Neoklerikalni slog

Med kolesarskimi pripravami kolesarskim delovnim dopustom v Mariboru sem si med jutranjim sprehodom okoli pokopališča na Pobrežju prvič natančneje ogledal cerkev sv. Marije, Matere Cerkve.

Ne vem, kakšni so bili odzivi javnosti na nove cerkve v romanskem, gotskem, baročnem obdobju, toda cerkvena arhitektura na Slovenskem od devetdesetih let prejšnjega stoletja dalje … … … kot laik pravzaprav ne najdem ustreznega komentarja na to podeželsko onesnaževanje z novimi cerkvami, farovži in še posebej z mrliškimi vežicami, ki se z ogromnimi steklenimi površinami, pozlačenimi elementi na oknih, dekadentnimi krivinami in betonskimi stebriči pravzaprav logično vklapljajo v podeželsko okolje živo oranžnih, zelenih, rdečih in modrih fasad.

Grozljivo. Še najbolj mi je všeč mozaik, a kaj tam dela steber? OK, razdeli oba motiva, ampak … nisem arhitekt, sem pa prepričan, da obstaja tudi boljša rešitev.

Kot da bi cerkev načrtovalo pet oseb, ki se nikakor ne bi mogle dogovoriti, kaj sploh hočejo.

Ko ob takšnem zvoniku pomislim na revolt javnosti zaradi gradnje džamije v Ljubljani, ki naj bi kazila veduto najlepšega mesta na svetu, me zaradi te ljudske neumnosti, nerazgledanosti in odsotnosti občutka za lepo, popade kar precej hud občutek tesnobe in apatije.

In vljudno vas prosim, da se vzdržite žaljivih komentarjev do RKC. To je institucija, ki mi gre v Sloveniji še skoraj najmanj na živce.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori Jan 9. 7. 2016 at 23:36

  Ojoj, sicer sem veren, ampak mi je tale cerkev grozna! Spominja me na kulturni center v Lendavi.

 • Odgovori katarina 10. 7. 2016 at 9:46

  a) živ dokaz, da ti denar ne da okusa in
  b) mariborčani imajo minaret in to brez problemov 🙂 in to najgrši minaret kar sem jih kadarkoli videla!

  ….things that are seen cannot be unseen 🙁

 • Odgovori Matej Zalar 10. 7. 2016 at 11:28

  No ja, denar in okus se pogosto izključujeta, ampak to je bolj opazno pri japijih, medtem ko bi od Cerkve, ki je bila vendarle nek nosilec zahodne kulture skozi stoletja, pričakoval vsaj nek osnoven občutek za estetiko. No ja … še vedno smo samo Slovenci in resno se sprašujem, kaj bi bilo od Slovenije, če ne bi imeli tujih oblastnikov. Kakšen bi bil Piran brez Benečanov?

 • Odgovori Stane Debevec 11. 7. 2016 at 7:47

  Tak kot Vič…..

 • Odgovori miran 11. 7. 2016 at 8:28

  Kaj dela steber? Po mojem nosi konstrukcijo.

  • Odgovori pokemon go coins hack lucky patcher 20. 4. 2017 at 21:12

   Laoreet tincidunt est. Quisque sed arcu mollis dui condimentum auctor et ac diam. Donec tempus, mauris sed eleifend auctor, felis lectus rutrum risus, ac gravida massa neque quis risus. Nulla sit amet massa purus, eu varius ligula.

 • Odgovori Matej Zalar 11. 7. 2016 at 9:38

  @Stane: Točno tak. No ja, vsaj cerkev je lepa 🙂

  @Miran: Brez dvoma. Ampak zakaj tako grd steber? Zakaj je potem tam tudi mozaik? Tole je videti kot da so izrisali, potem je pa nekdo rekel, da bi moral biti tam še steber … in so ga pač dodali.

 • Odgovori Gal Kusar 11. 7. 2016 at 17:53

  Pomojem je steber zasnovan tako, da naj bi s prečnim nosilcem obikoval Antonov križ oziroma grško črko T (tau). Cerkev so zčeli graditi leta 1987, dokončali pa leta 1995(?). Rupnikov mozaik je bil izdelan naknadno, septembra 2012. Se strinjam, da steber mozaik grdo preseka.

