Nateg na suho. Za jurja.

V Odkrito o položaju žensk v družbi je ena od gostij omenila da se ženske v primerjavi z moškimi bolj pogosto ukvarjajo s hišnimi opravili. Med oddajo sem pometel, pomil posodo in razvrstil perilo. Lisica je bila medtem v službi, potem pa je šla na deci vina1 in se domov vrnila ob pol dveh zjutraj. Težko bi mi kdo očital, da nisem moderen moški. In ona emancipirana ženska.

Kakorkoli, Igor Pirkovič mi gre zaradi pristranskosti in predvidljivosti skoraj tako na živce kot Marcel Stefančič, a mi je po drugi strani – enako Stefančič – prav zaradi tega simpatičen. Čeprav spremljam tudi druge informativne oddaje in občasno prelistam časopis, sem šele od Pirkoviča izvedel za afero Norma–Mastnak. O tem pišem zato, ker je zgodba po svoje zelo zabavna, seveda pa tudi veliko pove o stanju duha na Slovenskem. Za dober špetir sploh več ne potrebujemo partizanov in domobrancev.

Da sem se spomnil kdo sploh sta ti dve pojavi, sem moral pobrskati po internetu. Norma Korošec je tista simpatična mlada borka za družine. Jure Mastnak pa je tisti humorist brez smisla za humor, ki je pokvaril razglasitev športnika leta.

Za kaj je šlo? Mastnak je ob nekem nastopu nič hudega sluteče Norme Korošec tvitnil:

»Jst bi njo. V enmu filmu. Brutalno. Ohne vazelinë.«

Norma se zdi na videz prijetno in po značaju pošteno dekle, zato bi težko pomislil na kaj drugega kot na to, da bi jo povabil na kakav, pa še v kavarni bi mi bilo potem z njo verjetno dolgčas. A Mastnaku seveda ne gre zameriti sadističnih spolnih fantazij. Ne gre mu zameriti niti, da mu je v navalu pohote prišlo na Twitter, namesto, da bi se v grešnih mislih poigral s samim seboj in to zadržal zase.

Mastnaku gre zameriti opravičilo.

Tvit Jure Mastnak

Ne samo zaradi izgovora, da se je šalil, ampak zato, ker očitno res misli, da je zabaven. Kvantanje o babnicah je del moške folklore in je lahko v zaključenih družbah tudi zabavno, kar pa še ne pomeni, da bo to zabavalo tudi javnost.

Bolj zabaven je bil odziv desnega tabora. Ubogo Normo je tvit, ki bi ga normalna ženska predelala ne da bi resno trenila, aktivistka pa bi zagnala artikuliran vik in krik, tako iztiril, da si menda ni upala iz stanovanja. Krščanski dušebrižniki so tvit razumeli kot grožnjo. Mastnak naj bi namreč Normi Korošec – tako pravijo – grozil s posilstvom. In to javno! Policija pa nič! Si morete misliti? Prekleti naj bodo, komunisti!

Če so z Odmevov nagnali Tanjo Gobec, ker se ga je enkrat preveč nacedila, bi mogli in morali kot politično nadkorektna družba pričakovati, da bodo na RTV Slovenija odpustili tudi Mastnaka. A taka pričakovanja bi bila jalova. To se v Sloveniji ne bo zgodilo, če je tarča seksizma mlada tercialka, ki velja za malo noro. Predstavljajte si, da bi na ta način kak desničarski humorist – ki resnici na ljubo ne obstaja – pisal o medijsko izpostavljeni kandidatki za poslanko leve politične provenience. In ne le, da so bili mnenjski voditelji tiho. Igor Pribac je celo napisal, da Mastnakov tvit ni bil seksističen.

Tvit Igor Pribac

Naj tak poklon nameni prvim desetim, ki jih sreča na ulici.

