Najlepši kos slovenske obale

Večkrat sem že poudaril, da mi je na morju najbolj všeč zaledje. Sploh v Istri. Največji jadranski polotok sem temeljito raziskoval v zadnjem letu in pol in v večjem delu – seveda s pomočjo odličnih sodelavcev – napisal zbirko petnajstih potopisov. Istro poznam do obisti. Čeprav sem nekega majskega popoldneva po 35-urnem delavniku sklenil, da me Istra vsaj leto dni ne vidi več, sem se potem še trikrat vrnil – enkrat celo za cel teden. Večina se najbolj razneži na Sečoveljskih solinah, ampak meni je najljubši sprehod ob Kanalu sv. Jerneja, tik ob solinah.

Kanal je v razsulu in tak mi je tudi najbolj všeč. Nasedle barčice, vegasti pomoli, mulj … kot bi se preselil daleč v preteklost. Iz tega čudovitega ostanka iz časov, ko je bila obala še romantična, bi radi naredili moderno marino. Včasih mi gre ob rekreativnih pomorcih z več denarja kot okusa rahlo na bruhanje.

Laguna na koncu kanala je kot iz pravljice.

V edinem delujočem slovenskem škveru, mini ladjedelnici, kakršne so bile včasih na naši obali pri skoraj vsaki hiši, vedno poje orodje, danes večinoma električno.

In ob sončnem zahodu …

… in ko pade za obzorje … se je res fletno ob tem kanalu sprehajat z dvema  (ha!) luštnima razigranima kolegicama.

Na soline smo se iz Kanala sv. Jerneja v kanal Džasi pripeljali s čolnom:

Amerikanec na solinah:

Seveda si je treba ogledat Solinarski muzej. Na Lero, drugi del Sečoveljskih solin, je treba pa žal naokoli.

Solinarske hiše na drugi strani:

Človek in narava …

Zeleno …

… in vzorec v blatu … s to fotko sem na internem contestu osvojil prestižno 3. mesto, hehe.

O solinarstvu in drugih zadevah tukaj ne mislim razpredat – če hočete izvedet več, boste pač investirali 14 evrov in si v knjigarnah MK poiskali Potepanja 4. Za konec samo prišepnem, da se v Sečoveljskih solinah obeta nekakšno eko termalno zdravilišče. Kar se tiče hrane, bo moral zadostovati Ribič v Seči, prav na koncu rta, malo naprej od Škvera. Poznam nekaj boljših oštarij v okolici, ampak o tem več kdaj drugič. Kot tudi o Piranskem brancinu.

Prejšnja objava Naslednja objava

22 komentarjev

 • Odgovori Chemfusion 10. 8. 2011 at 18:46

  Soline in kanal so res lepi, moram it enkrat namensko fotografirat tja, do sedaj sem bil zmeraj brez spodobnega fotoaparata tam.

  v Ribiča pa ne grem nikoli in nikdar. Iz principa. Ker se ne znajo obnašat do navadnih gostov.

 • Odgovori Blaž 10. 8. 2011 at 21:34

  Kakor na letiš. Do nas so bili normalni oz. prijazni. Kvalitetno je zagotovo, ker smo kolesarji bolj lačne sorte, so mi porcije res bile malo majhne. Tako, da cena: količina no go. Priporočam “zlajnano” gostilno Korte (ne Torklo). Morem pa še poskusit pri Na burji. Mislim, da je to hrib med Padno in Sv.Petrom.
  Če te ne moti okus oglja (žar) pa tik za portoroško plažo- Oljka. Pa še na Ribjo kantino (Fritolin) ne smem pozabit. Slin slin. 🙂 Ta zaliv je super za tek in kolo (razpeljava) čeprav je cesta malo da ne v razsulu.

 • Odgovori Robson 11. 8. 2011 at 5:43

  S čim si je tista fotka na FIJET-u zaslužila 2.mesto,res ne razumem?!

 • Odgovori jozzica 11. 8. 2011 at 7:07

  Kanal Džasi je kanal najbrž kanal GIASSI. Izgovarja se sicer podobno, le da z dvojnim, t.j. podaljšanim “s” – se pravi “džassi”.
  Je pa Giassi staro lokalno rodbinsko ime, ki je še zdaj prisotno v teh krajih in močno dvomim, da bi bil kdorkoli od Giassijevih vesel takšnega preimenovanja.

