Moj zadnji Tekač

Pojma nimam kdaj je minilo osem let. Čas me je prehitel in v tem času me je dohitela utrujenost. Prestar sem za to, sem ugotovil. Malo me je presenetilo, da ob zadnji piki v uvodniku nisem čutil nobene nostalgije, sploh ničesar. Res je bil čas, da predam delo v sposobne roke svojega naslednika. Nova izdaja naj bi bila v nabiralnikih in na policah vaših najljubših prodajalcev vsak čas. Spodaj pa moj zadnji uvodnik. Za nedoločen čas sploh zadnji. Uvodnike bom res malo pogrešal. Manj bom pogrešal premetavanje besed, nervozo pred oddajo, korekture in vse kar sodi k temu. Povrniti si moram spet veselje do ustvarjanja vsebin. Vsebine pač niso nekaj, kar bi lahko premetavali z lopato ali nabadali na vile.

45 maratonov

Z revijo Tekac.si sem v precej visokem tempu tekel osem let. Zdaj sem pritekel na cilj, kjer sem si zaželel novih izzivov. Tek, pravzaprav vsaka športna aktivnost, je nekakšen simbol življenjskega vsakdana. Tudi vsakdana urednika. Vsaka revija je bila neke vrste tekma, ki se je začela s pripravami in dosegla svoj vrhunec na cilju. Bilo je naporno, a teči v družbi odličnih sotekačev, ki so pripomogli k bogati in raznoliki vsebini, ter navijačev, ki so revijo prebirali, je bilo predvsem prijetno. Kot se zgodi na vsaki tekmi, ki jo je treba izpeljati brez napak, sem se pogosto vprašal, kaj mi je tega treba. V cilju, kjer sem namesto medalje v roke dobil tiskani izvod revije, pa je bil trud poplačan in čez nekaj dni smo tudi vse napake dojemali samo še kot zabavne anekdote.

Če sem prav preštel, sem od leta 2012, vključno s pričujočo, sodeloval pri urejanju 45 številk in še sedmih posebnih izdaj. To je slabih 5000 strani vsebine. Na prvi tek sem se podal z dobrimi uredniškimi in športnimi izkušnjami, a o tem športu sem vedel le toliko, kot sem tu in tam prebral in kolikor ve povprečen rekreativec. Marsikaj sem se naučil po zaslugi kolumnistov in strokovnjakov, ki so sodelovali pri ustvarjanju revije in rasli skupaj z njo, pa tudi od intervjuvancev, ki se jih je v teh letih zvrstilo res veliko.

V teh letih je vzpon in zaton doživel minimalistični tek. Če smo nekoč poveličevali tek po sprednjem delu stopala kot edini zdrav način, v zadnjih letih bralce učimo, naj tečejo, kot jim pač ustreza. Ob tej ugotovitvi moram priznati, da tudi po vsem tem času o teku še vedno vem zelo malo in da se lahko naučim še veliko. A zgodilo se je, kar kot prekletstvo preži na vse ustvarjalce vsebin. Rutina, ki je v športu in pri delu nujna, lahko prevlada in postane obremenjujoča. Tudi za revijo, ki razveseljuje bralce samo, če jo ustvarja zagnana ekipa s svežimi idejami. Prepričan sem, da so temelji odlični, zato komaj čakam vsebinsko nadgradnjo.

Želim vam dober tek!

Tekac.si 2019-10/11

Prejšnja objava Naslednja objava

10 komentarjev

 • Odgovori DusanK 26. 11. 2019 at 0:23

  Hvala in srečno Matej !

 • Odgovori Matej Zalar 26. 11. 2019 at 8:15

  Hvala!

  Žaljive komentarje anonimnih pezdetov, ki so mi gotovo že imeli priložnost povedati svoje v obraz, pa sporočam, da na tem mestu za vas ni več prostora. Ne toleriram vas več.

  • Odgovori Igor 6. 1. 2020 at 20:45

   Bravo. Odreze kozic, vključno z glavo in mlahavimi trupelci podpiram. Zakaj bi brezplačno ponujal “flat” za primitivne ekscese. Naj uživajo na svojem.

   Za Tekač-a, pa čestitke in zahvala. Zdaj pa naprej. Proti soncu.

 • Odgovori NIHČE 26. 11. 2019 at 8:59

  Veliko uspeha v nadaljnji karieri, kakršnakoli že bo. Sam veliko bolj kot revijo Tekač prebiram revijo Bicikel, še posebej tvoje prispevke testiranja koles, ker vedno povzameš tudi osebno izkušnjo s testiranim kolesom in po kakšnem terenu si kolo vozil. Ravno to je tisto, kar me pritegne in ne samo suhoparno naštevanje karakteristik. Glede žaljivih komentarjev pa edino pravilno, ni potrebe da tudi po tvojem blogu smetijo raznorazni negativni troli, ki še tako pozitivno stvar nabijajo s kritiko do nezavesti.
  Vse dobro in lep pozdrav!

  • Odgovori Cene 26. 11. 2019 at 11:10

   Tako ja! O kolesih naj piše!

 • Odgovori zmago1 26. 11. 2019 at 10:32

  Bravo, pogumno naprej!
  Upam da tisto okoli brade nisi smatral za žaljivo ker je bilo mišljeno dobronamerno, in bom še enkrat ponovil: Brado stran,….takoj.
  lp, Z

 • Odgovori Matej Zalar 27. 11. 2019 at 15:21

  Hvala vsem!

  @Zmago1: Kaj naj še spremenim? En mi teži, da bi moral imeti večje bicepse, drugemu ni všeč brada,a ste vi sploh še normalni?

  • Odgovori zmago1 28. 11. 2019 at 16:22

   Smo kakršni smo,..smo tvoja najboljša (in edina) publika 🙂
   Smo ogledalo tvojega pisanja, smo tvoj največji zaklad in tvoj največji kritik.

 • Odgovori kekec 28. 11. 2019 at 8:33

  @Zmago1: pobriše ti komentar in opica si upaš še enkrat usta odpret? Ne smatraj za žaljivo ker je mišljeno dobronamerno, zato upoštevaj svoj nasvet: Možgan stran…takoj.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 11. 2019 at 11:05

  Nisem brisal Zmagovega komentarja.

 • Komentiraj