Zakaj minister Rupel ne bloga?

Da smo še vedno naročniki Dela, niti ni slabo, saj je četrtkov Polet prijetno čtivo. Vse ostalo je katastrofa, s prilogami vred, uporaben je le še Vikend magazin, a ne odkar sem skoraj v celoti nehal gledati televizijo. Morda mi nerganje tudi zaradi tega ne gre več tako dobro od rok. Še posebej se skušam branit Sobotne priloge, zato pa sem zadnjič na peti strani sobotnega Dela spet ošinil kolumno zunanjega ministra, dr. Dimitrija Rupla1. Za svoja razmišljanja ima vsako soboto na voljo polovico strani. Če poznate format Dela, si lahko predstavljate, da je njegove prispevke skoraj nemogoče prebrati v celoti.

Takole2 je začel prejšnji teden (dr. Dimitrij Rupel, Rešitev v časovni stiski, Delo, sobota, 24. marec 2007, str. 5)

“Kadar nisem na poti, me zvečer, ko odhajam iz pisarne, pri tajnici čaka rdeči fascikel s pošto, ki naj bi jo prebral čez noč.”

Ob tem stavku sem se začel zabavat, dr. Rupel se pač tako rad pohvali. Mimogrede je spretno navrgel, da cel dan prečepi v službi, potem pa še ponoči bere vsebino fascikla. Le kdaj spi?

Na začetku obsežne zbirke so vabila na razne kulturne in družabne prireditve. Na njih večinoma načečkam “opr.” ali “ne”, to pomeni, da ne utegnem in me morajo opravičiti.

Nadaljuje v vedno bolj dolgočasnem slogu z razlago, koliko lokacij je zamenjal v zadnjem tednu. Tako lahko izvemo, da je v torek vstal, očitno res nikoli ne spi, že ob pol petih zjutraj. Pičil je v Ženevo. Popoldne istega dne je letel v Strasbourg, potem očitno nazaj v Ljubljano, kjer je v sredo gostil iranskega zunanjega ministra. Toda že popoldne je spet odšibal v Nurnberg. Potem sem nehal prebirat, ker me enostavno ne zanima, kako si na letalu pripravlja nekih deset točk za ne vem kaj in kako pije kofe z ne vem kom.

Seveda me je prešinilo, da bi moral dr. Rupel pisat blog, prostor v časopisu pa prepustiti nekomu, ki bi dejansko izražal mnenja. Minister namreč komaj zaupa kakšno mnenje, zato pa večinoma opravičuje svoje politične (ne)odločitve, ali pa se hvali, kako je zaseden in kako ga vozijo od letališča do raznih sedežev.

Pred časom nas je Pi.Roman opozoril na blog ministra brez listnice, Žige Turka. To je tisti minister, ki je svoj program predstavil na primeru metlic za sekret. Njegov blog je berljiv in najbrž temu primerno obiskan. Seveda pa Ruplov blog ne bi bil zanimiv. Verjetno bi ostal na ravni tistih, ki vsakodnevno popisujejo svoja bolj ali manj nezanimiva doživetja ali različne frustracije. Tako kot je Rupel v teh kolumnah že cvilil, da ga nihče ne razume in da so ga lumpasti mediji spet narobe citirali. Ampak saj je namen spletnih dnevnikov prav to! Pa čeprav tega nihče ne bere.

Dolgočasnost pa ni edini problem, huje je to, da Ruplova volilna baza verjetno ne bere blogov, zato za staromodnega predvolilne točke nabirajočega politika bloganje ni priložnost za uspeh. Zato raje v podjarmljenem časopisu krade prostor dobrim piscem, med tem ko kakovost časnika ni več pomembna.

 1. bodite pozorni na zadnji stavek v opisu Wikipedie, to bi bilo že za Ireno []
 2. še vedno se ne znam prijavit na spletno Delo, oziroma nimam dovolj živcev za to []
Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori irena 30. 3. 2007 at 9:21

  zadnji odstavek v wikiju je že res smešen, a žal resničen 😀

  sicer pa Rupel ne piše bloga zato, ker se ne splača – zadnjič sem v Mladini brala, koliko dobi za dve kolumni na mesec v Delu in je bila številka kar luštno visoka … ampak seveda se je zdej ne spomnim.