 • Odgovori chef 11. 8. 2011 at 8:51

  @Chemfusion: Saj to je to. Jaz bom šel enkrat samo zato, da jih nasadim. Ker si to zaslužijo.

  @Blaž: Restavracij nikoli ne ocenjuj po količini na krožniku.

  @Robson: To se je spraševal marsikdo. Ampak sem bil tiho, ker je bila tretja nagrada boljša (flaša vina).

  @jozzica: Uporablja se oboje.

 • Odgovori janez 11. 8. 2011 at 13:46

  Ribič ? Nategancija za tajkunčke, da se bahajo med seboj.

 • Odgovori poki 11. 8. 2011 at 13:53

  ah, ribič! a to sploh še obstaja? moja izkušnja je nepozabno grda.
  toplo pa priporčam Na burji. Prepustite se trenutnemu navdihu in razpoložjivosti jestvin v kuhinji chefa, pa boste zagotovo zadovoljni. vredno svoje cene.

 • Odgovori bata 11. 8. 2011 at 22:56

  Full lepo! Pa še Slovensko je! 🙂

 • Odgovori Anonimno 12. 8. 2011 at 12:51

  Kakšna pa je voda za kopat?

 • Odgovori D.P. 13. 8. 2011 at 3:38

  Chef,a fotke si sam naslikal? Ne vem, če sem prava oseba za ocenjevati, ampak zdi se mi, da imaš smisel za fotografiranje;)

 • Odgovori nevenka 13. 8. 2011 at 14:28

  No, lepo, da si tole tako lepo opisal in pofotkal. Res je, kmetijska zemljišča na polotoku želijo pozidati in urediti 800 privezov.
  Moj mladostni znanec, odvetnik Boris Cepuder, ki deluje v društvu Bracera, se že kar nekaj časa zavzema za tudi ohranitev škvera, kjer obnavljajo in gradijo lesena plovila. Jasno, da tudi po formalni poti.
  Tudi sama imam zelo rada ravno ta košček obale, ravno zaradi njene neokrnjenosti, da ne rečem zapuščenosti, všeč mi je mir in rada opazujem ptice. Opaženih je skoraj 300 vrst ptic in štiri od teh, imajo tu svoja edina gnezdišča v Sloveniji. Lepo se jih da opazovati na čistini.
  Skoraj vedno vzamem še priročnik za prepoznavanje ptic. Doma imam pa bolj zaresne knjige o pticah.
  Po prijetnem sprehodu sem včasih zavila tudi k Ribiču, a sem bila tam že parkrat razočarana, nad prižganimi jedmi z žara, ki sploh nimajo tistega pravega okusa, ampak grenijo, cene imajo pa še vedno zelo razkošne.
  Vem, da sem razmišljala celo o tem, da bi kakšne počitnice preživela v solinarski bajtici, pa ne vem, če je to sploh možno…tista, ki sem jo videla, je že dolgo propadala in ni bila več bivalna.

 • Odgovori chef 13. 8. 2011 at 14:49

  @ANonimnež: Voda ni za kopat.

  @D.P.: Sam sem slikal. Takih stvari ni težko fotografirat, ampak vseeno hvala.

  @nevenka: V solinarski hiši ne moreš preživet počitnic.

 • Odgovori nevenka 13. 8. 2011 at 14:58

  🙁 So vse zapuščene ali še kdo biva v njih?
  Moje počitnice niso prav dolge, kakšne tri dni?
  Ne vem za koga sem slišala, da si je preuredil solinarsko hiško v nekakšen vikend, s tem, da je zadeva pod nekakšnim, pa ne vem, če ne ravno pod spomeniškim varstvom? V Strunjanu, ne v Seči.
  Prav gotovo ne bi rada kač pasla…

 • Odgovori nevenka 14. 8. 2011 at 4:47

  Sem pozabila pripisat, da je že dolgo let od tega, najmanj dvajset, če ne več…sedaj najbrž res ni več možno kaj takega.
  Si bom morala izbrati kak svetilnik 🙂 to pa vem, da je možno.

