, da je samo za minutko skočil k na smrt bolni materi, da bi ji odnesli zdravila. Prve pol ure bi bilo parkiranje brezplačno, za vsako nadaljno uro pa oderuško, torej za vsako uro recimo 5 evrov, glede na to, da je v Ljubljani večja draginja kot v Prlekiji.

S tem bi MOL pokazala dobro voljo do razvajenih meščanov, hkrati pa ohranila bolj ali manj čiste trge, obenem pa še nekaj malega zaslužila, resda ne toliko kot z nezakonitim mestnim odlokom o parkirnih kaznih, pa vendar.

Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori David Santos 6. 2. 2010 at 12:46

  Excellent space and very good photos. Congratulations. have a nice weekend.

 • Odgovori blitz 7. 2. 2010 at 17:41

  se spomnim neke tekme iz katančevih časov. Andrej Stare: “Milan Osterc, Prekmurec iz Veržeja” hehe, verženci bi ga v muro potunkali za to, ampak kaj, ko bi jim vso spil

  Res je, prleki so eni najprijetnejših ljudi pri nas (jaz samo na četrt, ampak upam, da je tačetrtina prevladala nad gorensjko četrino, hehe). No, nekatere slavne blogerice pa se ne bi strinjale, da so prleki fejst. 😉

 • Odgovori chef 8. 2. 2010 at 8:41

  No, zdaj me pa firbec matra o katerih blogericah govoriš!

 • Odgovori blitz 8. 2. 2010 at 14:01

  chef, gorenjka, ki se je preselila v prlekijo vendar.

 • Odgovori chef 8. 2. 2010 at 14:20

  Pišuka, a veš da sem jaz ves čas mislil, da se je preselila v Prekmurje, haha. No, dobro, lepi kraji, dober vinček. Škoda, če bi prej vedel, bi jo povabil na kavo.

 • Odgovori pijanec 8. 2. 2010 at 21:45

  Ta trg je verjetno eden najgrših v Sloveniji. Tiste stojnice ob strani pa so popolnoma balkanske…

 • Odgovori seamus 8. 2. 2010 at 22:25

  @chef – torej ti je delala probleme meja Prlekija – Prekmurje 😆

 • Odgovori chef 8. 2. 2010 at 22:41

  @seamus: Sploh ne, ves čas sem mislil, da je šla na drugo stran Mure.

  @pijanec: Domačini so totalno razjarjeni. Menda si je neki mariborski arhitekt delal spomenik.

 • Odgovori Rok 25. 1. 2019 at 12:39

  Ko se pride v Ljutomer (Lotmerk) je to svet umirjenih in po duši zelo prijaznih ljudi. Vem, ker prihaja iz tega kraja moja bodoča žena. Kolesarji so v teh krajih enkratni ljudje. Imam celo srečo, da je bodoči žlahtnik lastnik kolesarske trgovine. Življenje je takoj lažje, tunka je pa njami.

 • Komentiraj