Neki primitivec grobo užali žensko, sicer politično vedno korektna levica pa je tiho in posamezniki izpad celo relativizirajo, češ, saj ni Mastnak nikomur grozil. Saj se je samo šalil. Saj … Aleš Primc. Saj veste kakšen je. Pa Norma Korošec je proti splavu. Prav ji je! Naj še ona dobi svojo dozo! V takem okolju ni nenavadno, da se desnica radikalizira.

Vseeno pa je bil najbolj zabaven Primčev odziv.

Tvit Aleš Primc

Če bi bil jaz Norma, bi me ta domislica užalila neprimerno bolj kot Mastnakov izpad. Ubogo dekle trpi travme, ki so značilne za izvršeno grobo posilstvo na suho, Primc pa to oceni na jurja.

Bi bilo pa res spodobno, če bi ji poslal pušeljc.

V takih situacijah sem res zadovoljen, da sem se odklopil od Twitterja.

 1. »No, dobro, na dva!« []
Prejšnja objava Naslednja objava

13 komentarjev

 • Odgovori Anonimno 13. 3. 2018 at 23:12

  Kako pa to da Mastnakova izjava ni bila nominirana za ”Bodečo Nežo” al kaj je že ta bedarija? Bi pričakoval, da se politfeministke borijo za pravice vseh žensk, tudi tistih bolj klerikalno usmerjenih.

  No ja, Zoki tudi ni dobil kakšnega priznanja, pa bi mu lahko očitali precej več kot nekomu, ki je očitno glede na pojavo in intelekt kot dete padel na glavo.

 • Odgovori Matej Zalar 14. 3. 2018 at 6:56

  Bojim se, da bodečo nežo podeljujejo le za verbalne delikte, ne pa tudi za daj-dam seksualne eskapade.
  Podučili so me tudi, da so bodeče neže vezane na preteklo koledarsko leto, tako da bo Mastnak dejansko kandidiral šele naslednje lto – je pa vprašanje, to bo res zanimivo videti, ali ga bodo sploh nominirali. Če je Pribac rekel – in on je intekeltualec velikega formata -, da to ni seksistična izjava, kdo lahko potem trdi, da je?

 • Odgovori Sara 14. 3. 2018 at 7:20

  Pa saj v Sloveniji je jasno, da smo vsi enakopravni, eni pa so bolj enakopravnejši.
  Kako pa je gospodična odreagirala?

 • Odgovori lenivec 14. 3. 2018 at 8:37

  Sam moram priznat, da je tale skeč Mastnaku kar dobro uspel. Me je nasmejal. Pa Primc tudi. Ne vem kateri je boljši humorist…

 • Odgovori Superfly 14. 3. 2018 at 10:59

  Joj. V enem sestavku si razložil vso bedo omuniciranja na internetu. Nekdo tvitne prvo neumnost, ki mu pade na pamet, druga je užaljena in rabi varen prostor, tretji prihiti na pomoč prvemu in pribije novo neumnost, četrti podpre drugo in vse skupaj še nadgradi.

  Vsi po vrsti se imajo za najbolj pametne pod soncem a bi bilo najbolje da bi bili vsi po vrsti tiho.

  Jaz pa živim za Luno in moram vse udeležence tele tragifarsakomedije poguglat, da mi je približno jasno. No ja, razen Primca, njega ne moreš ne poznat.

 • Odgovori Matej Zalar 14. 3. 2018 at 12:32

  @Sara: Gospodična Korošec? Saj je opisano v linku na Novi 24 … zabubila s je doma in se tresla od ponižanja, kaj vem, morda je pod prho, jokajoč, več ur obsesivno drgnila umazanijo s sebe, kakor da bi jo tisti mastni prašiček res napičil.

  @Lenivec: Seveda je uspel, ampak ne zato, ker je smešen Mastnak – ker ni -, ampak zato, ker so smešni Primc in ostali.

