Nategni Bosanca! … in celo Slovenijo

Ko sem na Dnevniku videl, v kakšni stiski so zidarji podjetja Prenova, ki že dobro leto ne prejemajo plače, ampak zgolj akontacije, podjetje pa vsakemu dolguje od tri do štiri tisoč evrov, me je spet postalo sram, da prihajam iz države, kjer je zarukanim zidarskim espejevcem dovoljeno vse. Ne samo, da fantje niso dobivali dogovorjenih plač, ampak jim je delodajalec zaračunaval še najemnino za neogrevano stanovanje! Devet delavcev, dva iz Vojvodine, ostali pa iz BiH, je zato začelo gladovno stavkati, v kar so pravzaprav prisiljeni, saj menda nimajo niti za sendvič.

Ko to pišem, pa v Dolenjskem listu berem, da samostojni podjetnik Zoran Perković trdi, da dolguje največ tisočaka (?!?), in da je res keširal samo akontacije. Še več, po njegovih besedah naj bi se delavci zdaj maščevali, ker jim je napovedal izredno odpoved dela, kar naj bi avtomatično pomenilo, da tri leta ne morejo dobiti delovnega dovoljenja za Slovenijo. In da jim bo tisočaka vrnil še preden jih napodi za vse večne čase ven iz obljubljene dežele Slovenije, kar naj bi se zgodilo v nekaj dneh.

Ampak tu nekaj smrdi. Sumim, da bi on dal fantom odpoved (gospodarska kriza včasih prav pride) in bi lepo prišparal, po njegovem vsaj 9 jurjev, če verjamemo zidarjem, pa več kot dvajset. To je že za pol rabljenega Touarega.

Poleti sva se s Florjanom v Bihaću pogovarjala z natakarjem s plačo 500 KM, to je 250 EUR, napitnine so večinoma nizke, ker tam ljudje v celem večeru spijejo eno kokto, ker imajo večinoma enake ali še nižje plače. Čeprav je izšolan natakar, je imel te mizerije nekoč dovolj in se je odpravil s trebuhom za kruhom v Slovenijo. Zidarit. Za naše razmere bi bil še vedno plačan slabše od minimalca, ampak vseeno bolje kot doma, zapravil pa ne bi nič. Recimo petdeset evrov mesečno v zameno za modroc in električno plato za kuhanje.

Slovenci so poštenjaki in v Sloveniji se cedita med in mleko, si mislijo ti reveži.

V Sloveniji je zdržal šest mesecev. V tem času, ko je delal na črno, sicer bi se lahko pobral domov kar takoj, je dobil dve mezdi (obe z zamudo), potem pa obupal. Dolga ni videl nikoli in ker je preponosen, se mu zanj jebe. Pozor, to je bilo še pred krizo, torej preden so gradbinski uspešneži zatrobili. Znanec iz Bihaća si o slovenskem poslovnem bontonu misli svoje, meni je pa nerodno, v dno duše me je sram, da se to sploh dopušča.

To gotovo niso osamljeni primeri. Zaradi težko uresničljivih političnih obljub takšne goljufije posredno podpira tudi Mestna občina Ljubljana. Konec koncev nam je Slovencem za Bosance malo mar, kajne, čeprav opravljajo dela, za katera je naš narod preveč fin, predvsem pa ni nihče tako nor, da bi delal za 300 evrov mesečno, če je še minimalec premalo.

Verjetno je res fino nategovat s plačilom najprej podizvajalce, ki morajo pridno plačevat DDV že tri mesece preden vidijo plačilo, potem delavce s plačo in na koncu še kupce stanovanj, ki so za kvadrat bednih stanovanj na bednih lokacijah v Ljubljani plačevali po tri jurje in pol plus deset jurjev za deset kvadratov pokritega parkirnega mesta. In ko skupaj z bankami nategnejo vse, kar se nategniti da, zajokajo, da bodo propadli in da naj jim država, ki vse te lumparije podpira, na koncu plača še pomoč, ker naj bi bilo sicer še več brezposelnih.

Preberi še o paradoksu: Sramota

Prejšnja objava Naslednja objava

31 komentarjev

 • Odgovori Robert 4. 3. 2010 at 7:57

  Se popolnoma strinjam. Naj propadejo takšna podjetja

 • Odgovori Robert 4. 3. 2010 at 7:58

  In tudi s.p. ji na minimalcih.

