Narod si bo pisal sodbo sam. Ampak ne na volitvah.

V nedeljo se mi je med izpolnjevanjem državljanske dolžnosti zatresla roka. Ne zato, ker bi mislil, da odločam o nečem pomembnem, ampak zato, ker sem ugotovil, da je popolnoma nepomembno je malo manjkalo, da se nisem odločil za žreb.

Kdo je predsednik države, nam ni vseeno izključno zato, ker nam gre lahko kot pojava manj ali bolj na živce. Ker maturantke naziva z miškami. Ker govori neumnosti. Ker kot župan manjše občine ni dovolj izkušen. Ker mislimo, da bi se moral kar naprej in kar nekaj oglašati. Ker imamo občutek, da se ne bi znašel v visoki politiki. Večina si ne želi, da bi nas v svetu predstavljal klovn, kot da bi bil edini klovn. Kot da Jean-Claude Juncker ni pajac pa je vseeno prilezel do pozicije predsednika Evropske komisije.

Šarec je lahko krmaril na valu obljub o drugačni politiki tudi zato, ker volivci nimajo pojma kaj so sploh pristojnosti predsednika države in ker ljudstvo dejansko verjame, da bi moral biti predsednik nekakšna moralna avtoriteta in celo, kot sem že slišal od več ljudi, nekakšna opozicija (desni) vladi. Predsednik države seveda mora biti moralen, ni pa treba, da se ima za moralno avtoriteto, da bi lahko po vzoru prejšnjega – daleč najslabšega v zgodovini samostojne države – predsednika presojal kaj je na primer prvorazredna in kaj drugorazredna tema. Ker s tem razdvaja ljudstvo. Ker s tem žali državljane. In ker poleg tega s svoje funkcije nikomur ne more nič in izpade kot bevskač s še manjšo politično avtoriteto, kot jo dejansko ima. Predsednik se lahko le vede bolj ali manj normalno. Bolj ali manj združevalno. Preživel sem pa še vsakega predsednika. Brez usodnih posledic.

Pa ne samo, da je vseeno kdo je predsednik. Vseeno je tudi kdo je predsednik vlade. Ali oredsednik državnega zbora. Da le niso fašisti ali komunisti.1. Pri tem, za razliko od paranoičnih volivcev ene ali druge strani ne mislim, da je Janša fašist. Ali da je Kordiš komunist. Onadva in politični kolegi njune baže so samo izvržek izrojenega demokratičnega sistema, podprtega z mediji, ki so izgubili kompas, in družabnimi omrežji, ki so se že izkazala za vse kaj drugega kot za demokratična orodja.

Se je med vladavino Janeza Janše kaj drastično spremenilo? Se je kaj spremenilo, ko je bil predsednik vlade Borut Pahor? Morda, a ne toliko zaradi Boruta Pahorja, kot zaradi globalnih gospodarskih razmer in lokalnih koalicijskih razmerij. Bi lahko Pahor krmaril bolje? Verjetno. Ampak po nekaj letih se zdi, da krize sploh ni bilo. Pa tudi, da se ni čisto nič spremenilo. Ker se res ni. Ker so v resnici tudi prepotrebne spremembe nič drugega kot iluzija za fasado nekakšnih novih obrazov. So za boljše stanje v gospodarstvu odgovorni Janša, Bratuškova in Cerar? Kje pa! Tako se je pač obrnilo.

Domnevne spremembe v prihodnosti so iluzija ne le zato, ker politiko novih obrazov krmarijo strici iz ozadja, ampak tudi zaradi glomaznega, v lokalno in globalno – ha, neoliberalno! – politiko vpetega sistema, ki zaradi inercije ne dopušča sprememb. Sploh, če si v resnici večina sprememb sploh ne želi, ker jim gre glede na njihov vložek v družbo še vedno odločno predobro in se tega tudi zavedajo ali pa imajo to vsaj v podzavesti. Sistem, kakršen je, verjetno dobro služi elitam, a dobro služi tudi raji. Ne nujno najrevnejšim, seveda, oni nasankajo v vsaki socialni državi. In ne mislim, da to velja samo za Slovenijo.

