München v enem dnevu (#1)

Iz Sveta piva smo se odpeljali v mesto s sedmimi – večjimi – pivovarnami, ki varijo piva Paulaner, Franziskaner, Augustiner, Hofbräu, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr.  Tako ne čudi, da je München na različnih izborih za življenje najprijetnejših mest vselej pri vrhu, če že ne na prvem mestu, kot drugo najlepše nemško mesto pa so ga izglasovali tudi Nemci, takoj za Dresdnom. Na študijskem potovanju smo si mesto ogledali v enem dnevu in to, začuda, kar temeljito. Potem, ko smo zvečer snedli wurstlne z zeljem v oštariji muzeja Oktoberfesta in potem, ko sem že navsezgodaj zjutraj želodec napolnil z Weisswurstlni1,  nas je v avli hotela že pričakal vodič, po očetu Italijan, a po mami Münchenčan od glave do peta. Malo nor, po izobrazbi zgodovinar umetnosti, fajn dečko, točno tako si predstavljam Münchenčane, ki imajo flat v Schwabingu. Torej, kako si ogledati München v nekaj urah?

Med potjo proti Bavarii in Ruhmeshalle nam je v avtobusu razložil zgodovino Bavarske in mesta. In to kako! Imitiral je ustanovitelja mesta (Heinrich der Löwe), ki je škofom iz Brižinja (Freising)2 v 12. stoletju porušil most z mitnico in promet z novim mostom čez reko Isar preusmeril skozi tedaj nepomembno vas z benediktinskim samostanom – München. Ime izvira iz besede Mönch, zato je na mestnem grbu upodobljen menih. Potem ko smo videli “the big lady” in Ruhmeshallo, pod katerima je nastajalo prizorišče Oktoberfesta, smo že bezljali proti središču mesta in se izkrcali na trgu Stachus, nasproti v srednjem veku postavljenih in kasneje prenovljenih in preimenovanih vrat Karlstor. Na drugi strani stoji ogromna Sodna palača (Justizpalast), ki so jo po načrtih arhitekta Friedricha von Tierscha postavili konec 19. stoletja. Podobnost z berlinskim Reicshtagom ni naključna.

 

Namreč, arhitekt Friedrich von Tiersch je sodeloval na natečaju za Bundestag in menda celo zmagal, a so ga (tako vodič) vseeno izključili in izbrali nekoga drugega. Bavarci, užaljeni kot kakšni Mariborčani, če jih zatre Žabar, so potem sredi Münchna hitro postavili zgradbo po načrtih nesojenega arhitekta, samo da je kupola menda malo višja, 67 metrov.

Tako kot danes, je bilo v monumentalni stavbi sodišče tudi v nacističnih časih. Vstop je prost, saj so v prostoru, kjer je potekal proces proti šestim glavnim članom študentskega odporniškega gibanja Bela vrtnica, uredili spominsko sobo. Malo sem bral o tem in čudi me, da so bili dekleta in fantje pravzaprav precej naivni. Gestapo jih je dobil, oblast pa obsodila na obglavljenje. Je pa hec, da so njihove pamflete nekako spravili čez mejo in še isti mesec, ko so reveže obglavili, so jih zavezniška letala raztresla po celi Nemčiji.

Vodič nas je čez stari botanični vrt odvlekel v/na/k3 Kunstareal (območje umetnosti). Najprej na Königsplatz, kjer si je Ludvik I. Bavarski, nor je bil na antiko, zamislil nekakšno miniaturno staro grčijo: Glyptothek (ni na sliki) v jonskem slogu, Staatliche Antikensammlung (levo) v korintskem slogu in Propileje v dorskem slogu, ki so spomenik kronanju Ludvikovega drugorojenca Otta za grškega kralja. Kasneje je Kraljevi trg izkoristil Hitler. Monumentalnost je staremu norcu prav prišla in je zraven postavil še dva templja, v katerih so s precej norimi okultističnimi obredi častili med prvo Hitlerjevo vstajo leta 1923 padle naciste. Nekoč sem gledal dokumentarec – to so bile res neverjetne stvari- bakle, marširanje, čaščenje krvave zastave … Včasih se sprašujem, če so vse to res verjeli.

