Nič ni več zastonj

SONY DSCNa poti v Nemčijo je trajalo kar dva dni, da sem dobil nekaj zastonj. Lahko sem šel brezplačno scat v Ludwigovem muzeju! To so pred sekretom objavili kot nekakšen besonderes Angebot! Ponos je sicer razumljiv – do takrat sem vsakič po žepih iskal kovance različnih vrednosti.

Prvič sem se nategnil že na pumpi, kjer me je po treh urah spanja pred nadaljevanjem poti navilo na izločanje trdnih delov. Vem, da smo Sanifairjeve pildke zbirali že pred časom, ker pa nisem bil plačilni, jim nisem namenjal posebne pozornosti. Na kratko: za vstop na stranišča ki jih upravlja Sanifair, v režo vržemo kovanec za 50 centov, kar odpre trikrako zapornico. Hkrati avtomat izpljune vavčer. Na obvestilu, ki je opisoval najbolj fer sistem scanja na svetu, je bila narisana kava z rogljičem. Že med izločanjem sem se veselil zajtrka, čeprav sem si mislil, da kava za pol evra ne bo kaj prida. Sedel sem na brezhibni, a nekoliko vlažni straniščni deski, ki se umije kar sama od sebe, tako da po njej ni treba razporejat lističev straniščnega papirja. Brezhibna je tudi ostala oprema stranišča – vse je na senzor, mislim, da celo milo. Tako je izključeno, da bi se straniščnih bakterij navzeli že naslednjo sekundo po umivanju rok. Fantastično.

Potem sem na avtomata sam natočil ogabno kavo in na krožniček naložil rogljič, za katerega se je kasneje izkazalo, da je gumijast in skoraj brez okusa. Plačal sem približno 5 evrov, morda celo 6. Na to ceno so potem odšteli pol evra. Jasno je, da sem si sam kriv, a sem prepričan, da se prvič nategnejo vsi. Od takrat naprej sem pildke pridno zbiral in jih šele na poti iz Berlina vnovčil v zameno za nekaj litrov goriva. Ker smo tudi jedli in po kosilu obiskali sanitarije, smo imeli spet tri vavčerje v vrednosti poldrugega evra. Zato smo kupili gumijaste bonbone, ki jih nismo potrebovali, a za več kot evro in pol. Sistem Sanifair torej deluje po podobnem principu kot droga: ko enkrat padeš vanj, ti ni več rešitve! Ampak Sanifair je še v redu.

Pravi šok doživite šele v lokalih. Privoščil sem si McDonaldsovo plastiko, zanjo odštel pošteno ceno in skočil na stranišče – 40 centov. Vhod straži debela črnka z nasmehom na obrazu, iz oči pa ji švigajo strele, tako da človeku ne pride na misel, da bi se izmuznil. McDonald’s v Berlinu je bil še dražji. 50 centov. Podobno je tudi v večini kavarn.

KljučavnicaNaj se vrnem v Ludwigov muzej. Že res, da sem odtočil brezplačno, zato me pa varnostnik ni spustil v muzej s torbo za fotoaparat. Čeprav sem bentil, se mi zdi to, upoštevajoč horde turistov, ki skrivaj fotografirajo kljub prepovedim precej normalno. Ampak: omarico se plača! Ne, ko jo odkleneš, denarja ne dobiš nazaj, kot drugod. Tistih 50 centov ti enostavno požre! So pa varnostniki vsaj normalni ljudje, ne tako kot pri nas. Ko sem šel mimo brez torbe, sem ironično pripomnil: »Nothing for free in Germany, right?« Ker mu je bilo nekoliko nerodno,mi je v roko stisnil neko brošuro o tekoči razstavi, tako da sva se vsaj razšla kot prijatelja. Pri nas bi mi Suad jebal mater.

Če me kaj zares moti v Nemčiji, je to obsedenost s cenami. Zato tudi res verjamem, da so si na morju na steklenici vedno zacahnali količino popitega. Kar se Sanifaira tiče – jaz ne vem, kaj so mislili doseči. Razumem, da imajo poln kufer Bolgarov, ki ščijejo mimo, nafto pa verjetno tovorijo še iz Bolgarije ali iz Slovenije. Ampak če mene vprašate, bo zdaj Bolgar še bolj verjento scal med tovornjaki ali na kontejnerje.

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori Thor 28. 10. 2008 at 9:19

  Ja.. Vsaj cene so nastavljene..

  Letos sem bil na dopustu v Egiptu. In če sem bil na koncu česa do konca naveličan, je bilo to stalno “cenkanje”.. Od sekreta, do pip, do zdravil v lekarni!!. Prideš v lekarno, točno veš, da stanejo tableti za švohotne evropejce z močno diarejo (Antinal) 5 funtov (cca. 0,6€), lekarnar/prodajalec pa ti pribije: for you, special price.. 45pounds.. Ti že tako komaj zdržiš stran od wcja in se potem moraš še z njem dogovarjat za ceno. Če mu poveš, da veš, da je na škatljici cena 5 funtov (predvidevajo pač, da ne veš), se mimogrede spomni, da tabletov nima in da ima nekaj boljšega od tega.. Seveda še dražjega..
  Na sekrete ne moreš brez da bi ti roko ob pisoarju in tiču molil vsaj eden egipčan in težil da mu daš napitnino. S sekretom seveda nima nič, gre se le za to, kdo se prej tja notri postavi in kdo bolj teži turistom..

  za konec dopusta pa te še policaji na letališču stresejo na poti domov, po možnosti tik pred tvojim avijonom, tako da mu daš tistih 10€ in prva stvar, ko stopiš z aviona v Slo, letiš v trgovino pogledat kako zgleda, če je cena znana, policaja pa le prijazno pozdraviš, dol bi bilo bolje, da ga nebi, saj je takoj začel kalkulirat koliko boš dal od sebe..