  @Superfly: Jaz polagam v Normo – še ime gre res lepo v uho! – velike upe, da nas bo še naprej razveseljevala s svojimi nebulozami. Treba je priznati, da je lepše pogledati njo kot Primca, ker on je res nagnusen. Malo sem preskrolal Normin Twitter in med ostalo neprebavljivo šaro opazil tudi tvit s tole vsebino:

  “Moj ata bi se razpočil od ponosa, če bi vedel, da mi @JJansaSDS lajka tvite. Ampak zaradi malomarnosti osebne zdravnice leži v grobu. “

 • Odgovori Donko 14. 3. 2018 at 19:51

  Ne morem zastopit. Na suho? Le koga mika na suho? Res je perverzen ta Mastnak. Sicer je pa to le problem le njiju in ne tudi problem javnosti.

 • Odgovori phoenixslo 14. 3. 2018 at 19:57

  Slab strankarski PR izgublja potencialne glasove preko prepucavanja na twitter-ju. Dober politični PR na instagramu zmaguje volitve. Naj bodo vsi slovenski politiki in političarke raje kot Borči. #AjdeMalaMiška

 • Odgovori Blaž 15. 3. 2018 at 6:06

  Meni je čisto jasno, da ji dejansko ni grozil s posilstvom, so pa njegove sprevržene misli (v hecu) namigovale ravno na to. Da nekaj takega javno izjaviš sta samo dve opciji – a) ali si izjemno neuravnovešen ali pa b) izjemno zabit. Verjetno je resnica vmes…

 • Odgovori Blaž 15. 3. 2018 at 6:14

  Ta Primc je pa tudi poglavje zase…saj ne vem kateri od teh dveh je večji idiot.

 • Odgovori Matej Zalar 15. 3. 2018 at 9:31

  @Donko: Problem javnosti je takoj, ko pride v javnost. Če bi ji Mastnak to zašepetal v uho, bi bil pa res samo njun problem, čeprav se ne gre slepiti, da ne bi postal tudi javen.

  @PhoenixSLO: Točno tako. Ampak slovenski politični PR pravzaprav ne prepričuje novih volivcev, ampak že obstoječe samo opozarja nase. Tisti, ki bodo volili Primca, so prepričani, da je tak izbljuvek dejansko grožnja. In tisti, ki volijo tako imenovane leve stranke, so prepričani, da tak izbljuvek sploh ni problematičen, če ne leti na pripadnice tako imenovane levice. Zato, ker si domnevno nestrpni desničarji pravzaprav zaslužijo, da jim nekdo nekaj pove na žaljiv način – ker da so tudi desničarji žaljivi, recimo do žensk, ki delajo splav, ali do homoseksualcev itd.

  @Blaž: No ja … resnici na ljubo je verjetno marsikdo pomislil “joooj, šta bi ji radio”, ampak večina se pač zadrži. Vprašanje ali je Mastnak res pomislil na trdi seks ali pa je napisal nekaj, česar morda sploh ne misli – kar redno počnem tudi jaz -, ob tem pa je domneval, da je kaj takega bolj sprejemljivo, če leti na konservativce.

  In dejansko v tej družbi tudi je bolj sprejemljivo. Pa seveda ne bi smelo biti.

 • Odgovori Donko 15. 3. 2018 at 11:08

  Matej v sistemu, ki ga imamo velja sintagma pravnega interesa. Mastnakov tvit je bil namenjen konkretni osebi. In ne vsem ženskam sveta.

 • Odgovori Spam 15. 3. 2018 at 13:44

  Kakšna fekalna dvojna merila levice. Če bi ona napisala, da bi vzela XL dildo in ga na suho nabijala, ko norca bi to imeli še naslednjih 20 let na tapeti. Pred tem pa seveda na vseh poročilih in na prvih straneh vseh dominantnih časopisov.

  Sedaj pa imamo to, da se ga levica celo javno in odkrito brani.

 • Komentiraj