No-wi-fi Hotel

Hoteli so se mi zagabili na Majorki, ko smo v enem in istem hotelu prebili tri tedne. Enaindvajset noči. In ravno toliko večerij in zajtrkov. V hotelih mi grejo na živce mučna procedura prijavljanja in odjavljanja, menjavanja brisač, puščanja ključev z gromozanskimi obeski na recepciji ali odklepanja s kao priročnimi karticami standardiziranih velikosti, ki pa ne grejo v denarnico, ker je ta že itak polna kartic. Pa žajfe v zavojčkih pa pregrinjala za posteljo pa pod modroc zatlačene odeje pa premehke blazine pa sterilnost na vsakem koraku pa pretirana naučena prijaznost pa metanje umazanih brisač pod umivalnik pa do not disturb pildki pa hladilniki, polni najdražjih pijač na svetu, pa hotelski lobiji … Hoteli imajo to smešno lastnost, da hočejo hedonistično ustreči v čisto vsem – če je to frizer pri roki ob dveh zjutraj ali bujenje po telefonu ali zajtrk v postelji, pa naj bo. Od Majorke naprej grem dosti raje raje v penzion, na turistično kmetijo ali v apartma, kjer je vedno kaj narobe in se počutiš skoraj kot doma.

Zadnjič sem šel v Umag na vrat, na nos. Ker sem imel sestanek na umaški Turistični zvezi – kakšna zguba časa! –, prenočevat sem pa mislil v Novigradu, so se čutili dolžni, da mi smještaj poiščejo oni. Moj edini pogoj je bil internet, ker sem nameraval zvečer delat. Izbrali so mi Hotel Sol Umag s precej zasoljeno ceno, ampak resnici na ljubo je pozimi skoraj vse zaprto, celo teden pred velikonočnimi prazniki.

V hotelu sem bil okoli osmih zvečer. Ob čekingu sem zahteval še internet.

Tip izjavi, da wi-fija v sobah sicer ni, ampak lahko brez problema kadarkoli pridem v internet corner. Kar stane 25 kun. Za pol ure! To je skoraj štiri evre ali – CING, CING! – totalen nateg oduzadi! Ob tem je receptor mislil, da je to odlična in zadovoljiva ponudba.

V teh časih je neverjetno, da sobe hotela, ki se hvali s štirimi zvezdicami, ne premorejo brezžične povezave z internetom, seveda brezplačno. Koliko jih pa to stane? Wi-Fi danes ponujajo že mnogi boljši kampi in zadnjič me je kmet na zabačeni turistični kmetiji čisto resno vprašal, ali rabim kodo za internet. In če bi šlo za hotel, ki bi se promoviral samo kot počitniški oziroma, kot je zdaj moderno, wellness center, bi to še razumel. Če ga promovirajo še kot meeting point in ga torej obiskujejo poslovneži, je pa najbolj normalna stvar, da v ponudbo vključijo tudi širokopasovno internetno povezavo, ne da si ali brez ali pa najebeš sto na uro, ko se povezuješ s svojim modemom, za kar ni nihče dovolj nor – razen Crnkoviča.

Zato pa v vseh hotelih brezplačno ponujajo televizijo, kjer lahko gledaš lokalne programe, Rai Uno in Rai Due (to imajo vedno!) in reklame z  joškaricami, ki vzdihujejo: “Ruf mich an, die nummer ist null neun null – acht sieben – sieben acht.” To pa je navoljo in tudi brezplačno je, jebemti, kamor koli pridem, isti brezvezni programi in še eden, ki hvali vse mogoče usluge, ki jih hotel nudi, v mojem primeru tudi internet corner – takole je pisalo: »Access to the internet at any time of the day and night.« In to v obdobju, ko imam jaz v garsonjeri wireless, da lahko delam za pisalno mizo ali na kavču ali pa na sekretu, in ko investicija za cel hotel verjetno ne stane več kot nekaj sto evrov, najbrž pa še manj. Če je denar problem, naj pa internet zaračunajo!

Kategorizacija turističnih nastanitvenih obratov, ki je seveda različna od države do države, je striktno birokratska zadeva, ki mi ne bo jasna nikoli. Kategorizacija že sama po sebi zahteva rigidno sistematizacijo brez ali vsaj z zelo omejenim naborom izjem in tako pridemo do situacije, da večina gostov ljubiteljev kampiranja bolj uživa v kampih s tremi kot v kampih s petimi zvezdicami, pri čemer cena sploh ni odločilen faktor! Tudi mene preveč nobel hoteli praktično odbijajo, ker je v končni fazi povsod isto sranje, razen da imajo boljši hoteli zraven recepcije še vodomet. In zaradi vodometa ter dovolj velike kopalnice dobi hotel, kjer ne morem niti preverit, kakšno bo naslednji dan vreme, več pik kot hotel, kjer je za zajtrk na voljo manj vrst suhih salam, a omogoča brezplačno in brezžično internetno povezavo.