 • Odgovori chef 14. 8. 2011 at 8:07

  Kolikor vem je tista hiša v Strunjanu naprodaj za smešno velike denarje.

 • Odgovori Nino Ramma 15. 8. 2011 at 13:40

  Se mi zdi, da se kar opazi prispevek tistega Amerikanca. Mislim, kar se kvalitete fotk tiče. 🙂

 • Odgovori chef 15. 8. 2011 at 17:23

  Ah, kje pa. Model mi žal ni povedal nič novega. Bistvo je, da si vzameš čas. Tega pa meni vedno manjka. Pravzaprav mi manjka fotograf, haha.

 • Odgovori Nino Ramma 15. 8. 2011 at 18:02

  Kakorkoli že, tele se meni zdijo večinoma kar fajn. 🙂

  Je pa popotniška fotografija ena čisto posebna zvrst, fotkaš tam, kamor prideš in takrat, ko si tam. Izkoristit moraš to, kar imaš v tistem momentu, ker drugega ni, ponovit pa tudi ponavadi ne moreš.

  Čisto nekaj drugega kot recimo pokrajinska fotografija, ko prideš tja tri dni prej, si en teden ogleduješ vse možne lokacije in delaš zapiske in dva tedna čakaš na pravo svetlobo. In potem čez pol leta prideš nazaj, ker je prvič nisi dočakal in se ti zdi, da bi lokacija itak bolje izpadla pozimi. Tako da je po moje pri popotniški fotografiji dosti pomembno, da iščeš prave motive in se osredotočaš na detajle, ljudi, trenutke itd.

  Če se na potovanju/izletu greš slikanje pokrajine, si že vnaprej pogorel, ker skoraj garantirano ne bo prave svetlobe, da bi jo čakal, pa nimaš časa. Imaš pa čas počakat 5 ali 10 minut, da pride po ulici ena stara bakica na primer. Fotka stare bakice sredi neke stare napol podrte in zapuščene vasice je pa dosti bolj zanimiva in ima dosti večji efekt od fotke iste lokacije brez bakice in narejene z ultraširokokotnim objektivom v opoldanskem soncu.

  P.S.: Jaz recimo ne obvladam popotniščke fotografije, vem samo teorijo. 😛

 • Odgovori Nino Ramma 15. 8. 2011 at 18:08

  Aja, še nekaj. Če je močno sonce, daj kompenzacijo osvetlitve na -1 ali kaj takega (če uporabljaš matrično merjenje svetlobe). Ker skoraj vse tvoje fotke narejene sredi dneva ob sončnem vremenu so obupno presvetljene. Za to je aparat kriv, ki ne zna drugače. 😉

  Ali pa probaj naslednjo foro, če slikaš kakšno vas ali kaj takega. Izberi točkovno merjenje, izmeri ekspozicijo na kakšni beli s soncem obsijani fasadi in nastavi kompenzacijo na +2 ali +3. Če je fasada siva ali umazana, je +1 do +2 dovolj. 🙂

 • Odgovori nevenka 15. 8. 2011 at 19:33

  A naprodaj, da je tista hiša?…Hja, si lahko mislim, kakšna je cena, jasno.
  Me že res dolgo ni nič tja zaneslo, morda grem v sredo malo pokukat še na soline. V Ankaran grem, modra celo na školjčišče…bom videla, kako bom s časom.

 • Odgovori nevenka 17. 8. 2011 at 21:25

  Evo proti večeru sem uspela skočiti tudi v Strunjan, tista hiša, ki sem jo imela v mislih, se prav bliska in bode v oči ob robu solin, prvo nadstropje je prebarvano modro. Včasih je bila sivkasta tako kot druge.
  Si imel to isto solinarsko hišo v mislih? Je ta naprodaj?

 • Odgovori Nergač » Piranski brancin 17. 8. 2011 at 22:59

  […] v začetku junija, ko smo jih obiskali s cvetoberom mladih turističnih novinarjev. Tam, kjer je slovenska obala najlepša, na začetku Jernejevega kanala. Za dobrodošlico so nam odprli Kristančičevo penino […]

 • Komentiraj