Najbolj brano leta 2018

Kolesarjenje terja svoj časovni davek, obnova stanovanja in selitev pa vplivata na živce, zato za blog nisem še nikoli pisal tako malo kot letos: 170 objav in vsega skupaj komaj okoli 530.000 znakov. Ni nenavadno, da je bil obisk nekoliko slabši kot lani: Google Analytics je naštel 337.000 sej in 670.000 ogledov. Na Facebooku sledi blogu že krepko več kot 1700 ljudi, kar je v konkurenci plačanih oziroma vsiljenih objav po mojem kar zavidljiva številka. V Facebook seveda nisem vložil niti beliča. Raje bi videl, da sploh ne bi obstajal.

Tudi tokrat so se med desetimi najbolj branimi našle objave starejših letnikov. Marketinški nateg malo drugače se je letos znašel na drugem mestu, sicer pa je daleč najbolj bran vseh časov. Ljudi sta zanimala tudi pasja menstruacija in izlet v Cinque Terre.

10.) Užaljeni? #MeToo

Ljudje so danes užaljeni za vsako figo. »Veš kaj mi je rekel?« No, kaj ti je rekel? Ob razlagi ugotovim, da je rekel nekaj takega, kar je mogoče razumeti na tri različne načine, a je naslovnik stavek tolmačil na zase najmanj prijeten način. Morda ga je celo razumel na četrti način. Človek danes ne sme več blekniti nobene neumnosti, na primer, da je Adolf Hitler znal narediti red. Kontekst takšne nerodne izjave sploh nikogar ne zanima, ampak človeka urno odstranijo in oblatijo njegovo ime, tako da sploh ni več pomembno, da je eden najboljših režiserjev, ampak vsi samo vemo, da je nacist.

9.) Nateg na suho. Za jurja.

Norma se zdi na videz prijetno in po značaju pošteno dekle, zato bi težko pomislil na kaj drugega kot na to, da bi jo povabil na kakav, pa še v kavarni bi mi bilo potem z njo verjetno dolgčas. A Mastnaku seveda ne gre zameriti sadističnih spolnih fantazij. Ne gre mu zameriti niti, da mu je v navalu pohote prišlo na Twitter, namesto, da bi se v grešnih mislih poigral s samim seboj in to zadržal zase.

8.) Doktorica Piggy

Doktorica je šla zvečer na transplantacijo ledvice. Ne svoje, k sreči. Stalna pripravljenost. Koncert je odpadel. Ledvica je seveda pomembnejša. Silno ponosen sem. Lisica dejansko opravlja koristno delo. Šokirala pa me je njena oprava. Ne tista zelene barve. Oprava za pot do službe.

7.) Kupiti belo srajco … ni lahko

Oblačila kupujem kampanjsko. Ampak ne na zalogo, pač pa takrat, ko zaloge zmanjka. Spodnjih hlač nisem kupil že več let in jih ne bi še vsaj nekaj mesecev. Navsezadnje je za spodnje perilo poskrbela Lisica, čeprav je še pred kratkim trdila, da ne bo kot mamica, ki odraslemu moškemu kupuje gate. Na koncu je svoj poraz zapakirala v rojstnodnevno darilo. Da, za rojstni dan sem dobil gate. Šest kosov.

6.) Nimamo za burek, sprijaznite se! Ampak rešitev niso višje plače.

Ljudstvo bi očitno ob 4-odstotni gospodarski rasti rado 10 odstotkov višje plače. Neto. Pri tem ne poskušajo razumeti vzrokov za recesijo. Ne razumejo, da je treba kredite odplačevati. Ne pomislijo na možnost nove recesije. Ne razumejo, da še nismo ali pa smo komaj prišli na raven izpred desetih let. In da takrat sistem ni bil vzdržen. Ne razumejo, da se ne moremo primerjati z Avstrijo, ampak da bi se morali primerjati s Češko ali s Poljsko. Ne razumejo, da smo uboga država.

5.) Starši bodo poskrbeli za nas. Za žalujoče ostale je tu loterija.

