Morje

Šel sem na morje. Ne spomnim se kdaj sem šel nazadnje.

Pri tem mislim na slovensko percepcijo besedne zveze »na morje«. Kdor gre na Bali ali na Bora Boro ali v Grčijo, reče, da gre na Bali ali na Bora Boro ali v Grčijo. Kdor gre na morje, gre na hrvaško obalo, na vikend od prijatelja. S seboj ima križanke in vsako dopoldne rine na plažo z brisačo čez ramo, podira rekorde v pitju piva in bevande, zvečer peče orade, ki jih je strokovno kupil pri ribičih in se ima blazno fajn, ker je točno tam, kjer je najlepše, najcenejše in kjer vse obvlada v nulo.

Ne vem kdaj sem nazadnje dal na dopustu vse štiri od sebe, tako kot jih moja psica drži vsak dan. Ostala je doma. Doma je ostal tudi računalnik. Upam, da bom pet dni vzdržal. Tam menda ni niti interneta. Upam pa, da ne bom uporabil opreme za tek, ker to sem pa vzel.

Prejšnja objava Naslednja objava

7 komentarjev

 • Odgovori Iztok 20. 7. 2015 at 7:23

  Uživaj.

 • Odgovori Roman Černigoj 20. 7. 2015 at 7:25

  Fajn je biciklirat. Pa iti kdaj malo v hribe. Včasih pa je dobro tudi, da greš na morje in ne počneš ničesar pametnega. Da te boli kurac.

 • Odgovori filmoljub 21. 7. 2015 at 8:20

  No, jaz k bratom Hrvatom zagotovo ne grem več vsaj naslednjih 15 let, po tem času pa bomo mogoče čekirali, ali so še vedno globoko na Balkanu, kar zadeva turizem in odnos do turistov. Ker trenutno so, tako kot zadnje pol dekade, tam nekje blizu nas — t.j. v totalnem kurcu. Nasvet: go west.

  http://www.youtube.com/watch?v=7NZ04BG7TfA

  • Odgovori Roman Černigoj 21. 7. 2015 at 10:03

   No Filmoljub, jaz imam pa izjemno dobre izkušnje, predvsem kar se tiče policije.
   Pred tremi tedni je imel svak v Istri manjšo prometno nesrečo in sta se policista izkazala za čisto desetko. Korektno sta ocenila situacija in določila krivca, in se še dodatno potrudila pri urejanju papirjev za čez mejo in za zavarovalnico. Če ne bi videl na lastne oči in slišal na lastna ušesa, ne bi verjel.
   Za konec je policist še rekel, naj se še kaj oglasimo dol (kot turisti, ne kot udeleženci v karambolu 🙂 ).
   Tako da, strinjam se da so še vedno globoko na Balkanu (tako kot mi), odnos je pa kljub temu lahko zelo dober, Balkan tukaj ne gre neke bistvene vloge.

 • Odgovori Vanja 21. 7. 2015 at 8:56

  Eh, tek na morju je obvezen! Se malo pomatraš po zajtrku, par kilometrčkov, pol hop v morje in si nared za nove doze pive in bevande…

 • Odgovori tbb 21. 7. 2015 at 15:18

  Tipični slovenec na morju ne užije počitka, ampak rine pri 35-ih na bicikel. In to kljub temu, da ni bicikliral že od od prejšnejega dopusta.

 • Odgovori Matej Zalar 21. 7. 2015 at 20:54

  @Filmoljub: Hočeš da radim i još da se smijem? Odnos do turistov je tako obupen, da tudi mene vidijo le redko, takrat pa pričakujem samo najslabše. Napizdevanje v lokalni trgovini je redna praksa. Napako, ker na mizo – po tričetrt ure! – prinese napačno jed pa natakar opraviči s svojim osebnim mnenjem, da se v tej vročini omaka iz bučk in škampov pač bolj prileže kot omaka s pršutom.

  Res je – tak odnos boš doživel samo še ponekod v Sloveniji. Ali v Atenah 🙂

  @Vanja: Po zajtrku jebilo že kakšnih 30 stopinj, zrak pa tako obupen, da sem s težavo dihal tudi sede. Malo je sicer manjkalo, da bi se tja pripeljal kar z biciklom, pa sem vesel, da se nisem.

 • Komentiraj