Kunstareal se razteza še na Lenbachhaus ter Alte Pinakothek, Neue Pinakothek (oboje je ustanovil Ludvik I., s tem da je Neue Pinakothek zgrajena na novo, ker so staro zbombardirali) in Pinakothek der Moderne. S sestro sva pred novim letom obiskala Pinakothek der Moderne, a o tem več kdaj drugič.

Nisem pa si še ogledal Museuma Brandhorst, ki je odprt komaj poldrugo leto, najbolj pa verjetno navdušuje zaradi stoterice del Andyja Warhola.

Ups … več kot 4000 znakov? Preveč za bloge! Mogoče lahko vidiš München v enem dnevu, ne moreš pa tega zapisat v enem postu. Ni časa, ne pri meni, ne pri vas. Nadaljevanje sledi!

 1. To očitno zmoremo le redki požeruhi. []
 2. Od tam so Brižinski spomeniki. []
 3. Kaj pa vem! []
Prejšnja objava Naslednja objava

9 komentarjev

 • Odgovori seamus 24. 1. 2011 at 19:54

  A ti znake šteješ al kuga?

  No kakorkoli, poučno pa še linki zravn. En kup enga branja.

 • Odgovori katarina 24. 1. 2011 at 20:05

  🙂 jaz v eneme dnevu nisem vidla niti pol BAU sejm v petek, od mesta pa itak nisem vidla nič razen obvoznice. hvala za ta zapis, imam namen hčeri peljat enkrat gor. sicer je daleč, bi blo fajn en dan tam prespat, pa kljub temu.

 • Odgovori chef 25. 1. 2011 at 0:09

  @seamus: Vedno jih štejem, kako pa misliš, da rata cajteng 🙂 No, za blog ne štejem, ampak ko je enkrat čez štiri tisoč, je to preveč. Saj kar v redu pišem, ampak bralcev vseeno nočem preveč trpinčit.

  @katarina: Priporočam, da prespiš dvakrat. Ko sva šla gor s sestro, sem dal za nočitev z zajtrkom v nekem zmahanem hotelu s štirimi zvezdicami 50 evrov, govoriva pa o lokaciji v središču mesta, zraven Hauptbahnhofa, mogoče kilometer od Stachusa, kjer se začne pešcona. Mimogrede, hotele iščem samo še preko http://www.booking.com. Če greš malo ven iz centra, bi po mojem lahko za ta denar ali še za manj spale vse tri.

 • Odgovori Rado 25. 1. 2011 at 9:29

  Ah München!
  Ne le da ga ne moreš pregledati v enem dnevu, tudi v enem mesecu je težko. Vsaj jaz ga nisem mogel, pa sem v njem preživel dober mesec. Samo za Deutsches Museum rabiš dva dni. Zame je ta muzej tudi destinacija št. 1 v Münchenu.

  Najboljši dostop do vsega je s karto mesta in s podzemno.

 • Odgovori buba švabe 25. 1. 2011 at 11:34

  Jaz sem prebral vseh 4k in še nekaj znakov. Še celo par linkov na wikipedijo sem kliknil! Mater sem mazohist… 😛

 • Odgovori katarina 25. 1. 2011 at 15:02

  hvala za info. ko gremo me kam dlje je največji storšek vedno spanje. vse ostalo je ok.

 • Odgovori Nergač » München v enem dnevu (#2) 25. 1. 2011 at 18:01

  […] imate z… « München v enem dnevu (#1) […]

 • Odgovori Nergač » Februarska Potepanja 28. 1. 2011 at 18:01

  […] kjer so navdušili predvsem z odlično postavitvijo. Med novoletnimi prazniki sva šla s sestro v München. Obiskala sva Glyptothek München z zbirko antičnih kipov in Staatliche Antikensammlungen z […]

 • Odgovori Nergač » Kulturni dan v Münchnu 18. 3. 2011 at 18:02

  […] še: München v enem dnevu (#1) München v enem dnevu (#2) A ni hud stavek?[↩]Toplo priporočam klobasice so izvrstne[↩] […]

 • Komentiraj