Molk za zlato

Vsakemu moralnemu pripadniku te moralno izprijene družbe je jasno, da žensk ni lepo otipavati ali jim težiti z masažo ali jih spravljati v zadrego z goloto pod prho ali pred njimi onanirati ali jim tlačiti roke in jezik v mednožje, še posebej, če gre za nadlegovanje s pozicije moči in še posebej, če se za to ponuja protiusluge in še posebej, če so zaradi tega oškodovane tiste pokončne ženske, ki se niso bile pripravljene poniževati. Ampak do skrajnosti napihnjeno zgražanje nad perverznim producentom, ki je leta in leta igralke nadlegoval na zgoraj opisane načine, je že rahlo bizarno. Izumili so celo hashtag! Saj smo vsi vedeli, da za uspeh v Hollywoodu – in še kje – igralski talent ni dovolj. Woman’s gotta do what a woman’s gotta do.

Da se razumemo: to se mi gabi. Perverzne predloge mladim puncam sicer težko razumem kot spolno nadlegovanje, a če pomislim na golega, po vsem telesu z oljem namazanega  Harveyja Weinsteina, se mi gabi še bolj.

Razumljivo je, da žrtve spolnega nadlegovanja o svojih travmah spregovorijo šele po več letih. Še bolj razumljivo pa, da nekatere žrtve spolnega nadlegovanja sploh ne spregovorijo. Saj vendar nočete, da se razve, da ste vlogo dobili zato, ker ste producentu nudili felacijo? Ali da ste službo za nedoločen čas dobili zato, ker ste seks nudili županu?

Potem spregovori prva. Morda po več letih. Recimo, da je to pogumno. Težko je biti prvi. Ni pa težko biti del črede v pogromu proti staremu perverznežu, ki si je, naveličan preudobnega življenja, pumpal samozavest s teženjem mladim igralkam. Javna tajna, da producenti nadlegujejo mlade igralke torej ni več tajna. Pa kaj potem! Bi se nam morale uspešne in bogate igralke smiliti, ker jim je perverznež na začetku igralskega vzpona težil z razkazovanjem in jih nagovarjal k uslugam, ki bi jih vsak pošten gospod plačal, vsaka poštena gospa pa dostojanstveno zavrnila?

Saj ne govorimo o ženskah v brezizhodnem položaju, ki bi se morale zaradi zavrnitve vrniti k lačnim otrokom. Zato je v zvezi s temi razkritji – kolikor moremo in moramo perverzije in nadlegovanja obsojati – govoriti o pogumu naravnost bizarno.

Lahko je po desetih letih čvekati s polnimi žepi.

Malo teže pa je ohraniti dostojanstvo s praznimi.

Igro so sprejele tudi tiste, ki so ponudbo zavrnile. Molčale so zaradi oportunizma.

Podobno se dogaja na vseh področjih. Poštenost in pokončna drža se zato ne splačata več. Poniževanje je splošno sprejet način delovanja in spolno nadlegovanje je le ena od oblik poniževanja.

Seveda pa v urejenih družbah vsako razkritje nadlegovanja ali nespodobnih zahtev za vračanje uslug, četudi gre samo za govorice, pripelje do hudih posledic. Zelo drugače je v Republiki Sloveniji. V Republiki Sloveniji je treba vse dokazati na sodišču. V Republiki Sloveniji se zakonito pridobljene dokaze uničuje. V Republiki Sloveniji bi bil Harvey Weinstein verjetno žrtev in ne krivec.

Prejšnja objava Naslednja objava

12 komentarjev

 • Odgovori filmoljub 25. 10. 2017 at 18:46

  Meni je bizarno to, kako se določene stvari itak že ves čas ve — ampak “uradno” postanejo predmet zgražanja širše javnosti šele takrat, ko nekdo to medijsko razkrije. Recimo tista naša afera z “ekološkim” sadjem in zelenjavo (v resnici zaradi slabe kvalitete poceni pretihotapljenim iz Italije), prodanim za masten denar. Temu jaz rečem politična korektnost in sprenevedanje.

  Seveda je pa prav, da so ženske končno razkrinkale starega sluzastega pokvarjenca. Bolje ikad nego nikad. V moralistični družbi ZDA je celo nekaj upanja, da bo možakar zato končal s kariero, če že ne bo tudi sodno preganjan. Pri nas se seveda ne bi zgodilo nič, ali pa bi ostudnež celo obveljal za žrtev.

 • Odgovori Anonimno 25. 10. 2017 at 19:37

  Zanimivo je tudi, kako babe modro molčijo, ko je govora o takih zlorabah. Očitno jih večina ne smatra tako poetično brutalno, ampak imajo bolj pragmatičen pristop k stvari in si ne jemljejo tako k srcu spolnih bližnjic do funkcij, tako kot ogorčeni posamezniki polpismenega moškega spola.

 • Odgovori Kata Rina 25. 10. 2017 at 21:31

  Dober zapis. Zagovarjam ničelno toleranco do takšnih stvari. Ampak v Ameriki jim je vse skp spet uspel zreducirat na jeb**o modno muho.

 • Odgovori Matej Zalar 25. 10. 2017 at 21:53

  @Filmoljub: Seveda je sprenevedanje. Ampak noro mi je tudi politično korektno zlivati ves žolč samo na starega prdca, češ da so bile igralke nekakšne žrtve njegove pohote. Ja lepo te no prosim! Lahko bi ga mirno skloftale in se izpostavile takrat – pa se niso dokler ni to postala modna muha, kot pravi @Kata Rina.