 • Odgovori dr. Kac 4. 3. 2010 at 8:38

  Temu se rece razslojevanje, po cigar kopitu deluje cel svet ne samo Slovenija (ceprav je ta drzava glede na okoliscine se posebej gnila). 90% Kitajcev, Indijcev in drugih je izkoriscanih na tak ali se hujsi nacin. Zato, ker vsak reven raje tvega nekaj casa pa tudi, ce dobi za to le nekaj drobiza. Zgubiti itak nima kaj. Ni pa to lahko resljiv problem. Najbolje bi bilo osnovno proizvodno clovesko silo premestiti za robotsko ter drasticno znizati svetovno populacijo. Ker revna populacijo v skupno dobro ne prispeva dosti. Samo kondome jim je treba zaceti deliti pa bo teh, in ostalih problemov ala AIDS, lakota itd., drasticno manj. Bolje se je ne roditi kot trpeti.

 • Odgovori kekec 4. 3. 2010 at 9:35

  Z novim ZDDV, ki velja od 1.1.10 DDV odvaja naročnik in ne več izdajatelj računa. Kar pa seveda tistim, ki imajo kredite da so lahko plačali DDV od računov, ki bodo mogoče plačani enkrat čez dve leti če sploh bodo nič ne koristi.

  Sem pa videl te reveže v živo. Ko Auschwitz, samo da majo generali mobitele namesto pištol.

 • Odgovori Alen 4. 3. 2010 at 9:38

  A lahko nekdo prosm na gradbišča ene cucke podtakne, da bo ta sramota osvetljena tako kot si zasluži !!!

 • Odgovori seamus 4. 3. 2010 at 11:17

  Vprašanje, če je komu v interesu, da se to osvetli. Bodo raje Vegrad dokapitaliziral z našim denarjem in še naprej držal visoke cene nepremičnin, da jih bomo morali mi kupovati po nenormalnih cenah, da bodo banke dobile povrnjene kredite od teh bastardov.

  Vedno pa se konča pri navadnih ljudeh, ki bodo vse to krili, namesto da bi cene padle. Samo to sesuje cel sistem. Pomoje najboljš, da gre končno tale naša gnila država v tri PM in se začne znova.

 • Odgovori chef 4. 3. 2010 at 11:33

  @kekec: Aha, tega pa nisem vedel.
  Kar se tiče generalov s telefoni, so še posebej smešni, ker s tistimi zidarskimi prsti ne znajo niti tipkat in rjujejo v telefone kot zadnji fijakarji. Ob tem pa pri nas celo izpadejo frajerji, ker lahko vržejo na mizo zabačenega bufeta taisti telefon, debelo denarnico in ključe od ML-a.

  @seamus: Če bodo Vegrad dokapitalizirali, je dejansko skrajni čas za spontane demonstracije, da končno tudi študenti pogledajo ne samo na svoje osebne račune, ampak deset let vnaprej (kot v starih časih). Ampak takrat bom šel pa na ulice tudi jaz, magar z ruto čez fris in granitkami v rokah.
  Dokler nam je tudi mladim vseeno do te mere, da so nam volitve brezveze in zato volimo Jelinčiča, bistvo je pa v dobri študentski mezdi, pač ne moremo dosti spremeniti.

 • Odgovori Janez 4. 3. 2010 at 11:45

  Utopično si predstavljam rešitev: skupina ljudi z enakimi željami (stanovanje) se združi, kupi zemljišče in zgradi večstanovanjski objekt, s tem da poslujejo direktno z ljudmi ki dela opravljajo in jim tudi direktno plačajo. Za nadzor gradnje skrbi poklicni nadzornik. Ni hudir da ne bi bila cena na m^2 precej manjša, brez da bi se nategovalo izvajalce.

  Hudič seveda nastane že v prvem koraku – enake želje. In rešitev upraviči naziv utopična.

 • Odgovori seamus 4. 3. 2010 at 12:25

  @Janez – tud če zagotoviš prvi pogoj in se lotiš tega, boš dobu bastarde za vrat, ki ti tega ne bodo dopustili! Ker kot rečeno, ni v interesu, da cene padejo.

 • Odgovori 5T4L1N 4. 3. 2010 at 12:35

  Smao vidva (šemo in šef) pa delata preskoke, od neplačanega delavca iz tuje države pa do granitnih kock, mask, pozivanja h demonstracijam in sesutja sistema. Se opravičujem, sta malo preveč revolucionarna zame. Terorizem pa ponavadi ni dobra rešitev.