Da je bila mera polna in Murphyjevi zakoni izpolnjeni, so me dali v isti štuk kot pionirčke kranjskega teniškega kluba, kar je pomenilo, da je bil do desetih zvečer cirkus kot v vrtcu. Izključen ni bil niti one-man-band (tip je špilal in pel “I just want to say I love you, I just want to say how much I care!”) in seveda so mi zjutraj pri zajtrku pod prste – zviška – škilili v trenirke oblečeni nemški penzionisti iz spodnjega socialnega razreda.

Prejšnja objava Naslednja objava

15 komentarjev

 • Odgovori primoz 31. 3. 2010 at 8:31

  Crnkovic je
  a) popolnoma nesposoben – GSM internet je na morju usposobila še moja mama
  b) notorični lažnivec, ki se dela reveža, da se potem lahko pizdi.
  Je pa tudi meni zanimiva kompliciranje z internetnim dostopom v hotelih, ko te hočejo ocuriti za 15 minut ali pa komplicirajo z nekimi kodami, ko ima pri nas že vsak lokalni pajzl nalepko “free wi-fi”

 • Odgovori katarina 31. 3. 2010 at 9:34

  jst pol lajfa preživim v hotelih na službenih potovanjih in me je že izučilo, da sem si nabavila gsm dongl in to ne od mobitela ampak od local ponudnika k sem 99% v eni državi, ker wifi ni nikjer tako samoumeven kot pri nas, če že je, je pa drag k svina…
  rajši plačujem 30€ na mesec za neomejen dostop k pa 15€ na dan vedno k hočem vreme/maile pogledat

 • Odgovori DenisX 31. 3. 2010 at 9:43

  Dostop do interneta bi morala biti v hotelih (pa še kje drugje, če smo že pri tem…) univerzalna storitev, kakor je voda na pipi… Je pa tudi res, da sem pri sosedih že doživel (prvič in zadnjič!), da smo bili v sobi dva dni brez tuša…

 • Odgovori ToniT 31. 3. 2010 at 10:06

  V tem hotelu sem bil pred dvema letoma in je bila ista situacija. Sicer mi je wifi vlekel v sobo, vendar je bil plačljiv. Upal sem, da so to stvar letos uredili, pa vidim da ni tako. Pri naših južnih sosedih internet pač ni dobrina, ki bi bila samoumevna, posebej še v tako dragem hotelu.

  Vidim, da bom moral obnoviti predplačniško kartico za ViP internet:(

 • Odgovori Janez 31. 3. 2010 at 10:56

  Za biznis pa res ne rabiš širokopasovnega interneta, samo mobiltel pa ključe od Audi/BMW/Mercedes-a.

 • Odgovori Primoz 31. 3. 2010 at 11:42

  Na zalost v Evropi internet v hotelih (sploh brezplacen) ni nekako razsirjen standard. V ZDA imas wifi tudi v najbolj zabacenih hotelih in celo kampih sredi puscave, kjer se vode nimajo, medtem ko se v Evropi, kjer je realno gledano internet krepko bolj razvit, sploh kar se tice hitrosti in pokritosti ter predvsem nizke cene, v hotelih se naprej tega izogibajo, kot da bi bila za to potrebna vsaj vesoljska ladja parkirana na dvoriscu. Zares je se najboljsa opcija razno razni penzioni, kjer se ponavadi prikljucis na wifi, katerega uporablja domac mulc. Bolj ko je fancy hotel, manj verjetnosti je da bo imel internet. Ce pa ga ze ima, imajo pa za uro ali dve take cene, da bi celo v ZDA lahko dobil vsaj mesecno narocnino, pri nas pa bi verjetno prisel skozi kar za celo leto.

 • Odgovori vodopivec 31. 3. 2010 at 19:40

  Meni se je nekaj podobnega zgodilo sredi Dunaja. V poslovnem hotelu cena 300+ EUR je bil cenik za različne pakete uporabe interneta dolg 6 strani. Se mi ga ni dalo študirati in sem raje igral pasianso. Potem so imeli še pay TV. En star film si lahko pogledal za toliko denarja, da gremo 3je vkino. Če bi si zaigral CD od Chefu priljubljenega Steweja Wonderja, bi me pa to stalo več kot nakup 2 novih CD-jev. Bi si pa res lahko za ta denar to pesem vrtel cel dan in celo noč. Naslednji dan pa bi moral plačati ponovno.

