Nikoli ne zaupaj meteorologu

Dvomim, da se vremenoslovci zavedajo usodnosti svojega poklica. Če so ga polomili včasih, ni bilo panike – v najslabšem primeru je kmetom zgnila otava ali mrva oziroma karkoli že sušijo na travnikih. Pa kaj potem! Danes je drugače. Razvajeni mestni človek cel teden gara in skozi okno opazuje preganjajoče se oblačke na modrem nebu, dokler vremenarji v sredo ne začnejo groziti s padavinami ob koncu tedna. V petek še vedno pravijo, da bo cel vikend deževalo. To napoved Katja Jevšek, ljubko žvrgoleč, oplemeniti z nasveti o majhnih marelah v damskih torbicah. Zato večina ostane doma. Mi smo jo vseeno mahnili proti Istri in se v Luciji zbudili v takšno jutro:

01 Lucija

Ljudem propadajo vikend izleti, turistični delavci izgubljajo denar kot v zadnjih dneh krška nuklearka, vremenoslovci pa ne pomislijo niti na opravičilo. Z izjemo hudomušneža Velkavrha, kajpak, on se rad vsaj pošali na svoj način. Ampak da bi se naivnežem, ki se še vedno pustijo nategovat opravičili, ne, to pa ne! Potem se izgovarjajo ne nekakšne vetrove nad Benetkami in na metulje, ki so imeli žur v srednjem Pakistanu. Vreme so prejšnji teden napovedali točno obratno kasnejšemu stanju. Mi smo se pa smejali, ko smo počasi kruzali od Lucije …

02 Lucija

… skozi Novigrad

03 Novigrad

… v kamp Porto Sole. Obiskovalci, večinoma pedantni germanski upokojenci, so bili tako umirjeni, da sem bil ves čas nervozen. Ti ljudje na dopustu ne počno drugega kot čistijo prikolice in avtodome, šarijo okrog opreme, ki je imajo s seboj več kot nekdanje odprave v še neodkrite dežel, in gledajo televizijo. Število satelitskih krožnikov je bilo tolikšno, da bi utegnili misliti, da gre za kup tistih norcev, ki se zbirajo v puščavah in prestrezajo signale vesoljcev. Medtem ko jaz nimam televizije niti doma, Švaba brez nje ne vzdrži niti na dopustu.

04 Kamp

Na Hrvaškem sva pila izključno ogabno pivo. Karlovačko je sicer zanič, ampak niti približno ne doseže Favorita.

05 Favorit

Vrsar je lepo mesto, oštarija pri cerkvi pa je must go, čeprav sem dobil občutek, da leni slovenski mladi fotri v nedeljo raje doma perejo svojega družinskega Forda S-Maxa – družina šteje tri člane – kot da bi morali v klanec na drago pivo in gledat cerkve. Brezveze!

06 Vrsar

Na tej sliki sem si blazno všeč, definitivno sem pa bolj zanimiv kot Limski fjord pod menoj. Lepa zadeva, ampak s fjordi seveda nima nobene zveze, tisti siri, ki jih prodajajo pod žgočim soncem, pa tudi niso omembe vredni.

07 Lim

Ker me je en Istran raztogotil, smo se v nedeljo na brzino pobrali domov, mimo Jorasove domačije. Smešno, da je njegova evropska pot tudi po otvoritvi zapornice še vedno zako zaraščena, da si čez verjetno ne bi upal niti z Lado Nivo. Še prej smo se ustavili v Svetem Lovreču. Prijetno mestece, čeprav sem skoraj prepričan, da so vsi prebivalci mrtvi.

08 Sv. Lovrec

Prejšnja objava Naslednja objava

Brez komentarjev

 • Odgovori sadie007 10. 6. 2008 at 7:39

  hehehe … se strinjam … mam tud jst eno temo o vremenoslovcih na lagerju, no, pa saj si že ti vse povedal … sam da jst sem se še enkrat izkazala za pusija in sem skenslala morje …k je bil tak urnebes napovedan za cel vikend, suncejimžarko!