To seveda ne pomeni, da so volitve nepotrebne. Volitve so še vedno vzvod menjave oblasti, tako da z njimi vsaj preprečimo neomejeno trajanje mandatov. To tudi ne pomeni, da nikoli ne bo prišlo do sprememb. Ampak teh sprememb ne bodo prinesli novi obrazi. In seveda tudi ne stari obrazi. Ker tako zelo slabo pa spet ni, kajne, pa naj bo država še tako razsuta. Navsezadnje so tudi v razsutem zdravstvenem sistemu ekscesni primeri nič drugega kot ekscesni, vse ostalo pa je kvečjemu razlog za slabo voljo. Kot je rekel premier Cerar: za slabo stanje v zdravstvu smo odgovorni vsi, ker bi morali več delati na preventivi in živeti bolj zdravo. Seveda je to skrajno žaljiva in omalovažujoča izjava – še posebej, ker jo je podal ob dogodkih na oddelku otroške srčne kirurgije, kot da so otroci sami krivi za srčne napake –, ampak tako, kot si bo sodbo pisal narod sam, si bo sodbo pisal sam tudi vsak posameznik. Pa ne z volitvami, ampak s prilagajanjem sistemu. In z izigravanjem sistema.

 1. Če predpostavimo, da lahko komunizem zmaga na demokratičnih volitvah in ne le z revolucijo []
Prejšnja objava Naslednja objava

20 komentarjev

 • Odgovori Marko Razboršek 14. 11. 2017 at 19:35

  “Se je med vladavino Janeza Janše kaj drastično spremenilo?”

  Zgodil se je ZUJF in preboj pri racionalizaciji javne uprave. Posledično je sledil še en preboj–masovno norenje poniglavega ljudstva, ki jim je prvič nekdo povedal, da lahko pojejo in popijejo samo toliko kolikor lahko plačajo.

  Od takrat naprej se v parlamentu vrti vrtiljak novih obrazov, ki trdijo da bo požrtija za vse in vsakogar.

 • Odgovori Matej Zalar 15. 11. 2017 at 8:37

  V redu, lahko se prerekamo ali je bil ZUJF pameten ali ne-pameten način racionalizacije JU, ampak konec dneva se ni zgodilo nič večjega. Policisti, uradniki in zdravniki so zaslužili malo manj, država je prihranila, potrošnja je padla še niže in po petih letih se zdi, da je spet vse v najlepšem redu, manj sposobni mladi brez zaledja staršev si ne morejo privoščiti stanovanj, minimalec je pod pragom revščine, pokojnine tudi, dobavitelji medicinske opreme za nič dela živijo odlično, sodni zaostanki so še vedno, povzročajo pa jih tudi državne institucije s pritoževanjem za vsako padlo zadevo, ki je dobila precedenčni primer že pred desetimi leti … pa kaj potem?

  Hočem povedati – bi bilo kaj drugače, če takrat ne bi vladal Jašna, ker bi Jankoviću uspelo sestaviti vlado? V podrobnostih bi seveda bilo drugače, na splošno pa ne.

  Osebno sem čedalje bolj presenečen, da v tem kaosu sploh kaj funkcionira. Pa ne mislim samo na Slovenijo.

 • Odgovori Boki 15. 11. 2017 at 8:52

  “Se je med vladavino Janeza Janše kaj drastično spremenilo? Se je kaj spremenilo, ko je bil predsednik vlade Borut Pahor?”

  Seveda se lahko zanasamo samo na tisto, kar se je zgodilo in kar poznamo, ampak pozabljas, da velja tudi obratno: bi bilo kaj drasticno drugace, ce bi bil zadnjih 25 let na oblasti kaksna druga politicna opcija? Odgovora na to vprasanje seveda ne poznamo, ker se to ni zgodilo, ampak mozno je, da bi bilo. In to je precej nevarno razmisljanje, saj ljudje svoje odlocitve vecinoma vlecejo glede na to, kar se je v zgodovini zgodilo in ne glede na to, kaj bi bilo dobro, da se v prihodnosti (ne) zgodi.

 • Odgovori filmoljub 15. 11. 2017 at 8:58

  Teza s prilagajanjem sistemu se mi zdi zanimiva, ker je s tega gledišča marsikaj bolj razumljivo: od političnih disidentov in posamičnih primerov vzporednih sistemov (mafija, kartelni dogovori, gospodarski monopoli) do končnih revolucij in prevratov (ki pa se lahko zgodijo le v politično nestabilnih, multikulturnih režimih). Ves politični razvoj sodobne civilizacije od srednjega veka dalje (ki po mojem od časov na suženjstvu temelječe starogrške demokracije moralno in duhovno ni napredovala niti trohico) je v bistvu princip večjega ali manjšega prilagajanja obstoječemu sistemu, bodisi da gre za socialistično ali kapitalistično ali post-liberalno paradigmo. Skratka: človeška družba se je nesposobna samoorganizirati na optimalen in učinkovit način. Kar je prav bizarno, saj gre za edinstven primer v naravi med vsemi živimi bitji.