 • Odgovori Janez 4. 3. 2010 at 12:38

  @seamus: Verjamem da padec cen ni v interesu tistih ki prodajajo, je pa še kako v interesu tistih ki kupujejo. Ampak verjamem da povprečen kupec raje vloži denar v nekaj, kar je že zgrajeno, kot pa v grad v oblakih.

 • Odgovori 5T4L1N 4. 3. 2010 at 12:47

  Šemos in Šef kdaj bosta sesula sistem? Da si označim na koledarju.

 • Odgovori chef 4. 3. 2010 at 12:50

  @Janez: Menda ne misliš, da pri nas odločajo tisti, ki nimajo za flet. Problem se pojavi po mojem že v trenutku, ko iščeš zemljišče.

  @stalin: verjetno prej kot boš ti nehal težit, a?

 • Odgovori seamus 4. 3. 2010 at 12:54

  @stalin – kako revucionarno je pa tole:

  Podizvajalec Vegrada po 165 tisočakov s pištolo v žepu

  Direktor podjetja Zeko, ki mu Vegrad dolguje 165 tisočakov, zanika, da bi uslužbencu Vegrada grozil s pištolo, prizna pa, da jo je imel s seboj na pogovoru

  “To sploh ne drži. Res sem odšel v Velenje na razgovor z njim in dobili smo se v lokalu Huda luknja pod upravo Vegrada. Po pogovoru z Boštjanom Gošnjakom, na katerem mi je obljubil, da bodo vsaj del dolga zagotovo nakazali na moj račun, sem mu plačal pijačo in krof. Preden sva se razšla, me je vprašal, ali imam pri sebi pištolo. Pritrdil sem, nisem pa je izvlekel. Verjetno je nanj pritisnil kdo iz uprave Vegrada , da so že nekaj minut za tem v lokal vstopili policisti in me aretirali,” tako se je za Žurnal24 razgovoril Zekrija Habibović, direktor podjetja Zeko .

  Stolpce črne kronike je namreč nedavno polnil zaplet, ko naj bi Habibović grozil s pištolo delavcu zaradi Vegradove plačilne nediscipline. Ovaden je sicer zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

  “Na koncu sem z živci, saj sem najel posojilo, da sem lahko prevzel posel na Celovških dvorih. Zadnjih treh plač si nisem izplačal, nisem zdravstveno zavarovan, ker ne morem plačevati prispevkov,” je še dejal Habibović, ki mu je Vegrad odklonil možnost kompenzacije terjatev za eno stanovanje v Celovških dvorih. Po lastnih navedbah podizvajalcem dolguje skoraj 30 tisoč, dobaviteljem tri tisoč, Dursu pa dobrih 14 tisoč evrov.

 • Odgovori Janez 4. 3. 2010 at 13:27

  @chef: Verjetno če ga iščeš v centru LJ zna bit problem, ja.

 • Odgovori NoMercy 4. 3. 2010 at 13:37

  Velkom tu d’ rial vorld 🙂
  In kako mislite, da se pride do pravega bogastva (ZDA; D, UK, J, Kitajska … ) – lepo z izkoriščanjem in izstradanjem “raje”.
  Če pa še to ne deluje pa, če si zadosti velik (npr. Microsoft & Co.) pa še s posiljevanjem držav, da ustanovijo agencije za preganjanje ilegalnega kopiranja 🙂
  Gre pač za to, kdo lahko dlje preživi .. ta pač tudi pokasira vse, kar je bilo vloženega 🙂
  Vprašajte Veliko Grmovje koliko jih je umrlo, ko so vrtali zanj nafto, pa ata Kenedija, koliko so m jih postrelili, ko je švercal šnops … 🙂

 • Odgovori blitz 4. 3. 2010 at 18:05

  ja, tudi mene je že velikokrat bilo sram, kako se Slovenci obnašamo do nekdanjih sodržavljanov, še zlasti do tistih, ki so najmanj krivi najbolj najebali. Začenši s prihranki LB, tole zdaj pa je itak sramota brez primere.