 • Odgovori ninamalina 10. 6. 2008 at 9:54

  o moj bog, tale slika pa je že kar preveč seksi!

 • Odgovori 1tastar 10. 6. 2008 at 10:48

  V nekatrih grofijah v Angliji še vedno velja zakon, da je treba vsakega, ki napoveduje vreme, sežgati na grmadi! :mrgreen:

 • Odgovori beach_boy 10. 6. 2008 at 10:52

  Če bi bil jaz švaba, bi brez televizije raje ostal doma, kot pa šel na dopust. Oni igrajo na EURO 2008!

 • Odgovori Biba 10. 6. 2008 at 11:02

  Se strinjam. Z beach-boyem!

 • Odgovori ElQurc 10. 6. 2008 at 11:48

  nauk: ne poslušaj jevškove ali lorenčičeve 🙁
  še trdo kuhanega jajca ne spravita skupaj 😉

 • Odgovori chef 10. 6. 2008 at 12:07

  @sadie – pusi!

  @nina: Mogoče zgleda dobro, ampak pir je vseeno zanič!

  @1tastar: Menda so vremenarje nekje v Rusiji iz služb metali…

  @beach boy: raje crknem kot da bi gledal Euro, sploh če sem na dopustu.

  @ElQurc: Kdo je Lorenčičeva sploh ne vem, Jevškovo sem pa nekaj časa rad gledal, čeprav sem se zgražal, da ji dovolijo na TV. Bodo pa morali pri POP TV počasi presedlat na wide tehnologijo, da jo bodo celo not dobili.

 • Odgovori Blitz 10. 6. 2008 at 12:38

  Se vidi, da si mlad in ne veš, kako je bilo šele včasih. Danes večinoma kar dobro napovejo vreme, še pred dvajsetimi leti pa so res ponavadi mimo usekali. V osemdesetih nisem vremenske napovedi spremljal niti, kadar smo šli v hribe. 😆

  Potem sem leta 1988 prvič doživel, da so zadeli. Napovedali so ves teden dežja, a smo s prijatelji kljub vsemu šli v hribe. No, potem smo tri dni karte igrali na Poštarskem domu, in v treh dneh smo se enkrat med dvema nalivoma celo uspeli vzpeti na vrh melišča pod Malo Mojstrovko, na grebenu pa je bilo že prehudo. Najbrž so tisto leto kupili neko novo napravo. Od takrat jim dokaj zaupam.

  Glede piva pa se ne strinjam s tabo. Favorit bi resda ni bil nikoli všeč (čeprav je še vedno boljši kot BIP), Karlovačko in Ožujsko pa nista slaba. Bi rekel, da sta vsaj na podobni ravni kot Laško (pa čeprav me bodo moji Štajerci za to kamenjali).

 • Odgovori Blazz 10. 6. 2008 at 13:13

  e so ga polomili včasih, ni bilo panike – v najslabšem primeru je kmetom zgnila otava ali mrva oziroma karkoli že sušijo na travnikih.

  A to kao ni panike? Reč to mojmu fotru, če upaš hahaha 😆 😆
  Mislim sicer, da večjega vremenoslci-mrzneža kot mojga fotra ne najdeš.

 • Odgovori Thunderstorm 10. 6. 2008 at 13:16

  haha kakšna huda majca 😀 Dobr da vem, v nasledno k napovejo dež jo mahnem na morje =) Torej lahko začnem pakirat 😀 Sicr je blo pa za dons napovedano deževno vreme pa mi lepo sonce v sobo sveti.

 • Odgovori untamle 10. 6. 2008 at 13:20

  Kul! Prijetno branje.:)

 • Odgovori chef 10. 6. 2008 at 13:37

  @Blitz: Saj to je najhuje, danes včasih zadanejo, včasih pa ne, ravno toliko, da jim še verjamemo. Včasih je bilo pa jasno, da nimajo pojma.
  Ko sva naročila Karlovačko, je bilo najhuje, da sva kasneje ugotovila, da imajo tudi Weissbier.

