Nad lepo modro Donavo

Večinoma jo poznam v rjavi različici, ampak tam je res modra! To sem ugotovil šele doma, ko sem gledal fotke. V Donaupark sva šla z namenom, da si Dunaj iz Donauturma ogledava iz zraka. Na prvi pogled je videti, da 252 metrov visok telekomunikacijski stolp stoji na otoku sredi Donave. To ni čisto res, saj je kanal Alte Donau, starodaven rokav Donave, na severni strani ločen od reke. Otok, Donauinsel, pa se vije med starim tokom Donave in Novo Donavo, dobrih dvajset kilometrov dolgim kanalom, ki so ga zgradili zaradi poplavne varnosti. Donauinsel je zdaj, tako je videti iz zraka, rekreacijska in zabaviščna površina.

Izstopila sva na postaji Kaisermühlen (U1) pri dunajskih Združenih narodih. Ob newyorškem centru imajo Združeni narodi pisarne še v Ženevi, Nairobiju in torej na Dunaju. Kul okolje. To je zame moderno poslovno središče, ne pa po vsej Ljubljani posejani nebotičniki kot si jih je zamislil nevizionarski in s kapitalom omejeni Koželj. V takem okolju se s svojo dejavnostjo sicer ne bi ukvarjal, ampak za pisarniške molje je idealno – za razliko od naših poslovnih središč, ki so pridružena trgovskim. Od postaje do Austria Centra (dunajskega kongresnega središča vodi taka pot:

Pred Austria Centrom:

Malo naprej se pod ploščadjo začne Donaupark. Osemsto tisoč kvadratnih metrov urejenih zelenih površin s krožno železniško progo. Jasno, kot v vsakem velikem mestu mrgoli pacientov kot je model na spodnji fotki. Skoraj sem ga zgrešil. Gospod je obvladal v nulo!

Donauturm je z 252 metri po Wikipediinih podatkih 73. najvišji stolp na svetu. Za telekomunikacijske potrebe so ga zgradili med letoma 1962 in 1964 in v njem uredili tudi bar ter restavracijo z vrtljivima ploščadima1 in razgledno teraso. Do razgledne ploščadi 150 metrov visoko pripelje dvigalo v samo 35 sekundah, pri čemer doseže maksimalno hitrost 6,2 m/s oz. dobrih 22 km/h. Če ga primerjamo z najhitrejšimi lifti, je sicer smešno počasen. Pred leti sva bila s Fotrom v 86. nadstropju (320 metrov) Empire State Buildinga2 Presenetilo me je, da je lift 320 metrov premagal prej kot v minuti, torej je bistveno hitrejši od dunajskega. Naravnost neverjetna pa so lifti v tajvanskem Taipeiu 1013, ki dosegajo hitrost 16,83 m/s (60,6 km/h), tega pa edini prekaša lift najvišje stavbe na svetu Burj Khalifa – 18 m/s (64 km/h). No, vseeno je tudi 6,2 m/s kar lepa hitrost in na lepem si 150 metrov nad Dunajem.

Na 160 metrih je kavarna, kjer lahko tudi nekaj prigriznete, na 170 metrih pa restavracija. Midva sva spila pivo in kofe – razmeroma soliden, a z našim neprimerljiv – na ploščadi, ki se za 360° obrne v 26 minutah. Hecen filing, ampak ni da bi bruhal.

Na stolp vodi tudi  779 stopnic, a je stopnišče menda odprto samo med tradicionalnim tekom, ko jih najboljši menda premagajo v treh minutah in pol. Hitreje kot v 35 sekundah gor ne gre. Prideš pa lahko bistveno prej dol, in to s hitrostjo 90 km/h. Bungee jumping iz 152 metrov … Žal so za letos razpisani samo štirje datumi (4. in 5. junij ter 9. in 10. julij). Če bi bilo možno 29. marca, mi lahko verjamete, da bi šel še enkrat preskusit gravitacijo. Mislim … bungee s solkanskega mostu? 55 metrov? Burek! To je prava stvar. Če koga mika, tukaj je link. Je pa zadeva videti grozljivo, to priznam. Ampak zato je strah – da se ga premaga.

Kakor koli, na Dunaju sem, za koncertom seveda, kljub temu, da sem šel dol po konvencionalni poti, najbolj užival na Donauturmu – če izvzamem wienerschnitzel pri znamenitem Figlmüllerju. Ampak o tem kdaj drugič. Tokrat samo še tri fotke iz zraka.

 1. Orodnik dvojine ploščad ?!?!? []
 2. Takrat je bilo 102. nadstropje zaprto. []
 3. Tam je bil Seamus []
Prejšnja objava Naslednja objava

6 komentarjev

 • Odgovori Andro 29. 4. 2011 at 22:45

  Ali pa nekaj podobnega na Stratosphere Tower-ju v Las Vegasu :).
  http://www.skyjumplasvegas.com/Gallery
  na vrhu stolpa je zgoraj omenjeni prosti pad ter prosti pad na vrhu stolpa (takšen kot v Pratru, samo malo višje :)) ter Rollercoaster okoli vrha stolpa :).

 • Odgovori Jeln 29. 4. 2011 at 23:35

  S Solkanskega je za silo, ampak naslednji bo pa nujno tale: http://www.youtube.com/watch?v=mRzW9_3T1ng Evropamost hoho, 192m do tal!

 • Odgovori zirlo 30. 4. 2011 at 1:23

  Skoda, da nisi prej povedal, da prihajas na Dunaj, bi si UNO city lahko pogledal se od znotraj.

 • Odgovori chef 30. 4. 2011 at 11:14

  Pravzaprav je vprašanje, ali je razlika med skokom iz 100 ali 200 metrov bistvena, saj je v obeh primerih verjetno konec prej kot dojameš – oziroma razlike verjetno sploh ne občutiš. Strah je pa v obeh primerih enak, ker se itak ubiješ že če padeš z 20 metrov, hehe.

  @zirlo: Da greva tja, sva se itak odločila tik pred zdajci, sedeč na sončni klopci v Praterju.

 • Odgovori blitz 30. 4. 2011 at 23:32

  “ampak za pisarniške molje je idealno” – res je. 27 štuk, steklene stene, pisarna obrnjena na Donaupark. I miss it.

  Kaisermühen, haha; vedno sem se režal, ko Schwarzenegger napove postajo Kaisermühlen, Vienna International Center 😆

 • Odgovori seamus 2. 5. 2011 at 0:24

  101 je zakon, kar se tiče tehnike, drugače bi te lahko s ciframi na LCDju mirno nategnili, ker ne čutiš ničesar posebnega – tehnika pač. Ti pa tehniko vsaj malo razložijo na maketi dvigala.

  The high speed observation deck elevators accelerate to a world-record certified speed of 1010 meters per minute (60.6 km/h) in 16 seconds, and then it slows down for arrival with subtle air pressure sensations. The door opens after 37 seconds from the 5th floor. Special features include aerodynamic car and counterweights, and cabin pressure control to help passengers adapt smoothly to pressure changes. The downwards journey is completed at a reduced speed of 600 meters per minute, with the doors opening at the 52nd second.

 • Komentiraj