 • Odgovori Štefan 30. 3. 2007 at 9:41

  Ja no kaj misliš človek se pa potrudi, kaj? Ti pa se usajaš zato ker potoži da premalo spi. Hudo si nevoščljiv!

 • Odgovori Andrej 30. 3. 2007 at 9:50

  chef kritizira popolnoma pravilno. Odkar so desničarske stranke prišle na oblast, se obnašajo popolnoma isto kot prej komunisti, oz. še huje.

  Ruplu ne bi nihče ponudil kolumne v časopisu, če si tega ne bi zaželel in mu potem politična opcija tega ne bi uresničila.

  Kar pa se tiče Sobotne priloge, je hudo “prikladno”, da notri pišeta človeka kakršna sta Janez Markeš in Peter Rak. Včasih si moral za to dejansko kupiti Mag, sedaj pa ti vse skupaj zavijejo v eden medij ter te ob njunem desničarskem natolcevanju prepričujejo, da bereš levo usmerjen časopis.

  Palec gor za ta prispevek.

 • Odgovori dronyx 30. 3. 2007 at 9:50

  Jaz osebno sem včasih še prebiral sobotno prilogo Dela, sedaj pa je tudi dnevnikov objektiv dovolj zanimiv, da dveh prilog ne rabim. V bistvu me pri Delu moti to, da ga vsaka ablast, rdeča ali črna, jemlje kot partijsko glasilo, ki mor abiti pod kontrolo in pisati po dekretu, prikrite politične reklame in pamflete. To me tako odbije, da ne berem, tudi če pišejo kaj pametnega. Preprosto me moti, da moram iskati paranoično vsebine, ki so politično sponzorirane.

 • Odgovori Janez 30. 3. 2007 at 9:59

  ZADNJA NOVICA (09:14)

  Žiga Turk, minister za razvoj, je preko svojega bloga sporočil, da je odstopil z mesta predsednika nadzornega sveta Telekoma.

 • Odgovori london 30. 3. 2007 at 10:13

  Markes svoje nebuloze sedaj pise ze v Delu?? joooj to pa nisem vedel… Pa to je res poden od podna, kar se dogaja s tem casopisom!

 • Odgovori chef 30. 3. 2007 at 10:49

  @irena: Da je celo res ?!? Haha!
  Plačujejo da mu za kolumn? No, saj to mi je jasno. Ampak za to bi moral on plačevat njim!

  @dronyx: popolnoma se srinjam. Včasih je bilo ravno tako partijsko glasilo (če malo pretiravam), le da v drugo smer. Problem pa je, ko ga nasprotna opcija po prihodu na oblast ne pusti pri miru. Namesto, da bi ustanovili svoj cajteng, so skvarili obstoječega.

 • Odgovori mrki 30. 3. 2007 at 12:22

  Po podatkih Mladine naj bi dobil 400 € na kolumno:
  http://www.mladina.si/tednik/200706/clanek/uvo-manipulator–vanja_pirc/

  Drugače pa ja, tudi jaz pogrešam več mnenj, komentarjev, kolumn v slovenskih časopisih, ki bi dejansko (kritično, vendar argumentirano) komentirali dogajanje v državi. Problem pri nas je še vedno ta delitev na levo in desno. Tako desničarji nočejo (ali ne upajo) krtizirati vlade in o njej pišejo samo pozitivno, na drugi strani pa levičarji podajajo neargumentirane kritike oz. vlado kritizirajo samo zato, ker je drugače usmerjena in ne na podlagi njenega dela.
  Malo je res neodvisnih kolumnistov, ki bi si upali brez dlake na jeziku podati svoje mnenje in ob tem tudi kaj pametnega povedati. Zdi se mi, da je v tujih časopisih tega mnogo več (iz prve roke lahko to potrdim npr. za El Pais). V tem pogledu še malo zaostajamo za Evropo.
  Mene ne zanimajo preprosta poročila, kaj se je vse zgodilo doma in posvetu (to lahko dobim z enim klikom miške), bolj me zanima podajanje mnenj – na podlagi tega si potem lahko lažje ustvariš svoje mnenje.

 • Odgovori Štefan 30. 3. 2007 at 13:50

  Ja mladina je to rekla. Potem pa že vemo koliko drži.

 • Odgovori Štefan 30. 3. 2007 at 13:51

  Nič!

 • Odgovori ZigaK 30. 3. 2007 at 14:04

  Kje bi bila slovenija brez Rupla?

