Na burek v Zidani Most

Če želite izkusiti realno bedo Slovenije in se prepričati, da smo razvojno daleč od zahodnoevropskih držav in bližje vzhodnoevropskim članicam Evropske unije, potujte s Slovenskimi železnicami! Izjema je morda relacija KP-LJ-MB, če potujete z ICS, čeprav je po drugi strani strani res, da grem v Maribor ali Koper dosti raje z avtomobilom, predvsem zato, ker je hitreje in konec koncev tudi manj stresno, če gre z menoj vsaj še eden, pa tudi ceneje. Da bi šel v Maribor ali Koper z vlakom z oznako LP, mi seveda ne pride niti na misel, ker tega časa enostavno nimam. Zato pa lokalne vlake rad izkoristim, če grem v hribe in se vračam po drugi poti, kot sem se vzpenjal. Po navadi se v tem primeru znajdem na zakotnih železniških postajah, na primer v Lazah pri Dolskem ali v Jevnici, kjer me skrbi, če bo sploh kaj pripeljalo mimo. Ampak dosti bolje ni niti v Bohinjski Bistrici. V soboto pa sem se priklatil na Zidani Most, kjer sem nekajkrat že prestopal, a na dogajanje okoli sebe nisem bil pozoren. Tokrat sem imel eno uro časa.

Na Kumu tetka ni imela časa za strežbo leve polovice sobe, ker je bila preveč zaposlena z nošenjem klobas skupini pijanih penzionistov na desni strani, zato sem se v Zidani Most spustil lačen in do cicke sem bil že sestradan. Računal sem, da bo na železniški postaji Zidani Most, kjer je vendarle eno najpomembnejših slovenskih železniških križišč, odprta vsaj ena buregdžinica, toda v slovenskem zakotju nikoli ne veš … in kdo se ob sobotah popoldne sploh vozi z vlakom? No, vzdušje je v Zidanem Mostu sicer klavrno, ampak z burekom ni težav. Prodajalka je bila krasna popestritev sicer klasično žalostne podobe naših železniških postaj, čeprav tudi ona ni kazala veselega vzdušja. Mislim, da ji je bilo odveč. Prodajati burek na železniški postaji Zidani Most v soboto popoldne. In potem celo nekdo pride kupit burek! Za jogurt raje nisem vprašal.

Kasneje sem ugotovil, da je na drugi strani postaje še en prehrambeni obrat, kjer ob klasični fast food tematiki z gratis kokakolami ob burgerjih, prodajajo še tople sendviče Tvojih 5 minut. Med drugim je na vrata z magneti pritrjena tudi manjša reklama za taksi, najbolj pa me je pritegnila akcija – hamburger in pol litra pira za štiri evre! Ob sobotah žal zaprto, ob nedeljah se odpre ob šestih zvečer.

Gostinsko ponudbo zaokrožata še trafika z res bogato ponudbo čtiva in razne krame, kjer med drugim prodajajo tudi sendviče, in Postajni bar. Pričakoval sem utesnjeno beznico s kovinskim šankom, malo televizijo s katodno cevjo ter porumenele ploščice in stene. Ampak, nasprotno, v takem lokalu bi človek rade volje priredil rojstnodnevni žur. Kar je pravzaprav dobra ideja, ker je železniška postaja v neposredni bližini, prvi vlak za Ljubljano pa odpelje ob 4.31. Pričakoval sem brozgo, zato sem naročil kavo z mlekom, ampak za evro sem dobil odličen zvarek. Nekoliko me je motil samo tip ki se je delal, da gleda televizijo, v resnici pa je neprestano buljil vame, ampak nekaj takega sem tudi pričakoval. Tipa s steklenimi očmi.

Na milimeter natančno!

Sani iz leta 1900 …

… in tole ni dosti mlajše.

Zanimivo. Normalen človek enostavno mora sovražiti letališča, in sovražim jih tudi jaz, medtem ko imam železniške postaje rad, pa naj bodo moderne evropske ali zakotne. Zadnje so pravzaprav še boljše, ker imajo dušo. Škoda le, da je naš železniški sistem tako obupno zanič, da se z vlaki ne vozi nihče, ki zbere za avto. In me potem nadira, ker se s psico voziva z vlakom. Ker to dostojnemu možu res ne pritiče!

Prejšnja objava Naslednja objava

10 komentarjev

 • Odgovori željko 22. 1. 2013 at 18:35

  Kaj si Pipi tudi burek kupil?

 • Odgovori Tisa 22. 1. 2013 at 18:54

  V trafiki so imeli nekaj let nazaj še čunga lunga in bazoka zvečilne :). Sem pa ravno dobre teden nazaj tudi sama presenečena ugotovila, da se na železniški postaji v Zidanem Mostu celo da dobiti nekaj za jest (jaz sem potovala v petek zvečer).

