Nočna

Ura je pol polnoči. V ozadju Miles Davis, Time After Time, malo prenaglas, spredaj leptop, levo nekaj turističnih brošur in vodnik po Fabianijevi arhitekturi, desno vsebinski plan marčevske številke, zemljevid Krasa in nepogrešljivi kozarec viskija on the rocks. To je lahko samo eno: zadnji dan pred oddajo v tiskarno. Nočna. Lektorica ziher pizdi, ker dobi zadnji tekst sredi noči. Še sreča, da ima slabo vest, ker je zadnjič zamudila ona. Ker me doma zajebava internetna povezava, delam na uredništvu. Vmes, kot da nimam pametnejšega dela, se ukvarjam še z Adobe InDesignom. Prekleto, z vsako nadgradnjo ga manj razumem.

Kreativna nočna izmena

Če te v nedeljo čaka še trideset tisoč znakov, ki morajo biti napisani do ponedeljka zjutraj in če ob treh še visiš za šankom in po dveh kokakolah in štirih kavah z mlekom še naprej gledaš smučarski tek, to pomeni samo eno. Živo jebo. To pomeni, da bo nočna.

Se sploh zavedate, kaj je to trideset tisoč znakov? To je več kot klinčeve seminarske naloge, s tem da mora biti članek za razliko od fakultetnih umotvorov napisan kakovostno, ker ga bodo ljudje dejansko brali. Zadnjič sem se prvič zavedel, da je zicleder v tem fohu pomemben. Če vsak mesec napišeš, ka vem, sto tisoč znakov in več, enkrat bom preštel vse, v vseh revijah in na blogu, po eni strani padeš v rutino, po drugi strani pa kreativa kar leti iz možganov. Potem gledam članke začetnikov. Groza. Kot star, preveč pameten čiča, ki preveč rad deli preveč pametne nasvete, sem ugotovil, da jim manjka zicleder. Polovica jih je prestrašenih, to se vidi iz teksta. Nobene drzne ideje. Fak. Saj smo stari petindvajset let, bodite drzni, jebenti.

Ballantines za silo

V glavnem. Najprej sem bil prepričan, da bom končal do devetih zvečer.1

Takrat mi je šele padel cuker in sem moral izropati direktorjevo pisarno. Dvojna škatla keksov Jaffa je vzdržala nekaj minut. Potem me je zamikal viski. Noro je, kako ta zadeva učinkuje na kreativo. Pivo je živ obup, ker začnem početi neumnosti ali zaspim, rdeče vino je OK, ob kakovostnem viskiju, najraje Chivas Regalu z veliko ledu pa kar zaživim. Ampak pri nas sploh nismo pijanci kot v večini firm, kjer ob petkih pijejo že vsaj od poldneva. Do prejšnjega meseca nismo imeli niti odpirača za buteljke! Kje naj zdaj najdem viski?  Nekje bi moral biti, ker sva ga z oblikovalko enkrat že cukala. Verjetno je bil Ballantines. Škart v primerjavi z 18 let starim Chivasom, ki sem ga pred obiskovalci vedno skril in postavil na njegovo mesto navadnega, ducat let uležanega.

Zavedel sem se, da sem od novega leta, ko smo prostore preselili na drug konec bajte, prvič odprl hladilnik. Najprej sem ponesreči nos pomolil v omarico s smetnjakom. V hladilniku pa … Ballantines. In v zamrzovalniku led. Topshit. Zdaj grem delat. Do treh zjutraj bom ziher fertik.

Edit ponedeljek: Fertik sem bil ob 4.30.

 1. Začenja se So What. []
Prejšnja objava Naslednja objava

25 komentarjev

 • Odgovori Alex van der Volk 21. 2. 2011 at 18:17

  Priden 🙂 Boš videl, da boš počasi ugotovil, da je ponoči največ navdiha in ti bo to postala ustaljena praksa. zakaj pa misliš da sem jaz tako rad pisal po nočnih? Ker sem imel čez noč dovolj časa razmišljati in premlevati stvari, ki sem jih potem zjutraj napisal na blogu. Noči so zakon 🙂 Tiste s polno luno sicer malo manj, ampak še vedno. Tri zjutraj, povsod tišina, vsi spijo, tema, zvezde, luna… Okej, dovolj filozofiranja, bo še kdo mislil, da sem čudak, hehe

 • Odgovori pajzbar 21. 2. 2011 at 18:27

  kaj je to topshit?