 • Odgovori Boki 15. 11. 2017 at 8:59

  @marko razborsek: podpisem! Dalec najvec dobrega se je zgodilo takrat pa ceprav je imela desna koalicija moznost kaj narediti samo 4 leta, preostali pa 20, kar slovenijo tako ali tako postavlja na vrh same evrope koliko casa imamo na oblasti neke spacene levicarske tvorbe. Ampak Mateju pac oprostim, saj vem, da mora biti tudi on biti do neke mere politicno korekten in ce danes posimfa Pahorja in Türka bo moral jutri mimogrede se Janso…za ravnotezje:)

 • Odgovori Boki 15. 11. 2017 at 9:09

  “Sploh, če si v resnici večina sprememb sploh ne želi, ker jim gre glede na njihov vložek v družbo še vedno odločno predobro in se tega tudi zavedajo ali pa imajo to vsaj v podzavesti.”

  S tem se pa popolnoma strinjam. Patent obnasanja javnosti je v Sloveniji zelo dobro viden. Odkar je na oblasti Cerar, je narod povsem tiho. Nobenega pritozevanja, uporov, javnega licanja, itd. In to privede do teze…status quo in apatija povprecnemu slovencu ustreza! Zakaj pa ne bi imeli takega sistema? Zakaj bi silili ljudi v reforme in spremembe, ce zgleda, da ta sistem, v katerem bo povprecen slovenec zgleda da vedno samo povprecen drzavljan Evrope, nekje med nerazvito Bulgarijo in razvito Svico, ljudem povsem ustreza. Cerarjeva politika je perfektna. Ne spremenimo nic, pripeljimo mandat do konca v miru. In ljudstvo zivi v miru! Seveda mi je pa zal za tisto manjsino, kateri hocete reforme, prosperiteto, napredek, …. ampak zal, ste manjsina, “so suck it up”! 😉

  • Odgovori Boki 15. 11. 2017 at 9:12

   No, Bolgarija zna nekoc Slovenijo prehiteti, dal sem jo samo za trenuten primer. Takrat bomo pa nasli kaj drugega, kaksno Alzirijo ali pa kaj podobnega.

 • Odgovori Seamus 15. 11. 2017 at 18:46

  @boki – problem je na koncu samo eden. Poglej primer Venezuela ali Grčija. Zmanjka denarja.

 • Odgovori Boki 15. 11. 2017 at 19:30

  @seamus: tudi to ni problem, kar naj jih vseka na koncu. Ampak cim prej ga zmanjka tem bolj, drugace bo kaksna generacija, odgovorna za sranje, ze izumrla, tako kot se je do neke mere zgodilo v grciji.

 • Odgovori jazsembog 15. 11. 2017 at 20:25

  Ja zanimivo, koliko gonje je vedno proti jansi. Ja tip je cudak, vendar je bolj sposoben tvoriti uspesno gospodarsko politiko kot ostali. To mi je treba priznati.

  Ni res, da slovenska vlada ne more vplivati na gospodarstvo, nasprotno, zaradi lastnistva, predvsem v bankah, odlocilno lahko vpliva na gospodarstvo. Govoriti, da je vse skupaj nekaksna posledica makroekonomske situacije, drzi do neke mere, vendar je koncept naiven. Seveda se materialni standard dviguje po svetu, vsem, tudi slovencem se. So pa narodi, ki postajajo bolj konkurenci in narodi ki, postajajo manj konkurenci. Narodi, ki imajo vec od globalizacije, in narodi ki imajo manj koristi od globalizacije.
  Juzno korejci so pred 25 leti veljali za drugo klaso azije, so gospodarski bili za nami, danes veljajo za azijsko elito. Ljubljana jih je polna, noben problem jim ni pustiti 100, 200 evrov na dan. Medtem pa slovenci se vedno masovno kampirajo po istri, in hodijo v hribe z kranjskimi v nahrbtniku, ker si ne morejo privosciti obroka v koci. Kaj sele, da bi skupinsko hodli po seoulu.
  Res pa je matej, da pridemo do druge plati zgodbe, da slovenci ne bi nikoli placali ceno uspeha k korejci. In da si lahko mnogi privoscijo biti komot oz leni brez vecjih posledic. Poznam varnostika, ki je porocil zdravnico, njeni stari ga ljubijo. Joze, je tak priden, vse nam doma popravi… Korejec se bo prej odpovedal hcerki – zdravnici kot dovolil njeno poroko z navadnim varnostnikom.
  Korejke zgledajajo fenomenalno pri svojih 40tih, medtem ko se slovenske zredijo v rosnih 20tih. Ker lahko, ker se vedno dobijo tipa. Ker jim noben ne tezi. Slovenec komot studira do 30 leta. Pa sj je samo enkrat mlad.
  Je ze tak, da ima vsak to kar si zasluzi.