  Me pa čudi, da se spravljaš predvsem na podizvajalce. Kaj pa tale zgodba? http://www.dnevnik.si/novice/kronika/1042341855 Gre za lastnika podjetja z menda 80 zaposlenimi, ki so mu v ponedeljek še enkrat več faraonovi valpti (beri Grep) sporočili, da se lahko obriše pod nosom za denar. Očitno so nekateri podjetniki tudi pošteni in trpijo, ko svojim zaposlenim ne morejo dati plač…

  Pa ne trdim, da so pošteni vsi – glede ta velikih (Vegrad, SCT, …) je itak jasno, da so banda, pa tudi med tamalimi jih je gotovo veliko, ki brezobzirno izkoriščajo tuje delavce in pri tem bogatijo. Še zlasti bedno je, da jih za velik denar nameščajo v bedne luknje.

  Ampak zgodba ima vedno dve plati. No, kdo je zagotovo tukaj velik negativec, brez pozitivne plati, vsaj v tej zgodbi, pa je jasno. Sodeloval sem že kar pri nekaj gradbenih projektih in kljub temu, da se je vedno mudilo, si nismo mogli privoščiti prehoda na “fast-track” varianto – ker fast track pač stane – stane elektrika za osvetlitev, nočno delo in delo čez vikend tudi stane.

  Ko denarja začne zmanjkovati, je pač treba zmanjšati stroške in upočasniti konje. Ampak ne pri nas, pa četudi ljudje umirajo zato. Glavno, da bo faraon pred volitvami sedel v častno ložo. http://www.siol.net/sportal/nogomet/prvaliga/novice/2009/04/jankovico_stadionu.aspx

  Za povrh pa bo še zamenjal selektorja

 • Odgovori Vizo 4. 3. 2010 at 20:45

  Chefe, nisem mogel, da se ne bi spomnil na Ognjičarja. Espejevca gradbinskega 🙂

 • Odgovori chef 4. 3. 2010 at 21:38

  @NoMercy: Žal imaš tokrat prav.

  @blitz: Kakorkoli vzameš, Bosanci vedno nasankajo.

  @Vizo: Yeah!

 • Odgovori Antipat 4. 3. 2010 at 23:18

  Dokler ne bo zakona, ki bi lastniku podjetja brez poravnanih vseh obveznosti drzavi (davki in prispevki), delavcem (place in prispevki) in dobaviteljem, onemogocil odprtje ali solastnistvo novega podjetja, hkrati pa ga kazensko in materialno bremenil za nastalo skodo, zamude in prevare, do takrat bo situacija taksna kot je, po vsej verjetnosti pa se slabsa – ce ne, ze zaradi dejstva, da vsak tak prevarant v praksi dojame da taksna dejanja in poslovanje nimata v nasi drzavi prav nobenih kazenskih posledic in odgovornosti.

  Meni npr. na kraj pameti ne pride, da zadnjega v mesecu ne bi nakazal drzavi ddvja, 15. v mesecu plac in prispevkov zaposlenim, dobaviteljem poravnal racune v roku valute (ali pa vsaj v kasnejsem dogovorjenem casu), saj vem da bi me tako durs kot ostali drzavni urad(nik)i hitro obiskali in me blokirali ter kaznovali. Ampak zgleda da je danes najbolj neumno biti priden in posten podjetnik, saj te tepejo po prstih za vsako napacno piko in vejico na prejetem racunu. Bi bilo boljse da bi imel za par mio eur dolgov do drzave, delavcev in dobaviteljev, saj bi me takrat lepo vabili na pogovore, reprogramiranja, odpise in drzavne subvencije,… Narobe svet.

 • Odgovori Biba 5. 3. 2010 at 9:08

  Ognjičar ni S.P. In nikakor ne paše v to sliko. Pošteno plačuje svoje.

 • Odgovori chef 5. 3. 2010 at 9:20

  Hoho, ta je pa bosa.

 • Odgovori 5T4L1N4D4 5. 3. 2010 at 10:54

  Zanimivo da te zdej že tvoja punca popravlja. Sicer ne vem kdo je Ognjičar amp. Way to go, Biba!

 • Odgovori tomas 5. 3. 2010 at 16:36

  Dobro napisano, pravzaprav odlično. In tudi mene počasi grabi tisti občutek, da bo treba u granitno kocko na ulico, da se kaj spremeni. Gospodom (in gospe) iz Vegrada in še komu drugemu iz visokih gradbenih krogov se ni izšel njihov račun, kako nategniti folk večno lačen stanovanj. Prehitela jih je finančna kriza, ki je premešala karte – konec koncev je tudi raji zmanjkalo denarja in poguma kupovati pregrešno (pre)draga stanovanja. in sedaj si rešujejo kožo
  na račun tistega, ki se ga v tej grozljivi zgodbi še da nategniti – tistega ki dela za njih. In da je gospa Hilda še tako predrzna, da gre prositi za državno pomoč (pač v slogu, če so jih dobile banke…) je sprevrženost brez primere. 12.5T4L1N: Ne bodi tak cinik, da nisi nek petokolonaš tukaj gor?