Berem, da v Ljubljani za mlade s potrebo po najemu neprofitnega stanovanja po novem prirejajo loterijo. Tako je menda sam župan Janković izžrebal trideset mladih srečnežev. Ostalih 89 odstotkov upravičencev do neprofitnih stanovanj ni imelo te sreče. A dejanske potrebe naj bi bile menda še desetkrat večje pa se ljudje na te razpise ne prijavljajo. To me ne čudi. Tudi jaz ne igram lota.

4.) Strojno pranje

Včasih ni bilo tako. Po novem pa ne smem več z roko konzumirati vloženih kumaric, ampak moram uporabiti pribor. Z roko bi namreč v kis zanesel bakterije, ki škodijo kumaricam. Morda posledično tudi naslednjemu konzumentu. Uporabljati moram tudi svojo brisačo: če se obrišem z njeno, bom namreč na njej pustil bakterije s svojega obraza, ki bodo na njenem povzročile akne. Kužen sem.

3.) Kolesarjenje vštric je varnejše. Kolesarji bi morali biti privilegirani.

Kot kolesar in kot voznik avtomobila z vso svojo pametjo ne morem razumeti, kako so lahko manjši, maloštevilni in tišji kolesarji z ničelnim ogljičnim odtisom na cestah bolj moteči od množice večjih in glasnejših avtomobilov, ki za seboj puščajo znaten ogljični odtis. Argument, da kolesarji povzročajo gnečo, je smešen. V torek sem razdaljo od Rudnika do Škofljice v lagodnem tempu prevozil hitreje od avtomobilov, ki so se po polžje pomikali v koloni. So kolono povzročili kolesarji? Seveda ne. Povzročili so jo avtomobili. Povzročijo jo vsak ljubi dan. Zjutraj v eno in popoldne v drugo smer.

2.) Hurgada–Atene–Atene–Ljubljana

Ko se je pilot na letališču v Atenah sprehodil v zadnji del letala, je nekatere zaskrbela njegova starost, a že čez slabo uro je prevladalo mnenje, da je odlično usposobljen. Ko je stevardesa po vzletu drugič tekla čez letalo, me je malo zaskrbelo. Trenutek kasneje sta motorja potihnila. »S takim letalom ne moremo nadaljevati poti,« nas je obvestil kapitan po razlagi, da bomo zaradi nenavadnega vonja v kabini obrnili nazaj v Atene.

1.) Kolesarjenje vštric: ne kolesarji, moteči so avtomobili

Zakaj pravimo, da kolesarji ovirajo promet avtomobilov? Zakaj ne obratno? Zakaj ne pravimo, da avtomobili ovirajo kolesarje? Navsezadnje so se kolesa na cestah pojavila nekaj desetletij prej, poleg tega pa imajo kolesarji za uporabo cest večjo moralno pravico že zato, ker ne onesnažujejo okolja.

Prejšnja objava Naslednja objava

4 komentarji

 • Odgovori Đani 3. 1. 2019 at 18:15

  “Kolesarjenje terja svoj časovni davek, obnova stanovanja in selitev pa vplivata na živce, zato za blog nisem še nikoli pisal tako malo kot letos:”

  Ok, Matej… Piši..Piši… Več…..Ampak… KAJ?

  “Rabimo” Slo Mondial..!?

  Tu (ki Si, kolesar) si “zraven” … vse drugo imamo že na Siol.net…!’
  Dolgcajt 🙂

  Bic.Com
  Dolgcajt 🙂

  Novo Leto, novi izzivi…
  Mucki pridejo pa itak nenadejano.zraven 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 3. 1. 2019 at 18:29

  No, saj, to.

 • Odgovori phoenix-slo 4. 1. 2019 at 14:58

  Manjkajo najbolj nenavadne kombinacije keywordov na podlagi katerih so obiskovalci prijadrali na blog 😉

 • Odgovori Matej Zalar 4. 1. 2019 at 15:58

  Točno, to sem tudi včasih počel. Med zmagovalnimi je bila nage babe ali nekaj podobnega 😆

 • Komentiraj