  “Weinstein te še ni pošlatal? Oh, potem pa že nisi kaj prida igralka!” In: “Jaz tudi, jaz tudi, tudi meni je težil!”

  Lpe dokaz, da se pri nas ne bi zgodilo nič, je pa seveda Zoran. Problem je v tem primeru še večji, ker je politik rihtal službo v javni firmi. In dobil bo še en mandat. Volili ga bodo tudi tisti in tiste, ki imajo veliko povedati čez Weinsteina.

 • Odgovori J 26. 10. 2017 at 7:20

  Naslov za novi Weinstein studios film: I went to a married man’s bedroom, I knew it wasn’t about work, and then…

 • Odgovori Aleš 26. 10. 2017 at 9:39

  Sploh ne vem v čem je težava?
  Je Weinstein katero posilil? Kolikor mi je znano ni nobene.
  .
  Vse kar se je dogajalo, se je dogajajo med polnoletnimi, opravilno sposobnimi (menda) osebami izmed katerih bi se vsaka stran lahko kadarkoli obrnila in zapustila lokacijo. In, kor je zapisal Matej, ji nebi bilo potrebno iti domov v neko vlažno, kletno luknjo, kjer bi jo čakalo 5 sestradanih otrok.
  .
  To je samo izpad neke vrste “politične korektnosti” in simbolna kastracija (preveč) potentnih/pohotnih descov – belih moških (OK, Bill Cosby je imel tudi podobne epizode).
  .
  Da pa našega ljubljanskega pohotnega starega desca pri nas ženske celo zagovarjajo, ali so v “najboljšem primeru” tiho (itak so vse “nevladne ženske” organizacije – ženski forum, mesto žensk itd…) prisesane na (mestni?) proračun in vedo, da je bolje biti tiho, če hočejo še imeti službice, je pa itak “komunistična posebnost” te zarukane države na napačni strani Alp.

 • Odgovori Tamara 26. 10. 2017 at 15:46

  Vesna V. Godina je zelo dobro komentirala to situacijo in ne bi se mogla bolj strinjati z njo.
  “Gre za tiho igro. Igra je perverzna. Še bolj perverzno je, da obe sodelujoči strani na njo pristajata. Saj imata obe od nje koristi. In je korist za obe strani pomembnejša od morale.
  A je treba pogledati tudi drugo stran. Stran žrtev. Ki so počele, kar je Weinstein želel. Molčale. In profitirale. In ki zdaj govorijo. So žrtve. In spet profitirajo.”
  Da se razumemo, to kar je počel je gnusno in žal mi je, da se ni katera od teh žensk opogumila in mu speštala pirhov. Ampak vse to ameriško sprenevedanje, ko so vsi vedeli, pa gledali stran, ženske pa dobivale dobre vloge, mi je pa za kozlat.

  • Odgovori Aleš 27. 10. 2017 at 11:26

   Dobro je “spoštovana” Vesna V. Godina to formulirala.
   Ja, to AMERIŠKO sprenevedanje je res ogabno.
   .
   Še dobro, da v naši državi “delavcev in kmetov”, kjer smo “vsi enakopravni” in zakoni veljajo “enako za vse” nimamo takih primerov. K’nede?
   .
   Za kozlat!

   • Odgovori Matej Zalar 27. 10. 2017 at 16:01

    Formulacijo Vesne V. Godina so sicer že sesuli (in to, neverjetno, desničarji!), češ da z njo relativizira primer Janković-farmacevtka. Ampak saj ni treba ničesar relativizirati. Janković je nagnusen prasec, farmacevtka pa je na ponudbo pristala.

 • Odgovori Matej Zalar 27. 10. 2017 at 6:30

  Če je to prelmonica, ko ženske ne bodo več tiho, je civilizacija nekaj dosegla. Ampak to ni ta prelomnica. Tiste, ki si bodo lahko obetale koristi, bodo še naprej stiskale zobe in naredile, kar je pač treba narediti, ženska združenja pa bodo po liniji politične korektnosti vso krivdo valile na moške. Kadar se bo to splačalo.

  Čim nekdo sprejme neko ponudbo, a ne pod prisilo, temveč samo nespodoben predlog, sta kriva oba. Ostalo so samo finese. Je Weinstein perverznež? Pa kaj potem! V tem primeru je pomembno samo to, da je biznis pogojeval s svojimi perverzijami. In enako velja za vse njemu podobne naduvance.

 • Odgovori Aleš 28. 10. 2017 at 16:25

  OK, tole bi sicer lahko prilepil tudi k zapisu “uspešnica na kredit”:
  http://zenska.hudo.com/vip/domaca-scena/ursula-gawish-slovenka-ki-zivi-sanjsko-zivljenje-vsake-zenske/
  .
  S tem, da dotična svoje “sanjsko življenje” živi še za naš denar – 16 mio € dolga odpisano Electi.
  .
  Za kozlat!
  In tak “keš-pička” lajfstajl promovira “ženski portal”, istočasno se pa zgražajo tam nad enim Weinsteinom preko oceana?
  .
  Aja, če jo je tudi tast kaj “evaluiral” preden je bila pripuščena h (davkoplačevalskemu) koritu, pa verjetno nikoli ne bomo izvedeli.

 • Odgovori Matej Zalar 28. 10. 2017 at 19:25

  Hja … ko primitivci pridejo do denarja, je pač tako.

 • Komentiraj