 • Odgovori Rocco 21. 2. 2011 at 20:02

  The thing that tops the shit.

 • Odgovori katarina 21. 2. 2011 at 20:44

  za pisnje se vedno rabi tekoči navdih!
  ne podpiram pa križanja viskija z ledom, ubiješ ves okus, če je led a-must, pol rajši burbon čez zlij 😉 k ga ni škoda 😉

 • Odgovori Stascha! 21. 2. 2011 at 21:07

  “Saj smo stari petindvajset let, bodite drzni…”

  chef… zihr boš kmalu ko one pevke, k so že 10 let stare 30 let 😆

 • Odgovori Urska 21. 2. 2011 at 21:17

  Daj enkrat poskusi 16-letni Lagavurin brez ledu. Top notch, da ne bo vse samo top shit. 🙂
  Se strinjam, da je kvaliteten viski greh mešat z ledom. 😉
  Drugače pa kapo dol za super blog, sklepam, da revija ni nič slabša!

 • Odgovori Urska 21. 2. 2011 at 21:18

  Lagavulin, sori

 • Odgovori katarina 21. 2. 2011 at 22:11

  urška, viski mora bit tolk star, da si lahk naroči svoj viski 😉 16 let je še kr odločno premalo 😉

 • Odgovori Urška Sonček 21. 2. 2011 at 22:34

  Vedno se zdi, da bo delo hitreje in lažje steklo ponoči… v bistvu gre pa samo za lenobo čez dan. I do that too. 😀

 • Odgovori seamus 21. 2. 2011 at 22:48

  Sj ne da bi bil nek hud specialist, pač toliko da se razčisti. Kolikor je meni znano ni nič narobe, če si Chef zadevo naredi z ledom in nekako neprimerno, da se poudarja, da se single malt pije brez ledu 😉 . Razlaga zakaj je pa kar logična:

  It is common place to hear Scotch Whisky ordered on the rocks or with a finger or two of water added. Since Scotch Whisky is already diluted at least 60% by the grain whiskey this is an acceptable way to drink this spirit. Single Malt should be served with only a couple drops of distilled water added. This serves to break the surface tension which opens up the flavor of the single malt. Adding more water or putting it on the rocks simply dilutes the taste and compromises the integrity of the single malt.

 • Odgovori seamus 21. 2. 2011 at 23:09

  Drugač pa sem mal pregledal, kolk je to 30k znakov. Za sprogramirat nič posebnega. Je pa res, da se za programirat vedno več uporablja tudi grafično pisanje, tako da tistih 750000 znakov za en agregat ni ravno direktno primerljivih 😉
  Je pa potem dokumentov za zravn še tam nekje 300k. In kakšnih 200k raznih protokolov (ki se tud ponavljajo). Znese to ene 30k-50k znakov na mesec, če odšteješ vsa kopiranja.

 • Odgovori katarina 22. 2. 2011 at 10:41

  seamus…voda ja, ampak ne led 😉

 • Odgovori seamus 22. 2. 2011 at 11:50

  OK, zj pa neki ne zastopm …

  It is common place to hear Scotch Whisky ordered on the rocks … this is an acceptable way to drink this spirit.

 • Odgovori kalbo 22. 2. 2011 at 12:15

  @katarina: Ravno zadnjič sem gledal intervju s znanim preizkuševalcem viskija in ravno on ga je pil z ledom, ker naj bi mu povdaril okus.

 • Odgovori chef 22. 2. 2011 at 13:01

  V življenju sem dvakrat ali trikrat pil single malt viski. Brez ledu, ne vem zakaj, saj je led čisto kul, da razredči premočen okus.
  Blended viskije, še posebej ceneni Ballantines, pa vedno pijem z veliko ledu, pri čemer imam najraje, da so kocke grozno velike.

  Da led uniči okus viskija je popolna neumnost in tega ne trdim na podlagi lastnih kapric, ampak na podlagi prebranih člankov in intervjujev s poznavalci. Nekje sem celo slišal, da naj ne bi bilo nič narobe, če se viskiju doda kokakolo, ampak vsaj meni osebno to ne bi sedlo.

  @Alex: Nočna ustvarjalnost je že kul, ampak jaz sem moral biti ob 7h zjutraj že v službi.

  @Stascha!: Zame že zdaj mislijo, da sem čez 30.

  @Urska: Hvala. Jaz si nekoč seveda želim naredit eno viski reportažo. Štirinajst dni Škotske, pa od destilarne do destilarne.