 • Odgovori chef 31. 3. 2010 at 23:50

  Po mojem je nepredstavljivo, da se jim sploh pustimo takole nategovat, pa da ne bo kdo mislil, da se jezim samo na Hrvate. Kot ste že mnogi napisali, ja povsod po Evropi podobno sranje. V času, ko, predvsem tisti, ki hodijo v “meeting point” hotele, več uporabljajo internet kot TV, je odsotnost wifija po mojem enako smešna kot če ne bi bilo brisač.

  Pravzaprav bi lahko z wifijem celo zaslužili! Če bi mi ga priklopili za 5 EUR na dan, bi jaz to sprejel – čeprav bi se mi zdelo oderuško in bi takoj napisal post na to temo, hehe – ampak 4 EUR za pol ure v neki sobici, kjer mi vsi gledajo pod prste, je pa rop brez primere – to košta praktično več kot če ti operejo srajco, čeprav jih ne stane nič!

  Ampak glavni problem je v zanič kategorizaciji, ki to sploh dopušča! Naj vmes vrinejo še postavko wifija – če ga hotel ne premore v takšnem in takšnem odstotku sob, pač ne more doseči štirih zvezdic in pika – oziroma, če mene vprašate, niti treh ne.

 • Odgovori Ana 1. 4. 2010 at 0:00

  @Primoz: to o ZDA je malo pretirano receno, ker imam izkusnjo iz parih, sicer cenenih hotelov, ki so imeli Free Wi-Fi oglasevan. V resnici je tudi bil zastonj ampak vleklo je pa samo v recepciji in mogoce na stopniscu v prvem nadstropju, kar pa utegne bit rahlo neugodno za Skypanje domov 🙂

 • Odgovori primoz 1. 4. 2010 at 10:56

  @ana, saj, previlo je “bolj je nobel hotel, bolj je nedostopen internet” Npr. v hotelu kempinski ma minhenskem letališču, kjer soba stane cca 200 eur/noč, kopalnica pa je večja od moje spalnice, je bil (sicer par let nazaj, mogoče je zdaj že drugače) internet nekje 10 eur/pol ure.

 • Odgovori filmoljub 1. 4. 2010 at 14:55

  He, he 😀 Tvoje nergaško oko je seglo že do tja. Smo bili s familijo poleti že drugič v sosednjem Sol Garden Istra (to je neka španska hotelska licenca, ali kaj) sicer navdušeni nad hrano, a tolikanj bolj nakurčeni (posebej fotr, ki mi je web povezava življenjskega pomena) nad sindromom, čez katerega pizdiš. Ampak čez čas smo npr. gostovali v poslednji oazi socializma, namreč čateških Termah (zimska termalna riviera, pa to), in tam ti (všteto v ceno, seveda) lepo vleče tudi v sobah. Internet, namreč. Zdaj pa to razumi, če moreš.

 • Odgovori Nergač » Na Koroškem je res fajn! 13. 10. 2010 at 18:01

  […] apartmajev, penzionov in turističnih kmetij, sploh pa do klasičnih sterilnih hotelov ali planinskih koč, gojim odpor, zato mi je ostudna že sama misel na razpakiranje […]

 • Odgovori Nergač » Luxury ***** 7. 12. 2010 at 23:09

  […] Deset evrov za 24 ur oziroma tri evre za eno uro. Kar je, resnici na ljubo, še vedno ceneje kot v Hotelu Sol Umag, kjer sicer sploh nimajo wi-fija. V Arion hotelu, mimogrede, je bil dostop brezplačen – je […]

 • Odgovori Nergač » Strunjanski oddih 15. 3. 2011 at 18:01

  […] mi ne bi bilo prehudo, so me namestili v Hotelu Svoboda. Dasiravno me ogromni in brezosebni hoteli ne prepričajo in v čem takem vzdržim kvečjemu dve, tri noči, sem tokrat komaj čakal, da […]

 • Odgovori Nergač » Mobitel Instant internet omejeno 24. 2. 2012 at 18:01

  […] večinoma. V slovenskih hotelih se z Mobitelom elegantno izognem dragemu doplačevanju za internet (če ga seveda sploh ponujajo). Ker mi Instant povezava brezhibno deluje tudi doma, sem že pred časom odpovedal naročnino na […]

 • Komentiraj