 • Odgovori miran 22. 1. 2013 at 22:33

  Burek je na postaji v Zidanem Mostu obvezno kupit, če le imaš več kot pet minut do naslednjega vlaka! Kot krofe na Trajanah ali kremšnito na Bledu. 🙂

 • Odgovori uršula 23. 1. 2013 at 8:18

  lepe fotografije si posnel. meni se zdi, da je v ZM zmeraj, tudi ob najlepših dnevih, nekako temačno. res sem pa ponavadi ful slabe volje, kadar tam obtičim.
  ljudje s postaj med ljubljano in litijo niso pa za čisto nič prikrajšani. vlak na tej relaciji pelje vsake pol ure, no, čez vikend mogoče malo manjkrat, ampak vseeno.

 • Odgovori Bman 23. 1. 2013 at 8:54

  Vozni park je res ubog, enostavno premalo vozil za dovolj pametnih vlakov. Kar se tiče nevzdrževanih in starih tirov pa SŽ žal ni nič kriv, ker SŽ ni enako ž. infrastruktura, to ima čez država oziroma nekdo drug..

 • Odgovori chef 23. 1. 2013 at 22:49

  Da je burek v Zidanem Mostu obvezen, res nisem vedel. Žal mi je, da si kraja nisem malo bolj ogledal. Sumim, da se vse dogaja samo okoli postaje.

 • Odgovori miran 24. 1. 2013 at 14:29

  Ja v Zidanem Mostu pa res ni nič za videt. Kraj obstaja praktično samo zaradi železnice in postaje. Nekaj železničarskih in delavskih hiš in to je več ali manj to. Mostovi in sama postaja so še najbolj zanimivi za videt. Mimogrede, menda je po desni strani Save včasih potekala rimska cesta, tam, kjer je zdaj postaja, je bil pa kamnit most čez Savo, ki se je podrl že tako dolgo nazaj, da se nihče tega ne spomni. Menda so našli kamnite temelje, ko so gradili postajo. Cesta od Hrastnika do Radeč še vedno obstaja in je perfektna za kolesarjenje, sploh poleti.

  Je pa Zidani Most izhodišče za ture še v druge smeri kot samo na Kum. Proti severu greš lahko na Gore in Kopitnik, to je bolj penzionerska opcija, na drugo stran proti vzhodu je pa pot na Veliko Kozje, ki je po mojem mnenju najlepši vzpon v teh krajih. In tudi kar konkreten je, če pa podaljšaš še do Lisce in se spustiš v Sevnico, kar je edino logično, imaš pa vse skupaj še malo bolj zahteven pohod od tistega čez Kum.

 • Odgovori Rado 25. 1. 2013 at 12:26

  Železniška postaja Zidani most je danes le še senca nekdanjega železniškega križišča. Še pred 22 leti je tu skozi tekla povezava Evrope z Balkanom in Istanbulom. Obvezen postanek mednarodnih vlakov ti je omogočil, da si med 15 minutnimi postanki videl ljudi vseh barv in ras, ko so kupovali okrepčila. Zidani most je bila točka, kjer so si dealerji vsega mogočega izmenjevali robo. Lahko si kupil, prodal marke, dolarje. Zidani most je bila točka, kjer so se “srečevali” KGB-jevci in Cia-ovci ter opazovalna točka za agente vseh sklonov, spolov in agregatnih stanj.
  Celo Agata Cristi je v svojih kriminalkah pogosto omenjala Zidani most.
  Tudi James Bond se je v filmu “Iz Rusije z ljubeznijo” peljal skozi Zidani most.

  Zadnja vojna na Hrvaškem je prekinila to stoletno infrastrukturno vez z Orientom.
  Škoda!

 • Odgovori chef 25. 1. 2013 at 22:21

  @miran: Jaz bi šel enkrat za kakšen teden dni v Rimske terme, izkusit nekaj podobnega, kot so pred 150 leti po dva meseca skupaj počeli avstrijski plemiči.

  @Rado: Hudo!

 • Odgovori Janč 21. 3. 2013 at 18:08

  Ja, Zidani Most je marsikaj videl,
  tudi presvetli cesar Franc Jožef in prestolonaslednik kraljevič Aleksander sta se mudila tam.

  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=ajzenpon&e_id=76888

  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=ajzenpon&e_id=77226

  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=ajzenpon&e_id=110608

  @Chef: Če bi burek na ŽP kupoval pred sto leti, bi najbrž doživel tole:

  http://www.ednevnik.si/entry.php?w=ajzenpon&e_id=87525

 • Komentiraj