Neverjetno! Takega popusta še niste videli!

Ko se človek loti obnove stanovanja in začne redno plačevati račune za več tisoč evrov, lahko pride do nevarnega relativiziranja cen. »Oh,« boste rekli ženi, potem ko že dve uri gledata jedilne mize, ki stanejo od dva do tri tisoč evrov. »Ta je pa poceni, stane samo tisoč evrov.«

»Saj to ni nič!« bo zadovoljno cmoknila.

Kot da ni mogoče kupiti funkcionalne, trpežne in morda sploh ne tako grde mize za 200 evrov.

Še sreča, da večini na neki točki denarja zmanjka. Nekaterim pač ne.

Vrtovi neizmernega bogastva

Ferantov vrt je sila nenavaden prostor. Čeprav so zvečer stanovanja razsvetljena, se zdi se, da nima prebivalcev. Tudi trgovine so vedno prazne. Zadnjič sem ugotovil, da v Ferantovem vrtu obratuje tudi zabavišče s tistimi ogromnimi očali. Lahko se spremenite, na primer, v vojnega heroja. Ne tajim, da me malo mika. Bolje od Šiškove varde!

Na drugi strani objekta pa lahko kupite posodo iz rostfraja za 549 evrov. K sreči so ceno znižali za 320 evrov, tako da je lahko vaša že za 229 evrov.

Posoda Zepter

Ampak to ni še nič!

Posrebren jedilni pribor Kimono 6 naj bi bil vreden okroglih 2.210 evrov, a ga – z 81,45-odstotnim popustom – dobite že za 410 evrov!

Posrebren jedilni pribor Kimono 6

Če bi imel preveč denarja, bi vstopil in rekel: »Dam 200 in roka!«

Tega ne naredim, ker sem prepričan, da bi ga dobil tudi za ta denar … ampak dal ne bi niti toliko.

Prejšnja objava Naslednja objava

14 komentarjev

 • Odgovori Jazsembog 16. 9. 2018 at 22:23

  Enkrat sem bil pri nekem privatnem doktorju, ki je zašel v nekoliko alternativno smer. Seveda po volji tete. Ker smo v žlahtni, sem dobil ponudbo 75% popusta, samo 250 eurov namesto jurja. En teta je cela navdušena, da to pa res morem vzeti. Mene povsem odbije, ampak očitno pri nekaterih vžge.

 • Odgovori miran 17. 9. 2018 at 9:32

  Kaj ne veš? 90% ljudi ne kupuje robe ampak popuste. Ne primerjajo absolutnih cen, ampak to, koliko dobiš “popusta”. Poznam par primerkov, ki bodo za dobesedno isti izdelek veselo plačali več, če je nominalno več popusta. Na primer v eni trgovini je “redna” cena nekega izdela 100, v akciji je 80. Medtem je v drugi trgovini redna cena 150, akcijska pa 90. Človek gre v obe trgovini, primerja, se odloča in na koncu kupi tam, kjer stane 90, ker je pač več popusta. Ni logike. Ko sem prvič to slišal, sem bil šokiran, ampak se menda redno dogaja.

 • Odgovori Matej Zalar 17. 9. 2018 at 10:53

  Seveda, saj to je jasno. Ampak v tem primeru me čudi, da ponujajo tolikšen popust na izdelek, ki naj bi bil po osnovni ceni sodeč prestižen. Eno je, če spustiš ceno sesalca s 150 na 100 evrov. Da pa še bolj spustiš ceno nekega jebenega bišteka … no, to pa ne vem.

  Je pa res, da slovenski parveniji pač ne razumejo kaj je to nobel. Kupil bo to za 400 evrov in se potem pred obiskovalci hvalil kako ima bištek za več kot 2000 evrov.

 • Odgovori filmoljub 17. 9. 2018 at 12:14

  Tale je pa prav jasno mazzinijevska. Bržčas gre za to, kako bo Butalec čim bolj prelisičil “sistem”, tj. čim ceneje prišel skozi, našel najugodnejšo luknjo (v zakonu ali pravilu), izkoristil sredstva za simbolični upor zoper “gospodarja”. Kakšni reveži (v glavah) smo, resnični hlapci. Prav žalostno.

 • Odgovori miran 17. 9. 2018 at 14:39

  Ja pa saj je jasno, da v tem konkretnem primeru gre za napol nateg, kjer si izmislijo neko noro ceno in potem imajo kao “akcijo” z 80% popustom. Če bi dalj časa kupoval in večkrat hodil gledat, bi videl, da je ta “akcija” v bistvu permanentna in akcijska cena je v resnici redna cena. Ugibam, ampak sem skoraj ziher, da gre za nekaj takega. Slišal sem tudi že za primere, ko so bili recimo čevlji nekaj časa po 100 evrov, pa niso šli v promet, potem je bila pa akcija 50% popusta, s tem, da je bila “redna” cena potem 200, v “akciji” pa še vedno 100. In ljudje so kupovali. Ker je bilo pač 50% popusta. Sicer mislim, da obstaja nek zakon, ki takšno prakso prepoveduje, ampak saj vemo, kako je z zakoni…

 • Odgovori Boki 17. 9. 2018 at 14:51

  Podobna zgodba je pri kaksnih razprodajah itd. Ko smo svoje case na NL dobivali neka vabila na Tommy Hilfiger prodaje vzorcev, kjer so bile cene res mocno diskontirane in ce se kaksne od teh razprodaj nisem udelezil, sem vedno prejel komentarje…ces, kako da ne, ves koliko denarja prihranis, tam je vse res tako poceni! No, pa poglejmo koliko denarja prihranim…novih reklcov in kavbojk ne potrebujem, torej efektivno prisparam najvec, ce ostanem doma. Vi, ki ste sli, pa ste verjetno vsaj del nakupa namenili cunjam, katerih ne potrebujete. Torej bi brez odziva na tako vabilo, prihranili vec, kot s tem, da ste sli nabavljat. Po drugi strani pa, ce se mi jebe za TH in sem zadovoljen tudi s H&M, spet prihranim denar, saj je v H&M kljub enormnemu popustu na TH, se vedno ceneje….

