Made in China

K sreči imam precej trpežen želodec, nekateri pravijo, da je iz nerjavnega jekla, a to mi ni pomagalo pri čevapčičih iz hitro prehranskega obrata v neposredni soseščini. Po večerji sem bil zjutraj na straniščno školjko prikovan še takrat, ko so me na letalo klicali tudi po imenu. Kasneje sem se spomnil, da je bilo meso res obarvano nekam sivkasto in da tudi okus ni bil kaj prida, tako da sem ga blažil z večjimi količinami popra in nečesa pekočega. Brez te preventivne akcije bi verjetno obležal. Pri temu Turku me ne boste več videli. Tako kot še nekaj drugih mojih znancev.

Ker se nama ni ljubilo niti ven, sva zato zadnjič raje naročila kitajsko hrano. Ne da bi se bal zastrupitve, ampak do kitajske kulture, čeprav jo spoštujem in nekatere dosežke tudi občudujem, gojim precejšen odpor, zato me ne navdušuje niti njihova kulinarika, še posebej, če je prilagojena evropskemu okusu, in toliko bolj, če jo pripeljejo na dom. V tem primeru človek res nima nobene možnosti za preverjanje higienskih standardov vsaj v jedilnici, medtem ko si v kuhinjo ali skladišče ne bi upal pošpegati niti v večini slovenskih prehranskih obratov.

Naročala je Lisica. Za začetek sem znorel, ko sem videl račun. O domnevni ženski racionalnosti, ki jo tako radi opevajo različni avtorji in strokovnjaki, bom verjetno kakšno krepko napisal kdaj drugič, za zdaj pa samo o presenečenju, da sta naju dva obroka s samo eno sladico stala skoraj še enkrat toliko kot nedeljsko kosilo v boljši slovenski gostilni. Mislim, da je bilo 30 evrov.

Ampak navsezadnje se je izkazalo, da sva naročila štiri obroke, saj je bilo tako govedine kot piščanca dovolj za dve osebi, obenem pa se mi je tudi polovica porcije govedine tako temeljito usedla v želodec, da sem čez dobre pol ure že spal kot top. Težavo s kosilom sem imel za naslednji dan rešeno in šele takrat sem ugotovil, da so jedilne paličice pri tem tipu hrane bolj funkcionalne od evropskega pribora – paličic namreč nisem imel, tako da sem kombiniral vilice in žlico.

Šele potem sem ugotovil, da mi je Shaolin v lični plastični šatulji …

… skupaj z mini vilicami in žlico podaril tudi sestavljive kovinske paličice!

Ne vem točno kaj naj z njimi, toda glede na seznam sistema RAPEX (Rapid Exchange of Information System), kjer se najpogosteje pojavljajo različni kitajski proizvodi, bom najprej poskrbel za temeljito dezinfekcijo. Zastrupitev s čevapčiči je mačji kašelj v primerjavi z reprodukcijskimi težavami , ki jih lahko povzročijo kitajske igrače, kakršne starši za majhen denar kupujejo v kitajskih trgovinah in se ob tem samim sebi zdijo pametni, ker so privarčevali.

In to pravi lastnik kitajskega telefona.

Prejšnja objava Naslednja objava

2 komentarja

  • Odgovori katarina 19. 2. 2016 at 21:02

    no, zdaj vidiš zakaj je bilo 30€ 🙂

  • Odgovori Matej Zalar 21. 2. 2016 at 19:17

    Ja, ker brez bišteka bi bilo pa 29,01 €.

  • Komentiraj