 • Odgovori Andrej 30. 3. 2007 at 15:16

  Štefan, Mladina je nekako ekvivalent Maga, le da tu govorimo o levi opciji. Nekatere stvari so resnične, veliko je natolcevanja, vendar tisto glede 400 evrov drži.

  Osebno pogrešam sredinsko stranko, po možnosti takšno, ki bi javni interes postavila pred svojega. Janša je v svojem mandatu na oblast postavil RKC, si podredil vse pomembnejše medije ter v gospodarstvu nastavil svoje zaslužne kadre. O tako obljubljanih reformah pa ni ne duha ne sluha.

 • Odgovori Andrej 30. 3. 2007 at 15:17

  Mimogrede, ste vedei, da je Janša nekoč pisal za Mladino? 😉

 • Odgovori blitz 30. 3. 2007 at 19:37

  da se razumemo, rupel mi je sjrajno antipatičen, ampak v primerjavi z nekaterimi komentarji tukaj je globok kot Pacifik.

  chef, velikokrat napišeš marsikaj zanimivega, tu pa si vsekal mimo. Zakaj bi pa rupel blogal? Prosim, sprehodi se malo skozi siolov blog. Gre za slum, kjer 99% vsebine ni za brat. Še najbolj kakovostne objave, kot denimo tvoja tovornjakarska humoreska, se sprevržejo v najnižji možen poden, kjer se naberejo vsi slovenski prmitivci in psihopati. Predstavljaj si, kako bi bilo, če bi se Rupel spravil blogat. Je antipatičen, neumen pa nikakor.

  Se tudi ne strinjam, da je novo uredništvo skvarilo delo – delo je za en klinc, ampak ne od lani. Že dolga leta. Kot vsi drugi časopisi pri nas.

  andrej, jaz se še spomnim, ko je Janša pisal za Mladino. Spomnim se tudi let 1988 in 1989, ko je bilo vse, kar sta rekla Janša in Bavčar, za Mladino zakon in so ju kovali v zvezde. Nekaj mesecev pred prvimi volitvami pa sta se oba fanta odločila, da bosta kandidirala za SDZ in ne za ZSMS, kot so mnogi pričakovali. Kar naenkrat sta se pojavljala samo še na rolanju po sceni. Takrat sem dokončno dojel, da je Mladina samo strankarski časopis. Kot seveda kasneje Mag.

  Paranoja nekaterih o kao oblasti RKC je pa še najbolj smešna. Če še niste opazili, RKC že doooooolgo niti v Evropi niti v Sloveniji ni noben faktor. Če bi bila, bi bilo vaše usajanje nekoliko nevarno. Tako si pa lahko vsak od vas vanjo briše noge in lastne komplekse.

 • Odgovori MN 30. 3. 2007 at 20:16

  RKC ni faktor v protestantski Evropi (ki si jo mi večinoma jemljemo za zgled na mnogih področjih). V katoliški pa je. Ko v mojem domačem kraju župnik z oltarja da inštrukcijo, koga je treba volit (preverjeno!), to JE faktor. Žal.

 • Odgovori Andrej 31. 3. 2007 at 0:48

  Ko se govori o oblasti RKC, se ne govori o denajski oblasti, temveč o finančni in “vrednostni”. Denacionalizacija, katera se je začela izključno zaradi RKC (Šturm se kot ustavni sodnik, kljub statusu Malteškega viteza ni vzdržal), nas bo ko bo vsega konec, stala ca. 5400 milijard bivših tolarjev. RKC je še kako na oblasti, vendar seveda niso neumni in tega ne bodo obešali na velik zvon kot to počne vlada sama, ki se samopašno obnaša že od začetka.

 • Odgovori blitz 31. 3. 2007 at 9:06

  MN, ali si kdaj živel v Evropi (razen v šentflorjanski)? Jaz sem in to tako v katoliški kot protestantski. Ne v eni ne v drugi ni sledu o tem, o čemer pišeš.

 • Odgovori chef 31. 3. 2007 at 9:21

  @blitz: zakaj pa ne bi blogal? Skušal sem opozorit na njegove zapise v Delu, ki so bolj kot mnenje nekakšen dnevnik ali (občasno, ko ga kritizirajo) ventil za njegove frustracije.

  Še vedno trdim, da je za to bolj kot prostor v časopisu, primeren blog.