  @Blazz: Kaj pa ljubljanska srajca ve o kmetovanju 🙂

  @thunderstorm, untamle: Hvala.

 • Odgovori Blazz 10. 6. 2008 at 14:12

  ne sej… oproščeno ti je. pojdi v miru!

 • Odgovori 1tastar 10. 6. 2008 at 14:14

  Najboljši vremenar na TV je bil pa Kranjc (menda je zdaj pi vodovodu).

  Je napovedal: “Megla, snežne plohe itd”

  Potem sem ga pa pred žičnico na Krvavec srečal, ko je veselo kupoval karte brez vrste!

 • Odgovori seamus 10. 6. 2008 at 14:43

  @1tastar – očitno je bil ta vikend tudi tak, saj posledično ni bilo nobene gužve. Tudi v nedeljo zvečer na cestninski postaji smo samo padl skoz 😀
  Škoda je samo, da smo zaradi vremenarjev pustili kakšn kos opreme doma.

 • Odgovori toya 10. 6. 2008 at 14:48

  Tipično slovensko-a se bomo malo od vremena pogovarjali ja?

 • Odgovori dr. h.c. Peter Legiša 10. 6. 2008 at 14:51

  Fantastičen prispevek, sami bi do besede isto napisal in se na istih mestih izrazil. Res je, vse kar si povedal, še najbolj pa tisto o Nemcih in o S-Maxu.
  Zavzami se enkrat kaki ljudje vozijo enoprostorce; debeli, zagrenjeni, s 100-kilskimi ženami. Da bi pa šel na enourni sprehod; ah kje pa, to pa on ne zmore…
  rajši uničuje zdravstveni sistem s svojimi kardiovaskularnimi boleznimi in zdravili za par tisoč evrov na leto…

  Lp…pa ne me zdaj napast, ker je vse res, kar sem oddal v tem prispevku!
  Bodimo realni…

 • Odgovori Biba 10. 6. 2008 at 14:58

  hoho…

 • Odgovori UrosG 10. 6. 2008 at 19:34

  Metereologom že lep čas ne zaupam in njihovo vedo raje uvrščam pod rubriko denijeve zvezde. Mimogrede, kje si to majčko staknu, sem najprej prebral točno to kar gor piše, pa sem si rekel “eh, to je ja geographics” in pol preberem še enkrat in ja hudiča, res piše tko kot sem prej prebral 😀

 • Odgovori chef 10. 6. 2008 at 19:34

  Ja, danes je treba imet za miren dopust notranje informacije!

 • Odgovori chef 10. 6. 2008 at 19:37

  Majico sem kupil tukaj

 • Odgovori vambomzepokazu 10. 6. 2008 at 21:41

  Ti raje majco menjaj. Vsepovsod se fotkaš z njo. LOL

 • Odgovori pijanec 10. 6. 2008 at 22:57

  Vreme je tako spremenljivo in odvisno od celega kupa nepredvidljivih parametrov, da sem prepričan, da ga nikoli ne bo možno čisto točno napovedovati. Ampak če nikjer nad kontinentalno Evropo ni oblačka, potem pa ni vrag, da ne bi zadeli za kakšen dan vnaprej. 🙂

 • Odgovori frass 10. 6. 2008 at 23:19

  Za štajersko in prekmurje so napovedali čez vikend dež. Celo zadeli so. Pa sva z drago vseeno šla v Banovce (toplice ) …..ni bilo gužve….bilo je čudovito…

 • Odgovori beach_boy 10. 6. 2008 at 23:37

  @chef: V primeru da bi Slovenija igrala na EURO 2008, raja ne grem na dopust, kot da sem tam brez TV. 😉

 • Odgovori chef 11. 6. 2008 at 0:57

  Ti si ubrisan!