 • Odgovori Matej Zalar 15. 11. 2017 at 20:47

  @Boki: Res sem malo provokativen, ampak dejstvo pa je, da okoli volitev zganjamo prevelik cirkus in jaz verjamem, da si marsikateri volivec sploh ne upa priznati, da voli SDS – zakaj? Ker bi ga vsak drugi bralec Mladine ožigosal za malodane fašista. Zakaj? Ker jemlje politiko preveč resno. In spet – je bil Janša odrešitelj čez noč? Seveda ne.

  In ne pravim, da ZUJF ni bil OK. V dani situaciji je bil verjetno edina kolikor toliko sprejemljiva možnost in če so v tistem obdobju moji prihodki padli za tretjino (!), potem lahko razburjanje javnega sektorja zaradi par procentov razumem kot blažjo žalitev moje osebnosti. Ne bom pa hvalil Janše, če po drugi strani izdaja najodvratnejši časopis v zgodovini Slovenije in če zdaj z impeachmentom drka Cerarja zato, ker je možakar nekaj naredil prav in bi moral to narediti še preden sta začela politične pike med anarholiberalci nabirati Škoberne in slovenski Che Guevara.

  @Filmoljub: Lahko sva še bolj ostra: več ko je sociale, slabše po logiki primerjave z živalmi sistem deluje in o tem tudi kanim enkrat pisati, da malo razjezim ljudi. Tukaj za državni (naš) denar vzdržujemo, ne le lenuhe, ampak tudi neumneže, ki jim omogočamo, da se parijo pod boljšimi finančnimi pogoji glede na bolj pridne in bolj umne. Medtem ko zdravnica in zdravnik s prvim otrokom odločata do 35. in se ustavita pri drugem, bosta prodajalka in hišnik od 21. do 30. leta naštepala 4 otroke in to za manjši denar. Potem je tukaj še vzdrževanje invalidov, bolnih, starih 100 let pa debeluhov in kadilcev … kar hočeš. Saj to po svoje res ne more funkcionirati, ker v svojem bistvu ni nevarno. Pri živalih funkcionira samo en zakon: zakon močnejšega. In jim gre v bistvu bolje, iztrebi jih praktično lahko samo človek ali katastrofa, ki se zgodi na par sto milijonov let.

 • Odgovori Seamus 15. 11. 2017 at 21:17

  @Matej – čovek ali katastrofa, kar se zgodi na par sto miljonov let 😉

 • Odgovori Spam 16. 11. 2017 at 2:48

  @Matej

  Meni se zdi popolnoma prav, da ga sedaj Janša drka. Imamo zakone in posledično pravno državo. No vsaj naj bi jo omeli. Torej zakon mora veljati za vse – brez izjem. Če je zakon slab pa imamo izvoljene politke, ki morajo poskrbeti, da se zakoni spremenijo.

  Skratka -reševanje nesposobnosti s kršitvijo zakonov bi moralo biti za vse državljane moralno nesprejemljivo.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 11. 2017 at 6:57

  Prav ni samo to, da se politika ni zganila prej, ampak zdaj, ko jim najbolj prav pride nabiranje političnih točk, ker je vse skupaj eskaliralo. Lahko bi zadevo rešili pravočasno. Dejstvo pa je, da je sodišče spet odločilo tako kot ni prav(no). Način, kako je SDS zaradi te izjeme podivjal, je pa nagnusen, Grims je nagnusen s tistimi svojimi izjavami, da je treba najprej pomagati Slovencem, in to ni vredno največje opozicijske stranke.

  Da sta nagnusna tudi Škoberne in Che Guevara, mi pa ni treba posebej poudarjati.

 • Odgovori filmoljub 16. 11. 2017 at 10:53

  Pravna država je v totalnem kurcu, zakoni pa birokratski, okosteneli, neživljenjski in po socialistično neučinkoviti. (Verjetno smo v Butalah rekorderji v številu pravnikov, ki jih potrebujemo samo zato, da po potrebi ustrezno interpretirajo te zakone.) S primerom priseljenca oz. azilanta — ki mora imeti že po zdravem razumu in humanitarni etiki tudi možnost ostati v državi, ne glede na vse — bi se moral v normalnem sistemu rutinsko ukvarjati kakšen uslužbenec ministrstva ali morda nižji diplomat, ne pa da se ta primer obeša na veliki politični zvon na najvišji ravni, samo zato, ker si SEVEDA vsi vpleteni s tem nabirajo točke pred volitvami.