  Čudno, da potem pri Žigi Turku ni blesavih komentarjev. Še vedno pa obstaja moderacija, zato se razne “Rupel, ti si pička” komentarje enostavno pobriše. Ob pravilnih nastavitvah že avtomatsko 😉

  Pa če vsaj ne bi tako nehigienično pisal ravno za Delo! Seveda se pa ne slepim, da bi imel tri, štiri leta nazaj, v Delu možnost mnenja izražat Janša 😉

  P.S.: s tem prispevkom nisem želel obuditi kregarije o RKC in komunistih, zato se takšnih komentarjev vzdržite, čeprav vem, da vam je hudo.

 • Odgovori blitz 31. 3. 2007 at 15:56

  chef, žiga turk je (se mi vsaj zdi) en v redu dečko in najbrž nikogar ne moti. Rupel pa je roko na srce en skrajno vase zagledan antipatičnež, ki ga nihče ne mara, še Janša ga najbrž le s težavo prenaša. Pač očitno prinaša neke glasove.

  Mislim, da bi veliko blogerjev svoje komplekse praznilo pri njem. Imaš pa prav, njegova samohvala bi kar pasala v ta blogovski slum.

  Ima pa možakar izjemen nos za politični obstanek. Rekel bi, da je ob Kučanu verjetno sploh najsposobnejši politik pri nas. Ampak ga vseeno ne maram.

 • Odgovori kinkitone 31. 3. 2007 at 17:01

  Vsako soboto, ko Rupla ni v Sobotni prilogi
  doživim krajše veselje. Tudi to je nekaj.

  Štefan
  Ti si pa posrečen. Ko si opazil da tvoje vprašaje ni retorično si moral razložiti, kako naj si predstavljamo odgovor. Hecno.

 • Odgovori blitz 31. 3. 2007 at 17:34

  Znanec me je pravkar opomnil, da je njemu dr. Rupel všeč. se opravičujem in dodajam, da moj zgornji opis izraža le moj vtis o zunanjem ministru.

 • Odgovori ZigaK 31. 3. 2007 at 18:29

  Ta znanec je najbrž izjema ki potrjuje pravilo 🙂

 • Odgovori gnosis 4. 4. 2007 at 17:24

  Pri nas doma že leto dni nismo več naročeni na Delo. Preprosto zato, ker je sedaj neberljivo, novinarji pa, razen redkih izjem, kar tekmujejo med sabo, kateri bo bolj lizal pete Janši in njegovim. Vsi boljši novinarji in kolumnisti pa so spokali drugam. Zato smo se tudi odjavili in se naročili na Dnevnik, ki je dosti boljši časopis, v njem izveš tudi to, kar Delo in ostala trobila zamolčijo. Tudi nacionalke ne gledam več, ker mi je šla preveč na jetra s svojo servilnostjo, raje gledam 24ur na POP TV, ki je res zakon.

  To, da Rupel piše vsakih 14 dni za sobotno Delo, pa ne pove toliko o Ruplovi nadutosti, ampak predvsem v tem, kdo ima oblast nad časopisom. Naj mi nihče ne govori, da sta politkomisarja Slivnik in Jančič “neodvisna”. Slivnik mi je bil antipatičen že od nekdaj, še posebej pa od takrat, ko se je prebarval z rdeče na črno, Jančič pa je tako ali tako samo njegova marioneta. Tudi na Večeru na žalost ni nič bolje. Imam sorodnika, ki dela tam in pravi, da je na Večeru strahotna cenzura, odkar imata tam oblast M. Predan in T. Ranc, ki imata isto vlogo kot Slivnik in Jančič na Delu.

 • Odgovori chef 4. 4. 2007 at 19:34

  Včeraj sem pri PEN klubu videl Rupla in Slivnika v razgretem pogovoru 😀 Žal sem z avtom prehitro pičil mimo in nisem utegnil fotografirat 😀

 • Odgovori gnosis 6. 4. 2007 at 0:46

  Nič čudnega, da branost časopisa Delo strmo upada. To lahko sami preverite.

 • Odgovori chef 6. 4. 2007 at 6:47

  Kako pa to sami preverimo?

 • Odgovori barbiblond 6. 4. 2007 at 10:51

  Pol bi pa vstajal ob pol štirih. Mu je tega treba?

 • Odgovori chef 6. 4. 2007 at 23:15

  A no, na to pa nisem pomislil 😀 Pametno, pametno!

 • Komentiraj