  @Urška Sonček: Pri meni je problem, da je podnevi preveč motečih faktorjev. Telefoni, SMS-i, hrup … potem še malo tviterja, kakšen cajteng odpreš in je fertik. Lajf si moram tako preuredit, da bom kakšna dva dni na mesec malo obrnil in delal ponoči, podnevi pa spal.

  @seamus: Take primerjave so po mojem precejšna oslarija. Konec koncev jaz včasih kakšno zadevo v 5 tisoč znakih napišem v pol ure, medtem ko mi drugič vzame dve uri. Da sploh ne omenjam vsega časa, ki ga porabim, da se sploh lahko lotim dela (preverjanje, teren, priprava, literatura …) Če to dobro narediš, potem seveda samo še klofaš, kot v fabrki. Ampak 30 tisoč znakov je takoj, kaj vem, 6 ur dela + izbiranje fotk, zasnova postavitve, pe še enkrta prebrat za seboj. Jeba.

 • Odgovori buba švabe 22. 2. 2011 at 13:40

  Jaz tehnično dokumentacijo za softver pišem vsaj dve leti skupaj. 😛

 • Odgovori seamus 22. 2. 2011 at 14:18

  @buba švabe – ti nisi merilo, ti si naročnik :mrgreen:

  @chef- je nemerodajno, samo ne način, kot si ga ti predstavil. Tudi pri nas se zadeve berejo in še več, za napisano odgovarjaš (SW & dokumenti). Za tem pa je preverjanje, razvoj, testiranje, slike, literatura, internet …

  Razlika pe je, da imamo zaradi višjih $$ vložkov več avtomatizma v obliki grafike, ki poenostavi pisanje kode – nekako tako kot “sodobne” knjige vsebujejo animacije (recimu temu začetki, pa prosim ne vstopi v to, ker je ozadje skoraj neskončno 😉 ). Je pa v ozadju vedno denar – več animacije, več debilov zastopi, več jih lahko kupi, se pravi večji zaslužki. Primer pa je fenomen Apple.

  Pri nas pa grafika pomeni hitrejše inženirsko delo, torej manj časa, več narejenega. Zato vrstica kode ni več samo vrstica in zato je neprimerljivo, medtem ko načeloma sami dokumenti ostajajo tam tam (70k znakov dokument je cca tri tedne + grafika + tabele).

  (In upam, da je vsaj približno razumljivo)

 • Odgovori chef 22. 2. 2011 at 17:35

  Zdaj še manj razumem, zakaj si se sploh lotil primerjave.

 • Odgovori seamus 22. 2. 2011 at 19:15

  A se sploh zavedate, kaj je to trideset tisoč znakov?

 • Odgovori seamus 22. 2. 2011 at 19:23

  In sploh nism jest nikjer primerjal temveč samo ponazoril, da to ni nič posebnega (prvi komentar glede znakov) in da mogoče pa še kdo ve koliko je to, oziroma cifre niso nič posebnega.

  V drugo sem pa potrdil, da ne moreš direktno primerjati, samo ti si imel napačen pristop za to trditev – problem je namreč v izvoru znakov, ker če uporabljaš objekte je to nekako tako, kot bi enoto prestavil iz znaka na besedo, ne pa to kar si ti napisal, ker ravno tisto je pa pri obeh enako.

 • Odgovori chef 23. 2. 2011 at 9:52

  Nabijaš 🙂

 • Odgovori kalbo 23. 2. 2011 at 10:20

  @chef: No ko smo ravno spet pri reviji. Upam, da preživiš še kakšno ustvarjalno noč v službi, ker revija je odlična. Na blogu se ti zgodi, da težiš, nabijaš. Ko se pa spraviš predstavljat slovenski kraj…ni kaj rečt, profesionalno, doživeto in z ravnoprav zgodovine… obvladaš. Močno razmišljam o naročnini na tale potepanja.

 • Odgovori chef 23. 2. 2011 at 11:06

  @kalbo: Hvala. Ja, naroči se, bomo vsi malo lažje živeli 🙂

 • Odgovori kalbo 23. 2. 2011 at 11:50

  Bom in to takoj zdaj 🙂

 • Odgovori kalbo 23. 2. 2011 at 11:58

  Evo, naročeno.

  PS: tamle čez Vizota pocukaj za rokav, pa ga vprašaj, če je še vedno za tisto pivo od lani. L

 • Komentiraj