  Cloveska logika je vcasih res na psu 🙂

 • Odgovori Boki 17. 9. 2018 at 14:54

  @Matej: in hvalili se bodo tudi s tem, kako dobro so profitirali, saj je bil popust 80%. In potem bodo naslednji dan se obiskovalci rinili v isto stacuno in kupovali isto!

 • Odgovori Fotr 17. 9. 2018 at 17:10

  Trgovci v ZDA ne dajejo kupcem popustov. Tam dajejo kupcem zaslužit. “You earn …” piše pri razliki v ceni.
  To se šele splača, bemtiš!

 • Odgovori Matej Zalar 17. 9. 2018 at 18:46

  Zaradi tega sistema se meni sploh ne ljubi prodajati stvari na Bolhi. Ne ljubi se mi ukvarjati z vsakim pezdetom, ki cele deve skrola po tem, že vizualno nagravžnem oglasniku, da potem teži prodajalcem za razne popuste. Prodam za 10 evrov … on bi dal pa 8. Kaj naj? Vztrajam, da plača vsaj 9? Saj vem, moral bi napisati že v osnovi 12, da bi potem milostno spustil na 10.

  @Miran: Dobro, ampak ta osnovna cena je res ekstremno bizarna. Mislim, za nek posrebren – ne srebrn! – bištek je že 400 evrov pretirana cena. Je pa res, da v slogu nategovanja 21. stoletja nikjer ni napisano koliko tega pribora sploh je. Gre za 6-delni, 8-delni, 12-delni ali celo 24-delni set? So zraven tudi tiste vilice in žlica za solato? Pa za nalaganje torte?

  @Boki: Težava teh razprodaj je, da so vedno ravno takrat, ko ničesar ne potrebuješ. Potem se ti pa hlače strgajo in … bum! Cena je 100-odstotna in ne bodo je znižali, tudi če bi težil. In zato se dejansko splača kupovati na zalogo. No, tako pravijo pridni potrošniki, ki ne razumejo, da se zgodi točno to, o čemer pišeš.
  Hvaljenje kako so za nekaj dobili popust, je pa sploh nacionalni šport. Klinc, bodi frajer in plačaj polno ceno, če si že pripravljen frajarišit.

  @Fotr: No, to. Največji pa je zaslužek, če ostaneš doma. Midva sva včeraj spet lastnoročno spucala skupni hodnik in tolažim se s tem, da sem v bistvu zaslužil 5 evrov na uro. Pa Lisica tudi. Zdaj greva na sladoled.

 • Odgovori Rado 18. 9. 2018 at 9:06

  Pogajanja so smisel življenja. Torej, če nekdo nekaj ponuja za deset, jaz mu ponujam le štiri, je to lahko začetek čudovite komunikacije. Med nama se vzpostavi interakcija, ki lahko pripelje do novih vrednosti v smislu naše socializacije (kar je v tem individualiziranem svetu zelo pomembno)

 • Odgovori Matej Zalar 18. 9. 2018 at 9:43

  No, da. Ampak jaz bi raje videl, da bi midva hitro poračunala in z interakcijo nadaljevala v kakem bifeju.

  • Odgovori Jazsembog 18. 9. 2018 at 19:15

   Jaz sem alergičen, ko se nekdo cenka za drobiž, za jeban evro, ni izguba časa?

   Kot absolvent sem prodajal svoj stari avto. Za 200 evrov, vozen, z novimi gumami, eno leto starim akumulatorjem. Napisal sem zadnja cena, brez pogajanj, vzemi ali pusti. Prišel je en tip, rekel da je rjast ( ta info sem navedel na oglasu, in tudi poslikal), drugi je prišel rekel, da je avto vreden samo 150 evrov in niti centa več. Da ga ne bom nikoli prodal za 200, da sanjam.

   Sem rekel imate prav, zdaj ga bom odpeljal na smetišče, dobil sem 100 evrov. Tip je samo gledal.

   Videl sem kam pes taco moli, da me čaka, par dni interakcije z bedaki. Ni vredno

   • Odgovori Boki 19. 9. 2018 at 13:41

    Odlicno!

 • Odgovori Boki 18. 9. 2018 at 9:51

  @Rado: pogajanja…95% tega cincanja sploh niso pogajanja. Pri pogajanjih se gre za argumente, zakaj bi ti placal manj in zakaj si prodajalec zasluzi vec. Ne pa tisti pink-ponk do sredinske cene. In cisto isto je ali prodajas star zic za Ponija za 10 EUR, nekdo bo cincal za 8 EUR in na koncu verjetno placal 9 EUR, kot ce kupujes stanovanje za 100 jurjev. To sem dozivel iz lastnih izkusenj…zacetna cena 150…dam 125….premalo hocemo 145….zvisam na 130…okej 138 zadnja cena…zmenjeno. V tem primeru sem celo podal argumente zakaj mislim, da bi moral placati 125 ampak tega seveda ni nihce bral. Vedelo se je ze na zacetku, da se bomo dobili nekje vmes.

 • Komentiraj