 • Odgovori ElQurc 11. 6. 2008 at 11:26

  @UrosG,
  dovoli majhnen popravek 🙁

  tiste babe na pop-sralu in a-greznici so navadne bralke napisanega. o meteorologiji nimajo pojma. razlagalci vremena na rtv slo so vsaj ustrezno šolani 😉

  kkšen mesec nazaj je lorenčička na a-greznici grozila z vetrom, ki bo pihal na sever, na sliki pa je bila narisana puščica za smer vetra proti jugu 🙂

  vsakemu taborniku je jasno, da se smer vetra pravilno nariše in pove vedno “od kje bo pihalo in v katero smer bo pihalo” 🙁

  vsaka pyčka še ni meteorologinja, žal ali na srečo 🙂

 • Odgovori seamus 11. 6. 2008 at 12:23

  Evo sam svoj vremenoslovec

 • Odgovori jazby 11. 6. 2008 at 13:18

  No ja, meni pa se zdijo vremenske napovedi v zadnjih letih zelo dobre. Treba pa jih seveda pozorno poslušati. Kadar so razmere zelo nestabilne, kot je v zadnjih dneh, potem pač ne moreš pričakovati točne napoved za vsak kraj in vsako uro posebej. Nedaleč nazaj so imeli na primer na Vrhniki zaradi močnih padavin poplavljene kleti, v Ljubljani pa je padla komaj kakšna kaplja.
  Američani se pri napovedih lepo zmažejo, saj je pri njih v navadi, da napovedujejo verjetnosti. Ali bi bil bolj zadovoljen z napovedjo, na primer, jutri bo na primorskem 50% možnosti, da bo deževalo. In potem se napoved uresniči, seveda je možno več načinov: dežuje le dopoldan in ne popoldan, dežuje le na obali, ne pa v notranjosti primorske, itd. In ti bi seveda spet nergal, če bi se tega dne znašel v nepravem času na nepravem kraju.

 • Odgovori arabella 11. 6. 2008 at 14:41

  V bran našim vremenarjem: pri nas je v soboto popoldne lilo kot iz škafa + ploha toče.
  V nedeljo pa je padalo od zjutraj pa ne vem do kdaj, ker sem prej odrinila v LJ, ki je bila sončna. 🙂

 • Odgovori anka 11. 6. 2008 at 14:44

  Če mene boli koleno, pomeni, da bo dež 😉
  ps: Vse naj, naj! Cmok! 😀
  (saj je pravi dan, a ne?)

 • Odgovori chef 11. 6. 2008 at 14:51

  @jazby: Rekli so, da bo ves čas deževalo in le občasno ponehalo. Resnica je bila drugačna. Bilo je totalno sonce, vmes pa je dvakrat padlo nekaj kapelj. Ja, raje bi videl, če bi govorili o %.

  @anka: 🙂 Hvala, lepo, da si se spomnila 🙂

 • Odgovori anka 11. 6. 2008 at 15:01

  Po pravici povedano sem pravi čas kliknila na siol 😉 kjer je pisalo z velikimi črkami.
  Vendar, vseeno mislim iskreno. 😀

 • Odgovori vlatka 12. 6. 2008 at 23:58

  chef,

  če te zanima letošnja napoved, bo kljub vremenoslovcem, bolj deževna kot sušna. Vsaj tukaj. Čeprav vremenoslovci trdijo, da bo izredno sušna.

  Še vedno sem bolje “videla” vreme sama, kot pa oni. 🙂

 • Odgovori chef 13. 6. 2008 at 9:21

  Jebentiš, mene zanima kako bo jutri na Plitvicah 🙂

 • Odgovori 1tastar 16. 6. 2008 at 14:01

  Seamus, si pa s svojim komentarjem nagnal množice na cesto to soboto ❗

 • Odgovori klemen 23. 6. 2008 at 20:57

  Danes smo imeli poklicno maturo, in kaj dobim – ravno ta članek! Chef, čestitam.

 • Odgovori chef 23. 6. 2008 at 21:14

  Kako, prosim?

  A je bilo v smislu: v tekstu poišči 20 napak!

 • Komentiraj