 • Odgovori Malgaj 5. 3. 2010 at 21:17

  Tole z gradbinci je za znoret. Državljani plačujemo miljarde za luknaste ceste, bosanci pa delajo za drobiž. Kriza je, stanovanja pa nečejo prodati po tržni ceni. Hočejo imeti 4000€/m. Pa kdo ma v sloveniji od mladih toliko denarja.

  Ker Slovenc pa je tak nor, da bi šel delat za 300€. Ni fora v tem da smo mi preveč fini, ampak v plačilu. Naj da nekdo pošten dnar 700+ pa bomo tudi slovenci to delali.

  Sicer mi pa ni jasno taka kriza v tem gradbeništvu, se pa vsako leto na novo uvozi 30 000 tujcev, od tega večina bosancev. Čudna država

 • Odgovori chef 6. 3. 2010 at 8:04

  700 evrov je za fizično delo na dežju po mojem še vedno smešen denar. Je pa res, da so pogosto smešne tudi plače inženirjev ipd.

 • Odgovori Slavko 6. 3. 2010 at 19:07

  CHEF se popolnoam strinjam z napisanim. Pa da neboš mislil da se to dogaja le v zidarstvu. Tudi v dokaj uspešnih industrijskih tovarnah najemajo Bosance in Makedonce, in jih izkoriščajo na veliko. Poznam primer, ko je delavec iz južnih krajev na črno zaposlen, in potem ko je v tem podjetju delal trdo cel mesec, bi moral prejeti 700 evrov.

  Neboš verjel, dobil jih je le 350, in je že zapustil firmo. Gre pa pri teh delavcih tudi zato, da imajo svoje šefe, ki jim rihtajo vize, prenočišča in delo, za povrh morajo pa tem šefom še izplačevati neko rento. Recimo za eno pofukano posteljo, jim računajo 150 evrov mesečno. To v kakšnih pogojih živijo, tudi po deset v sobi, sploh nebi omenjal.

  Ma takih primerov poznam malo morje, in vse to očitno kljub 100.000 brezposelnim, podpira država. Res nas je lahko sram, v kakšni izkoriščevalski državi živimo.

 • Odgovori seamus 6. 3. 2010 at 21:35

  @chef – plače inženirjev so nizke, ker ni nekega pravega ceha, kot je recimo odvetniški. Vsak garažar ti lahko sesuje ceno za 10X, medtem ko pri odvetnikih ne moraš ponuditi storite, če nisi v zbornici, tam pa imaš predpisano ceno.

  Pa ne, da je na koncu dobro narejeno, ker ni, samo itak je v SLO pomebna samo cena. Javni razpis ti za velik projekt uspešno sesuje en garažar, ker ponudi najnižjo ceno. Na nekaterih področjih se sicer počasi dela red, samo dokler bo lahko vsak špilal inženirja bo to tako, kot je. Vsak ima svojo garažo in zanič storitev. (To velja za vsa področja ne samo za avtomatiko!)

 • Odgovori chef 6. 3. 2010 at 23:15

  Drugače povedano … vsak butelj je lahko inženir.

  :mrgreen:

 • Odgovori seamus 7. 3. 2010 at 20:55

  Vsak, ki ima faks in gre IBEju (če komentiram področje, ki ga poznam) v rit lest al pa dobr plača. Znanje ali kvaliteta pri nas nista merilo.

 • Odgovori cudno 12. 3. 2010 at 22:11

  Ena rešitev bi bila tudi: ne graditi stadiona (gradijo ga za južnjake, zame že ne) graditi samo stanovanja. In upam, da ne bodo gradili tudi kakšne piramide v Vipavi ali v Prekmurju, ter tudi ne kakšnih igralnic. Ter upam, da naše ženske prenehajo nakupovati v Milanu in nositi diamantne prstane. Pa tudi na druge načine zapravijo mnogo preveč po nepotrebnem, le za luksus. Tako bomo nekaj prihranili in bomo tudi bolj pošteni do tujcev.

  Ker nepoštenost se ne splača.

 • Komentiraj