  Sicer pa na spletni strani župnije piše: ” Za dokončno ureditev in popolno vključitev v Mestno četrt Pobrežje,…, bo potrebno še mnogo naporov in predvsem dobre volje, da bo takšna, kot sta si jo zamislila arhitekta, prof. Borut Pečenko in Ivo Goropevšek. Župnija želi biti kraju in celotnemu mestu v ponos tudi z zunanjo urejenostjo. Arhitektura pritegne mnoge domače in tuje obiskovalce. Tudi notranja oprema, kolikor je že realizirana, zbuja občudovanje.”

  Hahaha, pritegne ja 🙂

 • Odgovori Marko Lugarič 11. 7. 2016 at 21:35

  To kar tu vidim je prikaz nestrokovnosti in slabega čuta za estetiko s strani današnjih arhitektov. Jast jim niti ne bi rekel arhitekti, ker zame so arhitekti umetniki. Tile na delu tukaj so samo stavbarji. Delež odgovornosti za ta polom ima tudi cerkev, ki bi morala precej bolj paziti koga najema. Verjamem, da jim po smrti našega alfa in omege Jožeta Plečnika ni lahko dobiti sposobne ljudi, ki bi imeli kvaliteto, ampak treba se je pozanimat, pogledati pretekla dela arhitetov, izkušnje s sakralno arhitekturo. Morda celo pogledat v sosednje države (Plečnik je delal za Čehe, Srbe, Hrvate…), če je kdo sposoben.

  Kritika arhitekture: Oblika mrliške vežice ima polno nekih nelogičnih odsekanih valjev na vseh koncih in krajih, zaobljena streha in del stavbe z mozaikom sta nelogično zaobljena. Steber je nepotreben. Ampak to obliko bi še lahko nekako preživel, če ne bi dal tega močnega stekla, po vrhu še v več kosih, ki se blešči kot sto hudičev. S tem je arhitekt res “ubil” stavbo. Da niti ne omenjam, da bi lahko uporabil kak vitraž, ki se pri sakralni arhitekturi precej uporablja. Ob zvoniku bode v oči kup betona brez strehe, ki je prava blagovna znamka iz socialistične arhitekture. Bodi na dežju in postal boš plesniv kot brie sir:). Neverjetno koliko takšnih betonskih škarp še danes delajo. Zvonik je povprečen: malo preveč okrogel in otročji z neposrečeno oranžno barvo. Spodnji betonski del se mi zdi čisto nepotreben (ne vem niti če ima kako funkcijo?).

  Na koncu ne smemo pozabiti niti na arhitekturno fakulteto, ki ne opravlja svojega poslanstva, ampak štanca ljudi z diplomami nevrednih naziva arhitekt.

 • Odgovori Mietzsche 11. 7. 2016 at 23:14

  Sori, ampak če nisi stopil noter, nisi upravičen do statusa žrtve genocida. 🙂

 • Odgovori Matej Zalar 11. 7. 2016 at 23:21

  @Gal: Mnja … o cerkvi sem prebiral na spletni strani, a ničesar nisem zasledil o Rupniku, čeprav je mozaik nezgrešljivo njegov. OK, steber ima neko simbolno vrednost, ampak … no, res pritegne … 🙂

  @Marko: Res, gotovo obstajajo sposobni arhitekti … ampak arhitekta izbere naročnik. Tu je pa očitno problem.

 • Odgovori Seamus 12. 7. 2016 at 9:37

  Ma tisti steber ne nosi ničesar! Saj sploh ni v liniji. In grdo je k hudič. Kot je že Matej napisal, gre skupaj k fasadami in bajtami z miljon pritiklinami.
  Pri nas so Hofer in Lidl štacune lepše, k vsaj vpadljive niso.

 • Odgovori Marko Lugarič 12. 7. 2016 at 18:07

  @Matej: Jast ne poznam trenutno niti enega, ki bi bil trenutno dober. A imaš kako ime za katerega misliš da je dober? Novih cerkev po pravici povedano nisem videl praktično nič, ker so že povsod stare:). Tudi tu me zanima če obstaja kaj dobrega narejenega v zadnjih recimo 30 letih.

 • Odgovori Mietzsche 12. 7. 2016 at 18:53

  @ Marko Lugarič: Miha Dešman in Maruša Zorec. Sv. Janez Bosko ali nekaj takega v Mariboru. Oltar na prostem na Brezjah. Kapela na Prešernovem trgu.

 • Odgovori Matej Zalar 12. 7. 2016 at 18:59

  @Seamus: Tako. Raje bi videl, če bi zraven moje hiše postavili Hofer, kot božji hram. Kar je narobe na veliko nivojih 😉

 • Komentiraj