  Tako so zame Nemci še O.K.. Je vse skupaj dražje in nič ni zastonj, samo vsaj ne hodiš naokoli misleč in razmišljajoč ALI SO ME NATEGNILI, ampak vsaj veš ZA KOLIKO SO TE NATEGNILI..

 • Odgovori Aljaz 28. 10. 2008 at 9:28

  Saj imaš zastonj sekrete na navadnih počivališčih (brez črpalk). Res pa je, da je higiena temu ustrezna – poscano okrog in okrog, samo mrzla voda, ni mila, ni papirnatih brisačk. Tako da osebno raje dam tistih 50 centov kot pa da ščijem poleg kakšnega zanikrnega kamiondžije, ki mu ob 5h zjutraj nese povsod drugod, samo v pisoar ne.

  In ko pridem nazaj v Slovenijo ter grem odtočit na jeseniškem Petrolu, si želim, da bi tudi pri nas imeli Sanifair. Da se vsaj izpraznim kot človek, ne pa da moram paziti, kje bom stopil v lužo na tleh, da vrata odpiram izključno z nogo, ker je kljuka vsa zamaščena ter da po celem sekretu smrdi po scanju. Ah, I smell sLOVEnia 😀

  Jebiga, nadstandard ni zastonj in mi ni problem plačat, če je storitev takšna kot je treba.

 • Odgovori robi81 28. 10. 2008 at 9:37

  Zanima me, kakšne reakcije bi bile pri nas, če bi uvedli plačevanje 50 centov – ob predpostavki, da bi bili WC-ji nato čisti.

 • Odgovori Janez 28. 10. 2008 at 12:01

  Pri nas bi najprej uvedli plačevanje, čistoča pa mogoče pride čez par let na vrsto. Nekako tako se v Sloveniji povzema zglede iz zahodnih držav.

 • Odgovori katarina 28. 10. 2008 at 12:59

  ni mi problem plačat tut cel evro, samo da je čisto!

 • Odgovori chef 28. 10. 2008 at 15:11

  @Thor: Ne govori. Zdaj si me spomnil, kako so nas nategovali v Keniji. Tam ima pa vsak okrog zanemarjenega stranišča še trgovino s kramo in potem moraš kupovat tam lesene žirafe za 150 evrov ipd. Za znoret.

  @Aljaž: Saj ni problema na pumpah, ampak zakaj ne bi bilo tako kot v Italiji. Plačaš kolikor se ti zdi (in seveda ničesar ne dobiš nazaj).
  Je pa res, da v Italiji plačujemo za svinjarijo.

  @robi81: Ne “kakšne bi bile” ampak “kakšne bodo”. To je samo še vprašanje časa. In ja, tako bo, kot je rekel @Janez.

 • Odgovori pijanec 29. 10. 2008 at 14:17

  Zaradi tega sanifair zapraviš veliko več, kot bi sicer. Povprečen gost namreč hoče na silo vnovčiti tistega 0,5 evra bonusa.

 • Odgovori chef 29. 10. 2008 at 20:51

  Saj to je tudi edini point najbolj fer sistema scanja! Če bi, tako kot v Italiji, samo zahtevali pol evra in ti v zameno ponudili zgolj storitev svinjskih stranišč , bi zaslužili manj.

 • Odgovori blitz 30. 10. 2008 at 20:41

  hehe, šefe, tudi bencin ni prav super naložba za sanifair listke, ker je na avtocesti nekaj procentov dražji, kot v mestih. Midva sva nazadnje kupila z listkoma neko revijo – cajtngi pa imajo namreč predpisano ceno, ki je taka kot kjerkoli drugje.

  Sem pa presenečen, da moraš plačati sekret v McDonaldsu. V Münchnu tega ni, smo bili gosti prenekaterih Macov, pa tega nisem nikjer videl. Pa ne samo Mac. Tudi v drugih lokalih nisem v Münchnu nikoli moral plačati. Ampak eni pravijo, da Bavarska sploh ni Nemčija.

  “…in mi je prijazno v roko stisnil neko brošuro…” – v tem je pa vsa finta. Na zahodu je povsem običajno, da se ti tisti, s katerimi imaš opravka, vedno prijazno nasmehnejo. Ker to nič ne stane. Pri nas te pa vsi od zdravnikov, trgovk do uradnikov sprejmejo z dolgim frisom kot tisti kipi z Velikonočnih otokov.

 • Odgovori chef 1. 11. 2008 at 7:42

  @Blitz: Uh, ti si pa res že pravi Švaba 😆 Ja, z revijami bi zadevo rešil elegantno, ampak me nič ne zanima, ostale imam pa naročene.

  Na zahodu se seveda vsak nasmehne, zato tam praktično ni konfliktov, še totbo sem pospravil, ki je tu definitivno ne bi. Ampak to zato, ker je bil tip tam prijazen, pri nas pa bulji vame tako topoumno in nesramno, da enostavno ne morem, da ne bi popenil.

 • Komentiraj