  • Odgovori Riki 16. 11. 2017 at 17:10

   “Način, kako je SDS zaradi te izjeme podivjal, je pa nagnusen, …”
   ==========================

   Nagnusno je, da se je Cerar postavil v vlogo kralja, diktatorja in se požvižgal na vsa sodišča na katera se tako rad sklicuje. Sklicuje se na 51. člen Zakona o tujcih. Katero ministrstvo, kateri državni organ je priporočil da Sirec lahko ostane v Sloveniji, in kako je izkazano, da ima denar za preživljanje in zdravstveno zavarovanje?

   https://pbs.twimg.com/media/DOmZULyXkAAuGzH.jpg

   Kdor še ni opazil, da smo v bistvu že v (prikriti) diktaturi mu ni pomoči, ampak ne, zdaj je kriv neki Grims.
   Je pa SD lepo nastavil mino Cerarju, in padel je v nastavljeno past z vsemi štirimi. To je konec Cerarja, in odprta pot za Šarca, čez pol leta nihče ne bo vedel, da je nek Škoberne vse sprožil, se bodo pa vsi spominjali da se je Cerar postavil nad vse sodstvo. Frontalni napad na njega sedaj je prava stvar. Sicer ne bo uspelo, ker vemo kdo ima v parlamentu večino in kdo se požvižga na vse zakone, je pa to začetek konca slinastega Cerarja. Plesal bo samo še eno zimo.

 • Odgovori Spam 16. 11. 2017 at 11:34

  @Matej

  Še vedno ne razumem zakaj bi bil gnusen. V normalni državi bi spretni predsednik to izkoristil in podal izjavo v smislu. “Mi spoštujemo pravo in delujemo državtotvorno. Zahvaljujemo se stranki SDS za pobudo. Vsekakor jo bomo podprli in tudi samo glasovali za ustavno presojo. Želimo državljanom dokazati brez trohice dvoma, da so bila naša dejanja pravilna in legitimna. Da prehitim vpašanja novinarjev. Če bi sodišče presodilo, da sem kršil zakonodajo bi s sramom odstopil. Pričakujem pa tudi javno opravičilo stranke SDS po razsodbi sodišča in donacijo stranke kakšni človekoljubni organizaciji v znesku, ki ga bo država porabila za vse fiksne stroške sodišč, ki bodo s tem nastali.”

  Evo. Nobenega gnusa, tragedije in porabljanja časa z neumnimi temami. Samo pong nazaj z nasmeškom in žetje političnih točk.

  @Filmoljub
  Zapletenost zakonodaje je absurdna oz. pač primerna državljanom Butalije.

 • Odgovori Matej Zalar 16. 11. 2017 at 22:37

  @Spam: V normalni državi bi sodišče odločilo tako, kot je prav. V normalni državi bi na težavo tega begunca skrajna levica opozorila pravočasno in to bi potem tudi pravočasno reševali, seveda ne na očeh javnosti, zaradi česar je zadeva eskalirala v politiantske igrice. V normalni državi bi opozicija sprožila ustavno obtožbo, a Grims ne bi nabijal, da “je treba najprej poskrbeti za naše”, kot da so Slovenci begunci. To je gnusno, to se pričakuje od skrajne desnice, ne pa od neke stranke, ki naj bi bila normalna – in je pred petnajstimi leti verjetno celo bila, zdaj se pa od Združene levice razlikujejo samo še po diametralno nasprotnih radikalnih prepričanjih. Vsakič, ko se ti nagnusni debili oglasijo, imam občutek, da bo bodisi nova vojna bodisi nova revolucija. Bati se jih pa ne morem, ker so v svoji gnusobi tako preklemansko groteskni, da včasih izpadejo dobro celo najostudnejši komentatorji tipa @Riki.

  • Odgovori Riki 17. 11. 2017 at 1:13

   Vprašaj se raje kje se nahaja ostudnost. Glede na to, da se na vse “spoznaš” bi človek sklepal, da bi lahko že zdavnaj našel odgovor. Vendar ne, očitno boš rabil še kar nekaj časa, da boš spoznal, da se ostudnost nahaja v tebi.

   • Odgovori Matej Zalar 17. 11. 2017 at 9:40

    Težko jemljem resno komentatorje, ki se javljajo samo ob tematiki naši/vaši in ki mislijo, da obstaja samo ena resnica.

  Komentiraj